Μουντιάλ 2022: Κίνηση ματ από Σάντος με Γκονσάλο Ράμος αντί Κριστιάνο και η Πορτογαλία διέλυσε με 6-1 την Ελβετία!
NewsroomΤον Σεπτέμβριο του 2022, προ τριών μηνών, ο Γκονσάλο Ράμος κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Πορτογαλίας και στις 17 Νοεμβρίου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Μόλις είκοσι ημέρες αργότερα ο 21χρονος άσος της Μπενφίκα κλήθηκε -σε μια κίνηση ματ- απ' τον Φερνάντο Σάντος να αντικαταστήσει τον σπουδαίο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έμεινε στον πάγκο, σε ένα καθοριστικό νοκ άουτ ματς με την Ελβετία για τη φάση των 16 του Μουντιάλ 2022. Και ο μικρός έβγαλε κάτι περισσότερο από ασπροπρόσωπο τον προπονητή του.
Πέτυχε ένα ιστορικό χατ-τρικ, το πρώτο στο Μουντιάλ του Κατάρ και οδήγησε την Πορτογαλία σε ένα θρίαμβο με 6-1 επί της Ελβετίας. Οι Πορτογάλοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν την κατάλληλη στιγμή μια απ' τις καλύτερες εμφανίσεις τους την τελευταία δεκαετία και το καλύτερο παιχνίδι τους σε Μουντιάλ, έκλεισαν θέση για τον προημιτελικό, όπου θα αναμετρηθούν με το απρόβλεπτο Μαρόκο το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 17:00 για μια θέση στα ημιτελικά.
Η Πορτογαλία πήρε το εισιτήριο για την 8άδα για τρίτη φορά στην ιστορία της σε Μουντιάλ μετά το 1966, οπότε τερμάτισε τρίτη και το 2006, οπότε ήταν τέταρτη.
Η απόφαση του Σάντος για Κριστιάνο
Κι ο Φερνάντο Σάντος μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή του να αφήσει στον πάγκο τον 37χρονο σούπερ σταρ Κριστιάνο προκειμένου να ρίξει στα βαθιά ένα παίκτη με ελάχιστες παραστάσεις σε διεθνές επίπεδο. Δίχως να ανησυχεί για το τι θα μπορούσε να ακούσει αν το «όνειρο» με τον Ράμος δεν έβγαινε, ο Σάντος -όπως κάνει πάντοτε στη διάρκεια της μεγάλης καριέρας του- ακολούθησε τον δικό του δρόμο βάζοντας πάνω απ' όλα την ομάδα, δίχως να επηρεάζεται από ονόματα, φίρμες, δημοσιεύματα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Πάντως ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει πριν από την έναρξη του ματς ότι η μη επιλογή του Κριστιάνο στην αρχική ενδεκάδα δεν ήταν μια τιμωρία προς τον CR7 για την ανάρμοστη συμπεριφορά του στο προηγούμενο ματς. «Δεν ισχύει» απάντησε στο ερώτημα για αν ο Κριστιάνο έμεινε στον πάγκο λόγω του επεισοδίου και πρόσθεθσε: «Όλα έχουν ξεχαστεί. Είναι καθαρά κίνηση τακτικής. Είχαμε δύο ημέρες μέχρι τον αγώνα για να προετοιμαστούμε. Έχουμε πάρει διαφορετικές αποφάσεις για διαφορετικά παιχνίδια. Ο Ρονάλντο είναι παίκτης υπόδειγμα και θα βοηθήσει την πορεία της Πορτογαλίας». Αυτά είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη πριν από τον αγώνα...
Αξίζει να τονιστεί ότι ο Πέπε σε ηλικία 39 ετών και 283 ημερών, σκόραρε και προσπέρασε τον Κριστιάνο Ρονάλντο καθώς έγινε ο δεύτερος γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του Μουντιάλ, πίσω μόνο από τον Ροζέ Μιλά που πέτυχε γκολ το 1994 για το Καμερούν κόντρα στη Ρωσία σε ηλικία 42 ετών και 39 ημερών.
Ασυναγώνιστη Πορτογαλία
Το παιχνίδι άρχισε με καλό ρυθμό και απ' τις δυο ομάδες. Ωστόσο, σταδιακά η Πορτογαλία ανέβασε την απόδοσή της παίζοντας πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο δημιουργικά και πολύ πιο επικίνδυνα στην επίθεση. Και στο 17' ήρθε το πρώτο γκολ από έμπνευση του Φέλιξ, ο οποίος βρήκε τον Γκονσάλο Ράμος. Ο νεαρός επιθετικός υποδέχθηκε την μπάλα με πλάτη στο τέρμα, έκανε περιστροφή και με έναν κεραυνό με το αριστερό έστειλε την μπάλα στο παραθυράκι του Ζόμερ για το 1-0.
Η Πορτογαλία απελευθερώθηκε πλήρως και έπαιξε καταπληκτικό ποδόσφαιρο στη συνέχεια. Σκόραρε για δεύτερη φορά με τον πολύπειρο Πέπε, ο οποίος με μια τρομερή κεφαλιά έγραψε το 2-0.
Το επιθετικό κρεσέντο της Πορτογαλίας συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο με τον Ράμος να σκοράρει για δεύτερη φορά στο 51' με ωραίο τσίμπημα μετά από γύρισμα του Νταλότ για το 3-0.
Και προτού κοπάσουν οι πανηγυρισμοί οι Πορτογάλοι βρήκαν και τέταρτο γκολ στο 55'. Ο Ράμος αυτή τη φορά έγινε δημιουργός κι έστρωσε για τον Ράφα Γκερέιρο που βγήκε απέναντι απ' τον Ζόμερ τον οποίο πλάσαρε για το 4-0.
Η Ελβετία βρήκε ένα γκολ με τον Ακάντζι, ο οποίος βρέθηκε στο δεύτερο δοκάρι και μείωσε σε 4-1 στο 58' έπειτα από εκτέλεση κόρνερ.
Το σόου του Γκονσάλο Ράμος στη βραδιά της ζωής του ολοκληρώθηκε στο 67' με τον Φέλιξ να μοιράζει ξανά και να βγάζει τον μικρό στο τετ α τετ με τον Ζόμερ. Κι αυτή τη φορά πλάσαρε άψογα για το άκρως εντυπωσιακό 5-1. Το πρώτο χατ-τρικ της καριέρας του με την Εθνική και το πρώτο στο Μουντιάλ του Κατάρ.
Το πάρτι της Πορτογαλίας τελείωσε με ένα πανέμορφο γκολ του Λεάο, ο οποίος έγραψε το τελικό και άκρως εντυπωσιακό 6-1!
Προηγουμένως το κοινό ζητούσε επιτακτικά την είσοδο του Κριστιάνο Ρονάλντο στο γήπεδο, ο οποίος τελικά χρησιμοποιήθηκε στο 73' εν μέσω αποθέωσης.
Πορτογαλία: Ντιόγκο Κόστα, Νταλότ, Πέπε, Ντίας, Ράφα Γκερέιρο, Οτάβιο (73' Βιτίνια), Γουίλιαμ Καρβάλιο, Μπερνάρντο Σίλβα (81' Νέβες), Μπρούνο Φερνάντες, Γκονσάλο Ράμος (73' Ρονάλντο), Ζοάο Φέλιξ (73' Όρτα).
Ελβετία: Ζόμερ, Φερνάντες, Σαρ (46' Τσεμερτ), Ακάντζι, Ροντρίγκεζ, Φρόιλερ (54' Ζακάρια), Τσάκα, Σακίρι, Σο (54' Σεφέροβιτς), Βάργκας (66' Οκαφόρ), Εμπολό.
Φάση των 16
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου
- Ολλανδία – ΗΠΑ (49) 3-1 (10' Ντεπάι, 45+1' Μπλιντ, 81' Ντάμφρις - 76' Ράιτ)
- Αργεντινή – Αυστραλία (50) 2-1 (35' Μέσι, 57' Αλβαρες - 77' αυτ. Ενσο Φερνάντες)
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου
- Γαλλία – Πολωνία (52) 3-1 (44' Ζιρού, 74', 90+1' Μπαπέ - 90'+9' πέν. Λεβαντόβσκι)
- Αγγλία – Σενεγάλη (51) 3-0 (38' Χέντερσον, 45'+3 Κέιν, 57' Σάκα)
Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου
- Ιαπωνία – Κροατία (53) 1-3 πέν, 1-1 κ.α., παρ. (43' Μαέντα - 55' Πέρισιτς)
- Βραζιλία – Νότια Κορέα (54) 4-1 (7' Βινίσιους, 13' πεν. Νεϊμάρ, 29' Ριτσάρλισον, 36' Πακετά - 76' Σεούνγκ Χο Παΐκ)
Τρίτη 6 Δεκεμβρίου
- Μαρόκο – Ισπανία (55) 3-1 πέν., 0-0 κ.α., παρ.
- Πορτογαλία – Ελβετία (56) 6-1 (17', 51', 67' Ράμος, 33' Πέπε, 55' Γκερέιρο, 92' Λεάο - 58' Ακάντζι)
Προημιτελική φάση
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου
- 17:00 Κροατία – Βραζιλία (58)
- 21:00 Ολλανδία – Αργεντινή (57)
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου
- 17:00 Μαρόκο - Πορτογαλία (60)
- 21:00 Αγγλία - Γαλλία (59)
Ημιτελική φάση
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου
- 21:00 Νικητής αγώνα 57 – Νικητής αγώνα 58
Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου
- 21:00 Νικητής αγώνα 59 – Νικητής αγώνα 60
Μικρός τελικός
- Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 17:00
Τελικός
- Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 17:00
Οι σκόρερ
- Μπαπέ (Γαλλία) 5
- Ζιρού (Γαλλία) 3
- Μέσι (Αργεντινή) 3
- Ριτσάρλισον (Βραζιλία) 3
- Ράμος (Πορτογαλία) 3
- Μοράτα (Ισπανία) 3
- Χάκπο (Ολλανδία) 3
- Ράσφορντ (Αγγλία) 3
- Σάκα (Αγγλία) 3
- Βαλένσια (Ισημερινός) 3
- Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
- Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
- Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της