Αθλητισμός|10.09.2023 01:30

Νέα βασίλισσα στη Νέα Υόρκη η 19χρονη Κόκο Γκοφ: Το κορίτσι - θαύμα του τένις κατέκτησε το US Open!

Newsroom

Η μικρή αλλά θαυματουργή Κόκο Γκοφ είναι η νέα βασίλισσα της Νέας Υόρκης. Η 19χρονη Αμερικανίδα (νούμερο 6 στον κόσμο και από την ερχόμενη εβδομάδα νούμερο 3), το κορίτσι-θαύμα του παγκόσμιου τένις που πρωτοεμφανίστηκε σε επαγγελματικό ματς σε ηλικία μόλις 14 ετών, σκαρφάλωσε στην κορυφή του κόσμου πέντε χρόνια μετά. Κυριάρχησε στον τελικό του US Open της Αρίνα Σαμπαλένκα (νούμερο 1 από την ερχόμενη εβδομάδα) με 2-1 σετ (2-6, 6-3, 6-2) και κατέκτησε το πρώτο Grand Slam στην καριέρα της.

Μετά τον χαμένο τελικό στο Roland Garros το 2022, η Γκοφ επέστρεψε πιο έτοιμη και πιο ώριμη και έγραψε ιστορία. Σε ένα ονειρεμένο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του οποίου κατέκτησε τα δύο 1000άρια σε Ουάσινγκτον και Σινσινάτι, ήρθε το αποκορύφωμα με την επικράτηση στο US Open. Η Γκοφ -η επόμενη Σερένα Γουίλιαμς, όπως πολλοί την αποκαλούν- έγινε η νεότερη Αμερικανίδα μετά τη Σερένα το 2019, που φτάνει στον τελικό του αμερικανικού όπεν και τον κατακτά. Και το έκανε με εντυπωσιακό τρόπο και με μια μεγάλη ανατροπή απέναντι στη δυναμική Σαμπαλένκα.

Σε ένα κατάμεστο γήπεδο παρουσία 24.000 θεατών που υποστήριξαν με θέρμη απ' το πρώτο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο την Γκοφ, η 19χρονη πρωταθλήτρια άντεξε το βάρος και έφτασε στον πολυπόθητο τίτλο.

H μεγάλη ανατροπή

Το πρώτο σετ ήταν ένας μονόλογος της Σαμπαλένκα η οποία κυριάρχησε με 6-2 απέναντι στην Γκοφ, που έμοιαζε πιεσμένη και αγχωμένη στο ξεκίνημα του τελικού. Ωστόσο, η απώλεια του πρώτου σετ αντί να καταβάλει την 19χρονη τενίστρια, της έδωσε δύναμη για να κάνει το μεγάλο come back.

Στο δεύτερο σετ απάντησε με τρομερές άμυνες στη Σαμπαλένκα, η οποία έχασε την αυτοκυριαρχία της μέσα στο παιχνίδι με αποτέλεσμα να υποπέσει σε αρκετά λάθη. Η Γκοφ ήταν εξαιρετική και πήρε άνετα το σετ επικρατώντας με 6-3.

Η τελική μάχη για τον τίτλο δόθηκε στο τρίτο σετ. Η Γκοφ ήταν άπιαστη, την ώρα που η Σαμπαλένκα έδειχνε να έχει απωλέσει πλέον την εμπιστοσύνη στο παιχνίδι της. Η 19χρονη έφτασε σε ένα άνετο 4-0 (με δύο μπρέικ) και παρά την αντίδραση της Λευκορωσίδας που μείωσε σε 4-2 (κάνοντας κι εκείνη μπρέικ), η Γκοφ απάντησε με νέο μπρέικ προτού κλείσει το σετ και το ματς με 6-2 εν μέσω αποθέωσης απ' το εκστασιασμένο κοινό.

Διαιτητής του τελικού ήταν η Ελληνίδα Εύα Ασδεράκη, ενώ στις εξέδρες βρέθηκαν σταρ του αθλητισμού, όπως οι NBAer Κέβιν Ντουράντ και Τζίμι Μπάτλερ, αλλά και του κινηματογράφου όπως οι: Νικόλ Κίντμαν, Σαρλίζ Θέρον, Ντάιαν Κίτον, Άλεκ Μπόλντουιν, Λόρα Ντερν, Αμάντα Σέιφριντ και ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι. Απ' τον χώρο του τένις στο «Άρθουρ Ας» βρέθηκαν μεταξύ άλλων η θρυλική Μπίλι Τζιν Κινγκ που έκανε και την απονομή, όπως επίσης και η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, η Μαρία Σαράποβα κι η Βίνους Γουίλιαμς.

Γκοφ: «Πιο γλυκιά απ' όσο φανταζόμουν»

«Σημαίνει τόσα πολλά για εμένα, νιώθω σοκαρισμένη αυτή τη στιγμή, η ήττα στο Ρολάν Γκαρός ήταν δύσκολη για εμένα, πέρασα δυσκολίες και αυτή η στιγμή είναι πιο γλυκιά από όσο φανταζόμουν. Δεν προσεύχομαι για αποτελέσματα, προσεύχομαι για να έχω την δύναμη, είμαι ευλογημένη, δεν έχω άλλες λέξεις να το περιγράψω» είπε η Γκοφ και πρόσθεσε: «Ήξερα ότι αν έδινα τα πάντα θα είχα μια ευκαιρία να κερδίσω, η Αρίνα είναι σπουδαία παίκτρια, δίκαια είναι το Νο1 το αξίζει, συγχαρητήρια στην ομάδα της για το αποτέλεσμα. Ευχαριστώ πρώτα απ' όλα τους γονείς μου. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που είδα τον πατέρα μου να κλαίει. Σας ευχαριστώ που με πιστέψατε από την αρχή».

Συνέχισε λέγοντας: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην ομάδα μου. Ευχαριστώ για όλα όσα έχετε κάνει για εμένα, ξέρω ότι είναι ένα μεγάλο διάστημα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ και στον κόσμο δεν που πίστευε σε εμένα, πριν από έναν μήνα κατέκτησα το τουρνουά στην Ουάσινγκτον και τρεις εβδομάδες μετά είμαι εδώ με αυτό το τρόπαιο. Προσπαθώ ταπεινά και νομίζω πως αυτοί που δεν με πιστεύουν με βοηθούν να κρατάω την φλόγα ζωντανή».

ΤένιςUS OpenΚόρι Κοκό ΓκοφΑρίνα Σαμπαλένκαειδήσεις τώρα