Αθλητισμός|16.08.2023 01:00

Μέγας Παναθηναϊκός απέκλεισε τη Μαρσέιγ στα πέναλτι και ονειρεύεται ομίλους του Champions League!

Newsroom

Ο Ευρωπαίος Παναθηναϊκός έκανε το θαύμα του στη Μασσαλία και ονειρεύεται ομίλους Champions League. Οι Πράσινοι απέκλεισαν στα πέναλτι τη Μαρσέιγ και ετοιμάζονται για τα πλέι οφ της διοργάνωσης με αντίπαλο την Μπράγκα.

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς πέρασε δύσκολες ώρες στο Βελοντρόμ αλλά έμεινε όρθια. Βρέθηκε να χάνει με 2-0 αλλά έσωσε την παρτίδα στις καθυστερήσεις του αγώνα με buzzer beater του Ιωαννίδη απ' την άσπρη βούλα για το 2-1. Έστειλε το ματς στην παράταση και έδωσε τη χαριστική βολή στη Μαρσέιγ και πάλι απ' το σημείο του πέναλτι, όπου ευστόχησε και στις πέντε εκτελέσεις πανηγυρίζοντας (με σκορ 5-3) μια σπουδαία ευρωπαϊκή πρόκριση.

Η εικόνα του ματς

Το ματς άρχισε με τον χειρότερο τρόπο για τον Παναθηναϊκό που έχασε μεμιάς το προβάδισμα της νίκης στη Λεωφόρο. Έπειτα από μια εκτέλεση κόρνερ των Πρασίνων, η Μαρσέιγ κινήθηκε γρήγορα στην αντεπίθεση, ο Σαρ έστρωσε ωραία για τον Ομπαμεγιάνγκ ο οποίος άνοιξε το σκορ στο 2'. 

Η πίεση της Μαρσέιγ συνεχίστηκε και μαζί η... πελαγοδρόμηση των παικτών του Τριφυλλιού. Αν μάλιστα δεν υπήρχε ο Μπρινιόλι το σκορ θα ήταν ευρύτερο για τους Μασσαλούς. Ο Ιταλός γκολκίπερ απέκρουσε το σουτ του Ομπαμεγιάνγκ στο 8' (ο Ουναχί στη συνέχεια σούταρε άουτ), το σουτ του Εντιαγέ στο 21', την κεφαλιά του Ζιγκό στο 30' και την προσπάθεια του Ομπαμεγιάνγκ στο 33', ενώ οι Μασσαλοί είχαν ακόμα δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον Εντιαγέ στο 11' και με τον Κλος στο 31'. Βρήκαν πάντως το γκολ που άξιζαν βάσει της εικόνας τους στο γήπεδο στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου (45+1') και πάλι με τον Ομπαμεγιάνγκ, ο οποίος με προβολή έγραψε το 2-0. 
Στο δεύτερο ημίχρονο η Μαρσέιγ έδειξε να κάνει περισσότερο διαχείριση στο προβάδισμά της, ενώ και ο Παναθηναϊκός κυκλοφόρησε καλύτερα την μπάλα δίχως όμως να απειλήσει για αρκετή ώρα. Αυτό έφερε μια ισορροπία στο ματς. Χρειάστηκε και πάλι πάντως μια καλή επέμβαση του Μπρινιόλι στο 61' σε τετ α τετ του Σαρ.

Ο Παναθηναϊκός πήρε μέτρα στο γήπεδο κι έγινε απειλητικός στο τελευταίο τέταρτο του ματς χάνοντας μεγάλες ευκαιρίες με τον Παλάσιος στο 76', με τον Γεντβάι στο 77' και με τον Μαντσίνι στο 85'. Και τελικά βρήκε το γκολ της... σωτηρίας στις καθυστερήσεις. Στο 95' ο Γκεντουζί έκανε χέρι εντός περιοχής σε διεκδίκηση της μπάλας με τον Γεντβάι, ο VAR ειδοποίησε τον Όλιβερ και ο Άγγλος διαιτητής καταλόγισε το πέναλτι μετά από έλεγχο της φάσης στο μόνιτορ. Στο 99' ο Ιωαννίδης με τρομερή ψυχραιμία και με μια καταπληκτική εκτέλεση έγραψε το 2-1 στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Στην παράταση η Μαρσέιγ απείλησε στο 93' με τον Ουναχί, στο 98' με τον Βιτίνια, στο 99' με τον Λόντι και στο 104' ξανά με τον Βιτίνια, με τον Μάγκνουσον να απομακρύνει σωτήρια πάνω στη γραμμή στην τελευταία περίπτωση.

Στο 110' η Μαρσέιγ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Παναθηναϊκού με πλασέ του Βιτίνια σε άδειο τέρμα, αλλά έπειτα από ειδοποίηση απ' τον VAR, ο Όλιβερ έκανε έλεγχο της φάσης στο μόνιτορ και ακύρωσε το γκολ για οφσάιντ του Σαρ.

Η παράταση έληξε εν τέλει δίχως γκολ και η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι...

Τα πέναλτι

  • Ιωαννίδης 0-1
  • Γκεντουζί - Απόκρουση Μπρινιόλι
  • Μπερνάρ 0-2
  • Βερετού 1-2
  • Κλεϊνχέισλερ 1-3
  • Σαρ 2-3
  • Παλάσιος 2-4
  • Βιτίνια 3-4
  • Μλαντένοβιτς 3-5

Μαρσέιγ: Λόπεθ (120' Μπλάνκο), Ζιγκό, Μπεμπά, Κλος, Λόντι, Ρονζιέ, Βερετού, Εντιαγέ (69' Γκεντουζί), Σαρ, Ουναχί (59' Χαρίτ), Ομπαμεγιάνγκ (80' Βιτίνια).

Παναθηναϊκός: Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης, Χουάνκαρ (70' Μλαντένοβιτς), Μάγκνουσον, Γεντβάι, Ρουμπέν, Βιλένα (70' Τσέριν), Τζούριτσιτς (62' Μπερνάρ), Μαντσίνι (106' Κλεϊνχέισλερ), Βέρμπιτς (46' Παλάσιος), Σπόραρ (62' Ιωαννίδης).

Champions Leagueειδήσεις τώραΠαναθηναϊκόςΜαρσέιγ