Αθλητισμός | 21.11.2022 14:29

Μουντιάλ 2022: Οι αρχηγοί επτά ευρωπαϊκών ομάδων δεν θα φορέσουν το περιβραχιόνιο «OneLove»

Newsroom

Η FIFA μπλόκαρε την ενέργεια επτά ευρωπαϊκών ομοσπονδιών που ήθελαν να αγωνιστούν στο Μουντιάλ 2022 με τον αρχηγό της ομάδας να φοράει ένα περιβραχιόνιο με μήνυμα στήριξης προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Ουσιαστικά το ανώτατο όργανο του ποδοσφαίρου... εκβίασε τις ομοσπονδίες και υπό την απειλή κυρώσεων προς τους παίκτες, συναποφασίστηκε να μην φορέσει τελικά κανένας αρχηγός το περιβραχιόνιο «One Love» στα γήπεδα του Κατάρ.

Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ουαλία, Βέλγιο, Δανία και Ελβετία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση κάνοντας γνωστό πως έλαβαν την απόφαση αυτή για να προστατέψουν τους αρχηγούς τους από τις κίτρινες κάρτες που θα αντίκριζαν με την έναρξη του αγώνα εξαιτίας της ενέργειας αυτής. Καταδίκασαν παράλληλα την πολιτική... αφωνίας της FIFA.

Η ανακοίνωση των Ομοσπονδιών

Αναλυτικά αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση: «Η FIFA ήταν ξεκάθαρη πως θα προχωρήσει σε αθλητικές κυρώσεις σε περίπτωση που οι αρχηγοί των ομάδων μας εμφανιστούν στο γήπεδο με το περιβραχιόνιο One Love. Ως εκ τούτου οι εθνικές ομοσπονδίες αποφασίσαμε πως δεν μπορούμε να βάλουμε τους παίκτες σε μία κατάσταση που θα επιφέρει αθλητικές τιμωρίες, συμπεριλαμβανομένου και καρτών, έτσι τους ζητήσαμε να μην τα φορέσουν στα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ήμασταν προετοιμασμένοι να πληρώσουμε πρόστιμα τα οποία κανονικά θα εφαρμόζονταν σε παραβιάσεις κανονισμών σχετικών με την φανέλα και είχαμε ισχυρή θέληση να τα φορέσουμε. Ωστόσο, δεν μπορούμε να βάλουμε τους παίκτες σε μία κατάσταση που ίσως δεχθούν κίτρινη κάρτα ή ίσως ακόμη αναγκαστούν και να φύγουν από το γήπεδο.

Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την αποφαση της FIFA που πιστεύουμε πως είναι αδικαιολόγητη – γράψαμε στην FIFA τον Σεπτέμβριο και την πληροφορήσαμε για την επιθυμία να το φορέσουμε για να υποστηρίξουμε την ενσωμάτωσή του στο ποδόσφαιρο και δεν πήραμε απάντηση. Οι παίκτες και οι προπονητές μας είναι απογοητευμένοι – είναι ξεκάθαροι οπαδοί της συμπερίληψής τους στο ποδόσφαιρο».

«Δεν θέλετε ο αρχηγός να ξεκινήσει με κάρτα...»

«Δεν θέλετε ο αρχηγός να ξεκινήσει το ματς με κίτρινη κάρτα. Γι' αυτό με βαριά καρδιά εμείς ως ομάδα εργασίας της UEFA... και ως ομάδα έπρεπε να αποφασίσουμε να εγκαταλείψουμε το σχέδιό μας», ανέφερε η ολλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (KNVB).

Παράλληλα, η KNVB, ανέφερε ότι η FIFA, κατέστησε σαφές λίγες ώρες πριν από την έναρξη του εναρκτήριου αγώνα των Οράνιε με τη Σενεγάλη ότι ο αρχηγός Βίρτζιλ Φαν Ντάικ θα έπαιρνε κίτρινη κάρτα αν έμπαινε στο γήπεδο φορώντας το επίμαχο περιβραχιόνιο. Παράλληλα, η KNVB δήλωσε «βαθιά απογοητευμένη» από την στάση της FIFA, προσθέτοντας ότι δεν θα την αφήσει να περάσει απαρατήρητη: «Αυτό είναι εντελώς αντίθετο με το πνεύμα του αθλήματος μας, το οποίο ενώνει εκατομμύρια ανθρώπους. Μαζί με άλλες εμπλεκόμενες χώρες θα εξετάσουμε τη σχέση μας με την FIFA».

Το περιβραχιόνιο είχε σχεδιαστεί για να μεταφέρει ένα μήνυμα «κατά κάθε μορφής διάκρισης», ανέφερε η ολλανδική πλευρά. Σύμφωνα πάντως με τους κανόνες της FIFA, ο εξοπλισμός κάθε ομάδας δεν πρέπει να φέρει πολιτικά, θρησκευτικά ή προσωπικά συνθήματα, δηλώσεις ή εικόνες, και κατά τη διάρκεια των τελικών διοργανώσεων της FIFA, ο αρχηγός κάθε ομάδας «πρέπει να φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού που παρέχεται από τη FIFA».

Επίσης, οι Ουαλοί παράγοντες, ανέφεραν ότι οι εμπλεκόμενες χώρες ήταν έτοιμες να πληρώσουν πρόστιμα που κανονικά θα ίσχυαν για παραβάσεις των κανονισμών για θέματα εξοπλισμού άλλα έκαναν πίσω διότι η FIFA απείλησαν με αγωνιστικές κυρώσεις...

Ο αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας Μάνουελ Νόιερ, υποστήριξε πάντως ότι σχεδιάζει να φορέσει το περιβραχιόνιο. «Έχουμε την υποστήριξη της γερμανικής FA, του προέδρου μας και των υπευθύνων και έτσι δεν φοβόμαστε», είπε και συνέχισε: «Δεν είμαστε οι μόνοι (που φοράμε το περιβραχιόνιο). Θέλουμε να κάνουμε μια κοινή παρουσία».

Και ο Χάρι Κέιν της Αγγλίας και ο Γκάρεθ Μπέιλ της Ουαλίας, επίσης είχαν αποφασίσει να φορέσουν το περιβραχιόνιο κατά τη διάρκεια των αγώνων, για την προώθηση της διαφορετικότητας και της ενσωμάτωσης, ωστόσο τα σχέδιά τους ανατράπηκαν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ποδόσφαιροΜουντιάλΚατάρΜουντιάλ 2022ειδήσεις τώρα