Αθλητισμός|26.12.2023 17:19

Ποιος είναι ο Φατίχ Τερίμ: Το προφίλ του Τούρκου προπονητή που αναλαμβάνει απρόσμενα τον Παναθηναϊκό

Newsroom

Ο Φατίχ Τερίμ έρχεται για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού σε μια αιφνιδιαστική απόφαση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος βάζει τέλος στη συνεργασία με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς μετά από δυόμισι χρόνια.

Ο κορυφαίος Τούρκος προπονητής όλων των εποχών

Ο Φατίχ Τερίμ στα 70 του χρόνια βγαίνει για δεύτερη φορά μακριά απ' τα σύνορα της Τουρκίας καθώς έχει εργαστεί στις αρχές του 2000 στην Ιταλία. Θεωρείται ο κορυφαίος προπονητής όλων των εποχών στην Τουρκία έχοντας κατακτήσει οχτώ πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο UEFA, ενώ έχει οδηγήσει και την Εθνική Τουρκίας στα ημιτελικά του Euro. Ωστόσο, η καριέρα του, μολονότι είναι πολυετής, είναι επικεντρωμένη σε δύο ομάδες: στη Γαλατασαράι και στην Εθνική Τουρκίας...

Ο Φατίχ Τερίμ γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1953 στα Άδανα. Άρχισε την ποδοσφαιρική καριέρα του παίζοντας αμυντικός στην τοπική Ντεμίρσπορ, στην οποία έμεινε μέχρι το 1974. Πήρε μεταγραφή για την Γαλατασαράι όπου έπαιξε μέχρι το 1985, ενώ αγωνίστηκε και στην Εθνική Τουρκίας 51 φορές.

Η καριέρα του «Αυτοκράτορα»

Ο 70χρονος σήμερα κόουτς, άρχισε την προπονητική ως βοηθός του Γερμανού Γιούπ Ντέρβαλ στη Γαλατασαράι. Για πρώτη φορά ανέλαβε ως head coach την Ανκαραγκουτσού το 1987.  Συνέχισε την καριέρα του στην Γκιοζτεπέ και το 1990 έγινε ομοσπονδιακός προπονητής στην εθνική ελπίδων της Τουρκίας. Το 1993 πήρε προαγωγή για την Εθνική Ανδρών την οποία οδήγησε για πρώτη φορά σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στην Αγγλία το 1996.

Ακολούθησε μία επιτυχημένη περίοδος στη Γαλατασαράι , όπου απ' το 1996 ως το 2000 κατέκτησε τέσσερα σερί πρωταθλήματα και κυρίως το Κύπελλο UEFA το 2000, το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο τουρκικής ομάδας,. Επικράτησε 4-1 της Άρσεναλ στα πέναλτι. Έκτοτε οι Τούρκοι του έδωσαν το προσωνύμιο Αυτοκράτορας, Imparator στα τουρκικά.

Το 2000-01 έγινε ο πρώτος Τούρκος κόουτς που δούλεψε στην ιταλική Serie A αναλαμβάνοντας τη Φιορεντίνα, ενώ στη συνέχεια πέρασε για ένα διάστημα και απ' τον πάγκο της Μίλαν.

Το 2002 επέστρεψε στη Γαλατασαράι, όπου έμεινε μέχρι το 2004 δίχως επιτυχίες όμως. Προσελήφθη ξανά προπονητής στην Εθνική ομάδας το 2005 και οδήγησε τη χώρα μέχρι τα ημιτελικά στο Euro 2008, όπου αποκλείστηκε απ' τη Γερμανία. Παραιτήθηκε το 2009 μετά την αποτυχία της Τουρκίας να προκριθεί στο Μουντιάλ του 2010.

Ακολούθησε η τρίτη θητεία στη Γαλατά (2011-2013), όπου κατέκτησε άλλα δύο πρωταθλήματα, προτού αναλάβει για τρίτη φορά την Εθνική. Στο διάστημα 2013-2017 δεν μπόρεσε να επαναφέρει τη χώρα στις μεγάλες διοργανώσεις.

Το 2017 ξαναγύρισε στη Γαλατά (στην τέταρτη θητεία του), με την οποία σήκωσε άλλα δύο πρωταθλήματα Τουρκίας, φτάνοντας συνολικά τα οκτώ στην καριέρα του. Τον Ιανουάριο του 2022 έλυσε το συμβόλαιό του με τη Γαλατά λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων της ομάδας. Έκτοτε παρέμεινε μακριά απ' τους πάγκους.

ειδήσεις τώραπροπονητήςΙβάν ΓιοβάνοβιτςΠαναθηναϊκός