Αθλητισμός|14.12.2023 10:21

Οι μάχες των Big 4 δίνουν την ελπίδα για παρουσία τεσσάρων ελληνικών ομάδων το 2024 στα Κύπελλα Ευρώπης

Newsroom

Τρεις από τις τέσσερις μάχες των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης έχουν χαρακτήρα τελικού και προσφέρουν εισιτήριο για τα πλέι οφ του Φεβρουαρίου. Ο ΠΑΟΚ έχει ήδη εξασφαλίσει το εισιτήριο απευθείας για τους 16 του Conference League καθώς είναι πρώτος στον όμιλό του, ως εκ τούτου το εντός έδρας παιχνίδι με την Ελσίνκι δεν έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον για τον Δικέφαλο παρά μόνο για το γόητρο. Την ίδια στιγμή όμως η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός «καίγονται» για θετικά αποτελέσματα στην τελευταία αγωνιστική του Europa League, που θα τους στείλουν επίσης στο Conference. Τους αρκεί να μην χάσουν...

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο που έχει την ευκαιρία να εμφανίσει τέσσερις ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το 2024. Καμία αποστολή όμως δεν θα είναι εύκολη καθώς παντού υπάρχουν ελπίδες αλλά και παγίδες. Η ΑΕΚ δοκιμάζεται στην δυνατή έδρα του πάντοτε υπολογίσιμου Άγιαξ, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την επικίνδυνη Μακάμπι Χάιφα και ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπάτσκα Τόπολα σε άδειες κερκίδες στο Γ. Καραϊσκάκης...

Το πρόγραμμα της ημέρας

  • Παναθηναϊκός - Μακάμπι Χάιφα 19.45 / COSMOTE SPORT 3 HD
  • ΠΑΟΚ - Ελσίνκι 19.45 / COSMOTE SPORT 4 HD
  • Άγιαξ - ΑΕΚ 22.00 / COSMOTE SPORT 6 HD
  • Ολυμπιακός - Μπάτσκα Τόπολα 22.00 / COSMOTE SPORT 5 HD

Άγιαξ - ΑΕΚ

Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει (22:00, COSMOTE SPORT 6 HD) τον Άγιαξ στην «Johan Cruyff Arena» με στόχο το εισιτήριο για το Conference League. Το έργο της Ένωσης μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς πέρα απ' το βαρύ όνομα που διαθέτει ο Αίαντας, έχει και σημαντικές απουσίες. Ωστόσο υπάρχει πίστη για την επίτευξη του στόχου.

Το θετικό είναι πως η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα ψάχνει διπλό αποτέλεσμα (προκρίνεται και με ισοπαλία), αλλά όπως δήλωσε ο Πελάδο, κανείς δεν παίζει για την ισοπαλία, παρά μόνο για τη νίκη. Η ΑΕΚ θέλει να συνδυάσει μια καλή εμφάνιση με το αποτέλεσμα που θα της δώσει την τρίτη θέση. Εκτός πλάνων όμως βρίσκονται βασικά στελέχη της ομάδας όπως είναι οι Αραούχο, Γκατσίβιτς, Στάνκοβιτς, Πόνσε και Πινέδα.

Ως τελικό βεβαίως αντιμετωπίζει και ο Άγιαξ το παιχνίδι με την ΑΕΚ, καθώς παίζεται το ευρωπαϊκό μέλλον μιας ομάδας που έχει μάθει να πρωταγωνιστεί στα Κύπελλα Ευρώπης. Ο Τζον Φαν’τ Σιπ δεν υπολογίζει τον Μπέρχβαϊν, αλλά επιστρέφει ο Μπρόμπεϊ.

Πιθανές ενδεκάδες

  • Άγιαξ: Ραμάι, Ρενς, Σουτάλο, Χάτο, Γκάαεϊ, Σόσα, Ταχίροβιτς, Χλίνσον, Τέιλορ, Μπρόμπεϊ, Φορμπς.
  • ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Σιντιμπέ, Χατζισαφί, Βίντα, Μουκουντί, Σιμάνσκι, Γαλανόπουλος, Άμραμπατ, Τσούμπερ, Μάνταλος, Γκαρσία.

Η βαθμολογία

  1. Μαρσέιγ 11
  2. Μπράιτον 10
  3. ΑΕΚ 4
  4. Άγιαξ 2

Παναθηναϊκός - Μακάμπι Χάιφα

Την ευκαιρία να παραμείνει στα Κύπελλα Ευρώπης και το 2024 θέλει να εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός, ο οποίος υποδέχεται στη Λεωφόρο (19.45, COSMOTE SPORT 3 HD) τη Μακάμπι Χάιφα, στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Οι Πράσινοι παίζουν για δύο αποτελέσματα που θα τους δώσουν την τρίτη θέση στον όμιλο και το εισιτήριο για το Conference League. Πέραν της ουσίας που είναι η πρόκριση -με ό,τι αυτό συνεπάγεται αγωνιστικά, οικονομικά και σε επίπεδο γοήτρου- το Τριφύλλι ψάχνει ένα ιστορικό εισιτήριο 14 χρόνια μετά την τελευταία πρόκρισή του μετά τον Δεκέμβριο! Τα είχε καταφέρει τον χειμώνα του 2009, φτάνοντας εν τέλει μέχρι τους 16 του Europa League το 2010. Έκτοτε δεν έχει κατορθώσει να συνεχίσει μετά τον Δεκέμβριο...

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε την ευκαιρία, λόγω της αποχής των διαιτητών, να δουλέψει περισσότερο με τους παίκτες του, προκειμένου ο Παναθηναϊκός να εμφανιστεί βελτιωμένος και έτοιμος γι’ αυτή την ευρωπαϊκή πρόκριση. Μοναδικός απών είναι ο Τζούρισιτς, ενώ στα πλάνα της ενδεκάδας υπάρχουν ακόμα κάποια διλήμματα για τον Σέρβο τεχνικό. Στο αριστερό άκρο της άμυνας Μλαντένοβιτς και Χουάνκαρ διεκδικούν φανέλα βασικού, ενώ ως παρτενέρ του Σένκεφελντ, παίζεται μια θέση μεταξύ Αράο και Γεντβάι. Για τα χαφ, Βιλένα και Τσέριν έχουν ίσες πιθανότητες για να ξεκινήσουν.

Η Μακάμπι ήρθε στην Αθήνα έχοντας στο πλευρό της περίπου 400 οπαδούς. Για το λόγο αυτό τα μέτρα ασφαλείας στη Λεωφόρο θα είναι  αυξημένα.

Πιθανές ενδεκάδες

  • Παναθηναϊκός: Μπρινιόλι, Μλαντένοβιτς, Βαγιαννίδης, Σένκεφελντ, Αράο, Τσέριν, Πέρεθ, Αϊτόρ, Παλάσιος, Μπερνάρ, Ιωαννίδης.
  • Μακάμπι Χάιφα: Καιούφ, Κόρνουντ, Σούντγκρεν, Σεκ, Γκέρσον, Μοχάμεντ, Σερί, Τζαμπέρ, Καλαϊλί, Χατζάι, Πιερό.

Η βαθμολογία

  1. Ρεν 12
  2. Βιγιαρεάλ 10
  3. Παναθηναϊκός 4
  4. Μακάμπι Χάιφα 2

Ολυμπιακός - Μπάτσκα Τόπολα

Για δύο αποτελέσματα παίζει και ο Ολυμπιακός που θα δώσει μάχη για την πρόκριση στο Conference League. Οι Ερυθρόλευκοι υποδέχονται (22:00, COSMOTE SPORT 5 HD) στη σερβική ομάδα σε ένα παιχνίδι που διεξάγεται βαρύ κλίμα λόγω των τελευταίων γεγονότων στον αθλητισμό. Μάλιστα για το λόγο αυτό δεν θα υπάρχουν θεατές στο Γ. Καραϊσκάκης μετά την απόφαση της κυβέρνησης. Οι Πειραιώτες θα έχουν νέο προπονητή στον πάγκο και ο Κάρλος Καρβαλιάλ θέλει να κάνει ντεμπούτο με… πρόκριση.

Οι Ερυθρόλευκοι δεν αναμένεται να έχουν πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα τους ή τον σχηματισμό τους, με τον Πορτογάλο τεχνικό να μην θέλει να διαφοροποιήσει πολύ το αγωνιστικό τους πλάνο. Οι Πορόζο, Φρέιρε, Σκάρπα είναι τραυματίες, ενώ επιστρέφουν ο Ποντένσε, αλλά και ο Γιόβετιτς.

Η Μπάτσκα Τόπολα από την πλευρά της αντιμετωπίζει το παιχνίδι ως τελικό, καθώς χρειάζεται τη νίκη για να πάρει την πρόκριση και θα τη διεκδικήσει με κάθε τρόπο.

Πιθανές ενδεκάδες

  • Ολυμπιακός: Πασχαλάκης, Ορτέγκα, Ροντινέι, Ντόη, Ρέτσος, Έσε, Καμαρά, Φορτούνης, Ποντένσε, Μασούρας, Ελ Κααμπί.
  • Μπάτσκα Τόπολα: Ίλιτς, Άντανιτς, Κρστιτς, Κάλουσιτς, Κούβελιτς, Πέτροβιτς, Βλαλούκιν, Τσίρσκοβιτς, Ράντιν, Μιλοβάνοβιτς, Γιοβάνοβιτς.

Η βαθμολογία

  1. Γουέστ Χαμ 12
  2. Φράιμπουργκ 12
  3. Ολυμπιακός 4
  4. Μπάτσκα Τόπολα 1

ΠΑΟΚ - Ελσίνκι

Ο πιος άνετος απ' τους τέσσερις εκπροσώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ο ΠΑΟΚ. Έχοντας εξασφαλίσει πρωτιά και απευθείας πρόκριση στους 16, ο Δικέφαλος υποδέχεται την Ελσίνκι (19.45, COSMOTE SPORT 4 HD) σε ένα ματς χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον αλλά με πολλά κίνητρα καθώς έχει την ευκαιρία να τερματίσει με το πρωτοφανές -για ελληνική ομάδα- ρεκόρ των 16 βαθμών σε όμιλο.

«Είναι ένα σημαντικό ματς για το εγώ μας, για τα ρεκόρ, για τα χρήματα, για πολλούς λόγους... Ο στόχος έχει επιτευχθεί και μάλιστα με έναν φανταστικό τρόπο. Κερδίσαμε δυο φορές την Άιντραχτ, έχουμε κάνει τέσσερις νίκες και μια ισοπαλία, πήραμε την πρώτη θέση. Στο τέλος της ημέρας είναι και η απόλαυση που σου δίνει να κερδίζεις και να παίζεις καλά».

Μέσα σε μερικές λέξεις ο Ραζβάν Λουτσέσκου αποτύπωσε τα κίνητρα του ΠΑΟΚ σε ένα ματς που βαθμολογικά δεν αγγίζει στο ελάχιστο την ομάδα του, καθώς εξασφάλισε πρόκριση ενώ σφράγισε την πρωτιά μέσα στην Γερμανία από την 5η αγωνιστική των ομίλων του Conference League. Σημαντικό κίνητρο για τους παίκτες του Ρουμάνου τεχνικού και η παρουσία του κόσμου στις εξέδρες της Τούμπας για τελευταία φορά... μέχρι νεωτέρας μετά τα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης.

Στα αγωνιστικά, ο ΠΑΟΚ μετράει τις επιστροφές των Μπάμπα και Κουλιεράκη ενώ θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Ο Σέρβος προπονήθηκε ατομικά κατόπιν επιθυμίας του προπονητικού επιτελείου καθώς κρίθηκε σκόπιμο να μην επιβαρυνθεί και να να προφυλαχθεί ενόψει της επανέναρξης του πρωταθλήματος.

Γενικότερα απορρέει μία διάθεση από τον έμπειρο τεχνικό να μην ρισκάρει με τους ποδοσφαιριστές που βρέθηκαν στα... πιτς τις προηγούμενες ημέρες, όπως τουλάχιστον μαρτυρά και το πλάνο ενδεκάδας κόντρα στην Ελσίνκι. Κάτω από τα δοκάρια θα καθίσει ο Κοτάρσκι με τετράδα στην άμυνα τους Ράφα Σοάρες, Μιχαηλίδη, Εκόνγκ και Κεντζιόρα απ΄τα αριστερά προς τα δεξιά. Οζντόεφ και Μεϊτέ στα χαφ με τους Τάισον, Κωνσταντέλια και Ντεσπόντοφ να απαρτίζουν την επιθετική τριπλέτα πίσω από τον Μπράντον Τόμας.

Πιθανές ενδεκάδες

  • ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Κεντζιόρα, Μιχαηλίδης, Κουλιεράκης, Ρ. Σοάρες, Σβαμπ, Τσιγγάρας, Τάισον, Ντεσπόντοφ, Μουργκ, Σαμάτα.
  • Ελσίνκσι: Mαενπέ, Τένχο, Πέλτολα, Χάλμε, Μπενισάν, Ολίλα, Κανελλόπουλος, Λίνγκμαν, Κέσκινεν, Ραντούλοβιτς, Μπαντέ.

Βαθμολογία

  1. ΠΑΟΚ 13
  2. Άιντραχτ 9
  3. Αμπερντίν 3
  4. Ελσίνκι 2
Europa LeagueΠΑΟΚΠαναθηναϊκόςEuropa Conference LeagueΟλυμπιακόςΑΕΚειδήσεις τώρα