Αθλητισμός | 05.10.2023 15:09

Αφιέρωμα Euroleague 2023-24: Τζάμπολ με... devotion και ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού

Newsroom

Τζάμπολ κάνει η Euroleague για τη σεζόν 2023-24 και η σεζόν αρχίζει με υψηλές προσδοκίες για όλες τις ομάδες που στοχεύουν να βρίσκονται στο Final 4 του Μαΐου στο Βερολίνο. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός πέφτουν μεμιάς στα βαθιά καθώς κοντράρονται την Παρασκευή (6/10, 21.15) στην πρεμιέρα τους στη διοργάνωση, ένα ματς που νωρίς νωρίς προσελκύει το ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Λίγες ημέρες, μετά την κατάκτηση του ελληνικού Super Cup από τον Ολυμπιακό οι δύο κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» στο ΟΑΚΑ. Με τον Κώστα Σλούκα να έχει αλλάξει στρατόπεδο παίζοντας πλέον με τον Παναθηναϊκό, το ντέρμπι έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ούτως ή άλλως η μεταγραφή του απ' τους Ερυθρόλευκους στους Πράσινους αποτέλεσε το πιο μεγάλο «μπαμ» του καλοκαιριού στην Euroleague.

Το Τριφύλλι του Εργκίν Αταμάν είναι μια πολλά υποσχόμενη αλλά πλήρως ανανεωμένη ομάδα που χρειάζεται χρόνο για να «δέσει», ενώ ο Ολυμπιακός που παραμένει με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο, έχει διατηρήσει τον κορμό του έχοντας χάσει δύο βασικά γρανάζια: τον Σλούκα και τον Σάσα Βεζένκοφ. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το πρόσωπο που θα δείξουν αμφότεροι, όχι μόνο στο επερχόμενο μεταξύ τους ντέρμπι αλλά και στη διάρκεια μιας άκρως ενδιαφέρουσας σεζόν... 

Το μενού της 1ης αγωνιστικής δεν περιλαμβάνει πάντως μόνο τον ελληνικό «εμφύλιο», αλλά και άλλες εγχώριες μονομαχίες όπως το Μπασκόνια - Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν - Άλμπα.

To πρόγραμμα της πρεμιέρας

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου

  • 20:00 Ερυθρός Αστέρας-Βιλερμπάν Novasports Start
  • 21:05 Μακάμπι Τελ Αβίβ-Παρτιζάν Novasports 4
  • 21:30 Βίρτους Μπολόνια-Ζαλγκίρις Κάουνας Novasports 6
  • 21:30 Μπάγερν Μονάχου-Άλμπα Βερολίνου Novasports 5
  • 21:30 Μπαρτσελόνα-Αναντολού Εφές Novasports Prime

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου

  • 20:45 Φενέρμπαχτσε-Αρμάνι Μιλάνο Novasports 5
  • 21:15 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός Novasports Prime
  • 21:30 Βαλένθια-Μονακό Novasports Start
  • 21:30 Μπασκόνια-Ρεάλ Μαδρίτης Novasports 4

Αλλαγή συστήματος

Στην εφετινή Euroleague συμμετέχουν 18 ομάδες (οι ίδιες με πέρυσι), καθώς η Γκραν Κανάρια που κατέκτησε το EuroCup δεν ήταν σε θέση ν' αγωνιστεί. Αυτό που αλλάζει είναι το σύστημα διεξαγωγής καθώς εισάγωνται τα τα Play-In αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου.

Η regular season παραμένει ίδια καθώς όλοι παίζουν με όλους από δύο φορές (εντός και εκτός έδρας). Ουσιαστικά, με νέο σύστημα διεξαγωγής, η Euroleague αποφάσισε να δυσκολέψει την προσπάθεια των ομάδων να φτάσουν στα πλέι οφ. Τα Play-In εντάσσονται στη διοργάνωση από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2023-24). Σε αυτά θα λάβουν μέρος οι ομάδες που θα έχουν καταταγεί στις θέσεις 7 έως 10 με την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, διεκδικώντας τα τελευταία δύο «εισιτήρια» για τα πλέι οφ. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο format, ο έβδομος και ο όγδοος της βαθμολογίας θα τεθούν αντιμέτωποι σε μονό αγώνα, με το νικητή να «κλείνει» θέση στα πλέι οφ, όπου θα αναμετρηθεί με τον δεύτερο της κανονικής περιόδου. Ο ένατος και ο δέκατος της κατάταξης θα «μονομαχήσουν» σε ένα και μοναδικό παιχνίδι, με τον ηττημένο να αποκλείεται και τον νικητή να αντιμετωπίζει τρεις ημέρες αργότερα τον ηττημένο του ζευγαριού των θέσεων 7-8 με «έπαθλο» το τελευταίο «εισιτήριο» για τους «8», όπου θα αναμετρηθεί με την ομάδα που θα έχει πετύχει το καλύτερο ρεκόρ στην κανονική περίοδο. Σε κάθε παιχνίδι των Play-In, γηπεδούχος θα είναι η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στην κανονική περίοδο.

Οι αλλαγές στους πάγκους

Ο Εργκίν Αταμάν ανέλαβε τον Παναθηναϊκό έπειτα από πολλά επιτυχημένα χρόνια στην Εφές. Πρόκειται για την πιο ηχηρή μετακίνηση του καλοκαιριού σε επίπεδο πάγκων. Από εκεί και πέρα, ο Πάμπλο Λάσο, μετά από έναν χρόνο απουσίας λόγω προβλήματος στην καρδιά, επιστρέφει στους πάγκους καθώς ανέλαβε την Μπάγερν Μονάχου. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δεν πέτυχε όσα προσδοκούσαν η διοίκηση και οι φίλαθλοι της Μπαρτσελόνα, με τον Ρότζερ Γκριμάου να είναι ο νέος προπονητής των Μπλαουγκράνα. Η Βίρτους Μπολόνια αποχαιρέτησε τον Σέρτζιο Σκαριόλο και έδωσε τα «κλειδιά» στον Λούκα Μπάνκι, ο οποίος οδήγησε την εθνική Λετονίας στην κατάληψη της 5ης θέσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023. Η Αναντολού Εφές πορεύεται πλέον με τον Ερντέμ Τσαν στη μετά Αταμάν εποχή. Ο Τσαν, ο οποίος έχει περάσει από το τεχνικό τιμ του ΠΑΟΚ ως βοηθός του Ταμπ Μπάλντγουιν ήταν πρώτος προπονητής στην Τουρκ Τέλεκομ (φιναλίστ στο τουρκικό πρωτάθλημα και στο EuroCup τη σεζόν 2022-23), για πρώτη φορά στην καριέρα του, την περυσινή σεζόν, ενώ υπήρξε και βοηθός του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στη Φενερμπαχτσέ.

Οι 18 ομάδες

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ

Η Εφές είναι η καλύτερη ομάδα των τελευταίων ετών και πως όχι άλλωστε από την στιγμή, που κατέκτησε δύο Ευρωλίγκες και θα μπορούσε να έχει μία ακόμη, αν δεν υπήρχε η πανδημία. Πλέον κάνει νέο ξεκίνημα, καθώς δεν υπάρχει ούτε ο κόουτς Αταμάν, ούτε ο Μίσιτς. Πήρε τον Ντάριους Τόμπσον, που ήταν στην Μπασκόνια, θα πάρει και έναν ακόμη παίκτη από το ΝΒΑ και στόχος της είναι να μπορέσει να προσεγγίσει το φάιναλ-φορ, κάτι, που δεν θα είναι εύκολο με τον Ερντέμ Τσαν στον πάγκο της.

  • Βασική πεντάδα: Τόμπσον, Λάρκιν, Μπράιαντ, Ουίλις, Ζίζιτς
  • Έμειναν: Σέιν Λάρκιν, Ρόντριγκ Μπομπουά, Ελάιζα Μπράιαντ, Ερτέν Γκαζί, Ουίλ Κλάιμπερν, Άντε Ζίζιτς, Τιμπόρ Πλάις
  • Ήρθαν: Ταϊρίκ Τζόουνς (Τουρκ Τέλεκομ), Ντάριους Τόμπσον (Μπασκόνια), Τζούστους Χόλατζ (Τσεντεβίτα), Ντέρεκ Ουίλις (Βενέτσια), Ντόγκους Οζντεμίρογλου (Νταρουσάφακα), Μπουράκ Γιλντιζλί (Μπεσίκτας), Ερκάν Οσμανί (Νταρουσάφακα), Ερκάν Γιλμάζ (Τουρκ Τέλεκομ)
  • Έφυγαν: Βασίλιε Μίτσιτς (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ), Αμάθ ΕμΜπαγιέ (ΤΣΣΑ Μόσχας), Μπράιαντ Ντάνστον (Βίρτους Μπολόνια), Μπουγκραχάν Τουντσέρ (Γαλατασαράι), Κρις Σίνγκλετον (ελεύθερος), Ντόγκους Μπαλμπάι (ελεύθερος), Ετζεχάν Άρνα (Μπεσίκτας), Φουρκάν Χαλταλί (Καρσίγιακα), Ομερκάν Ιλιασόγλου (Μέγκα), Εγκεμέν Γκουβέν (Μπαχτσεσεχίρ).

ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Η Αλμπα είναι από τις ομάδες, που βρίσκονται στα κάτω πατώματα της Ευρωλίγκας. Φέτος η γερμανική ομάδα θέλει να κάνει το κάτι παραπάνω, αλλά δεν θα είναι εύκολο. Στέρλινγκ Μπράουν και Ματ Τόμας είναι δύο παίκτες, που προσδίδουν ποιότητα, μένει να δούμε, όμως, αν θα είναι αρκετοί για να βοηθήσουν, ώστε να γίνει η υπέρβαση.

  • Βασική πεντάδα: Σπανιόλο, Τόμας, Στέρλινγκ Μπράουν, Ολίντε, Κουμάντζε
  • Έμειναν: Γίονας Μάτισεκ, Μάλτε Ντιλόου, Μάρκους Έρικσον, Γκαμπριέλε Προσίντα, Λούις Ολίντε, Γιόχανες Τίμαν, Τιμ Σνέιντερ, Γιανίκ Ουέτζελ, Κριστ Κουμάντζε, Ζίγκα Σάμαρ, Κρέμιζιρ Νίκιτς.
  • Ήρθαν: Ματ Τόμας (Παναθηναϊκός), Στέρλινγκ Μπράουν (Ράπτορς 905 G-League), Ματέο Σπανιόλο (Τρέντο), Τζάστιν Μπιν (G-League).
  • Έφυγαν: Λουκ Σίκμα (Ολυμπιακός), Μαόντο Λο (Μιλάνο), Τζεϊλιν Σμιθ (Βίρτους Μπολόνια), Γιοβέλ Ζούσμαν (Χαποέλ Ιερουσαλήμ), Ταμίρ Μπλατ (Μακάμπι).

ΜΟΝΑΚΟ

Η Μονακό εντυπωσίασε πέρυσι από την στιγμή, που πήγε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε φάιναλ-φορ. Φέτος θέλει το κάτι παραπάνω, ει δυνατόν την κούπα, έχοντας πραγματοποιήσει ορισμένες σπουδαίες μεταγραφές, όπως του ΝΒΑer, Κέμπα Ουόκερ. Το αν θα τα βρουν οι παίκτες και δη οι γκαρντ μεταξύ τους θα παίξει μεγάλο ρόλο στο πως θα εξελιχθεί και γενικά στο πως θα τελειώσει η χρονιά.

  • Βασική πεντάδα: Τζέιμς, Οκόμπο, Ντιαλό, Μπράουν, Μοτεγιούνας
  • Έμειναν: Μάικ Τζέιμς, Έλι Οκόμπο, Τζόρνταν Λόιντ, Μάθιου Στράζελ, Γιακούμπα Ουατάρα, Άλφα Ντιάλο, Τζέιρον Μπλόσομγκέιμ, Ντονάτας Μοτιεγιούνας, Ντόντα Χολ, Τζον Μπράουν.
  • Ήρθαν: Κέμπα Ουόκερ (Ντάλας Μάβερικς), Τέρι Τάρπεϊ (ΛεΜαν), Πετρ Κορνελί (Ρεάλ Μαδρίτης), Μαμ Ζαϊτέ (Βίρτους Μπολόνια).
  • Έφυγαν: Τσίμα Μονέκε (Μπασκόνια), Γιαν Μακουντού (Μπουντούτσνοστ).

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ

Η Μπασκόνια δεν προκρίθηκε πέρυσι στην οκτάδα, φέτος θέλει να τα καταφέρει. Δεν έκανε κάποιες ηχηρές μεταγραφές, ποντάρει, όμως, στον έμπειρο κορμό, που έχει από πέρυσι. Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος έκανε το άλμα, πηγαίνοντας από την τουρκική Μερκεζεφέντι στην Βιτόρια, και είναι από τους παίκτες, που αξίζει κανείς να εστιάσει.

  • Βασική πεντάδα: Χαουάρντ, Μαρίνκοβιτς, Σεντεκέρσκις, Κοστέλο, Κότσαρ
  • Έμειναν: Μαρκους Χάουαρντ, Βάνια Μαρίνκοβιτς, Σαντέρ Ραϊέστε, Μάθιου Κοστέλο, Τάντας Σεντεκέρσκις, Μάικ Κότσαρ, Όντρει Χάνζλικ, Ντάνι Ντίεθ.
  • Ήρθαν: Τσίμα Μονέκε (Μονακό), Νίκο Μάνιον (Βίρτους Μπολόνια), Νίκος Ρογκαβόπουλος (Μερκεζεφέντι), Καλίφα Ντιόπ (Γκραν Κανάρια), Μίλερ-ΜακΙντάιρ (Γκαζιάντεπ).
  • Έφυγαν: Ρόκας Γκιεντράιτις (Ερυθρός Αστέρας), Ντάριους Τόμπσον (Εφές), Άρτους Κούρουκς (Προμηθέας), Στιβ Ενόχ (Τουρκ Τέλεκομ), Ντάλτον Χομς (ελεύθερος), Πιερία Χένρι (ελεύθερος), Μαξ Χεϊντέγκερ (ελεύθερος)

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ

Ο Νίκολα Μίροτιτς τελικώς πήγε στην Αρμάνι Μιλάνο και η ιταλική ομάδα θέλει να πάρει το κάτι παραπάνω από τον πρώην παίκτη της Μπαρτσελόνα για να κάνει κι αυτή το κάτι παραπάνω. Η εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια και η δεδομένη ποιότητα κάνει τους Ιταλούς να αισιοδοξούν ότι θα επιστρέψουν σε φάιναλ-φορ.

  • Βασική πεντάδα: Πάνγκος, Μπάρον, Σίλντς, Μίροτιτς, Πόιθρες
  • Έμειναν: Κέβιν Πάνγκος, Μπίλι Μπάρον, Σέιβον Σιλντς, Στέφανο Τόνουτ, Τζιανπάολο Ρίτσι, Γιοχάνς Βόιγκτμαν, Ντιβόν Χολ, Νίκολα Μέλλι, Κάιλ Χάινς.
  • Ήρθαν: Νίκολα Μίροτιτς (Μπαρτσελόνα), Μαόντο Λο (Άλμπα), Ισμαέλ Καμαγκατέ (Παρί), Γκιλιέλμο Καρούζο (Βαρέζε), Άλεξ Πόιθρες (Μακάμπι), Ντιέγκο Φλακαντόρι (Τρέντο), Τζιοβάνι Μπορτολάνι (Βερόνα).
  • Έφυγαν: Σαμπάζ Νέιπιερ (Ερυθρός Αστέρας), Λουίτζι Ντατόμε (αποσύρθηκε), Λουαού-Καμπαρό (Βιλερμπάν), Μπράντον Ντέιβις (Βαλένθια), Ντεσόν Τόμας (Μπανταλόνα), Λεονάρντο Οκέκε (Βαρέζε), Τομάσο Μπαλντάσο (Ντερτόνα), Ναζ Μήτρου-Λονγκ (Ζαλγκίρις),Νταβίντε Αλβίτι (Τρέντο), Πολ Μπιλίγκα (Τρέντο).

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

Ο Ερυθρός Αστέρας άλλαξε πολλά πράγματα στο ρόστερ του, προσέθεσε υψηλή ποιότητα, μένει να φανεί αν ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς μπορεί να κάνει συμπαγές το σύνολο, που πάει να φτιάξει. Οι Σέρβοι έχουν πλέον επιλογές για όλα τα γούστα και με τον κόσμο στο πλευρό τους αισιοδοξούν για οκτάδα και κάτι παραπάνω. Πέρυσι είχαν μεταξύ άλλων τον Φακούντο Καμπάτσο, αλλά ως γνωστόν ο Αργεντίνος γκαρντ άργησε να παίξει στην Ευρωλίγκα.

  • Βασική πεντάδα: Νέιπιερ, Νέντοβιτς, Γκιεντράιτις, Μίτροβιτς, Τόμπι
  • Έμειναν: Νεμάνια Νέντοβιτς, Μπράνκο Λάζιτς, Αλέκσα Ουσκοκόβιτς, Φίλιπ Ραντάκοβιτς, Λουκά Μίτροβιτς, Νταλίμπορ ΄Ιλιτς, Ογκνεν Κούζμιτς.
  • Ήρθαν: Ρόκας Γκιεντράιτις (Μπασκόνια), Τζοέλ Μπολομπόι (Ολυμπιακός), Μάικ Τόμπι (Μπαρτσελόνα), Μίλος Τεόντοσιτς (Βίρτους Μπολόνια), Άνταμ Χάνγκα (Ρεάλ), Μάρκο Σιμόνοβιτς (Σικάγο Μπουλς), Σαμπάζ Νέιπιερ (Μιλάνο), Γιάγκο Ντο Σάντος (Ουλμ), Ντέγιαν Νταβίντοβατς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Νεμάνια Μπιέλιτσα (Φενέρ).
  • Έφυγαν: Λούκα Βιλντόζα (Παναθηναϊκός), Φακούντο Καμπάτσο (Ρεάλ), Φιλίπ Πετρούσεφ (Σίξερς), Όγκνιεν Ντόμπριτς (Βίρτους Μπολόνια), Τζον Χόλαντ (Χαποέλ Τελ Αβίβ), Χασάν Μάρτιν (Ιαπωνία), Μπεν Μπέντιλ (Ιαπωνία), Νίκολα Ιβάνοβιτς (Ρούνα, Ρωσία), Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (Μαρούσι), Στέφαν Μάρκοβιτς.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Η Ρεάλ κατέκτησε πέρυσι την Ευρωλίγκα απέναντι στον Ολυμπιακό, έστω και οριακά. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι πάντα εκείνο, που μετράει. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα κατάφερε χάρη βασικά στον τσακωμό, που έγινε στο παιχνίδι με την Παρτίζαν στην Μαδρίτη. Ενας τσακωμός, που έφερε τα πάνω, κάτω στο ζευγάρι. Οι Μαδριλένοι είναι όπως ήταν πέρυσι με μεγάλη διαφορά την προσθήκη του Φακούντο Καμπάτσο. Είναι από τα 2-3 μεγάλα φαβορί για την κούπα.

  • Βασική πεντάδα: Καμπάτσο, Μούσα, Χεζόνια, Γιαμπουσέλε, Ταβάρες
  • Έμειναν: Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Κάρλος Αλοθέν, Ντζάναν Μούσα, Σέρχιο Γιουλ, Φαμπιέν Κοζέρ, Μάριο Χεζόνια, Ρούντι Φερνάντεθ, Αλμπέρτο Αμπάλδε, Έντι Ταβάρες, Βενσάν Πουαριέ, Έλι ΕνΝτιαγέ, Ζερσόν Γιαμπουσελέ, Γκάμπριελ Ντεκ, Ισμαϊλα Ντιανιέ.
  • Ήρθαν: Φακούντο Καμπάτσο (Ερυθρός Αστέρας)
  • Έφυγαν: Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος (Ολυμπιακός), Άνταμ Χάνγκα (Ερυθρός Αστέρας), Πετρ Κορνελί (Μονακό), Άντονι Ράντολφ (ελεύθερος), Ματέο Σπανιόλο (Άλμπα).

ΜΠΑΡΤΣΕΛΌΝΑ

Η Μπαρτσελόνα στα χρόνια, που είχε τον Γιασικεβίτσιους, δεν μπόρεσε να κόψει το νήμα στην Ευρωλίγκα. Λέτε να τα καταφέρει φέτος με τον…μαθητευόμενο Ρότζερ Γκριμάου στον πάγκο της; Πάρα πολύ δύσκολο, αν και ποτέ δεν ξέρεις. Ο Μίροτιτς έφυγε αλλά ήρθαν από το ΝΒΑ ο Ουίλι Ερνανγκόμεθ με τον Τζαμπάρι Πάρκερ, την ίδια ώρα, που ενισχύθηκε ο ισπανικός κορμός.

  • Bασική πεντάδα: Σατοράνσκι, Λαπροβίτολα, Αμπρίνες, Πάρκερ, Ερνανγκόμεθ
  • Έμειναν: Τόμας Σατοράνσκι, Νίκολας Λαπροβίτολα, Άλεξ Αμπρίνες, Οριόλ Παουλί, Όσκαρ ντα Σίλβα, Νίκολα Κάλινιτς, Τζέιμς Νάτζι, Γιαν Βέσελι, Ρόκας Γιοκουμπάιτις.
  • Ήρθαν: Ουίλι Ερνανγκόμεθ (Πέλικανς, ΝΒΑ), Τζαμπάρι Πάρκερ, Ντάριο Μπριθουέλα (Μάλαγα) Τζοέλ Πάρα (Μπανταλόνα).
  • Έφυγαν: Νίκολα Μίροτιτς (Μιλάνο), Σερτάκ Σανλί (Φενέρμπαχτσε) Κάιλ Κούριτς (Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης), Μάικ Τόμπι (Ερυθρός Αστέρας), Σέρχι Μαρτίνεθ (Χιρόνα).

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ-ΑΒΙΒ

Η Μακάμπι δεν ήταν κακή την περυσινή χρονιά, φέτος θέλει το κάτι παραπάνω, ποντάροντας πάνω από όλα στην ομοιογένεια, που έχει φτιάξει. Ο Λορέντζο Μπράουν είναι ο ηγέτης της, ο Ουέιντ Μπάλντγουϊν έφερε πονοκεφάλους με τον τραυματισμό, που έχει. Ο Οντετ Κάτας καλείται να οδηγήσει την ομάδα του λαού στην υπέρβαση, έχοντας εκτός των άλλων πάρει από την Βαλένθια τους Ουέμπ και Ριβέρο. Ο Αντόνιους Κλίβελαντ, κάποτε παίκτης του ΝΒΑ, προσδίδει αθλητικότητα και πόντους στο σακούλι της Μακάμπι.

  • Βασική πεντάδα: Μπλατ, Μπράουν, Κλίβελαντ, Κόλσον, Νίμπο.
  • Έμειναν: Λορέντζο Μπράουν, Μπόνζι Κόλσον, Ουέιντ Μπάλντγουιν, Ράφαελ Μένκο, Τζέικ Κοέν, Τζος Νίμπο, Ρομάν Σόρκιν, Τζον ΝτιΜπαρτολομέο
  • Ήρθαν: Ταμίρ Μπλατ (Άλμπα Βερολίνου), Αντόνιους Κλίβελαντ (Αδελαΐδα 36ers), Τζέιμς Ουέμπ (Βαλένθια), Χασιέλ Ριβέρο (Βαλένθια)
  • Έφυγαν: Νταρούν Χίλιαρντ (Καρσίγιακα), Τζέιλεν Άνταμς (Τουρκ Τέλεκομ), Όστιν Χόλινς (ελεύθερος), Άλεξ Πόιθρες (Μιλάνο), Τζάρελ Μάρτιν (Γαλατασαράι), Γίβτας Ζιβ (Γρανάδα).

BIΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ

Ο Λούκα Μπάνκι είναι προπονητής εδώ και περίπου 25 χρόνια. Τώρα ξανανοιώνει, κάτι, που έδειξε και με την πορεία της Λετονίας στο Παγκόσμιο. Κάτι ανάλογο θέλει και με την Βίρτους στην Ευρωλίγκα. Μία Βίρτους την οποία ανέλαβε μόλις πριν από 25 μέρες, όταν διοίκηση και Σέρτζιο Σκαριόλο ήρθαν σε ρήξη με τον Ιταλό προπονητή να βλέπει την πόρτα της εξόδου. Ο Ογκνεν Ντόμπριτς είναι από τις ποιοτικές μεταγραφές της Βίρτους, ο Ντεβόντε Κέικοκ θέλει να κάνει γνωστό το όνομά του στην Ευρωλίγκα.

  • Βασική πεντάδα: Xάκετ, Τζαλίν Σμιθ, Ντόμπριτς, Σενγκέλια, Ντάνστον
  • Έμειναν: Ντάνιελ Χάκετ, Αλεσάντρο Παγιόλα, Μάρκο Μπελινέλι, Τόκο Σενγκέλια, Ίφε Λούντμπεργκ, Αϊζέια Κορντινιέ, Λίο Μέναλο, Αούντου Αμπάς, Τζόρνταν Μίκι.
  • Ήρθαν: Μπράιαντ Ντάνστον (Εφές), Ντεβόντε Κέικοκ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Τζεϊλίν Σμιθ (Άλμπα), Ακίλε Πολονάρα (Ζαλγκίρις), Όγκνιεν Ντόμπριτς (Ερυθρός Αστέρας), Μπρούνο Μασκόλο (Μπρίντιζι)
  • Έφυγαν: Μίλος Τεόντοσιτς (Ερυθρός Αστέρας), Μαμ Ζαϊτέ (Μονακό), Σέμι Οτζελέγιε (Βαλένθια), Νίκο Μάνιον (Μπασκόνια), Ισμαέλ Μπακό (Ούνιξ Καζάν), Γκόρα Καμαρά (Τρεβίζο), Κάιλ Ουίμς (Ντερτόνα).

ΖΑΛΓΚΊΡΙΣ

Η Ζαλγκίρις πέρυσι μπήκε στα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας, φέτος θέλει να κάνει το ίδιο. Και ποντάρει για αυτό στον δυναμικό κόουτς, Κάζις Μακσβίτις, καθώς και στην ομοιογένειά της. Ο Μπράντι Μάνεκ έχει ιδιαίτερο παρουσιαστικό, αλλά και έφεση στα τρίποντα, ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ θέλει να κάνει αυτά, που δεν μπόρεσε στην Αρμάνι. Η αποχώρηση του Μπραζντέικις για τον Ολυμπιακό είναι κενό, που δεν καλύπτεται εύκολα.

  • Βασική πεντάδα: Έβανς, Ντίμσα, Ουλανόβας, Σμιτς, Χέιζ
  • Έμειναν: Κίναν Έβανς, Λούκας Λεκαβίτσιους, Ντοβίντας Γκιεντράιτις, Τόμας Ντίμσα, Εντγκάρας Ουλανόβας, Άρνας Μπουτκεβίτσιους, Ρόλαντ Σμιτς, Λαουρίνας Μπιρούτις, Κεβάριους Χέιζ.
  • Ήρθαν: Μπράντι Μάνεκ (Τόφας), Ναζ Μήτρου-Λονγκ (Μιλάνο), Ντανιέλους Λαβρινοβίτσιους (Κενταϊνιάι)
  • Έφυγαν: Ακίλ Πολονάρα (Βίρτους Μπολόνια), Λιουτάουρας Λελεβίτσιους (Λιετκαμπέλις),Τάιλερ Κάβανο (Μπαχτσεσεχίρ), Αϊζέια Τέιλορ (Κίνα), Καρολίς Λουκοσιούνας (ελεύθερος), Μοτέγιους Κρίβας (Αριζόνα, NCAA), Ίγκνας Μπραζντέικις (Ολυμπιακός)

ΒΑΛΕΝΘΙΑ

Πέρυσι η Βαλένθια δεν ήταν κακή, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση. Φέτος θέλει να το προσπαθήσει ακόμη περισσότερο, έχοντας προσθέσει παίκτες με ποιότητα, όπως είναι ο Μπράντον Ντέιβις και ο Σέμι Οτζελέγιε. Από τον Στέφαν Γιόβιτς αναμένεται η ικανότητά του στην οργάνωση, ο «άγνωστος» Κάσιους Ρόμπερτσον σίγουρα θα ξεχωρίσει για την ικανότητά του στα τρίποντα.

  • Βασική πεντάδα: Κρις Τζόουνς, Ρόμπερτσον, Οτζελέγιε, Κλαβέρ, Ντέιβις.
  • Έμειναν: Κρις Τζόουνς, Μάρτιν Χέρμανσον, Τζοσέπ Πουέρτο, Βίκτορ Κλαβέρ, Λόπεζ Αροστέγκι, Χάιμε Πραντίγια, Τζάρεντ Χάρπερ, Μίλαν Χιμένεθ.
  • Ήρθαν: Σέμι Οτζελέγιε (Βίρτους Μπολόνια), Νταμιέν Ίνγκλις (Γκραν Κανάρια), Κάσιους Ρόμπερτσον (Ομπραντόιρο), Μπουμπακαρ Τουρέ (Τόφας), Μπράντον Ντέιβις (Μιλάνο), Στέφαν Γιόβιτς (Σαραγόσα), Νέιτ Ρέουβερς (Ρέτζιο Εμίλια).
  • Έφυγαν: Μπόγιαν Ντούμπλεβιτς (Ζενίτ), Κάιλ Αλεξάντερ (Χάποελ Τ.Α.), Σαμ Βαν Ρόσομ (Οστάνδη), Τζέιμς Ουέμπ (Μακάμπι) Χασιέλ Ριβέρο (Μακάμπι), Κλέμεν Πρέπελιτς (ελεύθερος), Σάνον Εβανς (ελεύθερος), Τζον Ράντεμπο (Γαλατασαράι).

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Η Φενέρ πάλεψε σκληρά πέρυσι απέναντι στον Ολυμπιακό, αλλά στις λεπτομέρειες (ίσως και σε κάτι λίγο παραπάνω) δεν μπόρεσε να πάρει το εισιτήριο για το φάιναλ-φορ. Φέτος δεν θέλει απλά προσπάθεια, θέλει να τα καταφέρει. Ο Δημήτρης Ιτούδης θα ήταν πιο χαρούμενος αν είχε στην διάθεσή του και τον Ραούλ Νέτο, αλλά ο Βραζιλιάνος από το ΝΒΑ τραυματίστηκε σοβαρά στο Παγκόσμιο. Οι Τούρκοι έχουν ομοιογένεια από τα προηγούμενα χρόνια, ο Γιώργος Παπαγιάννης μετά από τόσα χρόνια στον Παναθηναϊκό ψάχνει νέο ξεκίνημα.

  • Βασική πεντάδα: Καλάθης, Ουίλμπεκιν, Πιέρ, Χέιζ, Μότλει.
  • Έμειναν: Νικ Καλάθης, Σκότι Ουίλμπεκιν, Μέλιχ Μαχμούτογλου, Ντεσόν Πιερ, Μετεκάν Μπιρσέν, Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις, Τάιλερ Ντόρσει, Μάρκο Γκούντουριτς, Τζόναθαν Μότλει, Ταρίκ Μπιμπέροβιτς.
  • Ήρθαν: Νέιτ Σέστινα (Τουρκ Τέλεκομ), Σερτάκ Σανλί (Μπαρτσελόνα) Γιώργος Παπαγιάννης (Παναθηναϊκός), Γιαμ Μάνταρ (Παρτίζαν), Γιγκίτ Μέστογλου (Λα Ρόντα), Ραούλ Νέτο (Καβαλίερς).
  • Έφυγαν: Κάρσεν Έντουαρντς (Μπάγερν), Νεμάνια Μπιέλιτσα (Ερυθρός Αστέρας), Τόνι Τζεκιρί (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Κώστας Αντετοκούνμπο (Παναθηναϊκός), Ντέβιν Μπούκερ (Μπάγερν), Ιζμέτ Ακπινάρ (Γαλατασαράι), Σαμέτ Τζεγίκ (Γαλατασαράι).

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

Η Μπάγερν έκανε μεγάλες κινήσεις, η μεγαλύτερη έχει να κάνει με τον Πάμπλο Λάσο. Ο σπουδαίος Ισπανός τεχνικός καλείται να οδηγήσει την ομάδα του Μονάχου στην οκτάδα και…βλέπουμε. Ο Κάρσεν Εντουαρντς, πρώην της Φενέρ, είναι το μεγάλο επιθετικό όπλο των Γερμανών και ο Σερζ Ιμπάκα η μεγάλη έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

  • Βασική πεντάδα: Έντουαρντς, Ουάιλερ-Μπαμπ, Ομπστ, Λούτσιτς, Γκιλέσπι
  • Έμειναν: Νικ Ουάιλερ Μπαμπ, Αντρέας Ομπστ, Ισακ Μπόνγκα, Βλαντιμιρ Λούτσιτς, Ελάιας Χάρις, Ντίνο Ράντονσιτς, Νίκλας Ουίμπεργκ, Ντάνκο Μπράνκοβιτς, Φρέντι Γκιλέσπι.
  • Ήρθαν: Κάρσεν Έντουαρντς (Φενέρμπαχτσε), Σίλβεν Φρανσίσκο (Περιστέρι), Λεάντρο Μπολμάρο (Τενερίφη), Ντέβιν Μπούκερ (Φενέρμπαχτσε), Σερτζ Ιμπάκα (Μπακς), Ντίνο Ράντοντσιτς (Σαραγόσα)
  • Έφυγαν: Κάσιους Ουίνστον (Τόφας), Όγκνιεν Γιάραμαζ (Παρτίζαν), Ζαν Μαρκ Σισκό (αποσυρθηκε), Ζίλαν Τσίταμ (Νιου Ζίλαντ Μπρέικερς), Κόρι Ουόλντεν (Γαλατασαράι), Πολ Ζίπσερ (Ακαντέμικς), Ματέι Ρουντάν (Μπρέογκαν), Ντι Τζέι Σίλεϊ (Κλουζ), Ογκουστίν Ρούμπιτ (ελεύθερος), Οθέλο Χάντερ (αποσύρθηκε).

ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ

Ο Νάντο Ντε Κολό έμεινε στην βάση του, η Βιλερμπάν φρόντισε να τον πλαισιώσει φέτος με καλύτερους παίκτες. Ο πρώην του ΝΒΑ, Φρανκ Τζάκσον, είναι ένας από αυτούς, ο πρώην επίσης του ΝΒΑ, αλλά και της Αρμάνι, Λουαού-Καμπαρό, είναι ένας ακόμη. Αν μπορέσει να πλησιάσει την πρόκριση στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκας η γαλλική ομάδα θα είναι επιτυχία.

  • Βασική πεντάδα: Ντε Κολό, Φρανκ Τζάκσον, Καμπαρό, ΕνΝτιαγέ, Φαλ
  • Έμειναν: Νάντο Ντε Κολό, Νταβίντ Λάιτι, Τσάρλς Καουντί, Γιουσούφα Φαλ, Τζόφρι Λοβέρν.
  • Ήρθαν: Τιμ Λουαού-Καμπαρό (Μιλάνο), Πάρις Λι (Παναθηναϊκός), Εντβιν Τζάκσον (Μενόρκα), Μάικ Σκοτ (Νανσί), Μπορίς Νταλό (Σολέ), Τζον Εγκμπουνού (Γκαζιαντέπ), Φρανκ Τζάκσον ( Γιούτα Τζαζ ,NBA), Μπαγιέ ΕνΝτιαγιέ (Μπλουά), Νοάμ Γιακόφ (Χάποελ Ιερουσαλήμ).
  • Έφυγαν: Αμινέ Νουά (Χάποελ Χολόν), Ιβ Πονς (Χιρόνα), Ζακαρί Ρισασέ (Μπουρζ), Τζόνα Μάθιους (Μπεσίκτας), Ρετίν Ομπασοχάν (Ντερτόνα), Αντουάν Ντιό (Ροάν), Άλεξ Τάιους (Ρούνα), Ντι Μποστ (Μετροπολιτάν).

ΠΑΡΤΙΖΑΝ

Η Παρτίζαν έκανε εκπληκτική πορεία πέρυσι, αλλά την πάτησε από τον τσακωμό στα παιχνίδια με την Ρεάλ. Αγωνιστικά «είχε» τους Μαδριλένους, αλλά στην πράξη δεν τα κατάφερε. Φέτος θέλει να πετύχει η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς την πρόκριση στο φάιναλ-φορ και έχει το πακέτο να τα καταφέρει. Και θα το έχει ακόμη περισσότερο προσεχώς, καθώς θα κάνει τουλάχιστον μία ακόμη σπουδαία μεταγραφή.

  • Βασική πεντάδα: Πάντερ, Αβράμοβιτς, Νάναλι, Λεντέι, Σμάιλαγκιτς
  • Έμειναν: Κέβιν Πάντερ, Αλέκσα Αβράμοβιτς, Τζέιμς Νάναλι, Ζακ Λεντέι, Ντανίλο Άντζουσιτς, Άλεν Σμάιλαγκιτς, Τρίσταν Βούκσεβιτς, Μπάλσα Κοπρίβιτσα, Ούρος Τριφούνοβιτς.
  • Ήρθαν: Φρανκ Καμίνσκι (Χιούστον Ρόκετς), Πι Τζέι Ντοζίερ (Σακραμέντο Κινγκς) Ματέους Πονίτκα (Παναθηναϊκός), Όγκνιεν Γιάραμαζ (Μπάγερν Μονάχου).
  • Έφυγαν: Ντάντε Έξουμ (Ντάλας Μάβερικς), Ματίας Λεσόρ (Παναθηναϊκός) Ιωάννης Παπαπέτρου (Παναθηναϊκός), Γιαμ Μάνταρ (Φενέρμπαχτσε).

Πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ, SDNA

ΟλυμπιακόςEuroleagueΠαναθηναϊκόςειδήσεις τώρα