Αθλητισμός|09.02.2019 13:15

Εμιλιάνο Σάλα: Όταν ο θάνατος παραμονεύει στον αέρα

Αλέξανδρος Λοθάνο

Η στατιστική, είναι ψυχροί αριθμοί, απλά νούμερα. Και αυτά λένε ότι το 2018, 459 άτομα έχασαν την ζωή τους σε 45 αεροπορικά δυστυχήματα, πολύ περισσότερα από τις σαράντα απώλειες που καταγράφηκαν το 2017.

Το νέο έτος δεν ξεκίνησε καλά για τη στατιστική προσέγγιση του ασφαλέστερου μεταφορικού μέσου. Ο τραγικός θάνατος του Εμιλιάνο Σάλα, του Αργεντινού ποδοσφαιριστή που μόλις λίγα 24ωρα πριν είχε κάνει μεταγραφήόνειρο ζωής στη βρετανική Κάρντιφ, προστέθηκε ως ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των αεροπορικών δυστυχημάτων που έχουν χτυπήσει τον αθλητισμό από το 1931. Τότε που ο φημισμένος προπονητής της ομάδας ράγκμπι του Πανεπιστημίου της Νοτρ Νταμ, Κνούτε Ρόκνε, σκοτώθηκε σε πτώση αεροπλάνου στο Κάνσας.

Πάνω από σαράντα αεροπορικά δυστυχήματα έχουν πάρει μαζί τους πάνω από 400 ψυχές που υπηρετούσαν τον αθλητισμό και, εμμέσως, πέθαναν στον βωμό της αγάπης τους. Η Τορίνο, μία από τις κορυφαίες ομάδες που ανέδειξε ποτέ το ιταλικό ποδόσφαιρο, ξεκληρίστηκε τον Μάιο του 1949, όταν 18 παίκτες έχασαν τη ζωή τους ύστερα από τη συντριβή του αεροσκάφους στον λόφο της Σουπέργκα, λίγο έξω από το Τορίνο.

Η ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σημαδεύτηκε από το δυστύχημα του Μονάχου, τον Φεβρουάριο του 1958, όπου σκοτώθηκαν οκτώ παίκτες και τρία μέλη του τεχνικού τιμ.

Τον Νοέμβριο του 2016, η βραζιλιάνικη Σαπεκοένσε έχασε 19 παίκτες της, 14 μέλη του τεχνικού τιμ και εννέα παράγοντες, στο ταξίδι προς το Μεντεγίν της Κολομβίας, όπου επρόκειτο να αγωνιστεί στον τελικό του Κόπα Σουδαμερικάνα. Η ομάδα χτίστηκε από το μηδέν, «κατακτώντας» το Κόπα Σουδαμερικάνα στα χαρτιά, ύστερα από την κορυφαία κίνηση fair play που έγινε ποτέ, από την αντίπαλό της, Ατλέτικο Νασιονάλ.

Η «μαύρη» λίστα

Ο Γκρέιαμ Χιλ, δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 και ο μοναδικός οδηγός που έχει κερδίσει το Τριπλό Στέμμα του μηχανοκίνητου αθλητισμού (24 ώρες του Λε Μαν, Ιντιανάπολις 500 και το Γκραν Πρι του Μονακό), σκοτώθηκε τον Νοέμβριο του 1975, όταν το μικρό αεροσκάφος που ο ίδιος πιλόταρε συνετρίβη έξω από το Λονδίνο.

Ο θρυλικός πατέρας του Ντέιμον Χιλ, μαζί με τον πολύ ταλαντούχο μέσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντάνκαν Εντουαρντς, αλλά πλέον και τον Εμιλιάνο Σάλα, είναι ενδεχομένως οι πιο διάσημες απώλειες σε μια «μαύρη» λίστα που περιλαμβάνει ομάδες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβησης, ξιφασκίας, χόκεϊ, πυγμαχίας, κρίκετ, τζούντο, πατινάζ και ράγκμπι.

Συγκλονίζει η ιστορία της ουρουγουανικής ομάδας ράγκμπι Ολντ Κρίστιαν, το αεροσκάφος της οποίας συνετρίβη στις Ανδεις. Οι επιζώντες, για να αντέξουν στις απίστευτα αντίξοες συνήθειες, υποχρεώθηκαν μέχρι και να τραφούν από τους νεκρούς συνταξιδιώτες, φίλους και συμπαίκτες, τα σώματα των οποίων είχαν «διατηρηθεί» από τις πολικές θερμοκρασίες.

θάνατοςΕμιλιάνο ΣάλαΝαντ