Μπεκατώρου για #metoo στη γυμναστική: 37 καταγγελίες και οι φερόμενοι δράστες παραμένουν σε θέσεις ευθύνης
Newsroom«Απογοητευμένη από τον χώρο του αθλητισμού, δηλώνει η Σοφία Μπεκατώρου. «Ούτε είχα σαν σκοπό να σηκώσω κάποια σημαία ούτε να νιώσω ότι πρωτοστατώ σε κάτι. Η βία υπήρχε, υπάρχει και ελπίζουμε να μην υπάρχει στο μέλλον. Πάρα πολλά θύματα πλέον καταγγέλλουν, όχι γιατί πριν δεν υπήρχαν κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις, αλλά διότι το περιβάλλον και οι συνθήκες δεν ευνοούσαν ώστε να μιλήσει κάποιος ανοιχτά. Το θύμα ένιωθε ότι φταίει», είπε η Σοφία Μπεκατώρου σε εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 της ΕΡΤ, αφιερωμένη στο κίνημα #metoo στην Ελλάδα.
Η Σοφία Μπεκατώρου επεσήμανε πως στην αρχή ήταν πολύ σημαντικό για εκείνη να μπορέσει να αντιμετωπίσει την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, καταγγέλλοντάς την και όχι συνεχίζοντας να ζει με αυτό. «Από την άλλη, εφόσον δημιουργήθηκε μια δυναμική του #metoo, είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, κυρίως επειδή δημιουργείται ένα κλίμα αλληλεγγύης στα θύματα. Εγώ το βλέπω σαν μια λαμπαδηδρομία, μεταφέρουμε μια φλόγα αλληλεγγύης από το ένα θύμα στο άλλο, το ένα δίνει δύναμη στο άλλο και συνεχίζει γιατί πρέπει κάποια στιγμή η κουλτούρα μας να δημιουργεί αίσθημα ενοχής στον θύτη και όχι στο θύμα».
«Δεν θα πω ότι είναι εύκολο να φτάσει κάποιος στην καταγγελία, διότι δεν είναι, δεν έχουμε τις λύσεις σε όλα, καθώς δεν υπάρχουν οι δομές να βοηθήσουν. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες και στους ξενώνες και στο πώς μπορεί να μια γυναίκα να πάει σε μια δημόσια δομή να εξασφαλίσει την υγεία της ή αν έχει παιδιά. Για παράδειγμα, αν έχει αγόρι και είναι άνω των 12 δεν μπορεί να το πάρει μαζί της. Υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν» είπε η Σοφία Μπεκατώρου.
Πρωτοβουλία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της βίας
Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για την πρωτοβουλία που ανέπτυξε μαζί με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, την διαδικτυακή πλατφόρμα menowmetoo.gr, όπου μπορεί οποιοσδήποτε να καταγγείλει, να καταθέσει την δική του εμπειρία έμφυλης βίας, διατηρώντας την ανωνυμία του.
«Έχω απογοητευτεί από τoν χώρο του αθλητισμού. Στον χώρο της γυμναστικής υπάρχουν 37 καταγγελίες κοριτσιών και οι φερόμενοι δράστες βρίσκονται αυτή την στιγμή σε θέσεις ευθύνης, στην ομοσπονδία, σε σχολεία, σε συλλόγους» υπογράμμισε η κ. Μπεκατώρου και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει διότι είναι παραγεγραμμένες κάποιες υποθέσεις.
«Ένα πρόβλημα που έχουμε είναι της παραγραφής και ένα άλλο είναι η προσπάθεια ξεπλύματος των ανθρώπων αυτών. Δυστυχώς, ξεκίνησαν τόσα πράγματα από τον χώρο του αθλητισμού, ο ΛευτέρηςΑυγενάκης βοήθησε με το νομοθετικό πλαίσιο, υπάρχουν πια ψυχολόγοι στις ομοσπονδίες, δεν σημαίνει όμως ότι ο κάθε προπονητής έχει περάσει από μια διαδικασία ψυχολογικής αξιολόγησης. Πρέπει να νιώθουμε ασφαλείς και για να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα του χώρου μας πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες. Εμένα με βοήθησε πάρα πολύ ο αθλητισμός να σταθώ στα πόδια μου να βρω έναν τρόπο να το αντιμετωπίσω και να που ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσω και το κομμάτι αυτό, της βίας».
Από την πλευρά της η ψυχολόγος και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, Κική Πετρουλάκη, εξήγησε, ότι ο συγκεκριμένος φορέας ασχολείται με την βία κατά των γυναικών και ότι η ενδοοικογενειακή βία συνήθως έχει θύματα γυναίκες και παιδιά, οπότε το μεγαλύτερο κομμάτι της δράσης του αφορά την πρόληψη της βίας, δευτερογενώς επιχειρεί να μειώσει την επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση και τριτογενώς να άρει τις συνέπειες που έχουν επέλθει από την βία. «Δεν είναι ο τρόπος που μεγαλώνουν τα αγόρια και οι άνδρες, αλλά ο τρόπος που μεγαλώνουμε κορίτσια και αγόρια. Ουσιαστικά τα μεγαλώνουμε σαν να έχουν συμπληρωματικούς ρόλους τους οποίους δεν έχουν επιλέξει, όμως μέχρι να αντιληφθούν ότι έχουν το δικαίωμα να τους απορρίψουν και να υιοθετήσουν μια πιο υγιή προσέγγιση των σχέσεων, βρίσκονται σε κατώτερη θέση. «Ακόμα και στις γυναικτονίες ψάχνουμε να βρούμε να κάνουμε τι έκανε λάθος το θύμα» είπε.
Σχετικά με την διαδικτυακή πλατφόρμα, η κυρία Πετρουλάκη σημείωσε ότι η καταγγελία γίνεται ανώνυμα και εφόσον το άτομο που κάνει την αναφορά συναινεί, θα κοινοποιείται και στις αρχές για να διασυνδεθούν υποθέσεις μεταξύ τους και να μπορέσει να στηρίξει η μία καταγγελία την άλλη.
Η Αντωνία Λεγάκη, δικηγόρος σε υποθέσεις εκδικητικής πορνογραφίας, σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδικτύου, μίλησε στην ίδια εκπομπή. Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να πάψουμε να λέμε στα θύματα «μιλήστε». «Το θύμα θα μιλήσει όταν η πολιτεία πραγματικά σταθεί αρωγός, τόσο με δομές πρόνοιας, όσο και με δομές κατασταλτικές σε ό,τι αφορά τους δράστες. Η πολιτεία θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι πλατφόρμες θα είναι υποχρεωμένες να έχουν μια εφαρμογή η οποία θα εξασφαλίζει ότι κανείς δεν μπορεί να ανεβάζει πρόσωπο ή σώμα άλλου προσώπου εκτός από τον ίδιο και επίσης ότι υπάρχουν αδικήματα και θα διώκονται οι δράστες για όλα τα έννομα αγαθά που έχουν πλήξει και όχι μόνο για τα προσωπικά δεδομένα» Επιπλέον η κοινωνία, θα πρέπει να καταστήσει σαφή την σοβαρότητα αυτών των παραβατικών συμπεριφορών. Υπάρχουν νεαρά παιδιά που λόγω επιπολαιότητας και έλλειψης κριτηρίων από την οικογένεια, ανεβάζουν τέτοιες φωτογραφίες από συμμαθήτριες»σημείωσε η κ. Λεγάκη και τόνισε ότι πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτό είναι μια εγκληματική συμπεριφορά και δεν γίνεται αποδεκτή.
Η Ζέφη Δημαδάμα, στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής που έχει καταγγείλει ότι έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στο παρελθόν, υπογράμμισε ότι ρόλος όλων, δημοσιογράφων, πολιτών, κοινωνίας και κομμάτων, είναι να μην σβήσει το #metoo και να αποκαλυφθούν πολλές παράμετροι διαφορετικές, όπως αυτός της εκδικητικής πορνογραφίας, όπου έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις διαπόμπευσης γυναικών, ηλεκτρονικού βιασμού, ηλεκτρονικών εγκλημάτων που δυστυχώς η τεχνολογία δίνει διεξόδους.
- Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
- Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
- Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
- Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»