Euro 2004: H εμψυχωτική επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στην Εθνική ομάδα και η συνάντηση μετά από οχτώ χρόνια
NewsroomΗ 4η Ιουλίου 2004 είναι χαραγμένη στη μνήμη όλων των Ελλήνων. Είναι ημέρα υπερηφάνιας, ημέρα χαράς, ημέρα που ήρθε για να δείξει στην πράξη ότι ο Δαυίδ μπορεί να νικήσει τον Γολιάθ. Όπως ακριβώς έκανε η Εθνική ομάδα στο δρόμο προς την κατάκτηση του Euro 2004. Ανήμερα της 18ης επετείου απ' το ελληνικό έπος στην Πορτογαλία, τα social media γέμισαν φωτογραφίες νοσταλγικές και όμορφες. Μεταξύ των εικόνων που αναρτήθηκαν με αφορμή τον θρίαμβο της Εθνικής, συγκίνηση προκάλεσε η φωτογραφία που απεικονίζει τη συνάντηση μελών της θρυλικής Εθνικής του Όττο Ρεχάγκελ με τον αείμνηστο Μίκη Θεοδωράκη.
Ήταν το 2012 όταν ο ποδοσφαιρόφιλος Θεοδωράκης υποδέχθηκε στο σπίτι του αντιπροσωπεία της ομάδας που κατέκτησε το Euro. Τι ακριβώς συνέβη όταν ο Μίκης συνάντησε τους θριαμβευτές του 2004; Η απάντηση είναι ένα νοσταλγικό ταξίδι στον χρόνο που δεν περιορίστηκε στις στιγμές συγκίνησης και περηφάνιας που μας χάρισαν ο κορυφαίος μουσουργός με τα τραγούδια και τους αγώνες του, ούτε στον άθλο των διεθνών ποδοσφαιριστών στα γήπεδα της Πορτογαλίας, αλλά που επεκτάθηκε στο σήμερα εκείνης της εποχής αλλά και στο αύριο της Ελλάδας.
Οι Τραϊανός Δέλλας, Ντέμης Νικολαΐδης, Κώστας Κατσουράνης, Γιώργος Καραγκούνης και Τάκης Φύσσας, εκπρόσωποι όχι μόνο της Εθνικής ομάδας που ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης το 2004, αλλά και μιας νοοτροπίας που απέδειξε πως οι Έλληνες μπορούν, φιλοξενήθηκαν στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με εκείνους που παλιότερα έχει αποκαλέσει «ήρωές του» για τα οξυμένα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας στην οικονομία, την εργασία, τον πολιτισμό και φυσικά τον αθλητισμό.
Ο Μίκης αντάλλαξε απόψεις και άκουσε με προσοχή τις θέσεις των πρωταγωνιστών των γηπέδων. Μοιράστηκε το άγχος και τις ανησυχίες τους για τα κακώς κείμενα στον χώρο του ποδοσφαίρου (βιαιότητες, διαφθορά, ανεργία, καθυστέρηση πληρωμών). Μάλιστα τους πρότεινε να συσπειρωθούν στον ΠΣΑΠ και τους συλλόγους παλαιμάχων για να συμβάλλουν στην πλήρη εξυγίανση και στον εκδημοκρατισμό του ποδοσφαίρου, ενώ τους κάλεσε να συμμετάσχουν και αυτοί στις προσπάθειες κοινωνικής ευαισθητοποίησης και την οργάνωση της παλλαϊκής αντίστασης στα χρόνια της κρίσης.
Παράλληλα, οι πέντε άσοι της Εθνικής του 2004 εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για όσα συνέβαιναν εκείνη την περίοδο εκτός του αθλήματος, αρθρώνοντας ο καθένας από την πλευρά του απόψεις που φανέρωναν ανθρώπους οι οποίοι έδειχναν έτοιμοι για να κάνουν ένα βήμα μπροστά, λειτουργώντας ως παραδείγματα ενότητας και αγωνιστικότητας προκειμένου να ξεπεραστούν η κρίση και τα προβλήματα.
Ο Μίκης Θεοδωράκης διάβασε στους διεθνείς τη διακήρυξη της Ενιαίας Λαϊκής Δημοκρατικής Αντίστασης (Ε.ΛΑ.Δ.Α) και τους πρόσφερε το βιβλίο του «Σπίθα για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και δυνατή». Οι διεθνείς με τη σειρά τους πρόσφεραν στον Μίκη μία μπάλα και τη φανέλα της Εθνικής με τις υπογραφές τους.
Η συνάντηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία των Νίκου Μάλλιαρη, παλαίμαχου ποδοσφαιριστή και πρώην γενικού γραμματέα του ΠΣΑΠ, και του δημοσιογράφου Αλέξη Σπυρόπουλου.
Η επιστολή του Μίκη
Ο Μίκης Θεοδωράκης βρέθηκε κοντά σε εκείνη την Εθνική ομάδα καθώς παρακολούθησε απ' τις εξέδρες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το ιστορικό παιχνίδι της πρόκρισης στο Euro με αντίπαλο τη Βόρειο Ιρλανδία, ενώ έγραψε κι έναν ύμνο για την Εθνική. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Euro 2004, όσο περνούσαν οι μέρες και η Ελλάδα πλησίαζε προς το θαύμα ο Μίκης με επιστολή του στην ομάδα εξέφρασε τη στήριξή του αλλά και την πίστη του για τον θρίαμβο!
Έγραφε τότε προς τους διεθνείς: «Το ξέρετε ότι η σκέψη όλων μας είναι κοντά σας. Η σκέψη, η αγάπη και οι ευχές όλων των Ελλήνων. Στον αυριανό αγώνα όλοι καταλαβαίνουμε ότι επωμίζεστε ένα τεράστιο βάρος. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι όπως κάνατε ως τώρα, θα μπορέσετε από αρνητικό να το μετατρέψετε σε θετικό και να θριαμβεύσετε. Είστε ικανοί. Πιστέψτε στον εαυτό σας όπως όλοι μας πιστεύουμε σε σας».
Οι φωτογραφίες είναι απ' το αρχείο των Χάρη Μπίλιου και Νίκου Μάλλιαρη.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό