Αντελίνο Βιεϊρίνια: Τα τρία πεπρωµένα
Μένιος ΣακελλαρόπουλοςΣτα 19 του χρόνια ο Αντελίνο Αντρέ Βιέρα Φρέιτας κρίθηκε ως µεγάλο ταλέντο από τους υπευθύνους της Πόρτο και έτσι τον ενέταξαν στην πρώτη οµάδα – η απόλυτη ευτυχία για το παιδί από την Γκιµαράες που σε όλη του τη ζωή ονειρευόταν να γίνει επαγγελµατίας ποδοσφαιριστής και να είναι µέρα και νύχτα στα γήπεδα, όπως έλεγε µικρός, όταν ξεκίνησε να παίζει στην ποδοσφαιρική ακαδηµία της Τορκατένσε και αργότερα στη Βιτόρια. Και η Πόρτο, ένας τεράστιος σύλλογος στην Πορτογαλία, µπορούσε να στεγάσει τα όνειρά του και να τα απογειώσει.
Οµως δεν ήταν το πεπρωµένο του ούτε να κάνει καριέρα στην πόλη των δράκων και των κρασιών, ούτε να πάρει πρωτάθληµα. Στην Πόρτο δεν βρήκε χώρο και ευκαιρίες και έτσι άρχισε η πίκρα των δανεισµών. Πρώτα η Μάρκο, αµέσως µετά η Λεϊσόες, όπου ούτε εκεί βρήκε τη Γη της Επαγγελίας. Και τότε µίλησε ξανά το πεπρωµένο. Στον πάγκο του ΠΑΟΚ είναι ένας Πορτογάλος, ο Φερνάντο Σάντος, που βρίσκει την άκρη µε τους συµπατριώτες του να φέρει στην Τούµπα τον νεαρό Βιεϊρίνια, ο οποίος είναι µόλις 22 χρόνων.
Οι εκπληκτικές εµφανίσεις του, το πάθος, η απόλυτη αφοσίωση στην οµάδα, η ποιότητα που ξεχείλιζε οδηγούν τον ΠΑΟΚ στην απόφαση να τον αγοράσει από την Πόρτο, κρίνοντας ότι θα έχει εξαιρετική εξέλιξη. Και ήταν τέτοια η εξέλιξή του, µε συνεχή βελτίωση σε όλους τους τοµείς, ώστε ο «∆ικέφαλος» επεκτείνει το συµβόλαιο του Βιεϊρίνια έως το 2012. Μετρούσε 78 συµµετοχές και 17 γκολ.
Τότε εµφανίζεται ξανά µπροστά του το πεπρωµένο. Εχοντας ήδη ερωτευτεί τη Θεσσαλονίκη, ερωτεύεται και µια κοπέλα που τον έκανε να σκέφτεται την παραµονή του για πάντα. Η Βάσω Βεργίδου έγινε ο έρωτας της ζωής του και δεν µπορούσε να σκεφτεί ότι θα πορευτεί χωρίς αυτήν. Το ίδιο σκεφτόταν και εκείνη, που θυµάται εκείνες τις πρώτες µέρες: «Από την πρώτη στιγµή συνειδητοποίησα πως δεν ήταν µια απλή σχέση, είδα στα µάτια του τον πατέρα των παιδιών µου, τον σύζυγό µου...».
Το ήξερε, το είδε και στην πράξη, µε την ευτυχία τους να τη συµπληρώνει η κόρη τους Χριστίνα. Αλλά η ζωή είναι πολλές φορές απρόβλεπτη. Ενώ βιώνουν την απόλυτη ευτυχία, έρχεται στον ΠΑΟΚ µια εξαιρετική πρόταση από τη Βόλφσµπουργκ. Η µετάβαση στη Γερµανία έµοιαζε µονόδροµος, 3 Ιανουαρίου 2012. Είχε ήδη γίνει το αγαπηµένο παιδί της εξέδρας του ΠΑΟΚ. Και στο τελευταίο του παιχνίδι στην Τούµπα πήγε στην εξέδρα µε δάκρυα στα µάτια για να αποχαιρετήσει τον κόσµο. Εκλαιγαν όλοι στο σπίτι, έκλαιγαν έξω οι οπαδοί, πάρτι δακρύων! Αλλά πριν φύγει, αφήνοντας πίσω γυναίκα και παιδί, είπε στη Βάσω, τη συνοδοιπόρο της ζωής του: «Να το ξέρεις, µια µέρα θα γυρίσω στον ΠΑΟΚ...».
Πέντε χρόνια έκανε σπουδαία πράγµατα στην Μπουντεσλίγκα, µε 121 παιχνίδια µε τη Βόλφσµπουργκ, βασικός µοχλός της οµάδας, από τις... κολόνες της. Κι όµως κάθε καλοκαίρι από το 2013 πάντα γινόταν πρωτοσέλιδο η… επιστροφή Βιεϊρίνια. Η υπόσχεση στη Βάσω εκπληρώθηκε πέντε χρόνια µετά, την τελευταία µέρα των µεταγραφών, 31 Αυγούστου 2017. Και µε τον γυρισµό του έγινε αµέσως ο ηγέτης του νέου ΠΑΟΚ που χτιζόταν, ο αρχηγός του, ο εµπνευστής των συµπαιχτών του, αυτός που µιλούσε στα αποδυτήρια και στο χορτάρι. Εµενε να ανταµώσει µε το επόµενο πεπρωµένο. Το πρωτάθληµα. Αυτό που ήθελε τόσο πολύ µε τον ΠΑΟΚ. Και από χθες, µετά το θριαµβευτικό 3-1 επί του Ολυµπιακού, µ’ εκείνον να ανοίγει τον χορό, είναι αγκαλιά µε το όνειρό του. Το όνοµά του θα γραφτεί στην ιστορία του «∆ικεφάλου», που έχει να πανηγυρίσει πρωτάθληµα από τις 9 Ιουνίου 1985, 34 ολόκληρα χρόνια πριν!
Τότε το σήκωσε ο παλιός, ο Κώστας Ιωσηφίδης, τώρα ονειρεύεται να το κάνει πάλι ο παλιός, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια. Ηταν το πεπρωµένο του. Ο ΠΑΟΚ, η Θεσσαλονίκη, η Βάσω, το πρωτάθληµα...
- Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
- «Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
- Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
- Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα