Αθλητισμός|26.12.2021 20:17

Κάρολος Παπούλιας: Ο λόγος που το ελληνικό βόλεϊ πενθεί την απώλεια του

Κώστας Ασημακόπουλος

Η είδηση του θανάτου του Καρόλου Παπούλια βύθισε στο πένθος το ελληνικό βόλεϊ και ειδικά την παλιά φρουρά του αθλήματος που γνωρίζει πολύ καλά την προσφορά του και την αγάπη του για το άθλημα.

Ο Παπούλιας ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας βόλεϊ ανδρών στον πρώτο επίσημο αγώνα μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο και συγκεκριμένα στον αγώνα που έγινε στις 14 Μαΐου 1957 κόντρα στη Ρουμανία στο κατάμεστο γυμναστήριο του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου στην Κυψέλη. 

Σε εκείνον τον αγώνα κόντρα κόντρα στην ισχυρή ομάδα της Ρουμανίας είχαν αγωνισθεί οι Δεκαβάλας, Τομπούλογλου, Σπυρίδωνος, Αποστολίδης, Αναγνωστόπουλος, Εφραιμίδης, Κουμουνδούρος, Κόκκινος, Τριανταφύλλου, Κομπορόζος, Ανδρικόπουλος και Παπούλιας.

Η ελληνική ομάδα είχε ηττηθεί 3-0 (15-13, 15-09, 15-13), ενώ είχαν παιχτεί και δύο σετ επίδειξης στα οποία και πάλι επικράτησε η Ρουμανία με 15-06, 15-09 και είχε αγωνιστεί ο Παπούλιας.

Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2005 ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, Θανάσης Μπελιγράτης παρέδωσε στον Παπούλια το φύλλο αγώνα από την πρώτη μεταπολεμική διεθνή αναμέτρηση της εθνικής Ελλάδας.

Ο Παπούλιας λάτρευε τον αθλητισμό και ειδικά το βόλεϊ και σε κάθε ευκαιρία που είχε μέσα στις πολλές υποχρεώσεις του έπαιζε το αγαπημένο του άθλημα.

Οι φρουροί του ήταν βολεϊμπολίστες

Λέγεται μάλιστα πως η επιλογή των μελών της ασφάλειας του είχαν βασικό κριτήριο τις γνώσεις τους για το βόλεϊ καθώς έπαιζε μαζί τους στον ελεύθερο χρόνο του.

Ακόμα και όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών ή αργότερα πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε προπονήσεις με αγώνες βόλεϊ στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθηνών απέναντι από το Ζάππειο και κοντά στο Προεδικό Μέγαρο.

Η απονομή του κυπέλλου

Είχε κάνει επίσης την απονομή του Κυπέλλου στη γυναικεία ομάδα του Παναθηναϊκού στον τελικό του φάιναλ-8 γυναικών μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Πανελληνίου στις 19/03/2006.

Εχε υποδεχτεί στο προεδρικό μέγαρο την διοίκηση της ΕΟΠΕ και των παλαιμάχων του βόλεϊ και μάλιστα ήταν από τους πρωτεργάτες από την οργάνωση των συλλόγων παλαιμάχων πετοσφαίρισης. 

Πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ

Επι πλέον υπήρξε πρωταθλητής εφήβων στο άλμα επί κοντώ το 1947 και το 1948, δρομέας των 110 μέτρων με εμπόδια και αθλητής του ακοντισμού.

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις για το θάνατο του Καρόλου Παπούλια εξέδωσαν τόσο η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, όσο και Ενωσης Σωματείων Αμοιβομένων Πετοσφαιριστών.

βόλεϊΕθνική βόλεϊ ανδρώνΚάρολος ΠαπούλιαςΠρόεδρος της ΔημοκρατίαςΒ’ Παγκόσμιος Πόλεμος