ΠΑΟ: «Για όλα φταίνε οι μπαχαλάκηδες, κακώς διεκόπη το ντέρμπι»
NewsroomΤο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό που διεκόπη την περασμένη Κυριακή στο Ολυμπιακό Στάδιο, συνεχίστηκε στην Πειθαρχική Επιτροπή της Superleague. Οι «πράσινοι» τόνισαν ότι για όλα φταίνε οι… μπαχαλάκηδες και η Αστυνομία, ενώ υποστήριξαν ότι κακώς ο Γερμανός διαιτητής της αναμέτρησης δεν περίμενε μία ώρα προτού διακόψει οριστικά το ματς παρά τις εγγυήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για ομαλή συνέχεια, κι ότι ουδέποτε τους ζητήθηκε να εκκενωθεί το γήπεδο. Αντιθέτως, οι «ερυθρόλευκοι» είπαν ότι η απόφαση του διαιτητή ήταν ορθή και με το γράμμα του κανονισμού, για τον οποίο πάντως υπάρχει διχογνωμία ως προς το δικαίωμα του διαιτητή να διακόπτει ένα παιχνίδι εντός μιας ώρας ή μετά το πέρας μιας ώρας…
«Εγιναν γεγονότα που δεν τιμούν την ομάδα μας. Τα καταδικάσαμε, θεωρούμε ότι δεν είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη αλλά υπάρχει η αντικειμενική ευθύνη των κανονισμών», ανέφερε ο δικηγόρος του «τριφυλλιού», Αλκης Παπαντωνίου και πρόσθεσε αναφορικά με την είσοδο οπαδών περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου: «Ελαβε χώρα με τρόπο που δεν τιμά την ομάδα μας. Κατά την είσοδο στο πέμπτο λεπτό δεν έγινε καμία βιαιοπραγία, καλό θα ήταν να εκτιμηθεί αυτό».
«Σφάλματα από την Αστυνομία»
Παράλληλα είπε: «Υπάρχουν σφάλματα από την Αστυνομία. Είχε ζητηθεί διμοιρία πίσω από τον πάγκο του Ολυμπιακού, δεν υπήρχε λόγω ασυνεννοησίας. Το ΟΑΚΑ είναι πολύ δύσκολο στάδιο. Εχει ειδικότερες συνθήκες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν καλύτερα πρωτίστως από την Αστυνομία. Υπάρχει μια ομάδα ατόμων που βγαίνει έξω για να συγκρουστεί με δυνάμεις. Θεωρούμε ότι δεν είναι φίλαθλοι, βρίσκουν αφορμή και σε κάποια τέτοια ματς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να συγκροτούν με την αστυνομία. Είναι οι λεγόμενοι μπαχαλάκηδες».
Επιπλέον ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι: «Εκκενώθηκε το γήπεδο χωρίς να υπάρχει διαταγή, θέλω να υπολογιστεί αυτό. Δεν το ζήτησε ποτέ ο διαιτητής. Αποδεχόμαστε τα επεισόδια έξω από το γήπεδο, με τα ελαφρυντικά που είπαμε προηγουμένως. Μεταφέρθηκαν 3000 άτομα σε άλλη κερκίδα, 15 πήγαν προς το γήπεδο όπου όμως, συγκρατήθηκαν από ανθρώπους του Παναθηναϊκού. Τους συγκράτησαν έξω από τις πινακίδες. Κατά τη διάρκεια της διακοπής κάναμε το παν για να συνεχιστεί κανονικά ο αγώνας. Οι θύρες εκκενώθηκαν. Η αστυνομία ρωτήθηκε αν εγγυάται τη συνέχιση, είπε ναι, ότι εγγυάται τη συνέχιση, και τη λήξη του αγώνα με ασφάλεια. Φαινόταν ότι οι κερκίδες, ο αγωνιστικός χώρος και η ατμόσφαιρα είχε καθαρίσει».
«Οφειλε να περιμένει ο διαιτητής»
Για την απόφαση του διαιτητή να διακόψει το ματς, ο νομικός εκπρόσωπος των «πρασίνων» είπε: «Η διακοπή έγινε 20.44. Ο διαιτητής όταν βγήκε φάνηκε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας, τελικά το διέκοψε οριστικά 33 λεπτά μετά την αρχική διακοπή του. Πρέπει να εξαντλούνται τα περιθώρια, για να τελειώνουν τα παιχνίδια».
Στο σημείο εκείνο ο αθλητικός δικαστής, κ.Μάρκου είπε ότι η «η ΠΑΕ Ολυμπιακός με την ένστασή της λέει, ότι ο αγώνας μπορεί να διακόπτεται και αμέσως, σύμφωνα με την κρίση του διαιτητή και να μην περιμένει μία ώρα».
Ωστόσο από το «τριφύλλι» ανέφεραν ότι «ο διαιτητής οφείλει να ακολουθεί τον κανονισμό και να περιμένει μία ώρα. Δεν ακολούθησε τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο, για μία ώρα. Εχουμε την έντονη μυρωδιά από το 33ο λεπτό. Το ΟΑΚΑ είναι αχανές στάδιο, σχεδόν πάντα φυσάει και σημειώνουμε αποφάσεις όπως το Παναχαϊκή - Ολυμπιακός όπου ο αγώνας διεκόπη προσωρινά για δακρυγόνα αλλά το παιχνίδι δεν διεκόπη, συνεχίστηκε κανονικά. Και στο Παναχαϊκή - Ολυμπιακός η χρήση δακρυγόνων ήταν εκτεταμένη. Μπορούσε να συνεχιστεί. Δεν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια στο ΟΑΚΑ. Οφειλε να περιμένει μία ώρα. Θεωρούμε ότι ο διαιτητής με δεδομένο και με το διαφορετικό ποδοσφαιρικό δίκαιο που υπάρχει στη Γερμανία, έσφαλε και διέκοψε αντικανονικά τον αγώνα».
«Αλλα έλεγε ο Ολυμπιακός μετά το ματς»
Επίσης η πλευρά του Παναθηναϊκού αναφορικά με τους οπαδούς που θεώρησε ο Γερμανός διαιτητής ως απειλή προτού διακόψει το ματς, υποστήριξε: «Οι αποδοκιμασίες δεν ήταν προς το διαιτητή σε καμία περίπτωση αλλά προς τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Ολυμπιακού που είχε προκλητική συμπεριφορά και έστελνε φιλάκια. Η ασφάλεια ήταν εντάξει, η αστυνομία το είπε αυτό. Είχε γίνει εκκένωση, αν και δεν ζητήθηκε. Με έκπληξη είδαμε πρόσθετη παρέμβαση του Ολυμπιακού. Μετα το τέλος του αγώνα έλεγαν ότι δεν είχαν πρόβλημα να συνεχιστεί ο αγώνας και βλέπουμε τώρα μία πρόσθετη παρέμβαση 25 σελίδες για να μη συνεχιστεί ο αγώνας. Η ατμόσφαιρα ήταν καθαρή, πήγε και έλεγξε τα δίχτυα, γιατί πήγε να το κανει;».
Απαντώντας ο δικηγόρος του Ολυμπιακού, κ.Χατζησαββάογλου, τόνισε για τον διαιτητή ότι: «Δεν πήγε να δει τα δίχτυα, τις κερκίδες πίσω από τα δίχτυα πήγε να δει. Κανονιστικά, ανεξάρτητα από τα θέλω μας, δεν επιτρέπεται να ελεγχθεί η κρίση του διαιτητή, ως προς το αν ήταν ασφαλής η συνέχιση του αγώνα. Ο νομοθέτης δεν θέτει ένα διάστημα που οφείλει να αναμένει ο διαιτητής προτού πάρει την απόφαση. Αναφέρει το ανώτατο όριο μετά το οποίο δεν μπορεί να αναμένει. Κατ’ εμάς, τη στιγμή που θα αποφασιστεί προσωρινή διακοπή, αμέσως αν κρίνει ο διαιτητής, έχει δικαίωμα να διακόψει».
Κι όταν ο δικαστής αναρωτήθηκε «γιατί λοιπόν δεν το διέκοψε αμέσως;» οι «ερυθρόλευκοι απάντησαν ότι: «Αφού ο κανονισμός μου επιτρέπει να κάτσω λίγο ακόμα, να το ελέγξω για λίγο. Αν είχαμε πυροβολισμούς, θα έπρεπε να περίμενε μία ώρα; Ο κανονισμός λέει ότι σου δίνει μία ώρα, αν κρίνεις ότι χρειάζεται να περιμένεις. Οποτεδήποτε και να κρίνεις εντός της μίας ώρας, έχεις δικαίωμα ανέλεγκτα να αποφασίσεις για τη διακοπή. Και ας είναι ένα δευτερόλεπτο μετά τη διακοπή. Οποτεδήποτε. Το νόημα είναι ότι αν βγεις στα 60 λεπτά, ακόμη και αν κρίνεις ότι μετά από πέντε λεπτά, όλα είναι "οκ", δεν μπορείς να περιμένεις τα πέντε λεπτά. Αν ήθελε ο νομοθέτης να περιμένεις μία ώρα, θα το έγραφε».
Και πρόσθεσαν: «Για εμάς κύριε πρόεδρε, απόλυτος κυρίαρχος ο διαιτητής, ανέλεγκτη η κρίση του και πώς θα μπορούσε από το νομοθέτη, να του λέει: "είσαι απόλυτος κυρίαρχος αλλά σε υποχρεώνω να περιμένεις μια ώρα, ο κόσμος να χαλάσει;" Το αποτέλεσμα ποιο είναι, τι μάθαμε; Μετά την οριστική διακοπή οι αστυνομικοί πήγαν για καφέ, ή έξω υπήρχε πόλεμος; Και από που ξεκίνησε, από μέσα».
Καταλήγοντας ο κ.Χατζησαββάογλου ανέφερε: «Από το ίδιο το γράμμα του νόμου ο διαιτητής μπορούσε να το διακόψει. Βγήκε έξω, έλεγξε και το αποφάσισε. Στην ένσταση του ο ΠΑΟ δεν αμφισβητεί το λόγο της διακοπής του αγώνα και γι’ αυτό ήθελα να συνεκδικαστούν οι υποθέσεις. Δεν αμφισβητήθηκε».
«Ο διαιτητής κρίνει τις συνθήκες»
Από την πλευρά του ο έτερος δικηγόρος του Ολυμπιακού, κ.Καρπετόπουλος είπε: «Ο διαιτητής όταν φτάσει στο σημείο να αποφασίσει την οριστική διακοπή, προφανώς συνυπολογίζει τι έχει προηγηθεί. Ο διαιτητής αν κρίνει ότι χρειάζεται, μπορεί να το κάνει. Εάν κρίνει ότι είναι απρόσφορη η εντολή, δεν το κάνει. Μπορεί να το κάνει μισή ώρα μετά την προσωρινή διακοπή. Η ίδια διάταξη δίνει στον διαιτητή την απόλυτη ευθύνη να κρίνει εάν μπορεί να συνεχιστεί το ματς. Δεν μπορούμε να κρίνουμε τι είδε ο διαιτητής, εκείνη την ώρα. Το διακόπτει οποτεδήποτε αυτός κρίνει».
Αξίζει να τονιστεί πάντως πως ο αθλητικός δικαστής σημείωσε πως: «Μόνο ο διαιτητής κρίνει αν ήταν ομαλές οι συνθήκες. Το λένε οι παγκόσμιοι κανονισμοί, δεν θα το κρίνω εγώ αυτό».
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί την Παρασκευή (22/3).
- Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
- Υπουργείο Δικαιοσύνης: Μπαίνει φρένο στις πρόωρες αποφυλακίσεις - Τα θύματα θα μπορούν να καταθέτουν ενστάσεις
- Νέα κρίση προ των πυλών στη Γαλλία: Η Λεπέν απειλεί να ρίξει τη κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό
- Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής