Αθλητισμός|13.03.2019 20:03

Η σχολή πάλης που ανατίναξαν οι Ταλιμπάν βγάζει πάλι Ολυμπιονίκες (pics)

Κώστας Ασημακόπουλος

Τον περασμένο Σεπτέμβριο καμικάζι αυτοκτονίας προερχόμενοι από τους Ταλιμπάν αντίναξαν στον αέρα την φημισμένη σχολή πάλης του Maiwand στην δυτική Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Η σχολή θεωρείται ως μία από τις πιο αυθεντικές στην Ασία και έχει βγάλει στο παρελθόν μεγάλους παλαιστές που έχουν αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Εχει όμως ένα βασικό… μειονέκτημα. Ποιο είναι αυτό;

Βρίσκεται στα δυτικά της Καμπούλ που κατοικούν οι Χαζάρα και στα χρόνια της «επανάστασης» των Ταλιμπάν μπήκε στο στόχαστρο. Οο Χαζάρα θεωρούνται «μετριοπαθείς»  μουσουλμάνοι. Οι φονταμενταλιστές του Λεβάντε, δηλαδή, οι φανατικοί μουσουλμάνοι του ISIL και του ISIS θεωρούν τους Χαζάρα συνεργάτες της Δύσης και τους έχουν επιτεθεί πολλές φορές. Οι Ταλιμπάν, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης τους από το 1996 έως το 2001, κήρυξαν τους Χαζάρα «μη μουσουλμάνους».  Οι Χαζάρα που είναι σιίτες μουσουλμάνοι αποτελούν το 15% των 30 εκατομμυρίων κατοίκων του Αφγανιστάν.

20 νεκροί στην επίθεση

Μία από αυτές τις επιθέσεις έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μαζί με τον βομβιστή αυτοκτονίας σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι μεταξύ των οποίων παιδιά, προπονητές και δύο κορυφαίοι παλαιστές του Αφγανιστάν. Μερικά σχοινιά που κρέμονται από την οροφή είναι το βασικό όργανο εκγύμνασης.

Ενα σχοινί είναι το βασικό όργανο εκγύμνασης (foto: Sorin Furcoi/Al Jazeera)

Ο προπονητής Γκουλάμ Αμπάς έχασε το αριστερό του χέρι και μετά από έξι μήνες ανάρρωσης βρήκε το κουράγιο να ανοίξει και πάλι την σχολή. Η πρώτη προπόνηση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και η βομβαρδισμένη σχολή που έχει μόνο  τα απαραίτητα για τις προπονήσεις, γέμισε και πάλι από τις φωνές των παιδιών που αγαπούν την πάλη και τον αθλητισμό.  

Η σχολή πάλης στην Καμπούλ (foto: Sorin Furcoi/Al Jazeera)

«Φοβούνται ακόμα»

Σε μια πράξη αντίστασης, ο Αμπάς επέστρεψε τώρα στο κλαμπ πάλης όπου δίδαξε για 30 χρόνια. Μάλιστα έφτιαξαν και έναν νέο εξωτερικό τσιμεντένιο τοίχο για να προστατέψει τα παιδιά στο ενδεχόμενο νέας επίθεσης. «Πολλοί φοβούνται ακόμα και άλλοι μου είπαν να μην ανοίξω την σχολή. Δεν γίνεται να κρυφτώ σε μία τρύπα. Πρέπει να μείνουμε εδώ και να αντισταθούμε μέσα από τον αθλητισμό», είπε ο Αμπάς.

Ο Γκουλάμ Αμπάς στη σχολή πάλης στην Καμπούλ (foto: Sorin Furcoi/Al Jazeera)

«Οπλα μου οι συμβουλές για τον αθλητισμό»

Τα λόγια του στον τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera συγκλονίζουν: « Δεν έχω όπλα εγώ. Εχασα το χέρι μου από την επίθεση. Αν χρειαστεί θα χάσω και το άλλο μου χέρι και αν χρειαστεί ας χάσω και τα πόδια μου. Ακόμα και τότε θα μεταφέρω στα παιδιά τις οδηγίες με τα λόγια μου. Για να μάθουν πάλη αλλά και για να τους διδάξω τις αξίες του αθλητισμού. Τα παιδιά που έρχονται εδώ θα γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Το όνειρο μου είναι να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να γίνουν πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες».

Ταλιμπάνπάλη