Αθλητισμός|13.12.2022 22:57

Μουντιάλ 2022: Πάρτι Μέσι - Άλβαρες και σπουδαία πρόκριση της Αργεντινής στον τελικό του Κατάρ!

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo

Ο Λιονέλ Μέσι ήταν μαγικός, ο Χουλιάν Άλβαρες καταπληκτικός και η τρομερή Αργεντινή σε μια σπουδαία ποδοσφαιρική παράσταση διέλυσε με 3-0 την Κροατία στον ημιτελικό και πήρε πανηγυρικά το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ 2022, όπου περιμένει τον νικητή του ζευγαριού της Τετάρτης (14/12, 21.00) μεταξύ Γαλλίας - Μαρόκου.

Ο 35χρονος Μέσι στο τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας του πραγματοποιεί το τουρνουά της ζωής του: είχε ένα γκολ με πέναλτι, είχε μια ασύλληπτη ενέργεια στο τρίτο γκολ, είχε συνεισφορά και στα τρία τέρματα της Αλμπιτσελέστε και υπήρξε ένας φωτεινός φάρος για τους υπόλοιπους Αργεντινούς, οι οποίοι πραγματοποίησαν εντυπωσιακό παιχνίδι.

Την ίδια στιγμή πάντως, εξίσου καθοριστικός με τον σούπερ σταρ Μέσι ήταν και ο 22χρονος Άλβαρες της Μάντσεστερ Σίτι, ο οποίος πέτυχε τα δύο απ' τα τρία γκολ της ομάδας του και κέρδισε το πέναλτι, έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει το αστέρι της ομάδας στη μετά Μέσι εποχή...

Η Αργεντινή που άρχισε το Μουντιάλ με μια σοκαριστική ήττα απ' τη Σαουδική Αραβία πλέον βρίσκεται απέναντι από το τρόπαιο που ψάχνει εναγωνίως απ' το 1986. 36 χρόνια μετά την εποποιία του Ντιέγκο Μαραντόνα στο Μεξικό, ο Μέσι ακολουθεί τα χνάρια του «θεού της Αργεντινής» στα γήπεδα του Κατάρ. Έφερε την Αλτσιτσελέστε για έκτη φορά σε τελικό Μουντιάλ (1930, 1978, 1986, 1990, 2014, 2022) κι εκεί θα διεκδικήσει τον τρίτο παγκόσμιο τίτλο μετά το 1978 και το 1986.

Ο ιστορικός Μέσι έφτασε τα 11 γκολ σε Μουντιάλ ξεπερνώντας τα 10 του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα και έγινε ο κορυφαίος στην ιστορία της Εθνικής Αργεντινής. Ταυτόχρονα, έφτασε τα πέντε τέρματα στο Μουντιάλ του Κατάρ και ισοφάρισε τον Κιλιάν Μπαπέ στην κορυφή των σκόρερ. Επιπλέον, έγινε κι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των Μουντιάλ με συμβολή σε 20 γκολ (11 γκολ+9 ασίστ)! Είχαν από 19 οι Μίροσλαβ Κλόζε (16 γκολ, 3 ασίστ), Ρονάλντο (15 γκολ, 4 ασίστ) και Γκερντ Μίλερ (14 γκολ, 5 ασίστ). Τι άλλο πέτυχε; Συμπλήρωσε 25 ματς σε Παγκόσμιο Κύπελλο και ισοφάρισε τον Λόταρ Ματέους στην κορυφή της σχετικής λίστας με τις περισσότερες συμμετοχές στη διοργάνωση. Και στον τελικό θα βρεθεί μόνος στην κορυφή. Απλά μοναδικός!

Ιστορία έγραψε και ο Άλβαρες, ο οποίος  έγινε ο τέταρτος νεαρότερος παίκτης που πετυχαίνει δύο γκολ σε ημιτελικό Μουντιάλ μετά τον 17χρονο Πελέ (1958), τον 21χρονο Κάρλος Πεκουέλε (1930) και τον 22χρονο Ούγγρο Γκιούλα Ζένγκελερ (1938).

Από την άλλη πλευρά, η Κροατία δεν μπόρεσε να φτάσει στον δεύτερο σερί τελικό σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο φινάλε του σπουδαίου Λούκα Μόντριτς σε Μουντιάλ, η Κροατία έκανε και πάλι σπουδαία πορεία.

Η εξέλιξη του ημιτελικού

  • 1' Σέντρα στον ημιτελικό...

  • Πέρασαν 25' λεπτά δίχως ευκαιρία στο παιχνίδι αλλά με την Κροατία να πατάει καλύτερα και να ελέγχει τον ρυθμό.
  • 25' Πρώτο σουτ στο ματς απ' τον Φερνάντες και πρώτη απόκρουση απ' τον Λιβάκοβιτς.
  • 31' Η πρώτη τελική της Κροατίας: Ο Πέρισιτς έκανε το σουτ αλλά η μπάλα κατέληξε λίγο άουτ.
  • 32' Πέναλτι για την Αργεντινή. Σε κόντρα επίθεση, κι έπειτα από καταπληκτική κάθετη του Φερνάντες, ο Άλβαρες είδε την τρύπα στην άμυνα των Κροατών, βγήκε μόνος απέναντι στον Λιβάκοβιτς, πλάσαρε από πάνω δεν σκόραρε αλλά ο γκολκίπερ της Κροατίας τον γκρέμισε εντός περιοχής. Ο Ορσάτο έδωσε το πέναλτι...
  • 34' Γκολ! 1-0 η Αργεντινή με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μέσι. Το πέμπτο του γκολ στο Μουντιάλ του Κατάρ. Γίνεται πρώτος σκόρερ της Αργεντινής στα Παγκόσμια Κύπελλα με έντεκα γκολ. Άφησε πίσω του τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα.

  • 39' Γκολ! 2-0 η Αργεντινή με ένα απίθανο γκολ απ' τον Άλβαρες, ο οποίος διέσχισε το μισό γήπεδο, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, ευνοήθηκε κι απ' την τελευταία κόντρα και πλάσαρε εύστοχα τον Λιβάκοβιτς. Καταπληκτικό γκολ!

  • 42' Απίστευτη ευκαιρία για την Αργεντινή με τον Μέσι να εκτελεί το κόρνερ, τον ΜακΚάλιστερ να παίρνει την κεφαλιά και τον Λιβάκοβιτς να πραγματοποιεί μια μεγάλη επέμβαση.

  • 45' Τέλος ημιχρόνου.
  • Μέχρι και ο Βραζιλιάνος θρύλος Ροναλντίνιο χειροκρότησε την απίθανη προσπάθεια του Άλβαρες στο 2-0...

  • 46' Διπλή αλλαγή για την Κροατία στο ξεκίνημα του β' ημιχρόνου με την είσοδο των Όρσιτς και Βλάσιτς.
  • Σέντρα στο β' ημίχρονο.
  • 58' Μεγάλη ευκαιρία για την Αργεντινή. Ο Μέσι και ο Έντσο Φερνάντες συνδυάστηκαν εξαιρετικά, ο Μέσι σούταρε αλλά ο Λιβάκοβιτς κράτησε το 2-0 με σωτήρια επέμβαση.

  • 69' Γκολ! 3-0 η Αργεντινή με τον Άλβαρες που εκτελεί. Όλα τα λεφτά όμως είναι η τρομερή ατομική προσπάθεια του Μέσι που κουβάλησε μπάλα, «χόρεψε» τον Γκβάρντιολ και μοίρασε άλλη μια ασίστ!

Οι ενδεκάδες

Αργεντινή (Λιονέλ Σκαλόνι): Εμιλιάνο Μαρτίνες - Μολίνα (86' Φόιτ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ταλιαφίκο - Παρέδες (62' Λισάντρο Μαρτίνες), Έντσο Φερνάντες, Ντε Πολ (74' Παλάσιος), ΜακΆλιστερ (86' Κορέα) – Μέσι, Άλβαρες (74' Ντιμπάλα).

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς – Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα (46' Όρσιτς) – Μπρόζοβιτς (50' Πέτκοβιτς), Κόβατσιτς, Μόντριτς (81' Μάγερ) – Πάσαλιτς (46' Βλάσιτς), Κράμαριτς (72' Λιβάγια), Πέρισιτς.

ΜουντιάλΠαγκόσμιο κύπελλοΕθνική ΚροατίαςΕθνική ΑργεντινήςΚατάρΜουντιάλ 2022Παγκόσμιο Κύπελλο 2022Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου