Αθλητισμός|22.11.2021 18:56

Διεθνής Αμνηστία για Πενγκ Σουάι: «Σε επικίνδυνα νερά η ΔΟΕ»

Newsroom

Την παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας προκάλεσε η επικοινωνία που είχε η ΔΟΕ, δια του προέδρου της Τόμας Μπαχ, με την Κινέζα τενίστρια Πενγκ Σουάι, η οποία δεν είχε δώσει σημάδια ζωής για τρεις εβδομάδες αφότου κατήγγειλε ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από το πρώην ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος Ζανγκ Γκαολί.

Η Διεθνής Αμνηστία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως η ΔΟΕ «μπαίνει σε επικίνδυνα νερά». Ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Κίνα, Αλκάν Ακάντ σημείωσε ότι «θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί για να μην συμμετάσχουν σε τυχόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» εξηγώντας ότι «στο παρελθόν έχουμε δει διάφορες παρόμοιες περιπτώσεις, όπου οι άνθρωποι δεν είχαν άλλη επιλογή απ' το να δηλώσουν αυτό που τους είχαν πει».

Ο Ακάντ δήλωσε ότι η βιντεοκλήση δεν ήταν πειστική και πρόσφερε ελάχιστα για να μετριάσει τους φόβους για την ασφάλεια της παίκτριας. «Η κινεζική κυβέρνηση έχει ιστορικό, ειδικά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ως προς την κατασκευή δηλώσεων είτε με το να αναγκάζουν ανθρώπους να δίνουν κατασκευασμένες συνεντεύξεις λίγο μετά από την εξαφάνιση ανθρώπων», σχολίασε καλώντας την κινεζική κυβέρνηση να ερευνήσει τις καταγγελίες της Πενγκ Σουάι για σεξουαλική κακοποίηση αλλά παράλληλα να διασφαλίσει κι θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα όπου θα μπορούν να εκφράζονται άπαντες ελεύθερα και χωρίς αρνητικές συνέπειες.

Σημειωτέον ότι η Πενγκ Σουάι, πρώην νούμερο 1 στο διπλό, είχε βιντεοκλήση με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, στον οποίο δήλωσε ότι είναι καλά και ασφαλής.

ΤένιςΔιεθνής ΑμνηστίαΣουάι ΠενγκΚίναΔΟΕ