Αθλητισμός|18.12.2022 12:56

Μουντιάλ 2022: Τι ώρα η μάχη για τον παγκόσμιο τίτλο στο Κατάρ - Η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι εναντίον της Γαλλίας του Κιλιάν Μπαπέ

Newsroom

Ώρα τελικού, ώρα στέψης στο Κατάρ! Το Μουντιάλ 2022 ρίχνει αυλαία το απόγευμα της 18ης Δεκεμβρίου (17:00, ΑΝΤ1) με τον μεγάλο τελικό. Αργεντινή εναντίον Γαλλίας και Μέσι εναντίον Μπαπέ σε μια τιτανομαχία που θα έχει μόνο έναν νικητή, ο οποίος θα ράψει το τρίτο αστέρι.

Υπάρχει φαβορί; Μάλλον όχι καθώς ναι μεν η ποιοτική Γαλλία είναι η κάτοχος του τίτλου τον οποίο θέλει να διατηρήσει για δεύτερη σερί διοργάνωση, αλλά και η διψασμένη Αργεντινή ψάχνει το «άγιο δισκοπότηρο» απ' το 1986 και το ποδοσφαιρικό έπος του Ντιέγκο Μαραντόνα στο Μεξικό.

Η Γαλλία στοχεύει στο τρίτο συνολικά Μουντιάλ (1998, 2018) και δεύτερο σερί, κάτι που έχουν καταφέρει μόνο η Ιταλία των 30s με τις κατακτήσεις του 1934 και του 1938 και η Βραζιλία του Πελέ με τους τίτλους του 1958 και του 1962.

Ο έμπειρος Ντεσάν απέναντι στον πρωτάρη Σκαλόνι

Στο πάνθεον θα περάσει και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γαλλίας, ο οποίος ήδη βρίσκεται στη μικρή λίστα εκείνων που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο και ως παίκτες και ως προπονητές μαζί με αξεπέραστο Γερμανό Φραντς Μπεκενμπάουερ και τον θρυλικό Βραζιλιάνο Μάριο Ζαγκάλο. Αν μάλιστα μπορέσει και κάνει το back to back θα γίνει μόλις ο δεύτερος στην ιστορία που τα καταφέρνει μετά τον Βιτόριο Πότσο που ήταν ο προπονητής της Ιταλίας στις επιτυχίες της δεκαετίας του 1930.

Απέναντι στην εμπειρία του 54χρονου Ντεσάν που βρίσκεται στον πάγκο της Γαλλίας απ' το 2012 και συνολικά στην προπονητική απ' το 2001, υπάρχει ο ενθουσιασμός και η δίψα του πρωτάρη Λιονέλ Σκαλόνι, ο οποίος στα 44 χρόνια του εργάζεται για πρώτη φορά ως head coach καθώς προτού προαχθεί σε επικεφαλής, ήταν απλά βοηθός στην εθνική Αργεντινής και τη Σεβίλλη. Η λεγόμενη Scaloneta όμως, τουτέστιν η απελευθέρωση του Μέσι και γενικώς η χαρά του παιχνιδιού για τους Αργεντινούς διεθνείς, έχει φέρει την Αλμπιτσελέστε στο καλύτερο σημείο των τελευταίων 15 ετών και αντιμέτωπη με την ιστορική ευκαιρία για το πρώτο Μουντιάλ μετά από 36 χρόνια και το τρίτο συνολικά (1978, 1986).

Μέσι για τη αιωνιότητα

Η μάχη, τουλάχιστον εκ των προτέρων, μοιάζει ισορροπημένη. Ίσως η Γαλλία υπερτερεί ελαφρώς λόγω εμπειρίας και του know how που διαθέτει αλλά και η Αργεντινή δεν πάει πίσω μετά το χαστούκι που δέχθηκε απ' τη Σαουδική Αραβία στην πρεμιέρα της διοργάνωσης. Έκτοτε βγάζει στο χορτάρι τον καλύτερο εαυτό της με τον Μέσι να πραγματοποιεί το τουρνουά της ζωής του στο πέμπτο και τελευταίο Μουντιάλ που συμμετέχει.

Ξέρει καλά πως δεν θα υπάρξει επόμενη φορά καθώς ήδη διανύει τα 35 χρόνια του. Όπως επίσης γνωρίζει ότι, εφόσον σηκώσει το πιο πολυπόθητο τρόπαιο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, θα φτάσει στα επίπεδα του μύθου που μόνο ο Πελέ και ο Μαραντόνα έχουν αγγίξει. Είναι ξεκάθαρο πως αν ο Μέσι στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής, θα συμπληρώσει και τελευταίο κομμάτι απ' το παζλ που θα τον τοποθετήσει ισάξια δίπλα στους κορυφαίους των κορυφαίων...

Μπαπέ, το νέο φαινόμενο

Απέναντί του θα έχει τον συμπαίκτη του στην Παρί Σεν Ζερμέν και μεγάλο αστέρα των Γάλλων, Κιλιάν Μπαπέ. Είναι μόλις 23 ετών και ήδη έχει στη συλλογή του ένα Μουντιάλ (του 2018) φλερτάροντας με το δεύτερο σερί. Αν τα καταφέρει θα γίνει ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία με παρουσία σε δύο νικηφόρους τελικούς Μουντιάλ καθώς ο Πελέ έπαιξε το 1958, όχι όμως και το 1962, οπότε τραυματίστηκε στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.

Παράλληλα ο Μπαπέ διεκδικεί και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης έχοντας σκοράρει πέντε γκολ μέχρι στιγμής στα γήπεδα του Κατάρ. Συνολικά σε Μουντιάλ έχει πετύχει εννέα τέρματα (τα τέσσερα στη Ρωσία το 2018) και όπως γίνεται αντιληπτό, αν παραμείνει υγιείς, δύσκολα θα του ξεφύγει στο μέλλον το απόλυτο ρεκόρ των 16 μουντιαλικών γκολ του Γερμανού Μίροσλαβ Κλόζε.

Oι πιο επιδραστικοί παίκτες

Μέσι και Μπαπέ έχουν ίδιο αριθμό τερμάτων στο Μουντιάλ 2022 καθώς έχουν σκοράρει από πέντε γκολ, ενώ ο μεν Αργεντινός έχει τρεις ασίστ, ο δε Γάλλος δύο. Ακολουθούν σε γκολ ο Ολιβιέ Ζιρού και ο Χουλιάν Άλβαρες, οι οποίοι έχουν στείλει την μπάλα στα δίχτυα άλλες τέσσερις φορές. Αυτοί οι τέσσερις παίκτες έχουν κουβαλήσει το μεγαλύτερο βάρος των δύο ομάδων επιθετικά έχοντας σκοράρει από εννέα γκολ για κάθε ομάδα. Η Γαλλία έχει πετύχει 13 γκολ σε έξι ματς, ενώ η Αργεντινή έχει ενεργητικό 12 τέρματα. Αμφότερες έχουν παθητικό από πέντε γκολ.

Η παράδοση

Σε Παγκόσμιο Κύπελλο οι δυο χώρες θα τεθούν αντιμέτωπες για τέταρτη φορά. Η αρχή έγινε το μακρινό 1930 με τη φιναλίστ Αργεντινή να νικάει 1-0 τους Μπλε. Ακολούθησε η δεύτερη νίκη της Αλμπιτσελέστε το 1978 στο δρόμο για την κατάκτηση του Μουντιάλ. Η τρίτη και πιο πρόσφατη μεταξύ τους αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία το 2018 για τη φάση των 16 κι ήταν άκρως εντυπωσιακή. Η Γαλλία προηγήθηκε με τον Γκριεζμάν, η Αργεντινή το γύρισε με Ντι Μαρία και Μερκάδο, αλλά οι μετέπειτα παγκόσμιοι πρωταθλητές Γάλλοι, έκαναν καταπληκτικό φινάλε και με τρία γκολ σε έντεκα λεπτά από Παβάρ (57') και Μπαπέ (64', 68') μετέτρεψαν το 1-2 σε 4-2 προτού διαμορφώσει το τελικό 4-3 ο Αγουέρο.

Με προβλήματα η Γαλλία, πάνοπλη η Αργεντινή

Η προετοιμασία της Γαλλίας ήταν άκρως προβληματική ενόψει του τελικού καθώς πέντε παίκτες ταλαιπωρήθηκαν από ίωση τις τελευταίες ημέρες. Ο Ουπαμεκανό και ο Ραμπιό τέθηκαν νοκ άουτ απ' τον ημιτελικό, ενώ αμέσως μετά εμφάνισαν συμπτώματα οι Κομάν, Βαράν και Κονατέ. Προπόνηση έχασαν λόγω μικροτραυματισμών και οι Τσουαμενί και Τεό Ερναντές, όμως το σοβαρότερο πρόβλημα προέκυψε την παραμονή του τελικού καθώς ο Ζιρού ένιωσε ενοχλήσεις στο γόνατο και είναι αμφίβολος για το αρχικό σχήμα απέναντι στην Αργεντινή. Η Ντεσάν δοκιμάσε ενδεκάδα με τον Μπαπέ στην κορυφή και τον Τουράμ στα άκρα...

Αντιθέτως, η προετοιμασία της Αργεντινής ήταν ομαλή και δίχως προβλήματα. Τραυματισμοί δεν υπήρξαν ενώ επιστρέφουν κι από τις τιμωρίες που εξέτισαν στο ματς με την Κροατία οι Ακούνια και Μοντιέλ. Μέχρι και ο Σέρχιο Αγουέρο ενσωματώθηκε στην αποστολή της ομάδας, κάνοντας προπόνηση με την Αλμπιτσελέστε και μένοντας στο ίδιο δωμάτιο με τον κολλητό του Λιονέλ Μέσι. Όχι βεβαίως για να αγωνιστεί (άλλωστε έχει αποσυρθεί απ' την ενεργό δράση λόγω καρδιακού προβλήματος) αλλά για να τονώσει ακόμα περισσότερο το ηθικό της ομάδας...

Πιθανές ενδεκάδες

  • Αργεντινή: Εμ. Μαρτίνες, Οταμέντι, Ρομέρο, Λισ. Μαρτίνες, Ντε Πολ, Έντσο Φερνάντες, Μακ Άλιστερ, Ακούνια, Μολίνα, Άλβαρες, Μέσι.
  • Γαλλία: Γιορίς, Κουντέ, Τ. Ερναντές, Βαράν, Ουπαμεκανό, Ραμπιό, Τσουαμενί, Γκριεζμάν, Μπαπέ, Ντεμπελέ, Ζιρού.
Κιλιάν ΜπαπέΠαγκόσμιο κύπελλοΠαγκόσμιο Κύπελλο 2022ΜουντιάλΚατάρΛιονέλ ΜέσιΜουντιάλ 2022Εθνική ΑργεντινήςΠαγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΕθνική Γαλλίας