Μουντιάλ 2022: Αφιέρωμα 1ος όμιλος - Φαβορί η Ολλανδία, μάχη Σενεγάλης - Ισημερινού, ερωτηματικό το Κατάρ
Γιάννης ΣκόκαςΜουντιάλ 2022: Ο 1ος όμιλος έχει ένα μεγάλο φαβορί, την Ολλανδία, δύο ομάδες που θα διεκδικήσουν το έτερο εισιτήριο της πρόκρισης, τη Σενεγάλη και τον Ισημερινό, και μια ομάδα που υπό φυσιολογικές συνθήκες -αν δεν ήταν η διοργανώτρια χώρα- θα παρακολουθούσε απ’ την τηλεόραση το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το Κατάρ ενδέχεται πάντως να εξελιχθεί σε ρυθμιστή του ομίλου, εφόσον κατορθώσει να κόψει βαθμούς από κάποιον αντίπαλο. Ειδάλλως, το παιχνίδι της Σενεγάλης με τον Ισημερινό θα κρίνει εν πολλοίς την ομάδα που θα ακολουθήσει στους 16 την Ολλανδία που κινδυνεύει μόνο αν αυτοκτονήσει.
Πρόγραμμα
- 20/11 18:00 ΚΑΤΑΡ - ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ / ΑΝΤ1
- 21/11 18:00 ΣΕΝΕΓΑΛΗ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ / ANT1+
- 25/11 15:00 ΚΑΤΑΡ - ΣΕΝΕΓΑΛΗ / ANT1+
- 25/11 18:00 ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ / ANT1+
- 29/11 17:00 ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΚΑΤΑΡ / ANT1
- 29/11 17:00 ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ - ΣΕΝΕΓΑΛΗ / ANT1+
Κατάρ
- Παρουσίες σε Μουντιάλ: 1
- Καλύτερη θέση: -
- Πρώτος σε συμμετοχές: Χασάν Αλ Χαϊντός (169)
- Πρώτος σε γκολ: Μανσούρ Μουφτάχ, Αλμοέζ Αλί (42)
- FIFA Ranking: 50ή θέση
Προπονητής: Ο 47χρονος Ισπανός Φέλιξ Σάντσες Μπας εργάζεται στο Κατάρ από το 2006. Αρχικά στην ακαδημία Aspire και από το 2013 στις Εθνικές ομάδες. Αρχικά στην Κ19 και την Κ23 και από το 2017 στην ανδρική ομάδα του Κατάρ. Αποτελεί «παιδί» της Μπαρτσελόνα και «κουβαλά» τη φιλοσοφία της Μασία καθώς εργάστηκε στις ακαδημίες των Μπλαουγκράνα απ’ το 1996 ως το 2006.
Αστέρι: Ένας από τους παίκτες που ξεχωρίζουν για την ποδοσφαιρική τους ποιότητα είναι ο Αλμοέζ Αλί. Ο 26χρονος επιθετικός είναι απ’ τους ελάχιστους Καταριανούς που έχουν περάσει απ’ τα ευρωπαϊκά γήπεδα παίζοντας στην αυστριακή Λίντσερ και την ισπανική Κουλτουράλ Λεονέσα. Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Κατάρ.
Εκτίμηση: Στην παρθενική του παρουσία σε Μουντιάλ ο πρώτος στόχος του Κατάρ είναι να σταθεί αξιοπρεπώς στο γήπεδο. Ακόμα και έναν βαθμό αν κερδίσει θα είναι επιτυχία. Η πρεμιέρα με τον Ισημερινό είναι το κομβικό παιχνίδι για τους Καταριανούς…
Ρόστερ
- Τερματοφύλακες: Σάαντ αλ Σεντ (Αλ Σαντ, Μεσάλ Μπαρσάμ (Αλ Σαντ, Γιουσούφ Χασάν (Αλ Γκαράφα)
- Αμυντικοί: Πέδρο Μιγκέλ (Αλ Σαντ), Μουσαάμπ Κιντίρ (Αλ Σαντ), Τάρεκ Σαλμάν (Αλ Σαντ), Μπασάν Αλ Ραγί (Αλ Ντουχαΐλ), Κούχα Μπιαλίμ (Αλ Σαντ), Αμπντελκαρίμ Χασάν (Αλ Σαντ), Ίσμαελ Μοχαμάντ (Αλ Ντουχαΐλ), Χαμάμ Αλ Αμίν (Αλ Γκαράφα).
- Μέσοι: Αμπντουλαζίζ Χατέμ (Αλ Ραγιάν), Μοχάμεντ Γουάντ (Αλ Σαντ), Αλί Ασαντάλα (Αλ Σαντ), Σαλέμ Αλ – Χαϊρί (Αλ Σαντ), Καρίμ Μπουντιάφ (Αλ Ντουχαΐλ), Ασίμ Μπαντιμπό (Αλ Ντουχαΐλ), Μοσαφά Ταρέκ (Αλ Σαντ).
- Επιθετικοί: Ακράμ Αφίφ (Αλ Σαντ), Αχμέντ Αλελντίν (Αλ Γκαράφα), Μοχάμεντ Μουντάρι (Αλ Ντουχαΐλ), Χασάν Αλ-Χαΐντος (Αλ Σαντ), Ισμαέλ Μοχαμάντ (Αλ Ντουχαΐλ), Χαλίντ Μουνίρ (Αλ-Ουάκρα), Αλμόζ Αλί (Αλ Ντουχαΐλ), Ναΐφ Αλ-Χαντράμι (Αλ Ραγιάν).
Ολλανδία
- Παρουσίες σε Μουντιάλ: 11
- Καλύτερη θέση: Τελικός (1974, 1978, 2010)
- Πρώτος σε συμμετοχές: Γουέσλι Σνάιντερ (134)
- Πρώτος σε γκολ: Ρόμπιν Φαν Πέρσι (50)
- FIFA Ranking: 8η θέση
Προπονητής: O 71χρονος Λουίς Φαν Γκάαλ, ένας θρύλος του ποδοσφαίρου, βρίσκεται στον πάγκο της Ολλανδίας. Έχει κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα του ως προπονητής του Άγιαξ, της Μπαρτσελόνα, της Μπάγερν Μονάχου, της Άλκμααρ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τον περασμένο Απρίλιο συγκίνησε με την αποκάλυψή του ότι πάσχει από καρκίνο του προστάτη.
Αστέρι: Πολλούς ποιοτικούς παίκτες διαθέτει η Ολλανδία αλλά εκείνος που λάμπει περισσότερο (και δεν συνηθίζεται) είναι ένας κεντρικός αμυντικός! Ο αρχηγός της ομάδας και άσος της Λίβερπουλ, Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, θεωρείται ο καλύτερος αμυντικός στον κόσμο και αποτελεί τον στυλοβάτη των Οράνιε.
Εκτίμηση: Επιστρέφει σε τελική φάση Μουντιάλ μετά από οκτώ χρόνια. Απουσίασε απ’ τη Ρωσία το 2018 και στην επάνοδό της, η Ολλανδία στοχεύει ψηλά. Η πρόκριση απ’ τον όμιλο είναι… αυτονόητη, ενώ εφόσον βρεθεί σε καλή φόρμα μπορεί να φτάσει στην τετράδα.
Ρόστερ
- Τερματοφύλακες: Τζάστιν Μπίλοου (Φέγενορντ), Άντριες Νόπερτ (Χέρενφεν), Ρέμκο Πάσβεερ (Άγιαξ).
- Αμυντικοί: Βίρτζιλ Φαν Ντάικ (Λίβερπουλ), Νέιθαν Άκε (Μάντσεστερ Σίτι), Ντάλεϊ Μπλιντ (Άγιαξ), Ζούλιεν Τίμπερ (Άγιαξ), Ντένζελ Ντάμφρις (Ίντερ), Ματάις Ντε Λιχτ (Μπάγερν Μονάχου), Τάιρελ Μαλάσια (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τζέρεμι Φρίμπονγκ (Μπάγερ Λεβερκούζεν).
- Μέσοι: Φρένκι Ντε Γιονγκ (Μπαρτσελόνα), Στίβεν Μπέρχαους (Άγιαξ), Τεν Κόπμαϊνερς (Αταλάντα), Κόντι Γκάκμπο (Αϊντχόφεν), Μάρτεν Ντε Ρον (Αταλάντα), Κένεθ Τέιλορ (Άγιαξ), Τσάβι Σίμονς (Αϊντχόφεν).
- Επιθετικοί: Μέμφις Ντεπάι (Μπαρτσελόνα), Στίβεν Μπέρχβαϊν (Άγιαξ), Βίνσεντ Γιάνσεν (Αντβέρπ), Νόα Λανγκ (Μπριζ), Βουτ Βέγκχορστ (Μπεσίκτας).
Σενεγάλη
- Παρουσίες σε Μουντιάλ: 3
- Καλύτερη θέση: Προημιτελικός (2002)
- Πρώτος σε συμμετοχές: Ανρί Καμαρά (99)
- Πρώτος σε γκολ: Σαντιό Μανέ (34)
- FIFA Ranking: 18η θέση
Προπονητής: Ο 46χρονος άλλοτε διεθνής μέσος της Σενεγάλης, Αλιού Σισέ, ανέλαβε τα ηνία της ομάδας το 2015 (την προηγούμενη διετία ήταν κόουτς της Κ23) και συμπληρώνει μια απόλυτα επιτυχημένη επταετία με παρουσία στο Μουντιάλ του 2018, πρόκριση σ’ αυτό του Κατάρ, τελικό στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 2019 και κατάκτηση του τίτλου το 2021.
Αστέρι: Είναι το μεγάλο αστέρι της Σενεγάλης κι ενδεχομένως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε ποτέ η χώρα όντας ο κορυφαίος σκόρερ της Εθνικής. Ο άλλοτε άσος της Λίβερπουλ που πλέον πρωταγωνιστεί στην Μπάγερν Μονάχου αποτελεί κομβικό παίκτη για την επιτυχημένη (ή μη) πορεία των Σενεγαλέζων.
Εκτίμηση: Η Σενεγάλη συμμετέχει για τρίτη φορά σε Μουντιάλ, ενώ ήταν παρούσα και το 2018 στη Ρωσία. Πρωταρχικός στόχος είναι η πρόκριση απ’ τον όμιλο, κάτι που είναι εφικτό δεδομένου ότι απέναντί της θα βρει -πέραν της Ολλανδίας- το Κατάρ και τον Ισημερινό.
Ρόστερ
- Τερματοφύλακες: Εντουάρ Μεντί (Τσέλσι), Αλφρέντ Γκομίς (Ρεν), Σενί Ντιένγκ (ΚΠΡ).
- Αμυντικοί: Καλιντού Κουλιμπαλί (Τσέλσι), Αμντού Ντιαλό (Λειψία), Γιουσούφ Σαμπαλί (Μπέτις), Παπέ Αμπού Σισέ (Ολυμπιακός), Ισμαΐλ Γιακόμπς (Μονακό), Φορμόζ Μεντί (Αμιάν).
- Μέσοι: Ιντρίσα Γκεγιέ (Έβερτον), Σεϊκού Κουγιατέ (Νότιγχαμ Φόρεστ), Ναμπαλί Μεντί (Λέστερ), Κρέπιν Ντιατά (Μονακό), Παπέ Γκεγέ (Μαρσέιγ), Παπέ Ματάρ Σαρ (Τότεναμ), Παπέ Σις (Ράγιο Βαγεκάνο), Μουσταφά Ναμέ (Πάφος), Λουμ Εντιαγέ (Ρέντινγκ).
- Επιθετικοί: Σαντιό Μανέ (Μπάγερν Μονάχου), Ισμαΐλα Σαρ (Γουότφορντ), Μπουλαγέ Ντιά (Σαλερνιτάνα), Μπαμπά Ντιένγκ (Μαρσέιγ), Φαμαρά Ντιεντιού (Αλάνιασπορ), Νικολάς Τζάκσον (Βιγιαρεάλ), Ιλιμάν Εντιαγέ (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ).
Ισημερινός
- Παρουσίες σε Μουντιάλ: 4
- Καλύτερη θέση: Φάση 16 (2006)
- Πρώτος σε συμμετοχές: Ιβάν Ουρτάδο (168)
- Πρώτος σε γκολ: Ενέρ Βαλένσια (35)
- FIFA Ranking: 44η θέση
Προπονητής: Ένας Αργεντινός στον πάγκο του Ισημερινού. Ο 60χρονος Γκουστάβο Αλφάρο βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας απ’ το 2020. Έχει πλούσια εμπειρία σε επίπεδο συλλόγων έχοντας κατακτήσει δύο φορές το πρωτάθλημα Αργεντινής και μία το Κόπα Σουδαμερικάνα, αλλά είναι πρωτάρης σε εθνικές ομάδες.
Αστέρι: Ο 33χρονος Ένερ Βαλένσια είναι ο αρχηγός και ο πλέον έμπειρος παίκτης του Ισημερινού. Σε μια ομάδα ανανεωμένη και νεανική ο επιθετικός της Φενέρμπαχτσε (με παρελθόν και στην Premier League) και πρώτος σκόρερ της εθνικής ομάδας με 35 γκολ αποτελεί μια μεγάλη δύναμη στη γραμμή κρούσης.
Εκτίμηση: Ο Ισημερινός δίνει το «παρών» για τέταρτη διοργάνωση (στις τελευταίες έξι) και ψάχνει την υπέρβαση. Η πρόκριση στους 16, όπως συνέβη και το 2006, αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο. Η παρουσία της Σενεγάλης και του Κατάρ στον όμιλο, όπου φαβορί είναι η Ολλανδία, επιτρέπει όνειρα. Στα προκριματικά της Νότιας Αμερικής είχε θετική παρουσία με εξαιρετικές επιδόσεις τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση.
Ρόστερ
- Τερματοφύλακες: Μοϊσές Ράμιρες (Ιντεπεντιέντε Ντελ Βάλε), Αλεξάντερ Ντομίνγκες (Λίγκα ντε Κίτο), Ερνάν Γκαλίντες (Αούκας).
- Αμυντικοί: Πιέρο Ινκαπιέ (Λεβερκούζεν), Ρόμπερτ Αρμπολέδα (Σάο Πάουλο), Φέλιξ Τόρες (Σάντος Λαγκούνα), Χαβιέρ Αρεάγκα (Σιάτλ Σάουντερς), Τζάκσον Πορόσο (Τρουά), Άντζελο Πρεσιάδο (Γκενκ), Περβίς Εστουπινιάν (Μπράιτον), Γουίλιαμ Πάτσο (Αντβέρπ), Ντιέγκο Παλάσιος (Λος Άντζελες).
- Μέσοι: Μοϊσές Καϊσέδο (Μπράιτον), Κάρλος Γκρουέσο (Άουγκσμπουργκ), Τζέγκσον Μέντες (Λος Άντζελες), Άλαν Φράνκο (Ταγέρες), Χοσέ Σιφουέντες (Λος Άντζελες), Άνχελ Μένα (Λεόν), Γκονσάλο Πλάτα (Βαγιαδολίδ), Τζέρεμι Σαρμιέντο (Μπράιτον),Ρομάριο Ιμπάρα (Πατσούκα), Αΐρτον Πρεσιάδο (Σάντος).
- Επιθετικοί: Ένερ Βαλένσια (Φενέρμπαχτσε), Μίκαελ Εστράδα (Κρους Ασούλ), Τζορκαέφ Ρεάσκο (Νιούελς Ολντ Μπόις), Κέβιν Ροντρίγκες (Ιμπαμπούρα).
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες