Διπλή Ανάπλαση: Σε χρόνο ρεκόρ θα γίνει το κλειστό του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό - Πότε θα γίνει η πρώτη σέντρα και πότε θα γκρεμιστεί η Λεωφόρος
Κώστας ΑσημακόπουλοςΕίναι το έργο που θα επεκτείνει την Αθήνα, θα αξιοποιήσει την πλέον υποβαθμισμένη περιοχή της πρωτεύουσας και θα αποτελέσει ένα νέο ορόσημο στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Τι σημαίνει η Διπλή Ανάπλαση για τη ζωή των Αθηναίων και ειδικά για τους κατοίκους του Κέντρου; Πότε θα δούμε τον πρώτο αγώνα να διεξάγεται στο ποδοσφαιρικό γήπεδο και πότε στο κλειστό γυμναστήριο του Ερασιτέχνη;
Τι θα γίνει με το τεράστιο κτίριο που ξεκίνησε ο Μπάμπης Βωβός και σήμερα είναι ένα "κουφάρι" από μπετό; Πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα γκρεμιστεί η Λεωφόρος; Γιατί τα μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού μετά από πολλές αντιρρήσεις ενέκριναν πανηγυρικά τη Διπλή Ανάπλαση με ποσοστό 68,7% (ήτοι 2.051 υπέρ στους 2.994 που ψήφισαν);
Τα δύο μεγάλα πλεονεκτήματα
Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Βασίλης Αξιώτης μας ξεναγεί στο τεράστιο εγχείρημα που ξεκινάει με δύο τεράστια πλεονεκτήματα: "Τις εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα της Διπλής Ανάπλασης. Αυτές οι δύο παράμετροι μας κάνουν αισιόδοξους για ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Από τη στιγμή που υπάρχουν οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις και υπάρχει θωρακισμένο και θεσμικά ισχυρό νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να σταματήσει το χρονοδιάγραμμα των έργων".
Ετοιμο το κλειστό το 2024, σέντρα το 2026!
Επομένως, ποιες είναι οι ημερομηνίες κλειδιά που θα καθίσουμε αναπαυτικά στις θέσεις του ποδοσφαιρικού γηπέδου και πότε θα δούμε έναν αγώνα βόλεϊ ή μπάσκετ ή και πόλο στο νέο κολυμβητήριο του Ερασιτέχνη;
Ο Βασίλης Αξιώτης τονίζει πως το κλειστό γυμναστήριο θα γίνει σε χρόνο ρεκόρ, σχεδόν στα δύο χρόνια από σήμερα και εξηγεί: "Το 2024 θα είναι έτοιμο το κλειστό γυμναστήριο του Ερασιτέχνη. Μόλις σε δύο χρόνια από σήμερα κι αυτό διότι το κόστος των μελετών και της κατασκευής θα χρηματοδοτηθεί από τις Τράπεζες (ΑΕΠ Ελαιώνα) και άρα δεν θα έχουμε τις καθυστερήσεις δημοπράτησης που έχουν τα δημόσια έργα, όπως είναι η περίπτωση του ποδοσφαιρικού γηπέδου. Μέχρι το 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου. Η αρένα του ποδοσφαιρικού γηπέδου θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2026. Είναι η χρονιά που θα γίνει και το πρώτο επίσημο ποδοσφαιρικό ματς του Παναθηναϊκού".
Το "πράσινο" τετράγωνο που σήμερα θυμίζει... Αφγανιστάν
Οι δρόμοι που ορίζουν το νέο σπίτι του Παναθηναϊκού είναι η οδός Ορφέος, η Αγίας Αννης, η Πολυκάρπου και του Προφήτη Δανιήλ. Σήμερα πρόκειται για την πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας και ίσως όλης της Αττικής. Εάν βρεθεί κάποιος εκεί νομίζει πως βρίσκεται σε κάποια βομβαρδισμένη πόλη του Αφγανιστάν. Μόνο η θέα της Ακρόπολης σου υπενθυμίζει πως βρίσκεσαι στην Αθήνα...
"Πράγματι σήμερα είναι μία πολύ άσχημη κατάσταση. Ολο αυτό όμως θα αλλάξει. Η απόσταση που χωρίζει το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο από την Ομόνοια είναι περίπου η ίδια με την απόσταση που χωρίζει την Ομόνοια με το σημερινό γήπεδο του Παναθηναϊκού στους Αμπελοκήπους. Το νέο γήπεδο που θα αλλάξει την ιστορία του Παναθηναϊκού και θα έρθει να συναντήσει το όραμα του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη για επέκταση της πόλης. Η αναβάθμιση της Αθήνας θα γίνει με "όχημα" τον Βοτανικό".
Συνολική επένδυση στα 700 εκ. Ευρώ
Τα έργα στον Βοτανικό και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα χρηματοδοτηθούν με 115 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και οι απαραίτητες υποδομές με 120 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν προστεθούν τα 450.000.000 που θα επενδύσουν οι ιδιώτες στην ευρύτερη περιοχή και τα 15 εκ. Ευρώ για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη που θα χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες, φτάνουμε σε συνολική επένδυση 700 εκ. Ευρώ που θα είναι η μεγαλύτερη πολεοδομική, αναπτυξιακή και κοινωνική παρέμβαση που έχει επιχειρήσει ποτέ δήμος στην Ελλάδα.
Υποδομές 120 εκ. Ευρώ
Οπως τονίζει ο Βασίλης Αξιώτης εκτός από τις αθλητικές εγκαταστάσεις θα γίνουν παράλληλα μεγάλες υποδομές, όπως δρόμοι, αποχευτικά έργα, κοινόχρηστοι χώροι που θα αγκαλιάσουν και θα αξιοποιήσουν όλη την περιοχή του Βοτανικού και κατ΄επέκταση, όλου του Ελαιώνα: "Πρόκειται για έργα της τάξης των 120.000.000 από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η δημοπράτηση για τις υποδομές του Ελαιώνα θα γίνει τέλος Ιουνίου 2022. Ο χρόνος ολοκλήρωσης των υποδομών είναι το 2025. Οι χρόνοι είναι ανελαστικοί. Πρέπει να τελειώσουν τα έργα το 2025 και θα έρθουν να συναντήσουν την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής αρένας το 2026".
Τα τρία βασικά κτίρια
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τρία θα είναι τα βασικά κτίρια που θα οικοδομηθούν. Το ποδοσφαιρικό γήπεδο χωρητικότητας μέχρι 40.000 θέσεων. Το γυμναστήριο που θα είναι το σπίτι των τμημάτων του Ερασιτέχνη και θα έχει χωρητικότητα 3.000 θέσεων συν κολυμβητήριο. Και το κτίριο που ξεκίνησε ο Μπάμπης Βωβός και υπάρχει σήμερα στα μπετά.
Α: Γήπεδο 40.000 θέσεων
Το βασικό οικοδόμημα θα είναι η αρένα του ποδοσφαίρου."Μέχρι τον Μάιο του 2022 θα έχουμε δημοπρατήσει το ποδοσφαιρικό γήπεδο που θα είνα το σπίτι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Θα χτιστεί με την έγκριση Δημοσίων Επενδύσεων 115εκ. Το γήπεδο θα έχει χωρητικότητα μέχρι 40.000 θέσεις και θα είναι εναρμονισμένο με τα 4 αστέρια της FIFA και της UEFA. "Η δημοπράτηση θα γίνει το Μάιο του 2022 και σε ένα χρόνο από σήμερα το 2023 θα ξεκινήσει η κατασκευή του η οποία και θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026, ενώ στην αρχή της σεζόν 2026-27 υπολογίζεται να γίνει και ο πρώτος επίσημος αγώνας του Παναθηναϊκού".
Β: Κλειστό γυμναστήριο 3.000 θέσεων
Το δεύτερο σε μέγεθος οικοδόμημα αφορά το νέο σύγχρονο γυμναστήριο που θα στεγάσει τα τμήματα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και ειδικά το βόλεϊ και το πόλο που θα αποκτήσουν την δική τους στέγη. "Πρόκειται για γυμναστήριο που θα κατασκευστει σε εμβαδόν 7.500 τετραγωνικών μέτρων και θα έχει χωρητικότητσα 3.000 θέσεων. Θα έχει βοηθητικούς χώρους για τα περισσότερα τμήματα που συντηρεί σήμερα ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός και για πρώτη φορά και ιδιόκτητο κολυμβητήριο για την ομάδα πόλο και τα τμήματα κολύμβησης. Το κόστος αυτής της κατασκευής θα είναι περίπου 15.000.000 Ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τις Τράπεζες επομένως θα έχει και την ευελιξία να γίνει μόλις μέσα σε δύο χρόνια".
Γ: Το πάρκινγκ του... Βωβού
Το τρίτο κτιριακό συγκρότημα αφορά στην αξιοποίηση της γιγάντιας κατασκευής που ξεκίνησε ο Μπάμπης Βωβός πριν από περίπου 15 χρόνια και έμεινε στα μπετά. Θα το διαχειριστεί η ΑΕΠ Ελαιώνας (εταιρείας που ίδρυσαν οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς, που κατέχουν το ημιτελές ακίνητο Βωβού): "Περιλαμβάνει τεράστια υπόγεια πάρκινγκ 1.800 θέσεων καθώς και πολυτελή γραφεία τα οποία θα εκμεταλευτούν οι τράπεζες", τόνισε ο Βασίλης Αξιώτης.
Ο σταθμός του Μετρό
Η πρόσβαση στην τεράστια αθλητική εγκατάσταση θα γίνεται κυρίως από τον σταθμό "Ελαιώνας" του Μετρό: "Εχουν γίνει ειδικές μελέτες που πιστοποιούν πως ο συγκεκριμένος σταθμός έχει κατασκευαστεί για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις τεράστιες ανάγκες που θα δημιουργηθούν, ενώ το σημείο θα είναι εύκολα προσβάσιμο από τους νέους δρόμους που θα κατασκευαστούν".
Ιδιωτικές επενδύσεις μισού δις
Ενα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄όψη είναι οι μεγάλες επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων που υπολογίζονται σε περίπου μισό δις Ευρώ: "Σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει στην περιοχή γύρω από το γήπεδο θα γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και αξιοποίηση παλιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων που θα συγκεντρώσουν κεφάλαια τουλάχιστον 450.000.000 Ευρώ. Εννοείται πως θα έχουμε νέες θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη μίας νέας πόλης".
Το Μητροπολιτικό Πάρκο στη θέση της Λεωφόρου
Και πάμε στο πιο ευαίσθητο σημείο που δεν είναι άλλο από την κατεδάφιση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και τη μετατροπή της σε ένα Μητροπολιτικό Πάρκο που θα ενώσει την περιοχή του Γκύζη με τον Λυκαβητό και θα αναβαθμίσει όλη την πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Μόνο έτσι θα γκρεμιστεί η Λεωφόρος
Οπως τονίζει ο Βασίλης Αξιώτης δεν θα πειραχτεί τίποτα εάν πρώτα τα τμήματα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού αλλά και η ΠΑΕ δεν δώσουν τον πρώτο τους αγώνα στο νέο τους σπίτι στο Βοτανικό. "Αφού γίνει το πρώτο ματς της ποδοσφαιρικής ομάδας στην αρένα του Βοτανικού και αφού ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός μεταφέρει όλα τα τμήματα του στον Βοτανικό τότε θα περάσουμε στην τελευταία φάση της Διπλής Ανάπλασης. Αυτή προβλέπει να γκρεμιστεί το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ως Δήμος θα κάνουμε ένα Μητροπολιτικό Πάρκο που θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή των Αμπελοκήπων και του Γκύζη".
"Θα αλλάξει την Αθήνα και τον Παναθηναϊκό"
Οπως τονίζει ο Βασίλης Αξιώτης "η ιστορία του Παναθηναϊκού δεν γκρεμίζεται" και εξηγεί: "Μην ξεχνάμε πως προβλέπεται η κατασκευή ενός σύγχρονου μουσείου που θα στεγάσει την ιστορία του συλλόγου. Δεν είμαι σε θέση να σας πω σήμερα εάν θα υπογειοποιηθεί ο δρόμος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Αυτό θα το εξετάσουμε στο χρόνο των μελετών και πιθανότατα να είναι και σε συνάρτηση με το άλλο μεγάλο πρότζεκτ της δημοτικής αρχής που είναι η αξιοποίηση των Προσφυγικών όπου και εκεί είμαστε πολύ μπροστά και περιμένουμε τις εγκρίσεις από την Περιφέρεια. Το σίγουρο είναι πως την επόμενη πενταετία η Διπλή Ανάπλαση θα αλλάξει την Αθήνα αλλά και την πορεία του Παναθηναϊκού".
Οι λόγοι που άναψαν το πράσινο φως οι οπαδοί
Μετά από όλα αυτά εύκολα συμπεραίνει κανείς γιατί τα μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού ανάψαν το πράσινο φως με την ψηφοφορία της 31ης Μαρτίου 2022: "Ο κόσμος του Παναθηναϊκού αντιλήφθηκε πως πρόκειται για ένα πρότζεκτ που ο σύλλογος μόνο οφέλη έχει να αποκομίσει. Χρειάστηκε να ωριμάσουν οι συνθήκες. Τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις. Όλοι έχουν όφελος από αυτό το έργο. Και ο σύλλογος και ο Δήμος Αθηναίων και κυρίως η κοινωνία μας".
Η διαχείριση από Παναθηναϊκό και Δήμο
Σχετικά με τη διαχείριση των εγκαταστάσεων τα δικαιώματα και η συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων θα παραχωρηθούν άνευ ανταλλάγματος στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, ο οποίος με τη σειρά του θα μπορεί να τα εκχωρήσει στην ΠΑΕ. Ο Ερασιτέχνης θα λαμβάνει 15% από τα έσοδα των εισιτηρίων και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων για 49 χρόνια και με τα έσοδα αυτά θα συντηρεί την εγκατάσταση. Ο Δήμος θα λαμβάνει το 90% των μισθωμάτων από χώρους εστίασης και μπουτίκ, 145.000 ευρώ ετησίως από την ενοικίαση των σουιτών, το 50% των εσόδων από συναυλίες ή άλλες εκδηλώσεις στο γήπεδο και το 20% του εσόδου ονοματοδοσίας (μετά τα 10 έτη το ποσοστό μειώνεται σε 15%). Τα έσοδα του δήμου από τις εγκαταστάσεις δεν μπορούν να πέσουν κάτω από 270.000 ευρώ ετησίως.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων