Μουντιάλ με «ημιαυτόματο οφσάιντ» προετοιμάζει η FIFA! Δοκιμάζεται σε διεθνές τουρνουά το νέο σύστημα
NewsroomΗ τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στο ποδόσφαιρο αρχικά με το goal line technology και πλέον με το VAR. Ωστόσο η FIFA δεν αρκείται σ' αυτά αλλά θέλει περισσότερη τεχνολογία στα γήπεδα προκειμένου να εξαλειφθούν οι αδικίες και οι φωνές που προκαλούν οι αμφισβητούμενες αποφάσεις των διαιτητών, ακόμη και σήμερα με την εκτεταμένη χρήση του VAR.
Με υπογραφή Κολίνα
Άλλωστε, ιδίως το οφσάιντ, αποτελεί ακόμη και τώρα στην εποχή της τεχνολογίας και του... χιλιοστού, μια γκρίζα ζώνη καθώς υπάρχουν σκιές σε αρκετές οριακές φάσεις. Η μελέτη και έρευνα του αρμόδιου τμήματος τεχνολογίας της FIFA έχει ολοκληρωθεί και πλέον ο «ημιαυτόματος εντοπισμός οφσάιντ» θα χρησιμοποιηθεί εντός γηπέδου στην πράξη ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.
Το σημαντικότερο test event για το νέο σύστημα θα αρχίσει να πραγματοποιείται από την Τρίτη (30/11) στο Κύπελλο Αραβίας (FIFA Arab Cup 2021) υπό την επίβλεψη του άλλοτε κορυφαίου ρέφερι και νυν προέδρου της Επιτροπής Διαιτητών της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα, ο οποίος τόνισε ότι το «Κύπελλο Αραβίας θα είναι το πιο σημαντικό τεστ μέχρι σήμερα».
Το εν λόγω σύστημα αποτελείται από κάμερες τοποθετημένες στην οροφή του γηπέδου. Ένας χειριστής, που έχει απέναντί του πολλές οθόνες, λαμβάνει ζωντανά τόσο τη γραμμή οφσάιντ όσο και τη στιγμή που έγινε η τελική πάσα. Στη συνέχεια θα έχει την επιλογή για να δείξει τις εν λόγω εικόνες στον διαιτητή που είναι υπεύθυνος για το VAR. Όλα αυτά θα γίνονται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς γεγονός που θα μειώσει αισθητά (και) τον χρόνο καθυστέρησης για τη λήψη αποφάσεων απ' το VAR.
«Η τεχνολογία είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη τόσο στην προετοιμασία των αγώνων όσο και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια των αγώνων», εξήγησε ο Κολίνα, ο οποίος πρόσθεσε πάντως ότι «σε περίπτωση οφσάιντ η απόφαση λαμβάνεται μετά από ανάλυση όχι μόνο της θέσης των παικτών αλλά και της συμμετοχήςτους στη δράση. Η τεχνολογία μπορεί να τραβήξει μια γραμμή, αλλά η αξιολόγηση της παρέμβασης στο παιχνίδι παραμένει στα χέρια του διαιτητή. Αυτό το νέο μέτρο, εκτός από τη μείωση του ανθρώπινου λάθους, στοχεύει επίσης στη μείωση του χρόνου μεταξύ της φάσης και της στιγμής κατά την οποία οι διαιτητές ανακοινώνουν την τελική ετυμηγορία τους σχετικά με το εν λόγω παιχνίδι».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής τεχνολογίας και καινοτομίας στη FIFA, Γιοχάνες Χολτσμέλερ, ανέλυσε το νέο αυτοματοποιημένου σύστημα λέγοντας ότι: «Θα έχουμε μια κάμερα εγκατεστημένη κάτω από την οροφή κάθε γηπέδου. Τα δεδομένα θα αποστέλλονται στις αίθουσες που θα βρίσκονται διαιτητές, με παγωμένο το στιγμιότυπο την ώρα του λακτίσματος και των ποδοσφαιριστών που εμπλέκονται με τις κατάλληλες γραμμές που δείχνουν αν ο επιτιθέμενος είναι εκτεθειμένος. Ο χειριστής αναπαραγωγής θα έχει τότε την ευκαιρία να το δείξει αμέσως στο VAR. Στο FIFA Arab Cup, ο βοηθός VAR θα μπορεί αμέσως να επικυρώσει και να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σε κάθε φάση οφσάιντ που ελέγχεται».
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό