Αθλητισμός|18.01.2022 10:38

Νόβακ Τζόκοβιτς: «Συμμορφώσου με τους κανόνες ή μείνε σπίτι σου», λέει η Ισπανία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
EPA
EPA
EPA
EPA
EPA

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς επέστρεψε στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, μετά την απέλασή του από την Αυστραλία, η οποία έβαλε τέλος στις ελπίδες του Σέρβου τενίστα να αγωνιστεί στο Αυστραλιανό Όπεν.

Ο Τζόκοβιτς ταξίδεψε στο Βελιγράδι από τη Μελβούρνη μέσω Ντουμπάι, αφού έχασε την Κυριακή την προσφυγή κατά της απόφασης της αυστραλιανής κυβέρνησης να ακυρώσει τη βίζα του για λόγους δημόσιας υγείας και τάξης. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο αεροδρόμιο για να καλωσορίσει τον 34χρονο Σέρβο πίσω στην πατρίδα του - φωνάζοντας το όνομά του και κρατώντας πανό και σημαίες -- τη Δευτέρα. Το προηγούμενο βράδυ, ένα κτίριο στο Βελιγράδι φωτίστηκε με την επιγραφή "Νόλε, είσαι το καμάρι της Σερβίας".

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Σερβίας δήλωσε "πολύ απογοητευμένη" για την "σκανδαλώδη απόφαση" της Αυστραλίας να απελάσει τον Τζόκοβιτς, προσθέτοντας ότι διαπράχθηκε "τεράστια αδικία", ενώ η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι η ακύρωση της βίζας ήταν "σκανδαλώδης".

"Είμαι απογοητευμένη και νομίζω ότι έδειξε πώς λειτουργεί το κράτος δικαίου σε ορισμένες άλλες χώρες, δηλαδή πώς δεν λειτουργεί", δήλωσε η Μπρνάμπιτς σε συνέντευξή της στο πρακτορείο ειδήσεων Beta στο Βελιγράδι.

"Ανυπομονώ να δω τον Τζόκοβιτς στην πατρίδα του, στη Σερβία, και να το περάσουμε αυτό μαζί του και να του δώσουμε την υποστήριξή μας σε αυτή τη δύσκολη για αυτόν στιγμή", πρόσθεσε.


Σύμφωνα με την αυστραλιανή νομοθεσία, στον Τζόκοβιτς μπορεί να επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στη χώρα για τρία χρόνια, αν και η υπουργός Εσωτερικών Κάρεν Άντριους δεν έχει αποκλείσει εξαίρεση. "Κάθε αίτηση θα εξεταστεί επί της ουσίας", δήλωσε η ίδια.

Μήνυμα στον Τζόκοβιτς από Γαλλία και Μαδρίτη

Το Αυστραλιανό Όπεν είναι το πρώτο Grand Slam της τενιστικής σεζόν. Το δεύτερο είναι το Γαλλικό Όπεν στο Ρολάν Γκαρός, το οποίο διεξάγεται μεταξύ 22 Μαΐου και 5 Ιουνίου.

Αλλά όλοι οι επαγγελματίες αθλητές που επιθυμούν να αγωνιστούν στη Γαλλία θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Αθλητισμού στο CNN τη Δευτέρα.

Ο νόμος της Γαλλίας, που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο την Κυριακή, απαιτεί από τους ανθρώπους να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να εισέρχονται σε δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια, καφετέριες, κινηματογράφους και αθλητικούς χώρους, μεταξύ άλλων.

"Ο κανόνας είναι απλός. Το πάσο εμβολίου θα απαιτείται μόλις τεθεί σε ισχύ ο νόμος σε μέρη που ήδη υπάγονταν στο υγειονομικό πάσο (αθλητικά ή πολιτιστικά). Αυτό θα ισχύει για όλους (θεατές, επαγγελματίες αθλητές)", δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Αθλητισμού.

Η νέα αυτή νομοθεσία θέτει σε κίνδυνο τις πιθανότητες να αγωνιστεί ο Τζόκοβιτς, ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού στο Γαλλικό Όπεν. Το Γαλλικό Όπεν επέτρεπε προηγουμένως σε ανεμβολίαστους παίκτες να αγωνιστούν.

Θα πρέπει επίσης να συμμορφωθεί με τους υγειονομικούς κανόνες της Ισπανίας για να αγωνιστεί στο επερχόμενο Όπεν της Μαδρίτης που ξεκινά στα τέλη Απριλίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ εξήρε την απόφαση της Αυστραλίας να απελάσει τον Τζόκοβιτς, λέγοντας ότι έχει "απόλυτο σεβασμό για την απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης".

Η Ισπανία απαιτεί επί του παρόντος από τους επισκέπτες να προσκομίζουν απόδειξη πλήρους εμβολιασμού, πρόσφατο αρνητικό τεστ Covid 72 ωρών πριν από την άφιξη ή πιστοποιητικό ότι έχουν αναρρώσει από το Covid-19, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της.
Οι διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις στη χώρα ενδέχεται να προσθέσουν πρόσθετους κανόνες για τους συμμετέχοντες, όπως η εξέταση του Covid-19 σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια του τουρνουά, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο CNN τη Δευτέρα.

Ο Τζόκοβιτς είναι ο κυρίαρχος πρωταθλητής του απλού ανδρών στα χωμάτινα γήπεδα του Ρολάν Γκαρός. Μαζί με τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Ραφαέλ Ναδάλ, έχει κατακτήσει 20 τίτλους Grand Slam.

"Όσον αφορά το Ρολάν Γκαρός, είναι τον Μάιο. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μέχρι τότε και ελπίζουμε ότι θα είναι πιο ευνοϊκή. Οπότε θα το δούμε, αλλά τώρα σαφώς και δεν εξαιρείται [από τους κανονισμούς]", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

ΚορονοϊόςΙσπανίαΓαλλίαανεμβολίαστοςΝόβακ ΤζόκοβιτςΑυστραλιανό Όπενειδήσεις τώρα