Μουντιάλ 2022: Ακίνδυνοι αποδείχθηκαν οι Άγγλοι για τους Αμερικάνους
NewsroomΤο αμερικανικό pressing «έπνιξε» τους Άγγλους
Όσον αφορά στην εξέλιξη και την εικόνα του αγώνα, στα πρώτα λεπτά ο ρυθμός δεν ήταν καλός, με τη μπάλα σε αγγλικά πόδια τα οποία όμως έκαναν αρκετά λάθη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν παιχνίδι. Αντιθέτως, η έντονη πίεση των Αμερικάνων στην μπάλα ήταν αποτελεσματική και οδήγησε στη δική τους κυριαρχία στο ματς. Μετά το δεκάλεπτο οι ΗΠΑ πήραν την πρωτοβουλία, είχαν ψύχραιμο και υπομονετικό build up του παιχνιδιού δημιουργώντας τις φάσεις τους με εξαιρετικό transition και τη γνωστή καλή κυκλοφορία της μπάλας από τη δική τους πλευρά, ενώ άψογο ήταν και το τακτικό τους παιχνίδι με το οποίο περιόρισαν τα ατού των Άγγλων.
Πρώτη ευκαιρία η Αγγλία, κυριάρχησαν μετά οι ΗΠΑ
Τα «τρία λιοντάρια» πάντως είχαν την πρώτη μεγάλη ευκαιρία και συνολικά πρώτη φάση του ματς, αυτή του 10ου λεπτού. Η ομάδα του Σάουθγκειτ κυκλοφόρησε γρήγορα και σωστά τη μπάλα, ο Μπέλινγχαμ έδωσε στον Σάκα που έκανε το overlap και έκανε το γύρισμα προς το πέναλτι, ο Κέιν πλάσαρε στην κίνηση όμως το σουτ κόντραρε στον Ζίμερμαν και πέρασε κόρνερ. Η πρώτη καλή στιγμή των Αμερικανών αντίστοιχα ήρθε στο 17' όταν μετά από σέντρα του ΜακΚένι από δεξιά, ο Ράιτ πήρε την κεφαλιά από τον Μαγκουάιρ, όμως η μπάλα πέρασε άουτ. Στο 26' πια και ενώ οι Αμερικάνοι είχαν αρχίσει να κυριαρχούν στον αγωνιστικό χώρο ήρθε και η πρώτη τους μεγάλη ευκαιρία. Μετά από έξοχη κυκλοφορία μπάλας σε μικρό χώρο και σέντρα του Μούσα από δεξιά, ο ΜακΚένι που ξεχάστηκε πλήρως στο κέντρο της άμυνας, έκανε το σουτ στην κίνηση που όμως πέρασε πάνω από το οριζόντιο του Πίκφορντ.
Δοκάρι ο Πούλισικ
Ο Άγγλος γκολκίπερ μπλόκαρε σταθερά και το μακρινό σουτ του Μούσα στο 29', όμως στη φάση του 33' στάθηκε τυχερός όπως φυσικά και ολόκληρη η ομάδα του. Ο Πούλισικ έπιασε ένα τρομερό σουτ με το αριστερό από διαγώνια θέση, με τη μπάλα να τραντάζει το οριζόντιο και να καταλήγει άουτ. Δέκα λεπτά μετά, ο επιθετικός της Τσέλσι είχε μια πολύ καλή κεφαλιά, επίσης άουτ, μετά από σέντρα του Ντεστ. Το ημίχρονο πάντως «βγήκε» με δύο φάσεις των Άγγλων, όταν αρχικά ο Σάκα αστόχησε από πολύ καλή θέση μετά από τρομερή ενέργεια του Σο στο 45' και έπειτα, ένα λεπτό αργότερα «μέσα» στις καθυστερήσεις, όταν ο Τέρνερ απέκρουσε πολύ δύσκολα το πολύ δυνατό σουτ του Μάουντ από το ύψος της περιοχής.
Οι ΗΠΑ τον έλεγχο και στην επανάληψη
Ελάχιστα πράγματα άλλαξαν στο ματς μετά την επιστροφή από το ημίχρονο, με την Αγγλία να μην έχει ένταση στο παιχνίδι της, με κακή κυκλοφορία και χωρίς δημιουργία ή ατομικές ενέργειες από τα χαφ της. Οι ΗΠΑ αντίθετα είχαν τρομερές δυνάμεις και ενέργεια, μια ομάδα που ούτως ή άλλως στηρίζεται πολύ στα αθλητικά της προσόντα για να... προοδεύει. Στο πρώτο τέταρτο της επανάληψης οι Αμερικάνοι είχαν τρεις φάσεις, στο 49' με σουτ άουτ του ΜακΚένι, στο 58' με ένα σόλο και σουτ του Πούλισικ που κόντραρε και πέρασε κόρνερ και ένα λεπτό αργότερα, όταν μετά από κόρνερ του επιθετικού της Τσέλσι, ο Μαγκουάιρ τελευταία στιγμή έδιωξε πριν ο Ζίμερμαν μπει με τη μπάλα στα δίχτυα, αφού περίμενε μόνος στο δεύτερο δοκάρι.
Έπεσε ο ρυθμός, ακίνδυνοι οι Άγγλοι
Οι αλλαγές του Σάουθγκειτ βοήθησαν κάπως την Αγγλία να κερδίσει λίγα μέτρα στο γήπεδο, σε συνδυασμό και με την κούραση που -λογικά μετά το ατελείωτο τρέξιμο που έριξαν- έκανε την εμφάνισή της στο τελευταίο εικοσάλεπτο για τους Αμερικάνους. Ακόμη κι έτσι πάντως, οι ΗΠΑ ήταν η ομάδα που διατηρούσε τον έλεγχο χωρίς να απειλείται καθόλου από μια απολύτως προβλέψιμη, φλύαρη και... άρρυθμη Αγγλία. Στο φινάλε πάντως θα μπορούσε να είχε πάρει το «τρίποντο», όταν στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Κέιν κατάφερε να αστοχήσει με κεφαλιά από κοντά, μετά από φάουλ του Σο. Σε κάθε περίπτωση, το 0-0 έμεινε, οι Άγγλοι πήγαν στους 4 βαθμούς και λογικά περνάνε... αέρα, ενώ οι Αμερικάνοι θα χρειαστούν αποτέλεσμα με το Ιράν την τελευταία αγωνιστική.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ / 4-3-3): Πίκφορντ, Σο, Μαγκουάιρ, Στόουνς, Τρίπιερ, Ράις, Μάουντ, Μπέλινγχαμ (68' Χέντερσον), Στέρλινγκ (68' Γκρίλις), Σάκα (77' Ράσφορντ), Κέιν.
ΗΠΑ (Γκρεγκ Μπερχάλτερ / 4-3-3): Τέρνερ, Ρόμπινσον, Ριμ, Ζίμερμαν, Ντεστ (77' Μουρ), Άνταμς, Μούσα, ΜακΚένι (77' Άαρονσον), Πούλισικ, Γουεά (83' Ρέινα), Ράιτ (83' Σάρτζεντ).
Διαιτητής: Χεσούς Βαλενσουέλα (Βενεζουέλα)
Βοηθοί: Χόρχε Ουρέγκο (Βενεζουέλα), Τούλιο Μορένο (Βενεζουέλα)
Τέταρτος: Γιοσίμι Γιαμασίτα (Ιαπωνία)
VAR: Χουάν Σότο (Βενεζουέλα)
AVAR: Νικολάς Γκάγιο (Κολομβία)
Η βαθμολογία
Αγγλία 4 (6-2)
Ιράν 3 (4-6)
ΗΠΑ 2 (1-1)
Ουαλία 1 (1-3)
Η επόμενη αγωνιστική (29/11)
21:00 Ουαλία – Αγγλία
21:00 Ιράν – ΗΠΑ
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα