Αθλητισμός | 09.12.2022 19:48

Μουντιάλ 2022: Μεγάλη Κροατία πέταξε εκτός διοργάνωσης τη Βραζιλία στα πέναλτι!

Newsroom

Η απίθανη Κροατία έκανε και πάλι το θαύμα της στα πέναλτι. Αφού κράτησε στο μηδέν τη Βραζιλία για 90 λεπτά στέλνοντας τον προημιτελικό του Μουντιάλ 2022 στην παράταση, σώθηκε απ' τον διαφαινόμενο αποκλεισμό με γκολ Πέτκοβιτς στο 117' και στη «ρωσική ρουλέτα» μίλησε και πάλι ο τρομερός Λιβάκοβιτς και η ψυχή των Κροατών που ήταν αλάνθαστοι απ' την άσπρη βούλα.

Η Σελεσάο τέθηκε για δεύτερη σερί διοργάνωση νοκ άουτ στα προημιτελικά καθώς και το 2018 είχε αποκλειστεί απ' το Βέλγιο. Η πολυνίκης του θεσμού και πεντάκις πρωταθλήτρια κόσμου παρέμεινε μακριά απ' το στέμμα για πέμπτη σερί διοργάνωση και το μακρινό 2002. Ένα ποδοσφαιρικό δράμα για την ομάδα που θεωρείτο (μαζί με τη Γαλλία) το απόλυτο φαβορί...

Οι καταπληκτικοί Κροάτες επικράτησαν και πάλι στα πέναλτι, όπως έκαναν και στη φάση των 16 με την Ιαπωνία, και κατάφεραν να προκριθούν για δεύτερη σερί διοργάνωση στα ημιτελικά, όπως και το 2018, που έφτασαν μέχρι και τον τελικό. Στην τετράδα πέταξαν και το '98 στο Μουντιάλ της Γαλλίας. Ουσιαστικά, και τις τρεις φορές που πέρασαν στα νοκ άουτ ενός Μουντιάλ έφτασαν στην τετράδα. Εκεί η Κροατία θα αναμετρηθεί με τον νικητή της βραδινής αναμέτρησης μεταξύ της Ολλανδίας και της Αργεντινής για μια θέση στον μεγάλο τελικό της 18ης Δεκεμβρίου.

Ύψωσε τείχος η Κροατία

Η Κροατία μπήκε στο γήπεδο για να αποδιοργανώσει και να μπλοκάρει το επιθετικογενές και δημιουργικό παιχνίδι της Βραζιλίας και τα κατάφερε στον απόλυτο βαθμό στο πρώτο 45λεπτο καθώς η Σελεσάο δεν κατόρθωσε ούτε με... μισή φάση να απειλήσει τον Λιβάκοβιτς. Βεβαίως, ούτε η Κροατία μπόρεσε να πατήσει την αντίπαλη περιοχή αλλά δεν έδειξε να ενδιαφέρεται και τόσο για να επιτεθεί.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Βραζιλία ανέβασε ταχύτητα, έγινε πιο επιθετική και απείλησε για πρώτη φορά στο 47' με τον Γκβάρντιολ να απειλεί το τέρμα της ομάδας του αλλά τον Λιβάκοβιτς να είναι εκεί και να απομακρύνει με το πόδι. Στο 55' ήταν η σειρά του Νεϊμάρ για να πλησιάσει το γκολ αλλά ο Λιβάκοβιτς ήταν σε ετοιμότητα και απέκρουσε.

Ο γκολκίπερ της Κροατίας ήταν ξανά αποτελεσματικός στο 66' σε προσπάθεια του Πακετά, ο οποίος είχε νέα καλή προσπάθεια στο 80'. Και πάλι όμως ο τρομερός Λιβάκοβιτς κράτησε το μηδέν. Ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο 90λεπτο και ο βασικός λόγος για τον οποίο το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.


Η Βραζιλία διατήρησε τον έλεγχο του ματς και στην παράταση αλλά η Κροατία βρήκε τη στιγμή της στο 103' με τον Μπρόζοβιτς, ο οποίος όμως ήταν άστοχος σε σουτ μέσα απ' την περιοχή. Τελικά η λύτρωση ήρθε για τη Βραζιλία απ' τον ηγέτη της. Στο 105' ο Νεϊμάρ έπαιξε το 1-2, πάτησε περιοχή, κοντρόλαρε άψογα και παρά το σπρώξιμο του Σόσα, απέφυγε τον Λιβάκοβιτς γράφοντας το 1-0.

Εκεί που όλα έδειχναν ότι η πρόκριση θα κατέληγε στα χέρια των Βραζιλιάνων, ήρθε ο Πέτκοβιτς για να φέρει το παιχνίδι στα ίσια για την επτάψυχη Κροατία. Στο 117' ο Όρσιτς έκανε το γέμισμα και ο Πέτκοβιτς με το αριστερό σούταρε, η μπάλα κόντραρε στον Μαρκίνιος και κατέληξε στα δίχτυα για το 1-1. Και οι διαφορές λύθηκαν στα πέναλτι...

Η διαδικασία των πέναλτι

Βλάσιτς 1-0

Ροντρίγκο - Λιβάκοβιτς απόκρουση

Μάγερ 2-0

Κασεμίρο 2-1

Μόντριτς 3-1

Πέδρο 3-2

Όρσιτς 4-2

Μαρκίνιος - δοκάρι

Κροατία: Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα (110' Μπούντιμιρ), Μόντριτς, Μπρόζοβιτς (114' Όρσιτς), Κόβατσιτς (106 Μάγερ), Πάσαλιτς (72' Βλάσιτς), Κράμαριτς (72' Πέτκοβιτς), Πέρισιτς.

Βραζιλία: Άλισον, Μιλιτάο (106' Σάντρο), Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Ντανίλο, Πακετά (106' Φρεντ), Κασεμίρο, Ραφίνια (56' Άντονι), Νεϊμάρ, Βινίσιους (64' Ροντρίγκο), Ριτσάρλισον (84' Πέντρο).

Παγκόσμιο κύπελλοΚατάρΜουντιάλΠαγκόσμιο Κύπελλο 2022Μουντιάλ 2022Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου