Αθλητισμός|10.11.2021 20:34

Αυθεντικός Μαραθώνιος: «Η συμμετοχή να γίνει τάμα ζωής»

Newsroom

Δύο χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση (αφού η περσινή ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας), ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας επιστρέφει το Σαββατοκύριακο 13-14 Νοεμβρίου. Συνολικά 30.000 αθλητές και αθλήτριες θα μετάσχουν στο διήμερο των εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει, εκτός της κλασικής διαδρομής, αγώνες 5 και 10 χλμ.

Στο Ολυμπιακό κλειστό γυμναστήριο του ταεκβοντό, όπου φιλοξενείται παράλληλα η Marathon EXPO, πραγματοποιήθηκε σήμερα (10/11) η επίσημη συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης. Μίλησαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, καθώς και ο καταξιωμένος γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει το συλλεκτικό αναμνηστικό μετάλλιο, το οποίο θα παραλάβουν όλοι οι συμμετέχοντες στον αγώνα.

«Γεννήτορας όλων των Μαραθωνίων»

«Γεννήτορα όλων των Μαραθωνίων του κόσμου, που απαυγάζει τη μάχη του Μαραθώνα» χαρακτήρισε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας η Σοφία Σακοράφα. Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ υπογράμμισε επίσης ότι ο αγώνας αυτός, μαζί με εκείνον της Βοστώνης, είναι οι μοναδικοί από τους μεγάλους Μαραθωνίους ανά τον κόσμο με διαφορετική αφετηρία και τερματισμό, χωρίς να επαναλαμβάνεται κανένα σημείο της διαδρομής.

Η κα. Σακοράφα, αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, τους χορηγούς και τους χιλιάδες εθελοντές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που συμβάλλουν στην άρτια διεξαγωγή του Αυθεντικού Μαραθωνίου, τόνισε ότι «στόχος μας είναι να μεγιστοποιήσομε το μήνυμα που εκπέμπει. Η συμμετοχή να γίνει «τάμα ζωής» για τους μεγάλους αθλητές, αλλά και τους ερασιτέχνες δρομείς».

Για την πολύ σημαντική συμβολή του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας στην τουριστική προβολή της χώρας μίλησε ο περιφερειάρχης Αττικής. Ο Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι η νυν διοίκηση της Περιφέρειας έχει διπλασιάσει το ποσό που επενδύει στον Μαραθώνιο, τον οποίο χαρακτήρισε «ισχυρό πυλώνα πολιτισμού και αθλητισμού», και έκανε λόγο για μία καινούρια εποχή συνεργασίας με τη νέα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ.

«Τα 16 χλμ. που διανύουν οι αθλητές στο Δήμο μας είναι μία γιορτή για εμάς και τους κατοίκους μας» δήλωσε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, προσθέτοντας ότι ο Δήμος είναι πανέτοιμος να υποδεχθεί τους χιλιάδες αθλητές που θα βρεθούν το πρωί της Κυριακής (14/11) στην αφετηρία της κλασικής διαδρομής, αλλά και τη τελετή έναρξης, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου (13/11, 12:30), στον αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα.

«Ταυτισμένος με τη ζωή»

«Ο μαραθώνιος είναι ταυτισμένος με τη ζωή, με την εσωτερική υπαρξιακή διάσταση όλων μας. Αυτή ήταν η έμπνευσή μου» δήλωσε ο Κώστας Βαρώτσος για το συλλεκτικό αναμνηστικό μετάλλιο, το οποίο φιλοτέχνησε. Είναι η δεύτερη φορά που οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα τέτοιο αναμνηστικό δώρο, σε μία πρακτική που εγκαινιάστηκε το 2019, με την υπογραφή σε εκείνη τη διοργάνωση του Αλέκου Φασιανού.

Χαιρετισμούς απηύθηναν ακόμη η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), Νίκη Αραμπατζή, εκπροσωπώντας και τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, καθώς και ο Α΄ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στέλιος Αγγελούδης. Παράλληλα, ο τεχνικός διευθυντής του Μαραθωνίου, Ηλίας Ζαχαρογιάννης, παρουσίασε κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες του αγώνα, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στην μετεωρολογική πρόβλεψη για ιδανικές καιρικές συνθήκες, με θερμοκρασία που θα κυμαίνεται μεταξύ 11 και 16 βαθμών Κελσίου. Συνθήκες οι οποίες, αν επιβεβαιωθούν, μπορούν να ευνοήσουν την επίτευξη ρεκόρ από τους Έλληνες πρωταθλητές, Κώστα Γκελαούζο και Γκλόρια Πριβιλέτζιο, οι οποίοι έδωσαν επίσης το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου.

Μάλιστα, οι δύο αθλητές ήταν αυτοί που άνοιξαν την αυλαία της εκδήλωσης. «Είναι μεγάλη μου χαρά και είμαι ενθουσιασμένη που επιτέλους θα είμαστε όλοι μαζί στην εκκίνηση να γιορτάσουμε αυτή τη γιορτή. Προσωπικά θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για μια καλή επίδοση στον αγώνα της Κυριακής και εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία» δήλωσε η Γκλόρια Πριβλέτζιο, η οποία ρωτήθηκε για το αν μέσα στους στόχους της είναι το ρεκόρ διαδρομής. «Θα κοιτάξω βήμα-βήμα αυτό τον αγώνα. Είμαι σε καλή κατάσταση, αλλά δεν θέλω να μιλάω για ρεκόρ. Θα κάνω το καλύτερο που μπορώ» είπε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια.

«Ιστορικό γεγονός»

Από την πλευρά του, ο Κώστας Γκελαούζος δήλωσε: «Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω τον ΣΕΓΑΣ και τους συνδιοργανωτές που κατάφεραν να υπάρχει πάλι το ιστορικό γεγονός. Πέρσι δεν είχαμε την τύχη να τρέξουμε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και σε εμάς ειδικά τους αθλητές μάς στοίχισε. Αγαπάμε αυτό τον αγώνα. Ελπίζουμε από εδώ και πέρα να μην έχουμε άλλες ατυχίες. Προσωπικά τώρα, θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, θέλω να προσπαθήσω για μια καλή επίδοση και έχω ετοιμαστεί γι' αυτό. Θα προσπαθήσω για το ρεκόρ του Νίκου Πολιά. Έχω δουλέψει γι' αυτό».

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, ανέφερε στην τοποθέτησή της: «Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένα αγώνισμα εμπνευσμένο από τη διαδρομή του οπλίτη-ημεροδρόμου που μετέφερε το μήνυμα της νίκης στην Αθήνα μετά τη μάχη του Μαραθώνα. Αυτός ο αγώνας, που θεσμοθετήθηκε στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα, έγινε ένα απ’ τα πιο γνωστά αγωνίσματα σε όλο τον κόσμο με εκατομμύρια φίλους και συμμετέχοντες σε όλες τις διοργανώσεις του. Είναι ο μοναδικός αγώνας που έχει το προνόμιο να διεξάγεται επί της αυθεντικής διαδρομής, από το Μαραθώνα στην Αθήνα και το Παναθηναϊκό Στάδιο, παραμένοντας εμβληματικός για κάθε λάτρη μεγάλων αποστάσεων.

Με τη σημερινή του μορφή διεξάγεται από το 1983, αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα γιατρό, βαλκανιονίκη του στίβου και ειρηνιστή, Γρηγόρη Λαμπράκη. Οι συμμετοχές σε όλες τις δρομικές αποστάσεις του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας περιορίστηκαν φέτος στους 30.000 δρομείς, έτσι ώστε να είναι δυνατή η διατήρηση των πρωτοκόλλων που επιβάλλονται για την ασφάλεια των δρομέων και όλων των εμπλεκομένων στους αγώνες. Η αναβάθμιση της διοργάνωσης από την Παγκόσμια Ομοσπονδία του 2010, που την συμπεριέλαβε στη λίστα με τους μόλις 25 Χρυσούς Μαραθώνιους του πλανήτη, σε συνδυασμό με την ιστορική επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα, βοήθησαν στην αλματώδη ανάπτυξη του γεγονότος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές».

«Μοναδικής δυσκολίας»

Αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες της σε όσους συμμετέχουν και βοηθούν στη διοργάνωση του μεγάλου αγώνα, καθώς και τους χορηγούς, η κα. Σακοράφα κατέληξε: «Θα αναφέρω μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Αυθεντικού Μαραθωνίου, που είναι γεννήτορας όλων των Μαραθωνίων του κόσμου. Έχει συγκεκριμένο νόημα και περιεχόμενο που απαυγάζει η σημασία της Μάχης του Μαραθώνα για την εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας. Είναι μοναδικός από την άποψη της δυσκολίας της διαδρομής και μαζί με τον Μαραθώνιο της Βοστώνης είναι οι μόνοι παγκοσμίου φήμης αγώνες με διαφορετική αφετηρία και τερματισμό, χωρίς επανάληψη κάποιου τμήματος της διαδρομής. Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Μαραθώνιος της δίνει τεράστια προβολή στο τέλος της τουριστικής σεζόν, τονώνει την οικονομία και υπενθυμίζει τη σημασία της Μάχης του Μαραθώνα. Στόχος είναι φυσικά η μεγιστοποίηση του μηνύματος που εκπέμπει ο Μαραθώνιος και η ανάδειξη της συμμετοχή των μεγάλων αθλητών σαν απαραίτητη προϋπόθεση και ανάγκη της αναγνώρισης και επιβεβαίωσης της αξίας τους. Να είναι δηλαδή η συμμετοχή ένα «τάμα ζωής» για τους μεγάλους αθλητές αλλά και όσους αγαπούν τα δρομικά αθλήματα παγκοσμίως».

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, είπε: «Έχουμε την τιμή και εμείς να συμμετέχουμε σε αυτό το κορυφαίο γεγονός του αθλητισμού και προφανώς παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι πολύ σημαντική η συμβολή αυτής της διοργάνωσης στην τουριστική προβολή της Αττικής, καθώς την καθιστά μοναδικό προορισμό σε μια χρονική περίοδο που ο τουρισμός αποτελεί κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη και προοπτική της χώρας. Είναι προφανές ότι η υπεραξία του brand name της Αττικής αποτελεί κεντρικό πυλώνα και της δικής μας πολιτικής και προωθεί να στηρίξουμε ένα τόσο εμβληματικό αγώνα πέραν της ιστορικότητας που έχει. Στις μέρες μας, διπλασιάσαμε το ποσό που δίνουμε για τον Μαραθώνιο, θέλοντας να επενδύσουμε στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τα αθλητικά δρώμενα, τα οποία ενώνουν το παρελθόν με το παρόν. Με τη νέα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή συνεργασίας καθώς ο Μαραθώνιος αποτελεί ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης αθλητισμού και πολιτισμού. Πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουμε τα μέγιστα στην υλοποίηση του παγκόσμιου αυτού γεγονότος. Θα είμαστε όλοι εκεί. Μέγιστη προτεραιότητα και δική μας θα είναι η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων. Συγχαρητήρια και για την έκθεση που άνοιξε σήμερα την αυλαία της. Θα είμαστε κοντά στις προσπάθειες του ΣΕΓΑΣ».

«Γιορτή του Μαραθώνα»

Ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, είπε: «Είμαστε πανέτοιμοι για τη μεγάλη γιορτή, πανέτοιμοι να υποδεχθούμε αθλητές στην αφετηρία του Μαραθωνίου και να φιλοξενήσουμε τόσο την τελετή έναρξης, όσο και την εκκίνηση του Μαραθωνίου. Για εμάς είναι μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, η οποία μετατρέπει τον Μαραθώνα μας σε πόλο έλξης αθλητών όλου του κόσμου από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Θα είμαστε εκεί στα 16χλμ. που διανύουν οι δρομείς στο Δήμο μας για να τους υποδεχθούμε να τους χειροκροτήσουμε, να τους επευφημήσουμε. Μια πραγματική γιορτή για όλους. Όπως έχουμε ξαναπεί, αθλητές από όλο τον κόσμο έχουν όνειρο ζωής να έλθουν στον Μαραθώνα μας και να τρέξουν στον Μαραθώνιο. Είμαστε πανέτοιμοι να φιλοξενήσουμε την εκκίνηση και την τελετή έναρξης και να είμαστε αντάξιοι των προσδοκιών. Καλή επιτυχία και στην έκθεση μέσα στην οποία έχουμε κι εμείς το δικό μα περίπτερο που αξίζει να επισκεφθείτε. Καλή επιτυχία με υγεία σε όλους. Καλό τερματισμό. Σημασία έχει η διαδρομή και όχι το ρεκόρ. Σας περιμένουμε όλους».

Τον Δήμο Αθηναίων εκπροσώπησε η Νίκη Αραμπατζή, πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, η οποία ανέφερε: «Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, ένας από τους σημαντικότερους αθλητικούς θεσμούς, με τη μαζικότερη συμμετοχή σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί μία σταθερή συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και του ΣΕΓΑΣ, για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι. Κοινή μας αφετηρία και στόχος σε αυτήν την προσπάθεια είναι τα αθλητικά γεγονότα που διοργανώνουμε να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές τουρισμού και πολιτισμού για την πόλη μας. Ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΠΑΝΔΑ στηρίζουν και θα συνεχίζουν να στηρίζουν κάθε αθλητική προσπάθεια, και θα παρέχουν στους πολίτες της Αθήνας τη χαρά της άθλησης μέσα από τα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιούν».

Εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Α΄ αντιπρόεδρος, Στέλιος Αγγελούδης, δήλωσε: «Ένα πολύ σημαντικό γεγονός που θα διεξαχθεί και φέτος. Ο ΣΕΓΑΣ τον έχει πολύ καλά προετοιμάσει. Μια ελπίδα ότι επιστρέφουμε ξανά στην κανονικότητα, μετά από μια μεγάλη περιπέτεια που περνάει ο πλανήτης. Ας υποδεχτούμε λοιπόν τον Μαραθώνιο, ως μια ελπίδα ότι μέσα από τον αθλητισμό και την Ολυμπιακή οικογένεια, ξαναβρίσκουμε την κανονικότητα, ξαναβρίσκουν οι πολίτες τις ζωές τους, παίρνοντας μέρος σε μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής».

Η Παρασκευή Κατσαούνη μίλησε ως Μέλος της Πνευμονολογικής Εταιρείας και ανέφερε: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή σαν γιατροί και εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, που συμπληρώνουμε δέκα χρόνια συνεργασίας ως θεσμικοί εταίροι του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, να μας δίνεται η ευκαιρία μέσω αυτής της γιορτής να μπορέσουμε να διαδώσουμε το μήνυμα της πρόληψης. Η δεκαετή μας δράση βασίζεται στην προσπάθεια για αλλαγή νοοτροπίας στον τομέα της πρόληψης, με το πρόγραμμα πέντε αξόνων «Μεγαλώνω με υγεία». Φέτος, λόγω της πανδημίας, έχουμε εστιάσει στην πρόληψη με τον εμβολιασμό και σας ευχαριστούμε που μας δίνεται η ευκαιρία μέσω της διοργάνωσης να μεταφέρουμε το μήνυμα αυτό».

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε και το νέο hashtag του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, το οποίο είναι #iAMAuthentic. Οι διοργανωτές καλούν τόσο τους συμμετέχοντες, όσο και τους θεατές, να ανεβάζουν στα social media φωτογραφίες χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο hashtag hashtag και να μοιραστούν το λόγο που τους κάνει αυθεντικούς.

Γιώργος Πατούληςκλασικός μαραθώνιοςμαραθώνιοςΣοφία Σακοράφα38ος αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας