Αθλητισμός|06.02.2019 17:00

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Όταν οι θρυλικοί «μπέμπηδες» πέρασαν στην αιωνιότητα (pics & vid)

Γιάννης Πολίτης

To ημερολόγιο έδειχνε 6 Φεβρουαρίου 1958 και τίποτα δεν προμήνυε ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία θα έμενε χαραγμένη στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το αεροσκάφος της British Airways στο οποίο επέβαινε η ποδοσφαιρική ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ -συνολικά 43 επιβάτες- ξεκινούσε το ταξίδι του από το Βελιγράδι με προορισμό το Μάντσεστερ και ενδιάμεσο σταθμό για ανεφοδιασμό το Μόναχο. 

Ο ανεφοδιασμός ολοκληρώνεται και στις 14:15 ξεκινάει το ταξίδι για τον τελικό του προορισμό. Στις 14:56 ο κυβερνήτης Θέιν παίρνει την άδεια από τον πύργο ελέγχου για να απογειωθεί.

Στις 15:02 ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου ενημερώνει τους κυβερνήτες ότι έχουν δύο λεπτά στη διάθεσή τους για να απογειωθούν από τον αεροδιάδρομο. Το αεροπλάνο χάνει την ταχύτητά του και κάνοντας πορεία 1.200 μέτρων φτάνει στον φράκτη του αεροδρομίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής χάνει το ένα του φτερό-διαλύθηκε σε ένα σπίτι που τυλίχθηκε στις φλόγες-, ενώ στη συνέχεια χάνει και το άλλο του φτερό καθώς και ένα κομμάτι από την ουρά του. Ακόμη έχασε το κυρίως μέρος της ατράκτου το οποίο αφού στροβιλίστηκε στο έδαφος προσέκρουσε σε ένα υπόστεγο όπου βρισκόταν παρκαρισμένο ένα βυτιοφόρο με καύσιμα. 

Ο θάνατος παραμόνευε για 23 από τους 43 επιβάτες

Ακούγεται ένας εκκωφαντικός θόρυβος από έκρηξη. Ο θάνατος παραμόνευε για επτά παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο αριστερός μπακ και αρχηγός Ρότζερ Μπερν, ο αναπληρωματικός στην ίδια θέση Τζεφ Μπεντ, ο δεξιός μέσος Έντι Κόλμαν, ο κεντρικός αμυντικός Μαρκ Τζόουνς, ο αριστερός Ντέιβιντ Πέγκ και οι μεσοεπιθετικοί Τόμι Τέιλορ, Λάιαμ «Μπίλι» Γουίλαν, σε μία στιγμή περνούν στην «αιωνιότητα».

Ακόμη βρίσκουν τραγικό θάνατο ο γραμματέας του συλλόγου Γουόλτερ Κρίκμερ ,οι προπονητές Μπερτ Γουόλι και Τομ Κάρι, καθώς και οκτώ δημοσιογράφοι που ταξίδευαν με την ομάδα. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο σπουδαίος παίκτης της Μάντσεστερ Σίτυ και της Εθνικής Αγγλίας Φρανκ Σουίφτ.

Ο τερματοφύλακας Χάρρυ Γκρεγκ, κατάφερε να διατηρήσει τη συνείδηση του μετά τη συντριβή, και μέσα στον φόβο του για μια ενδεχόμενη έκρηξη, άρπαξε δύο συμπαίκτες του, τον Μπόμπι Τσάρλτον - ο οποίος είχε κάνει το ντεμπούτο του λιγότερο από 18 μήνες νωρίτερα - και τον Ντένις Βάιολετ και τους έσυρε έξω, στην ασφάλεια.

Στο νοσοκομείο «Ρέχτς ντερ Ίζαρ» του Μονάχου μεταφέρονται οι τραυματίες. Ο πιο σοβαρά απ' όλους είναι ο Ντάνκαν Έντουαρντς, ένας παίκτης-σύμβολο για τη γενιά του. Πέφτει σε κώμα και καταλήγει δύο εβδομάδες αργότερα. Ήταν μόλις 21 ετών. Ο αρχηγός της ομάδας Ρότζερ Μπέρν πέθανε στο νοσοκομείο του Μονάχου. Έμελλε να μη μάθει ποτέ ότι η γυναίκα του ήταν έγκυος. Ο γιος του που πήρε και το όνομά του δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του. 

Μετά την τραγωδία υπήρχαν φήμες ότι ο σύλλογος θα αποσυρόταν από όλους τους αγώνες, αλλά με τον Τζίμι Μέρφι να αναλαμβάνει ως προπονητής, ενώ ο Μπάσμπι ανάρρωνε από τους τραυματισμούς του, ο σύλλογος συνέχισε να παίζει με μια πρόχειρη ομάδα.

Οι  «Κόκκινοι Διάβολοι» όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω, αλλά έφτασαν στο τελικό του Κυπέλλου, όπου έχασαν από την Μπόλτον. Στο τέλος της σεζόν, η UEFA προσέφερε στη FA την ευκαιρία να συμπεριλάβει τόσο την Γιουνάιτεντ όσο και τους ενδεχόμενους πρωταθλητές, Γουλβς, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1959, ως φόρο τιμής στα θύματα, αλλά η FA αρνήθηκε. Η Γιουνάιτεντ κατάφερε να ανταγωνιστεί την Γουλβς την επόμενη περίοδο, τερματίζοντας στην δεύτερη θέση.  

Ο επιζών Μπόμπι Τσάρλτον

Ένας από τους επιζώντες ήταν ο Μπόμπι Τσάρλτον. Ακόμη και σήμερα δεν έχει ξεχάσει την τραγωδία του Μονάχου.  «Ήμουν απλά τυχερός επειδή καθόμουν στη σωστή θέση. Ήταν ένας εφιάλτης. Όσοι καταφέραμε να βγούμε σώοι, τρέξαμε προς ένα κοντινό σπίτι. Στο νοσοκομείο δεν είχα αντιληφθεί τι είχε συμβεί. Μου έκαναν μια ένεση πίσω στην πλάτη και κατέρρευσα. Ήταν μια Γερμανίδα εκεί, κρατούσε ένα χαρτί και διάβαζε ονόματα. Αν κάποιος ήταν ζωντανός εκεί, έλεγε δυνατά 'ναι', αν ήταν νεκρός φώναζε ΄όχι'. Λίγο καιρό μετά σκεφτόμουν αν θα αναρρώσουμε ποτέ, όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά, από αυτό που μας συνέβη. Έπρεπε, όμως, να προσπαθήσουμε» είχε πει σε συνέντευξή του.

Ο Ματ Μπάσμπι που νίκησε τον θάνατο

Ο προπονητής της Μάντσεστερ Ματ Μπάσμπι αν και είχε βαριά τραύματα στο στήθος, κατάφερε να νικήσει το θάνατο και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από 63 ημέρες.

Η σύζυγός του, Τζιν, του ζήτησε να μην τα παρατήσει. Ο Σερ Ματ, όχι μόνο δεν τα παρατά αλλά περνά το κατώφλι του «Θεάτρου των Ονείρων» τον Απρίλιο του 1958 με πατερίτσες. Το μόνο που ήθελε ήταν δέκα χρόνια για να οδηγήσει την αγαπημένη του ομάδα στη «Γη της Επαγγελίας». 

Η υπόσχεση του Μπάσμπι που έγινε πραγματικότητα

Με τον Σερ Μάτ Μπάσμπι στο τιμόνι και ηγέτες στο χορτάρι τον Μπόμπι Τσάρλτον και τον Τζορτζ Μπεστ η Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ οδηγείται στη «Γη της Επαγγελίας» το 1968. Αυτό που δεν κατάφερε αυτή η σπουδαία ομάδα της Γιουνάιτεντ το 1958 έγινε πραγματικότητα το 1968. Ίσως να ήταν θέλημα Θεού...Ποιος ξέρει...

Τα δάκρυα δεν στέγνωσαν ποτέ για όσους χάθηκαν. Ο θρήνος θα υπάρχει πάντα στο Μάντσεστερ, μιας και το ρολόι σταμάτησε μια για πάντα στις 15:04, στις 6 Φεβρουαρίου του 1958.

Δείτε το φιλμ «United», του 2011, που σχετίζεται με την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου και τις κινήσεις του Τζίμι Μέρφι για να επιβιώσουν και να γράψουν ιστορία οι «Κόκκινοι διάβολοι».

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με αναρτήσεις στα social media τίμησε τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας του Μονάχου. Tο ίδιο έκανε και η συμπολίτισσα Σίτι αλλά και η Μπάγερν Μονάχου.

T
T
T
Μπόμπι ΤσάρλτοναεροπλάνοΜάντσεστερ ΓιουνάιτεντΜόναχοΜάτ Μπάσμπιτραγωδία