Αθλητισμός | 01.06.2022 10:36

Finalissima: Τελικός Ιταλίας - Αργεντινής στο Γουέμπλεϊ για τον... υπερπρωταθλητή κόσμου

Newsroom

Finalissima! Ο υπερτελικός για τον υπερπρωταθλητή κόσμου! Τι είναι Finalissima; H ονομασία που δόθηκε στον αγώνα που θα αναδείξει την καλύτερη εθνική ομάδα στον κόσμο μέσα απ' την τιτανομαχία της κατόχου του Euro, Ιταλίας και της νικήτριας του Copa America, Αργεντινής. Ο μεγάλος τελικός των πρωταθλητών Ευρώπης και Νότιας Αμερικής φιλοξενείται το βράδυ της Τετάρτης (1/6, 21.45, Nova Sports Prime) στο στάδιο Γουέμπλεϊ.

Πρόκειται μόλις για την τρίτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου που επιχειρείται μια τέτοια αναμέτρηση. Η πρώτη έγινε το 1985 και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία επικράτησε 2-0 της κατόχου του Copa America Ουρουγουάης, ενώ η δεύτερη φορά πραγματοποιήθηκε το 1993 με την Αργεντινή να κερδίζει 5-4 στα πέναλτι (1-1 το σκορ του αγώνα) τη Δανία.  

Στην προκειμένη περίπτωση, η Ιταλία θα προσπαθήσει να αφήσει πίσω της την απογοήτευση του σοκαριστικού αποκλεισμού απ’ τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ και να αρχίσει μια νέα εποχή. Ως προς τη σημειολογία, ο αγώνας με την Αργεντινή  θα διεξαχθεί στο γήπεδο όπου η Σκουάντρα Ατζούρα θριάμβευσε επί της Αγγλίας στα πέναλτι τον περασμένο Ιούλιο στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η χαρά της Ιταλίας μετατράπηκε σε απέραντη θλίψη οκτώ μήνες αργότερα, οπότε, μετά τον σοκαριστικό αποκλεισμό στα πλέι οφ από τη Βόρεια Μακεδονία, απέτυχε να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο για δεύτερη σερί φορά καθώς είχε χάσει και το Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018.

Το τέλος και η νέα αρχή της Ιταλίας

«Γράψαμε ιστορία σε αυτό το γήπεδο, οπότε δώσαμε μεγάλη συγκίνηση σε όλους τους Ιταλούς», τόνισε ο Λορέντζο Ινσίνιε στους δημοσιογράφους. «Θα είναι ένας πολύ σημαντικός αγώνας για εμάς, προκειμένου να ξεκινήσουμε από την αρχή και να φέρουμε την Ιταλία πίσω εκεί που της αξίζει να είναι. Κι εκεί που ήμασταν πάντα». «Η Αργεντινή είναι μία από τις καλύτερες εθνικές ομάδες στον κόσμο», τόνισε απ’ την πλευρά του ο αμυντικός της Γιουβέντους και των Ατζούρι Λεονάρντο Μπονούτσι, συμπληρώνοντας πως «...είναι πολύ σπάνιο στο ποδόσφαιρο να έχουμε αυτό το αήττητο σερί όπως κάναμε εμείς (σ.σ. 37 ματς) και όπως κάνει τώρα η Αργεντινή (31 ματς). Επομένως, πρέπει να είμαστε πολύ επιθετικοί για να κατακτήσουμε αυτό το τρόπαιο... Πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή και να βάλουμε τις βάσεις για να επιστρέψουμε την Ιταλία εκεί που της αξίζει, εκεί που ήταν πριν από έναν χρόνο».

Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι ανέφερε απ’ την πλευρά του πως «...έρχεται ένας αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων που έχουν κερδίσει έξι τίτλους Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ τους, σε ένα από τα κλασικά παιχνίδια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Θα είναι ένας σπουδαίος αγώνας και είναι ένας μεγάλος φόρος τιμής σε πολλούς παίκτες, όπως ο Τζόρτζιο (σ.σ. Κιελίνι), που θα αποχωρήσει από την εθνική Ομάδα, αλλά και για Αργεντινούς ποδοσφαιριστές που σύντομα θα φύγουν από τη δική τους Εθνική. Οπότε θα είναι ένας υπέροχος, συναισθηματικός αγώνας».

Ο Μαντσίνι, θα έχει ελάχιστες απουσίες (Ιμόμπιλε, Κιέζα, Μπεράρντι), αλλά διαθέσιμο τον Λεονάρντο Σπινατσόλα, ο οποίος αποθεραπεύθηκε από την ρήξη αχίλλειου τένοντα, που του στέρησε τη συμμετοχή στον τελικό του Euro. Στόχος του έμπειρου τεχνικού, είναι να «φέρει νέο αίμα» στην ομάδα, αρχής γενομένης από τους επόμενους τέσσερις αγώνες του Ιουνίου, για το Nations League με την Γερμανία (δύο φορές) την Ουγγαρία και την Αγγλία.

Σε εξαιρετική κατάσταση η Αργεντινή

Η αναζήτηση ενός τροπαίου έγινε ψύχωση τα τελευταία χρόνια για την Αργεντινή, αλλά το περασμένο καλοκαίρι… ξεδίψασε έπειτα από 28 χρόνια, κατακτώντας το Copa America. Μάλιστα, το έκανε με τον δύσκολο αλλά μάλλον και με τον πιο... γλυκό τρόπο για τους Αργεντινούς, καθώς επικράτησε 1-0 της «αιώνιας» αντιπάλου Βραζιλίας στο «Μαρακανά» του Ρίο. Με τον Λιονέλ Σκαλόνι στον πάγκο από το 2018, η Αλμπισελέστε μπορεί στη θεωρία να μην έχει το υλικό άλλων εποχών, ωστόσο βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και φυσικά έχει τον Λιονέλ Μέσι που παραμένει ενεργός στην Εθνική ομάδα της χώρας του.

Στα προκριματικά του Μουντιάλ, ιδίως μόλις βρήκε ρυθμό, εντυπωσίασε και τερμάτισε αήττητη, έξι βαθμούς πίσω από την πρώτη Βραζιλία, αλλά και έντεκα μπροστά από την τρίτη Ουρουγουάη. Εξασφάλισε με άνεση την παρουσία της στα τελικά του Μουντιάλ και μάλιστα θα παραταχθεί με προσδοκίες στο Κατάρ. Εκτός κλήσεων έμεινε ο κεντρικός αμυντικός Κουάρτα Μαρτίνες, ο συνήθως βασικός Λεάνδρο Παρέδες και ο Ρομπέρτο Περέιρα. Με δύο νέα πρόσωπα η αποστολή, ο λόγος για τον Νεχουέν Πέρες της Ουντινέζε και τον Μάρκος Σένεσι της Φέγενορντ, αμφότεροι έκαναν εξαιρετική σεζόν με τις ομάδες τους. Δεν έχει αγωνιστικά προβλήματα ο Σκαλόνι, ο οποίος αναμένεται να στραφεί στους Άνχελ Ντι Μαρία και Λιονέλ Μέσι για τα άκρα της επίθεσης, με τον Λαουτάρο Μαρτίνες να παίζει στην κορυφή.

Η Αργεντινή δεν έχει αναμετρηθεί με εθνική ομάδα ευρωπαϊκής χώρας για περισσότερα από δυόμισι χρόνια (τελευταίο ματς το 2-2 με τη Γερμανίας τον Οκτώβριο του 2019), ενώ εξακολουθεί να διατηρεί ένα εντυπωσιακό σερί 31 αγώνων χωρίς ήττα (21 νίκες, 10 ισοπαλίες), κυνηγώντας το εντυπωσιακό αήττητο ρεκόρ των 37 αγώνων της Ιταλίας.

Πιθανές ενδεκάδες

Ιταλία (Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντζο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Εμερσον, Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Βεράτι (Λοκατέλι), Μπερναρντέσκι, Μπελότι, Ινσίνιε.

Αργεντινή (Σκαλόνι): Μαρτίνες, Λουσέρο, Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια, Ντε Πολ, Ροντρίγκεζ, Λο Σέλσο, Μέσι, Λαουτάρο Μαρτίνες, Ντι Μαρία.

Εθνική ΙταλίαςEuroCopa AmericaΕθνική Αργεντινής