Αθλητισμός|15.03.2019 10:43

Champions League: Οι Γερµανοί ξανάφυγαν...

Αλέξανδρος Λοθάνο

Σε έξι αναµετρήσεις µε αγγλικές οµάδες στη φάση των «16» του Champions League ο απολογισµός ήταν πέντε ήττες - µία ισοπαλία, µόλις τρία γκολ υπέρ και 17 κατά. Σήµερα το µεσηµέρι (13.00) η Premier League θα παρουσιαστεί µε τέσσερις οµάδες στην κλήρωση των προηµιτελικών (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναµ), ενώ η Bundesliga θα λάµπει διά της απουσίας της.

Μπάγερν Μονάχου, Μπορούσια Ντόρτµουντ και Σάλκε απέτυχαν παταγωδώς και η χώρα της παγκόσµιας πρωταθλήτριας του 2014 απουσιάζει από την οκτάδα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, για πρώτη φορά από το 2006. Το «γιατί» της κατάρρευσης δεν αφορά µόνο αυτές τις τρεις οµάδες, αλλά όλο το οικοδόµηµα του γερµανικού ποδοσφαίρου.

Οι άλλοτε σπουδαίοι άσοι µοιάζουν (και κάποιοι είναι) γερασµένοι, η νέα (ταλαντούχα) φουρνιά δεν έχει κάνει ακόµα το προσδοκώµενο «µπαµ» και, παρά τη δεδοµένη υγεία του πρωταθλήµατος (γεµάτα γήπεδα, ελάχιστα έως µηδενικά χρέη), το επίπεδο ανταγωνιστικότητας έχει πέσει σηµαντικά. «Είναι γεγονός ότι το γερµανικό ποδόσφαιρο είναι δεύτερης γραµµής αυτήν τη στιγµή» ανέφερε η εφηµερίδα «Bild» στο βασικό της, γεµάτο αυτογνωσία άρθρο. Είναι αλήθεια ότι παραδοσιακά οι υπόλοιπες οµάδες ήταν αξιοπρεπείς κοµπάρσοι µιας πανίσχυρης Μπάγερν, αλλά πλέον και ο βαυαρικός γίγαντας δείχνει να έχει πήλινα πόδια.

Τέλος εποχής

«Εχουµε 400 εκατ. ευρώ για να χτίσουµε µια νέα, πανίσχυρη οµάδα» υποσχέθηκε ο εκ των προέδρων Ούλι Χένες για µια Μπάγερν που θα αποχαιρετήσει τους Φρανκ Ριµπερί - Αριεν Ρόµπεν, έχει ανάγκη από νέους σούπερ σταρ και, πλέον, αµφιβάλλει και για την αποτελεσµατικότητα των διεθνών της αστέρων. Ο Μάνουελ Νόιερ δεν παρέχει την ασφάλεια του παρελθόντος, ενώ Ματς Χούµελς, Ζερόµ Μπόατενγκ και Τόµας Μίλερ δεν πατούν το ίδιο γερά πλέον. Πρόσφατα οι τρεις παύθηκαν επ’ αόριστον από την Εθνική οµάδα, µια απόφαση του Γιόαχιµ Λεβ που έγινε δεκτή µε ικανοποίηση από την κοινή γνώµη, όχι όµως και από τις τρεις «σηµαίες» της Μπάγερν και της Εθνικής οµάδας.

Το τέλος εποχής, όµως, είναι προ των πυλών, µε την επανάσταση να ξεκινάει από εκεί που πρέπει, το αντιπροσωπευτικό συγκρότηµα. Το απρόσµενο (;) «Gerexit» από το Champions League δεν κάνει τίποτε άλλο από το να καθιστά σαφές ότι η Γερµανία, και σε συλλογικό επίπεδο, οφείλει να βρει νέα, πιο γερά και φιλόδοξα πατήµατα, ώστε να γίνει πραγµατικά ανταγωνιστική µε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί, πλέον, δεν είναι…

ΣάλκεChampions LeagueΜπάγερν ΜονάχουΜπορούσια Ντόρτμουντ