Αθλητισμός|15.08.2023 11:59

Champions League: Για την υπέρβαση ο Παναθηναϊκός στο Βελοντρόμ με τη Μαρσέιγ, για το βήμα πρόκρισης η ΑΕΚ στο Ζάγκρεμπ με την Ντιναμό

Newsroom

Διπλή ελληνική μονομαχία περιλαμβάνει το μενού για την τρίτη προκριματική φάση του Champions League το βράδυ της Τρίτης 15 Αυγούστου. Ο Παναθηναϊκός παίζει (22.00, Cosmote Sport 1) για την πρόκριση απέναντι στη Μαρσέιγ στο Βελοντρόμ έχοντας ως παρακαταθήκη το 1-0 της Λεωφόρου, ενώ η ΑΕΚ αναμετράται (21.00, Cosmote Sport 2) για πρώτη φορά με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και θέλει να κάνει βήμα πρόκρισης στη σκιά της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη.

Βαριά σκιά πάνω απ' το Ντιναμό Ζάγκρεμπ - ΑΕΚ

Αρχικά, η πρωταθλήτρια και κυπελλούχος Ελλάδας ΑΕΚ αρχίζει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της στις 21.00 στο Μακσιμίρ. Κάτω από βαρύ κλίμα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα θα προσπαθήσει να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα που θα της δώσει τον πρώτο λόγο, ενόψει της ρεβάνς της 19ης Αυγούστου στην OPAP Arena.

Η αποστολή ταξίδεψε το πρωί της Δευτέρας με πτήση τσάρτερ για το Ζάγκρεμπ χωρίς σημαντικές απουσίες. Επέστρεψε από τραυματισμό ο Ντομαγκόι Βίντα και διεκδικεί θέση στην ενδεκάδα, ενώ εκτός έμειναν οι ανέτοιμοι Γκατσίνοβιτς, Πόνσε.

Όσον αφορά την αντίπαλο της ΑΕΚ, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης. Αδιαφιλονίκητη κυρίαρχος στην κροατική λίγκα, εφαρμόζει μοντέλο ανάδειξης και μεταπώλησης νέων ποδοσφαιριστών. Την περίοδο αυτή έχει παραχωρήσει αρκετούς από την εξαιρετική ομάδα της προηγούμενης πενταετίας (2018-2023), κατά την οποία κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και συμμετείχε δύο φορές σε ομίλους του Champions League και άλλες δύο σε ομίλους του Europa League. Από το 2007 και μέχρι σήμερα, έχει απουσιάσει μόνο δύο φορές από όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Εξακολουθεί, ωστόσο, να στηρίζεται σε «δικά της» παιδιά, όπως ο Λιβάκοβιτς, ο Σπίκιτς, ο Μπατούρινα και άλλοι που έχουν προωθηθεί από τις ακαδημίες της.

Κατά πάσα πιθανότητα ο Αλμέιδα θα χρησιμοποιήσει στο αρχικό σχήμα τους: Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Γιόνσον, Πινέδα, Ελίασον, Τσούμπερ, Λιβάι Γκαρσία.

Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Πορτογάλος Ζοάο Πινέιρο.

Να ολοκληρώσει την υπέρβαση ο Παναθηναϊκός

Η μεγάλη εμφάνιση της περασμένης Τετάρτης (9/8) στο «Απόστολος Νικολαΐδης», έδωσε στον Παναθηναϊκό τη νίκη με 1-0 κι ένα ισχνό προβάδισμα απέναντι στη Μαρσέιγ στη μάχη για το «εισιτήριο» των play off του Champions League και απόψε στις 22.00 οι Πράσινοι θέλουν να ολοκληρώσουν τη μεγάλη, αγωνιστική υπέρβασή τους με ένα αποτέλεσμα στο «Βελοντρόμ» που θα τους χαρίσει τη μεγάλη πρόκριση.

Σαφώς και η αποστολή του Τριφυλλιού δεν είναι εύκολη. Οι Γάλλοι παραμένουν το μεγάλο φαβορί στη σειρά, έχοντας ένα άκρως ποιοτικό (και πανάκριβο) ρόστερ και μεγαλύτερη εμπειρία από τέτοιου είδους αγώνες. Όμως από την άλλη πλευρά κι ο Παναθηναϊκός απέδειξε στον πρώτο αγώνα τους τη Λεωφόρο πως δεν έχει τίποτε να φοβηθεί απέναντι στη Μαρσέιγ, που έχει μεν πολύ ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, όμως ακόμη δεν έχει φτάσει το βαθμό της ομοιογένειας που θέλει ο προπονητής της Μαρθελίνο.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν πρόκειται να αλλάξει πολλά πράγματα όσον αφορά τη διάταξη, αλλά και τον τρόπο παιχνιδιού του Παναθηναϊκού. Οι Πράσινοι δεν θα πάνε στο «Βελοντρόμ» για να... κλειστούν πίσω, αλλά θα προσπαθήσουν να πάρουν την μπάλα στα πόδια τους, να πιέσουν ψηλά τη γαλλική ομάδα και να περιορίσουν τη δυναμική της και το κάθετο παιχνίδι προς τους «φαρμακερούς» επιθετικούς της.

Δεδομένου ότι στο πρώτο ματς ο Γιοβάνοβιτς αιφνιδίασε με τρεις σημαντικές αλλαγές στην ενδεκάδα, δεν αποκλείεται να πράξει κάτι ανάλογο και στο Βελοντρόμ. Δεδομένη είναι η παρουσία του Μπρινιόλι στο τέρμα και των Χουάνκαρ, Γεντβάι και Μάγκνουσον στην άμυνα, ενώ παίζεται μια θέση μεταξύ Βαγιαννίδη και Κώτσιρα στα δεξιά. Ο Ρουμπέν είναι σίγουρος στον άξονα, όπως και ο Βιλένα, ενώ βασικός θα είναι και ο Τζούριτσιτς. Από εκεί και πέρα, θέση διεκδικούν οι Μπερνάρ ή Βέρμπιτς, Παλάσιος ή Μαντσίνι και Σπόραρ ή Ιωαννίδης με τον Σλοβένο να έχει τον πρώτο λόγο έχοντας σκοράρει τρία γκολ σε τρεις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις εφέτος.

Στην αποστολή της ομάδας για τον αγώνα με τη Μαρσέιγ μετέχουν οι Μπρινιόλι, Λοντίγκιν, Ξενόπουλος, Βαγιαννίδης, Χουάνκαρ, Ρουμπέν, Ιωαννίδης, Κλεϊνχέισλερ, Σπόραρ, Μπερνάρ, Πάλμερ-Μπράουν, Τσέριν, Μαντσίνι, Τσοκάι, Γεντβάι, Μάγκνουσον, Σιδεράς, Μλαντένοβιτς, Κώτσιρας, Τζούριτσιτς, Παλάσιος, Βιλένα και Βέρμπιτς.

Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Άγγλος Μάικλ Όλιβερ.

Champions LeagueΝτινάμο Ζάγκρεμπειδήσεις τώραΠαναθηναϊκόςΜαρσέιγΑΕΚ