Αθλητισμός|18.04.2023 10:55

Προχωράει για Αταμάν ο Παναθηναϊκός - Τα πεπραγμένα του από τότε που ανέλαβε την Εφές

Newsroom

Η απόφαση φαίνεται ότι ελήφθη και ο Παναθηναϊκός προχωράει έχοντας ως ξεκάθαρο στόχο τον Εργκίν Αταμάν. Οι Πράσινοι στην προσπάθειά τους για να επανέλθουν στο υψηλότερο μπασκετικό επίπεδο στοχεύουν στον 57χρονο Τούρκο προπονητή, ο οποίος έχει κατακτήσει δύο φορές την Euroleague με την Εφές δημιουργώντας μια εξαιρετική ομάδα.

Συμφωνία δεν υπάρχει ακόμα αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Οι συζητήσεις έχουν ακόμα δρόμο αλλά φαίνεται πως τόσο ο Αταμάν όσο και ο Παναθηναϊκός κινούνται παράλληλα έχοντας ως κοινή βούληση τη μεταξύ τους συνεργασία. Την ώρα που οι Πράσινοι ψάχνουν έναν προπονητή γύρω απ' τον οποίο θα χτίσουν μια ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει ξανά, ο Τούρκος κόουτς έκλεισε τον επιτυχημένο κύκλο του στην Εφές. Και η προοπτική του Παναθηναϊκού είναι δεδομένο πως... εξιτάρει τον Αταμάν καθώς το brand της ομάδας που έχει κατακτήσει έξι ευρωπαϊκά παραμένει πανίσχυρο.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του SDNA, στις βασικές αρχές του project υπάρχει μια προκαταρκτική συμφωνία κι αυτό από μόνο του δείχνει πολλά διότι ο Αταμάν μετά από χρόνια στο «χρυσό βασίλειο» της Εφές, προφανώς και δεν θα έδειχνε ζεστός για μια ομάδα που θέλει να κινηθεί… φτωχικά.

Ξέρει από... rebuilding και πρωταθλητισμό

Ο Παναθηναϊκός θα ανοιχτεί την επόμενη σεζόν για να γεφυρώσει το χάσμα που δημιουργήθηκε την τελευταία τριετία με τα «πάνω στρώματα» της Ευρωλίγκας και έτσι να ξαναγίνει ελκυστικός ώστε να επιστρέψει στη βιτρίνα. Βιτρίνα σημαίνει πλέι οφ, αφρός κάτι ακόμα περισσότερο κι αυτό απαιτεί παίκτες πρώτου επιπέδου αλλά και προπονητή που ξέρει από πρωταθλητισμό και… rebuilding.

Ο Αταμάν πήρε την Εφές στα μέσα της σεζόν 2017-18 και ενώ ήταν στην τελευταία θέση της Euroleague, προχώρησε σε ολικό lifting με δικές του επιλογές: Αρχικά η Εφές την αμέσως επόμενη σεζόν τερμάτισε τέταρτη στη regular season και πήρε αβαντάζ έδρας, φτάνοντας μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης και στη συνέχεια την οδήγησε δυο φορές στην κορυφή της Ευρωλίγκας και… παραλίγο μία ακόμα όταν έπαιζε διαστημικό μπάσκετ αλλά η σεζόν δεν ολοκληρώθηκε.

Η Εφές έγινε ομάδα με σταθερές παρουσίες στο υψηλότερο επίπεδο του Final Four. Ο Αταμάν ήταν εκείνος που αποφάσισε και «προσέλαβε» το δίδυμο Μίσιτς-Λάρκιν με καλά συμβόλαια αλλά υπό τη δική του καθοδήγηση και μέσα από τις μεγάλες επιτυχίες, τα καλά συμβόλαια διπλασιάστηκαν, έγιναν χρυσά και έφτασαν να αμείβονται με 3 και 4 εκατομμύρια ευρώ.

Στο διάστημα αυτό άλλωστε η Αναντολού Εφές ξεχώρισε, μετρώντας τρεις παρουσίες σε Final 4 σε πέντε σεζόν. Το διάλειμμα εκτός φυσικά από τη φετινή αποτυχημένη πορεία, ήταν η σεζόν 2019-20, καθώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Σε εκείνη την αγωνιστική περίοδο μάλιστα η Εφές έπαιζε μπάσκετ πολύ υψηλού επιπέδου και είχε την -κατά γενική ομολογία- καλύτερη ομάδα της Ευρώπης.

Τι έκανε όμως μέσα σε αυτά τα πεντέμισι χρόνια ο Αταμάν; Ας δούμε λοιπόν μία προς μία τις σεζόν του Τούρκου προπονητή στον πάγκο της Αναντολού Εφές από την ημέρα που ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία έως και σήμερα:

18/12/2017: Ο Αταμάν διαδέχεται τον Περάσοβιτς στην Εφές, που ήταν στην τελευταία θέση της Ευρωλίγκας με 3-9. Στο τέλος της Ευρωλίγκας έμεινε τελευταία με 7-23. Στο πρωτάθλημα αποκλείστηκε στη σειρά των ημιτελικών από την Τόφας, με 3-1, ενώ κατέκτησε το Κύπελλο Τουρκίας νικώντας την ομάδα της Προύσας με 78-61 στον τελικό, έχοντας αποκλείσει κατά σειρά Φενέρμπαχτσε (νίκη με 83-80 στον προημιτελικό) και Νταρουσάφακα (νίκη με 90-76 στον ημιτελικό). Είχε παίκτες τους εξής: ΜακΚόλουμ, Ντάνστον, Στίματς, Μότουμ, Σιμόν, Ζόραν Ντράγκιτς, Ντέρικ Μπράουν, Τζος Ανταμς, Τόνι Ντάγκλας, Ρίκι Λίντο, Ουίμς, Μπαλμπάι, Μπατούκ, Μούριτς, Ντόελμαν και κάτι άγνωστους Τούρκους ακόμα.

2018-2019: Η Εφές τερμάτισε τέταρτη στη κανονική περίοδο με 20-10. Πίσω από Φενέρ (25-5), ΤΣΣΚΑ (24-6), Ρεάλ (22-8). Στα πλέι-οφ πέταξε έξω την Μπαρτσελόνα με 3-2. Στο φάιναλ-φορ νίκησε την Φενέρ με 92-73, έχασε στον τελικό από την ΤΣΣΚΑ με 91-83. Πήρε το πρωτάθλημα στην Τουρκία νικώντας με 4-3 στη σειρά των τελικών την Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που είχε ρόστερ με παίκτες όπως ο Σλούκας, ο Μέλι, ο Κάλινιτς, ο Ντατόμε, ο Βέσελι, ο Γκούντουριτς, ο Λοβέρν. Νέα πρόσωπα στην ομάδα εκτός των άλλων οι Μίσιτς (από Ζαλγκίρις) με συμβόλαιο λίγο πάνω από 1 εκατ, ο Λάρκιν με 2 εκατ (από Μπόστον Σέλτικς), ο Μπομπουά (από Μπασκόνια), ο Πλάις (από Βαλένθια).

2019-2020: Δεν ολοκληρώθηκε η σεζόν. Στην Ευρωλίγκα όταν διεκόπη η Εφές ήταν πρώτη με 24-4 παίζοντας εκπληκτικό μπάσκετ και ήταν το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση της Ευρωλίγκα.

2020-2021: Η Εφές τερμάτισε τρίτη στην κανονική περίοδο της Euroleague με ρεκόρ 22-12, πίσω από Μπαρτσελόνα (24-10) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (24-10). Στα πλέι οφ απέκλεισε την Ρεάλ Μαδρίτης με 3-2 και πήρε την πρόκριση για το Final 4 στην Κολωνία. Εκεί επικράτησε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 89-86 και στον τελικό αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα, την οποία κέρδισε με 86-81, κατακτώντας το τρόπαιο. Στο εγχώριο πρωτάθλημα πήρε την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια με ρεκόρ 29-1, ενώ κατέκτησε και το πρωτάθλημα επικρατώντας με 3-0 στη σειρά των τελικών κόντρα στην Φενέρμπαχτσε που είχε στην τεχνική της ηγεσία τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ. Εκείνη τη σεζόν η Εφές είχε παίκτες όπως ο Λάρκιν, ο Μίσιτς, ο Πλάις, ο Ντάνστον, ο Σίνγκλετον, ο Μπομπουά, ο Σίμον, ο Σανλί, ο Μπαλμπάι.

2021-2022: Η Εφές τερμάτισε έκτη στην κανονική διάρκεια της Euroleague με ρεκόρ 16-21, πίσω από Μπαρτσελόνα (21-7), Ολυμπιακό (19-9), Αρμάνι Μιλάνο (19-9), Ρεάλ Μαδρίτης (18-10) και Μακάμπι Τελ Αβίβ (17-11). Στα πλέι οφ αντιμετώπισε την Αρμάνι Μιλάνο και πήρε την πρόκριση στο Final 4 νικώντας τη σειρά με 3-1. Στον ημιτελικό του Final 4 στο Βελιγράδι αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό και πήρε τη νίκη με 77-74, χάρη σε νικητήριο τρίποντο του Βασίλιε Μίσιτς, ενώ στον τελικό υπέταξε την Ρεάλ Μαδρίτης με 58-57, κάνοντας το back to back. Στο πρωτάθλημα τερμάτισε δεύτερη στην κανονική διάρκεια με ρεκόρ 23-7, πίσω από την Φενέρμπαχτσε (24-6). Στους τελικούς ηττήθηκε με 3-1 από την Φενέρμπαχτσε. Κατέκτησε το Κύπελλο Τουρκίας νικώντας με 86-72 στον τελικό επί της Φενέρμπαχτσε που είχε στον πάγκο της τον Σάσα Τζόρτζεβιτς. Ο κορμός των Λάρκιν, Μίσιτς, Ντάνστον, Σιμόν, Σίνγκλετον, Μπράιαντ, Μπομπουά, Πλάις δεν άλλαξε και οδήγησε την Εφές σε ακόμα μια επιτυχημένη σεζόν.

2022-2023: Το πρωτάθλημα Τουρκίας βρίσκεται σε εξέλιξη με την Εφές να βρίσκεται στην τέταρτη θέση με ρεκόρ 17-7 πίσω από Τουρκ Τέλεκομ (22-3), Φενέρμπαχτσε (20-5) και Καρσίγιακα (18-7). Το Κύπελλο Τουρκίας ακυρώθηκε λόγω του καταστροφικού σεισμού στο Γκαζιαντέπ. Στην Euroleague ολοκλήρωσε την regular season στην 11η θέση με ρεκόρ 17-17. Παίκτες που ξεχωρίζουν στο φετινό ρόστερ της Εφές είναι οι Λάρκιν, Μίσιτς, Κλάιμπερν, Εμπαγιέ, Πλάις, Μπομπουά, Ντάνστον, Ζίζιτς, Μπαλμπάι.

Με την Εφές από το 2017 έως και σήμερα ο Αταμάν μετράει:

  • 2 Euroleague (2021, 2022)
  • 2 πρωταθλήματα Τουρκίας (2019, 2021)
  • 2 Κύπελλα Τουρκίας (2018, 2022)
  • 3 President's Cup (2019, 2021, 2022)
  • 3 παρουσίες σε Final 4 (2019, 2021, 2022)

Πηγή: SDNA

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠαναθηναϊκόςΕργκίν Αταμάνειδήσεις τώραBasket LeagueEuroleague