Αθλητισμός|02.09.2022 15:48

Η νίκη του αιώνα: Η θρυλική κούρσα του «καπελάκια» που συγκινεί και εμπνέει 50 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς του Μονάχου

Κώστας Ασημακόπουλος

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (2 Σεπτεμβρίου) από την ιστορική κούρσα των 800 μέτρων που έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972. Μισό αιώνα μετά συνεχίζει να συγκινεί, να εμπνέει αλλά και να διασκεδάζει.

Το βίντεο αναπαράγεται καθημερινά καθώς αποτελεί την επιτομή της ανατροπής από το... αουτσάιντερ και του μεγαλείου του αθλητισμού. Πρωταγωνιστής ο Αμερικανός δρομέας Nτέιβ Γουότλ (Dave Wottle) - γνωστός ως «καπελάκιας» λόγω ενός καπέλου γκολφ που φορούσε - ο οποίος μετά την ιστορική νίκη επί του σοβιετικού ουκρανικής καταγωγής Γιεβγκένι Αζάνοφ έγινε σύμβολο της θέλησης και της δύναμης όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ο 72χρονος σήμερα Nτέιβ Γουότλ συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την περιγραφή των αναμνήσεων του. Όπως τονίζει με την πρώτη σκέψη που κάνει δεν του έρχεται στο μυαλό η νίκη, αλλά η απογοήτευση των πρώτων 100 μέτρων όταν είδε τους επτά αντιπάλους του στον τελικό των 800 μέτρων να τον έχουν αφήσει πολύ πίσω. «Ήμουν απογοητευμένος», είπε ο Γουότλ στο CNN Sport καθώς αναπολεί τον τελικό των 800 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.

Κατάθλιψη στα πρώτα μέτρα

«Στεναχωρήθηκα. Με έπιασε κατάθλιψη στα πρώτα μέτρα. Δε μπορούσα να συμβαδίσω μαζί τους. Αυτό με έκανε να σκεφτώ... Ουάου, δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαι τόσο πίσω. Αφού είμαι σε φόρμα γιατί δε μπορώ να μείνω σε επαφή με αυτούς τους τύπους;". Η διαφορά που δημιουργήθηκε στα πρώτα μέτρα ήταν χαοτική με τους υπόλοιπους δρομείς. Κανείς δε μπορούσε να προβλέψει όμως την συνέχεια της κούρσας και πολύ περισσότερο την κατάληξης της... Το φινάλε ήταν καθηλωτικό, ανατρεπτικό και μπήκε στη σφαίρα του θρύλου και του ανεξήγητου...

Αυτός με το καπέλο

Το τέλος του πρώτου γύρου βρήκε τον Nτέιβ Γουότλ να μαζεύει την διαφορά από τον προτελευταίο αθλητή αλλά και πάλι η διαφορά ήταν «απαγορευτική». «Ο δρομέας με το "καπέλο" που ήταν άγνωστος στα 800αρια μάλλον έκανε το χόμπυ του θα σκέφτηκαν για μένα οι περισσότεροι», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη. Στα τελευταία 200 μέτρα όμως ήρθαν τα πάνω κάτω. Όσο ανέβαινε ο Nτέιβ Γουότλ τόσο προσπερνούσε τους αντιπάλους και στην τελική ευθεία έδωσε τα ρέστα του...

Τα ρέστα του στην τελική ευθεία

Παρότι ήταν στην 4η θέση και από την εξωτερική με φοβερές δυνάμεις, μεγάλη αυτοπεποίθηση και τεράστια διασκελισμό προσπέρασε στα τελευταία 40-30 μέτρα τους Κενυάτες Μάικ Μπόιτ (Mike Boit) και Ρόμπερτ Ούκο (Robert Ouko) και πάνω στο νήμα κέρδισε τον εξαντλημένο Γιεβγκένι Αζάνοφ (Yevgeniy Arzhanov).

Νίκη γοήτρου σε περίοδο Ψυχρού Πολέμου

Ο Αζάνοφ ήταν Ουκρανός που εκπροσωπούσε την πανίσχυρη ομάδα της ΕΣΣΔ, ήταν το μεγάλο φαβορί και πιθανώς να μην κατάλαβε ποτέ από που ήρθε ο δαιμόνιος Αμερικανός. Λόγω και του μεγάλου ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ η κούρσα πήρε μυθικές διαστάσεις.

Έκανε χρόνο 1:45:86. Για μόλις 0,03 του δευτερολέπτου κρίθηκε το χρυσό μετάλλιο, ενώ ο Μπόιτ ήταν 0,15 δευτερόλεπτα πίσω στην τρίτη θέση.

Μάλιστα όταν αντιλήφθηκε την γρήγορη έλευση του Γουότλ έκανε βουτιά στον τερματισμό αλλά ήταν αργά για αυτόν.

Ο Γουότλ είχε κάνει το θαύμα του...

Ο τελικός των 800 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου εξακολουθεί να θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους, πιο συναρπαστικούς αγώνες στίβου όλων των εποχών.

Η μεγάλη ανατροπή του δρομέα με το καπελάκι συνεχίζει να εμπνέει μέχρι σήμερα...

«Κάθε φορά που το βλέπω συγκινούμαι»

«Έχω δει αυτό το βίντεο τόσο πολύ, που έχω αρχίσει να βλέπω τον αγώνα μέσα από το μάτι της κάμερας και όχι των συναισθημάτων εκείνης της στιγμής. Κάθε φορά εντυπωσιάζομαι. Κάθε φορά νιώθω δυνατά συναισθήματα. Ηταν ένας μεγάλος αγώνας. Ήταν μια συνεχή αλλαγή συναισθημάτων σε όλη τη διαδρομή στους δύο γύρους».

Οπως αποκαλύπτει το αγώνισμα του ήταν τα 1.500 μέτρα αλλά τον έπεισε ο προπονητής του να δηλώσει και τα 800 μέτρα ώστε να έχει μία καλή ευκαιρία για δυνατή προπόνηση. Το αποτέλεσμα ήταν να ισοφαρίσει το παγκόσμιο ρεκόρ και να βελτιώσει τον καλύτερο χρόνο του στα 800 μέτρα κατά τρία δευτερόλεπτα.

Αφησε την προετοιμασία για να παντρευτεί

Το πιο συγκλονιστικό είναι πως ο Γουότλ παραλίγο να αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου επειδή αποφάσισε να παντρευτεί. Λίγο μετά τις δοκιμές που του έδωσαν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, παντρεύτηκε τη σύζυγό του, Τζαν, και το ζευγάρι ξεκίνησε έναν σύντομο μήνα του μέλιτος στο Οχάιο.

Τον χλεύασε δημόσια

Η απόφαση του να παντρευτεί και να κάνει γαμήλιο ταξίδι μέσα στην περίοδο προετοιμασίας εξόργισε τον προπονητή της ομάδας των ΗΠΑ, Μπιλ Μπάουερμαν ο οποίος τον χλεύασε είπε δημόσια. «Κύριοι ο Γουότλ παράτησε την προετοιμασία για να πάρει γυναίκα ή κάτι τέτοιο».

Έπαθε και μηνίσκο

Ανυπομονώντας να δείξει στον Μπάουερμαν ότι ο γάμος του και ο μήνας του μέλιτος δεν είχαν επηρεάσει την προετοιμασία του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Γουότλ, μόλις επέστρεψε από τις διακοπές του, ξεκίνησε τις προπονήσεις στην ομάδα των ΗΠΑ, αλλά τον περίμενε μία μεγάλη απογοήτευση: «Βγήκα έξω και έκανα μια πολύ δύσκολη προπόνηση και δεν έκανα σωστή προθέρμανση. Ξαφνικά, το αριστερό μου γόνατο, ο μηνίσκος μου στο αριστερό μου γόνατο, μόλις φούσκωσαν. Τα χιλιόμετρα μου μειώθηκαν στην προετοιμασία μου. Από 70-80 μίλια την εβδομάδα έπεσα στα 15-20 μίλια την εβδομάδα».

Σκέφτηκα να σηκωθώ και να φύγω

Ο μειωμένος προπονητικός φόρτος αφαίρεσε και τις προσδοκίες για διάκριση στο Μόναχο: «Είχα κάθε είδους αμφιβολίες που μπήκαν στο μυαλό μου γιατί ήξερα ότι δεν είχα καλή προετοιμασία. Σκέφτηκα να σηκωθώ και να φύγω». Πράγματι, το πρόβλημα στο γόνατο, οι αμφιβολίες που τον απασχολούσαν και η προτίμησή του για αγώνες 1.500 μέτρων συνέβαλαν στο αργό ξεκίνημα του Wottle στον τελικό των 800 μέτρων, καθώς και στον ημιτελικό την προηγούμενη μέρα. «Μου άρεσαν περισσότερο τα 1.500 μέτρα γιατί ήταν στο στιλ μου και στο ρυθμό μου. Οι 800ρηδες είναι πιο γρήγοροι από την αρχή και αυτό φάνηκε και στον τελικό που με άφησαν πίσω. Είπα μέσα μου να κρατήσω το ρυθμό μου και απλώς να είμαι συνεπής με αυτόν τον ρυθμό μέχρι το τέλος». Έτσι στα τελευταία 100 μέτρα ενώ όλοι κατέρρεαν ο Γουότλ παρέμεινε σταθερός. «Ο πρώτος μου χρόνος στα 200 μέτρα ήταν σχεδόν πανομοιότυπος με τον τελευταίο μου χρόνο στα 200 μέτρα: Βγήκα στα 25,9 (δευτερόλεπτα) και μπήκα στα 26. Αυτό ήταν το μυστικό».

Το καπέλο του γκολφ έγινε σύμβολο

Να σημειωθεί πως ελάχιστοι άνθρωποι στον πλανήτη είχαν κατέβει κάτω από τα 4 λεπτά στο μίλι το 1972. Ο Γουότλ αποσύρθηκε το 1974 προτού γίνει προπονητής και ακαδημαϊκός, ενώ υπηρέτησε ως Κοσμήτορας Εισαγωγών στο Rhodes College στο Μέμφις του Τενεσί, μέχρι το 2012. Το εμβληματικό του καπέλο του γκολφ βρίσκεται στο Hall of Fame του στίβου, ενώ το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο είναι φυλαγμένο με ασφάλεια στο σπίτι του. «Είμαι πολύ μεγάλος για να κερδίσω άλλο ένα, οπότε καλύτερα να προστατέψω αυτό που έχω», είπε με χιούμορ ο Γουότλ στο CNN.αστειεύεται ο Wottle. Αλλά όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία, είναι πάντα πρόθυμος να το δείξει στους καλεσμένους και να ξαναζήσει αναμνήσεις από τη διάσημη, απίθανη νίκη του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Nτέιβ ΓουότλΗΠΑΟλυμπιακοί ΑγώνεςΕΣΣΔΜόναχο