Αθλητισμός|24.11.2022 20:00

Μουντιάλ 2022: Σπουδαία νίκη της Πορτογαλίας επί της Γκάνας με 3-2 σε επικό παιχνίδι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο!

Newsroom

Η Πορτογαλία του... ιστορικού Κριστιάνο Ρονάλντο και του Φερνάντο Σάντος αγχώθηκε, κινδύνευσε, είδε την... γκέλα με τα μάτια της, αλλά δεν την πάτησε όπως η Αργεντινή και η Γερμανία στο Μουντιάλ 2022. Όταν οι μαχητικοί Γκανέζοι ισοφάρισαν σε 1-1 στο 73', οι Πορτογάλοι δεν λύγισαν. Το αντίθετο συνέβη. Αντεπιτέθηκαν μεμιάς, σκόραραν δύο γκολ στο 78' και το 80' και πανηγύρισαν μια δύσκολη και με αρκετή αγωνία νίκη με 3-2 καθώς η πεισματάρα Γκάνα έκανε και πάλι θρίλερ το ματς σκοράροντας στο 89' αλλά και χάνοντας μια απίθανη ευκαιρία στο 100' με τον Ινιάκι Γουίλιαμς, ο οποίος πήγε να κάνει την «κλοπή του αιώνα»!

Ο Γκανέζος επιθετικός κρύφτηκε πίσω από τον γκολκίπερ Ντιόγκο Κόστα, τον οποίο έπιασε στον ύπνο όπως είχε κάνει ο Ανδρέας Μπουχαλάκης με τον Χουλιάν Κουέστα σε ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Άρη. Του έκλεψε την μπάλα μόλις ο Πορτογάλος την άφησε στο έδαφος, όμως ο Γουίλιαμς γλίστρησε και το σουτ που επιχείρησε ήταν αδύναμο με αποτέλεσμα να απομακρύνουν οι Πορτογάλοι σε μια τρελή και απίθανη ευκαιρία...

Δείτε την απίθανη τελευταία φάση

H αντίδραση του Κριστιάνο Ρονάλντο κατά τη διάρκεια αυτής της ασύλληπτης φάσης είναι χαρακτηριστική για τα συναισθήματα της στιγμής...

Στο τέλος της ημέρας πάντως, και αφού απέφυγαν το κάζο, οι Πορτογάλοι πέτυχαν μια σπουδαία νίκη, η οποία δίνει εξαρχής προβάδισμα πρόκρισης δεδομένου ότι το άλλο παιχνίδι του 8ου ομίλου έληξε ισόπαλο 0-0 μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ουρουγουάης.

Το παιχνίδι πάντως, πέρα από ματσάρα, ιδίως στο β' ημίχρονο, οπότε επιτεύχθηκαν και τα πέντε γκολ, έχει ιστορικό χαρακτήρα καθώς ο Ρονάλντο που άνοιξε το σκορ με εκτέλεση πέναλτι, έγινε ο πρώτος παίκτης στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο που σκοράρει σε πέντε Μουντιάλ (2006, 2010, 2014, 2018, 2022)! 

Βαθμολογία

  1. Πορτογαλία 3 (3-2)
  2. Ουρουγουάη 1 (0-0)
  3. Ν. Κορέα 1 (0-0)
  4. Γκάνα 0 (2-3)

Πορτογαλία - Γκάνα 3-2

Η Πορτογαλία έδειξε εξαρχής τις προθέσεις της προσπαθώντας να απειλήσει για πρώτη φορά στο 10' με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Η πάσα του Φέλιξ έβγαλε μόνο του τον CR7 αλλά ο Ζίγκι κινήθηκε γρήγορα και απέτρεψε τον κίνδυνο. Ο Ρονάλντο έφτασε κοντά στο γκολ και στο 13' με κεφαλιά αλλά δεν βρήκε δίχτυα.

Το πέτυχε στο 31' αλλά έχοντας σπρώξει τον προσωπικό του αντίπαλό, ο διαιτητής σφύριξε φάουλ προτού σκοράρει ως εκ τούτου το τέρμα δεν μέτρησε.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με μια απειλητική προσπάθεια για τους Γκανέζους στο 55' με μακρινό σουτ του Κούντους που έστειλε την μπάλα λίγο άουτ.

Τελικά η λύση για την Πορτογαλία ήρθε μέσω ενός πέναλτι. Το κέρδισε ο Κριστιάνο Ρονάλντο και το εκτέλεσε ο ίδιος εύστοχα στο 65' για το 1-0 γράφοντας παράλληλα ιστορία καθώς σκόραρε για πέμπτο Μουντιάλ!

Φαίνεται όμως ότι οι Πορτογάλοι πίστεψαν ότι το ματς τελείωσε και χαλάρωσαν. Οι Γκανέζοι που δεν τα παράτησαν, κυνήγησαν το γκολ και βρήκαν γρήγορα την ισοφάριση. Στο 73' ο Αντρέ Αγιού έπειτα από πάσα του Κούντους, εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Ντανίλο και πλάσαρε από κοντά για το 1-1.

Γρήγορα όμως ήρθε η απάντηση της Πορτογαλίας που αφυπνίστηκε και σκόραρε με τον Ζοάο Φέλιξ στο 78'. Ο Μπρούνο Φερνάντες έβγαλε καταπληκτική πάσα προς τον άσο της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο οποίος βγήκε τετ α τετ με τον Ζίγκι και πλάσαρε εύστοχα για το 2-1.

Οι Πορτογάλοι απ' το παραλίγο πατατράκ βρέθηκαν στον θρίαμβο. Στο 80' ο Λεάο, μόλις τρία λεπτά μετά την είσοδό του στο γήπεδο, δέχθηκε άλλη μια εξαιρετική ασίστ απ' τον Φερνάντες και εκτέλεσε άψογα για το 3-1.

Δεν τα παράτησαν πάντως οι Γκανέζοι, οι οποίοι στο 89' βρήκαν και δεύτερο γκολ με τον Μπουκαρί , ο οποίος μάλιστα θέλησε να προκαλέσει τον Κριστιάνο, πανηγυρίζοντας σαν Κριστιάνο!

Στο 100' ο Γουίλιαμς λίγο έλειψε να κάνει «ριφιφί» καθώς κρύφτηκε πίσω απ' τον γκολκίπερ της Πορτογαλίας, του έκλεψε την μπάλα αλλά στάθηκε άτυχος καθώς γλίστρησε και δεν σούταρε με δύναμη!

Πορτογαλία: Ντιόγκο Κόστα, Κανσέλο, Ντίας, Ντανίλο, Γκερέιρο, Νέβες, Οτάβιο (56' Γουίλιαμ), Μπρούνο Φερνάντες, Ζοάο Φέλιξ (88' Παλίνια), Ρονάλντο (88' Γκ. Ράμος), Μπερνάρντο Σίλβα (88' Ζοάο Μάριο).

Γκάνα: Ζιγκί, Αμαρτέι, Σεϊντού (66' Λαμπτέι), Τζικού, Σαλισού (92' Σεμένιο), Μπάμπα, Σαμέντ, Πάρτεϊ, Κουντούς (77' Μπουκαρί), Γουίλιαμς, Αντρέ Αγιού (77' Τζόρνταν Αγιού).

ΜουντιάλΚατάρΜουντιάλ 2022Παγκόσμιο Κύπελλο 2022Εθνική ΠορτογαλίαςΚριστιάνο ΡονάλντοΕθνική ΓκάναςΠαγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΠαγκόσμιο κύπελλο