ΑΕΚ: Η ώρα της μεγάλης επιστροφής στη Νέα Φιλαδέλφεια - Λαμπερά εγκαίνια στην OPAP Arena - Από το γκρέμισμα στο παλάτι!
NewsroomΗ... οδύσσεια της ξενιτεμένης ΑΕΚ κράτησε 19 χρόνια αλλά η στιγμή της λύτρωσης έφτασε. Νόστιμον ήμαρ! Του γυρισμού η μέρα στην πατρίδα ήρθε επιτέλους. 19 χρόνια μετά το γκρέμισμα της ιστορικής έδρας του συλλόγου στη Νέα Φιλαδέλφεια και το ξεσπίτωμα των Κιτρινόμαυρων, η Ένωση γυρίζει στα πάτρια εδάφη. Η νεότευκτη «Αγιά-Σοφιά», Opap Arena σύμφωνα με την ονοματοδοσία του γηπέδου, ανοίγει τις θύρες της για το κοινό. Η ΑΕΚ επιστρέφει στις ρίζες της. Μπαίνει ξανά στο σπίτι της μια για πάντα...
To απόγευμα της 30ής Σεπτεμβρίου (17.00) η Opap Arena ανοίγει επισήμως τις θύρες για το κοινό της ΑΕΚ που θα γιορτάσει τη μεγάλη επιστροφή. Ήδη οι φίλοι της ομάδας που ανυπομονούν να πιάσουν θέση στην εξέδρα, έκαναν ολονυχτία έξω απ' το γήπεδο το βράδυ της Πέμπτης, τραγουδώντας για την αγαπημένη τους ομάδα. Παράλληλα η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει σχεδιάσει μια μεγάλη γιορτή για τα εγκαίνια του νέου γηπέδου που θα φιλοξενήσει τον πρώτο επίσημο αγώνα την ερχόμενη Δευτέρα (3/10, 20.00) με αντίπαλο τον Ιωνικό.
Το τελευταίο ματς
Ποιος θα το περίμενε τον Μάιο του 2003 ότι από εκείνο το παιχνίδι με τον Άρη -το τελευταίο στο παλιό «Νίκος Γκούμας»- μέχρι το επόμενο, στο νέο γήπεδο του συλλόγου, θα μεσολαβούσαν 19 χρόνια. Όσοι φίλοι της ΑΕΚ βρέθηκαν εκείνη τη μέρα στη Φιλαδέλφεια, ένιωσαν την ιστορικότητα της στιγμής και μετά το τέλος του αγώνα πήραν ως ενθύμιο ό,τι βρήκαν μπροστά τους: από χορτάρι, καθίσματα και δίχτυα μέχρι σημαιάκια του κόρνερ και μάρμαρα απ' τα επίσημα!
Ο ενθουσιασμός και το όνειρο για καινούργιο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια μετετράπη σε εφιάλτη καθώς η βιασύνη του τότε προέδρου της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Γιάννη Γρανίτσα, έφερε τις μπουλντόζες προτού κατοχυρωθεί νομικά το έργο. Το γήπεδο γκρεμίστηκε και μαζί γκρεμίστηκαν τα όνειρα των ΑΕΚτσήδων που επί δυο δεκαετίες έβλεπαν το άλλοτε «σπίτι» τους να έχει μετατραπεί σε... χωράφι.
Το όραμα, η «τρέλα» και το πείσμα του Μελισσανίδη
Όσο περνούσαν τα χρόνια, ολοένα κι έσβηνε η ελπίδα για επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια καθώς -απούσης άλλης λύσης- το ΟΑΚΑ καθιερώθηκε ως προσωρινά μόνιμη έδρα της ΑΕΚ. Ο μοναδικός που πίστεψε και κυνήγησε το άπιαστο όνειρο της κατασκευής ενός νέου υπερσύγχρονου γηπέδου στον χώρο, όπου υπήρχε το ιστορικό σπίτι της ομάδας, ήταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης.
Κι αν σήμερα στέκει όρθια η Opap Arena οφείλεται αποκλειστικά στην «τρέλα» του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΚ, ο οποίος είχε παρουσιάσει απ' το 2005 (ως υποψήφιος πρόεδρος της Ερασιτεχνικής) τη φιλόδοξη πρότασή του για γήπεδο στη φυσική έδρα της ομάδας. Κι όμως, η πλειοψηφία είχε απορρίψει το πρότζεκτ «Αγιά-Σοφιά» που πρωτοακούστηκε τότε, δίνοντας ψήφο στην προοπτική για νέο γήπεδο στη Φυλή, στον χώρο του ΟΔΔΥ, ένα σχέδιο που παρουσιάστηκε απ' τον Χρήστο Ζούπα, ο οποίος είχε την ξεκάθαρη στήριξη του Ντέμη Νικολαΐδη.
Ο Μελισσανίδης ηττήθηκε σε εκείνη την εκλογική διαδικασία αλλά ουδέποτε έβγαλε απ' το μυαλό του την «Αγιά-Σοφιά», την οποία επανέφερε στο τραπέζι -πιο αποφασισμένος από ποτέ- όταν πια είχε πάρει τα ηνία της ομάδας μετά τον υποβιβασμό στη Γ' Εθνική. Στις 10 Ιουλίου 2013 δήλωσε επισήμως ότι το νέο γήπεδο της ΑΕΚ θα λέγεται Αγιά-Σοφιά αλλά και πάλι αμφισβητήθηκε το κατά πόσο ήταν εφικτό κάτι τέτοιο. Εννέα χρόνια μετά κι έχοντας ξεπεράσει πολλούς σκοπέλους, η «Αγιά-Σοφιά» -Opap Arena μετά την ονοματοδοσία- στέκει όρθια στο ίδιο σημείο όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και μεγαλούργησε η ΑΕΚ.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου γηπέδου
Η ΑΕΚ αναφέρει στην ιστοσελίδα της στην ενότητα με την παρουσίαση του νέου γηπέδου: Το μεγάλο όνειρο του κόσμου της ΑΕΚ. Το μεγάλο χρέος της ΑΕΚ προς την ιστορία της. Το Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού OPAP ARENA έχει ήδη αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, με στόχο να αποτελέσει πολύ σύντομα πραγματικότητα και να στεγάσει τα ξεσπιτωμένα εδώ και πολλά χρόνια όνειρα των εκατομμυρίων Ενωσιτών.
Είσοδος γηπέδου: Σμύρνη, Πέργαμος, Αλικαρνασσός, Αϊβαλί... Οι μνήμες της ελληνικής Μικράς Ασίας θα είναι ζωντανές στο νέο γήπεδο. Κάθε θύρα θα φέρει και ένα τοπωνύμιο των αλησμόνητων πατρίδων. Μόνο μία θα φέρει αριθμό: η θύρα 21, προς τιμήν των οπαδών της ΑΕΚ.
Κερκίδες: Περισσότερες από 32.000 θέσεις, όλες στο κίτρινο χρώμα, θα προσφέρουν στον θεατή άνετη παρακολούθηση του αγώνα σε ένα περιβάλλον που δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα πιο σύγχρονα γήπεδα της Ευρώπης. Με οπτική και ακουστική που θα κάνουν την εμπειρία απολαυστική.
Μουσεία: Δύο μουσεία που όμοιά τους δεν θα υπάρχουν στην Ελλάδα. Το καθαρά αθλητικού περιεχομένου Μουσείο της Ιστορίας της ΑΕΚ αλλά και το Μουσείο Ιστορίας Προσφυγικού Ελληνισμού. Ανοιχτά 365 μέρες το χρόνο, για να υποδεχτούν κάθε ηλικίας επισκέπτη και να τον βοηθήσουν να μάθει και να θυμηθεί.
Κοινόχρηστοι χώροι: Χαμάμ, λουτρά, αίθουσες μασάζ και ριλάξ και ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να παραπέμπει στον καθημερινό τρόπο ζωής των Ελλήνων της Πόλης και της Μικράς Ασίας, θα περιμένει τους φίλους της ΑΕΚ για να συνδυάζουν την παρουσία τους στο «σπίτι» της ΑΕΚ με μικρές καθημερινές απολαύσεις.
Αποδυτήρια: Λίγοι ποδοσφαιριστές στον κόσμο απολαμβάνουν τις υπηρεσίες, τις ανέσεις και την υψηλή αισθητική που θα παρέχουν τα αποδυτήρια του νέου γηπέδου.
Παραδοσιακά καταστήματα: Το κουρείο και το στιλβωτήριο δεν θα παρέχουν μόνο υπηρεσίες στον επισκέπτη, αλλά θα δίνουν και ένα μικρό μάθημα ιστορίας. Το «άρωμα» και οι εικόνες της Κωνσταντινούπολης στην Αθήνα του 21ου αιώνα.
Εστιατόριο-Bar: Πριν, μετά και κατά τη διάρκεια των αγώνων, αλλά και τις μέρες χωρίς αγώνα, οι χώροι εστίασης και αναψυχής θα είναι στη διάθεση όλων αυτών που θέλουν στη ζωή τους κάθε μέρα ΑΕΚ! Το πανοραμικό εστιατόριο, από το οποίο θα φαίνεται όλος ο αγωνιστικός χώρος, θα είναι από τις περιζήτητες θέσεις για παρακολούθηση αγώνα.
Bar Lounge: Το Bar Lounge θα βρίσκεται στο χώρο των σουιτών για τους VVIP στη διάρκεια των αγώνων. Εκεί θα φιλοξενούνται και οι δεξιώσεις στους αγώνες των διοργανώσεων της UEFA προς τιμήν των ξένων αποστολών, αλλά και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.
Ιερός ναός Αγίας Σοφίας: Ο Λουκάς Μπάρλος ήταν ο «άγιος» της ΑΕΚ. Ο μεγαλύτερος των προέδρων. Στη μνήμη του θα είναι αφιερωμένο το παρεκκλήσι της Αγίας Σοφίας, στα Προπύλαια του νέου γηπέδου.
Όλα άρχισαν από μια αλάνα το 1926
Για σχεδόν οκτώ δεκαετίες, από την αλάνα του 1926 μέχρι την κατεδάφιση του ιστορικού γηπέδου το 2003, η ΑΕΚ μεγαλούργησε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί ήταν -έστω κι αν αναγκάστηκε να φύγει- είναι και πλέον θα είναι για πάντα το σπίτι της!
Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία γηπέδου έγινε το 1926 -με τη βοήθεια του Γιάννη Χρυσαφίδη, ο οποίος ήταν σύμβουλος στην Kεντρική Eπιτροπή Στεγάσεως Προσφύγων- όταν μία δενδρόφυτη έκταση στον Ποδονίφτη, τη σημερινή Νέα Φιλαδέλφεια, παραχωρήθηκε για την άθληση των προσφύγων. Ενας δενδρόφυτος και ανώμαλος χώρος με εργασία των προσφύγων μετατράπηκε εν μία νυκτί σε γήπεδο και μ' αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο κατάληψης του χώρου από άστεγους πρόσφυγες.
Ομως το καθοριστικό βήμα για να περάσει ο χώρος στην κατοχή της ΑΕΚ, έγινε το 1929. Ο εκ των ιδρυτών της Ενωσης και πρώτος πρόεδρός της Κωνσταντίνος Σπανούδης, με προσωπικές του ενέργειες προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο, κατάφερε να παραχωρηθεί το γήπεδο από το Υπουργείο Πρόνοιας στην ΑΕΚ για αθλητική χρήση. Στις 2 Νοεμβρίου 1930 έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου, με φιλικό παιχνίδι της ΑΕΚ εναντίον του Ολυμπιακού. Δύο γκολ του Ηλία Ηλιάσκου και ισάριθμα του Βασίλη Ανδριανόπουλου διαμόρφωσαν το 2-2, σε έναν αγώνα που διεξήχθη υπό το βλέμμα του δημάρχου Αθηναίων και Υπουργού Διοικήσεως Πρωτευούσης Κωνσταντίνου Κοτζιά, αλλά και πλήθους άλλων επισήμων.
Χωρίς εξέδρες
Στα πρώτα χρόνια, το γήπεδο της ΑΕΚ ήταν ακόμα ακατάλληλο για αγώνες, αλλά και πολύ μακριά από τον πυρήνα του τότε αστικού ιστού της Αθήνας. Ομως, το 1934 ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς βοήθησε να γίνει το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας πιο λειτουργικό. Κατασκευάσθηκε ο στίβος, τοποθετήθηκαν κιγκλιδώματα και πλέον η ΑΕΚ μπορούσε να παίζει εκεί τα παιχνίδια της, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν είχε εξέδρες! Δεν είναι τυχαίο ότι οι τίτλοι της διετίας 1938-40 κατακτήθηκαν με έδρα τη Νέα Φιλαδέλφεια και όχι τα γήπεδα της Λεωφόρου ή του Ρουφ που μέχρι το 1937 φιλοξενούσαν την ΑΕΚ.
Ο πόλεμος, ουσιαστικά διέκοψε την πορεία της ΑΕΚ, η οποία σε μία από τις τελευταίες της παραστάσεις, σε φιλικό στις 29 Σεπτεμβρίου 1940 (προερχόταν από δύο σερί πρωταθλήματα και ένα νταμπλ) συνέτριψε τον Ολυμπιακό 7-3! Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το γήπεδο λεηλατήθηκε από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής που είχαν στρατοπεδεύσει εκεί. Ομως, αμέσως μετά την απελευθέρωση το γήπεδο της ΑΕΚ άρχισε να παίρνει ξανά ζωή και να επεκτείνεται.
Ενας φίλος της ΑΕΚ με μεγάλη και ιδιαίτερη κοινωνική δραστηριότητα σε εκείνα τα δύσκολα για τον ελληνισμό χρόνια, ο Σπύρος Σκούρας, βοήθησε από το πόστο του προέδρου του συλλόγου το 1945 να αποκτήσει το γήπεδο μόνιμη περιμάνδρωση. Αυτή ολοκληρώθηκε ένα χρόνο μετά, με πρόεδρο πια τον εκ των ιδρυτών Αιμίλιο Ιωνά. Μάλιστα το 1946 κατασκευάστηκαν και οι πρώτες εξέδρες από την πλευρά του Αλσους, εκεί όπου για δεκαετίες βρισκόταν η θύρα 3.
Εγκαίνια με Μπαρτσελόνα
Τη δεκαετία του '50 η Νέα Φιλαδέλφεια είχε δύο κεντρικές εξέδρες και χώρο που φιλοξενούσε ορθίους. Το γήπεδο, όμως, μετατράπηκε σε στολίδι με το όραμα ενος ανθρώπου που έχει συνδέσει το όνομά του με την ΑΕΚ. Ο Νίκος Γκούμας είναι εκείνος που οραματίστηκε και τελικά έκανε πράξη μία αξιοζήλευτη Νέα Φιλαδέλφεια. Το σχέδιο προέβλεπε την κατασκευή «πετάλου» μήκους εκατό μέτρων που θα συνέδεε τις δύο αντικρυστές εξέδρες και με αυτό το τρόπο, το γήπεδο της ΑΕΚ θα μπορούσε να φιλοξενήσει 40.000 θεατές, μαζί με τους ορθίους!
Στις 3 Ιανουαρίου 1962 τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα: Η μεγάλη Μπαρτσελόνα ήρθε στην Ελλάδα, ενώ στις εξέδρες βρίσκονταν ο τότε διάδοχος του ισπανικού θρόνου Χουάν Κάρλος και η Ελληνίδα σύζυγός του Σοφία.
Το 1971 η Νέα Φιλαδέλφεια μπορούσε πια να φιλοξενεί βραδινούς αγώνες με τη βοήθεια προβολέων, ενώ στα τέλη της δεκαετία τους '70 έγινε το πρώτο γήπεδο στην Ελλάδα με διπλό διάζωμα. Η σκεπαστή έγινε η πρώτη διώροφη εξέδρα στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε με χρήματα που έδωσε ο έτερος των μεγάλων προέδρων της ΑΕΚ, ο Λουκάς Μπάρλος, και έφερε εις πέρας ο μηχανικός και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γεράσιμος Ερτσος. Έκτοτε η «σκεπαστή» έγινε το... σπίτι των πιο φανατικών φίλων της ομάδας.
Ρεκόρ προσέλευσης
Σε ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, τον Νοέμβριο του '80, καταγράφηκε το ρεκόρ προσέλευσης, με βάση τα εισιτήρια, καθώς κόπηκαν 36.766 μαγικά χαρτάκια. Σταδιακά, όμως, η χωρητικότητα του γηπέδου μειώθηκε. Καταργήθηκαν οι θέσεις ορθίων, ενώ αργότερα ήρθε η μείωση καθήμενων, με την υποχρεωτική τοποθέτηση καθισμάτων.
Στις 7 Σεπτεμβρίου 1991 εγκαινιάστηκε το στέγαστρο της θύρας 18 με έξοδα του πρώην προέδρου Νίκου Γκούμα που είδε το γήπεδο να παίρνει το όνομά του. Το 1992 η διοίκηση Μελισσανίδη - Καρρά ξεκίνησε μία σειρά ενεργειών που είχε ως στόχο το «ρετουσάρισμα» του γηπέδου. Ανάπλαση των αποδυτηρίων, που βρίσκονταν κάτω από τη θύρα 19, κατασκευή του πολυτελούς μέμπερς κλαμπ, δημιουργία αίθουσας Τύπου, τοποθέτηση νέων μοντέρνων πάγκων.
Το 1993 προστέθηκε στη πίσω πλευρά της εξέδρας 16-17 η μπουτίκ της ΑΕΚ, μία από τις πιο μεγάλες τότε στην Ευρώπη και ένα χρόνο αργότερα, η παρουσία της ομάδας στο Champions League, έφερε και την αλλαγή σε όλη την πλευρά της οδού Καππαδοκίας.
Ο σεισμός και το γκρέμισμα
Το 1999, ο καταστροφικός σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου, άφησε τα σημάδια του και στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς η πλευρά της θύρας 3 υπέστη ζημιές κι έμεινε κλειστή για λόγους ασφαλείας μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες «τσιμεντοενέσεις». Ο αγώνας με τον Αρη, στις 3 Μαΐου 2003 αποτέλεσε το κύκνειο άσμα για ένα γήπεδο που έχει συνδέσει το όνομά του, με το σύνολο των επιτυχιών της ΑΕΚ.
Ο Γιάννης Γρανίτσας ήταν ο... εμπνευστής της κατεδάφισης του γηπέδου, αφού ήταν ήδη σε εξέλιξη οι ενέργειες για την κατασκευή νέου στον ίδιο χώρο. Ομως, τα πάσης φύσεως προβλήματα με τη νομική υπόσταση του σχεδίου, τις αντιδράσεις των κατοίκων και την έλλειψη πόρων, αποδείχθηκαν αξεπέραστα. Ο τότε πρόεδρος της Ερασιτεχνικής και της ΠΑΕ (διοίκηση Πρωτοδικείου από τον Φεβρουάριο του 2003 έως και τα μέσα του 2004) είχε βιαστεί να βάλει τις μπουλντόζες και τον βαραίνει η μεγαλύτερη ευθύνη για το συνεχιζόμενο ξεσπίτωμα της ομάδας που ακολούθησε για περίπου δύο δεκαετίες.
Ακόμα και ο νέος νόμος που προωθήθηκε από τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Λιάνη και εν τέλει ψηφίστηκε στα τέλη του 2003, αποδείχθηκε ανεπαρκής. Η Νέα Φιλαφέλφεια που αρχικά είχε συμπεριληφθεί στο φάκελο των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, βρέθηκε εν τέλει εκτός φακέλου και στη θέση της μπήκε το σημερινό γήπεδο του Ολυμπιακού στο Νέο Φάληρο. Η ΑΕΚ φιλοξενήθηκε από τον Μάιο του 2003 έως τον Οκτώβριο του 2004 σε διάφορες έδρες (Νέα Σμύρνη και γήπεδο Ακράτητου) μέχρι που «εγκαταστάθηκε» στο ανακαινισμένο Ολυμπιακό Στάδιο τον Οκτώβριο του 2004.
Το πρότζεκτ Αγιά-Σοφιά
Το 2005 ο Δημήτρης Μελισσανίδης στα πλαίσια της τότε υποψηφιότητας του για την προεδρία της ερασιτεχνικής ΑΕΚ παρουσίασε σχέδιο για νέο γήπεδο στη θέση του Νίκος Γκούμας με την ονομασία Αγία Σοφία, αλλά έχασε τις εκλογές. Οι επόμενες διοικήσεις Νικολαΐδη και Αδαμίδη μελέτησαν τη δημιουργία ενός νέου γηπέδου στη Φυλή στον χώρο του ΟΔΔΥ, σχέδιο που δεν προχώρησε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Μετά τη χρεοκοπία της ΠΑΕ ΑΕΚ και τον υποβιβασμό της ομάδας το 2013, ο Μελισσανίδης ανέλαβε την αναδιοργάνωση της και επανέφερε το σχέδιο της Αγιά Σοφιάς στην συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 10 Ιουλίου 2013.
Η πρώτη παρουσίαση του γηπέδου έγινε στις 2 Οκτωβρίου 2013 στην αίθουσα Μίλτος Κουντουράς στο Ενιαίο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας. Εκεί αναφέρθηκε ότι το γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 32.000 - 33.000 θέσεις, θα πληροί τις απαιτήσεις για να χαρακτηριστεί ως γήπεδο κατηγορίας τέσσερα από την UEFA, θα υπάρχουν 40 σουίτες και πέντε διαφορετικοί τύποι καθισμάτων. Δεν θα έχει καθόλου εμπορικές χρήσεις, πλην των συνυφασμένων με την εξυπηρέτηση των επισκεπτών (κυλικείο, εστιατόριο, παραδοσιακό καφενείο, μπουτίκ ομάδας κ.ά.). Θα υπάρχουν περίπου 1.200 υπαίθριες θέσεις στάθμευσης και 400-500 υπόγειες. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε έναρξη εργασιών στις αρχές του 2014 και ολοκλήρωσή του εντός διετίας. Παρουσιάστηκαν επίσης οι πρώτες ψηφιακές εικόνες του γηπέδου, με βυζαντινά στοιχεία στην αρχιτεκτονική της εξωτερικής όψης, εμπνευσμένα από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης και με εξωτερική εμφάνιση προσομοιάζουσα σε κάστρο.
Στις 28 Ιουλίου 2017 η πρώτη μπουλντόζα
Η επίσημη παρουσίαση έγινε στις 6 Νοεμβρίου 2013 στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Συμβολικά τον πρώτο οβολό για το έργο προσέφερε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Τα εμπόδια δεν έλειψαν. Στις 2 Ιανουαρίου 2015 ο τότε Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που προβλέπει παραχώρηση 6 στρεμμάτων από το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ για την κατασκευή του γηπέδου. Προσφυγή για το ίδιο θέμα κατέθεσαν επίσης 17 κάτοικοι της περιοχής την 1η Δεκεμβρίου 2014. Προσφυγές που απορρίφθηκαν απ' το ΣτΕ.
Στις 28 Ιανουαρίου 2016 εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, ενώ στις 25 Ιουλίου 2017 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα έργα ξεκίνησαν στις 28 Ιουλίου 2017 με χωματουργικές εργασίες και αναμενόταν να έχουν ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών. Μετά όμως από πάσης φύσεως καθυστερήσεις, την πανδημία και άλλα προβλήματα, χρειάστηκε περίπου μια πενταετία για να παραδοθεί το νέο γήπεδο σε χρήση. Η ΑΕΚ πήρε τα κλειδιά και κάνει ποδαρικό στο ολοκαίνουργιο σπίτι της, που όμως έχει έντονο άρωμα από το παρελθόν...
- «Αστακός» με 5.500 αστυνομικούς η Αθήνα και ειδικό σχέδιο για ισραηλινούς στόχους: Με τη μεγάλη πορεία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο
- Χατζηδάκης: Ο κ. Σαμαράς επιδίωκε τη διαγραφή του - Δεν υπήρχε τρόπος να προχωρήσουμε
- Σοβαρή καταγγελία: Θάνατος εργαζόμενης μητέρας ενώ ήταν σε τηλεργασία - Η εταιρεία αρνείται να δηλώσει εργατικό
- Γαλλικά μέσα λένε ότι ο ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έχει πέσει σε κώμα - Έντονη φημολογία στα social media