Αθλητισμός|12.02.2024 10:31

Κέλβιν Κιπτούμ: Σοκαριστικές εικόνες από το δυστύχημα - Το μεγάλο ρεκόρ και η «κατάρα» των Κενυατών

Newsroom

Σοκ προκάλεσε στον παγκόσμιο αθλητισμό ο θάνατος του μαραθωνοδρόμου, κατόχου του παγκόσμιου ρεκόρ Κέλβιν Κίπτουμ σε ηλικία 24 ετών, σε τροχαίο μαζί με τον προπονητή του.

Ο Κίπτουμ σκοτώθηκε σε θανατηφόρο αυτοκινητιστικό δυστύχημα χθες, με τον προπονητή του, Ζερβέ Χακιζιμάνα στο Kaptagat, περίπου 300 χιλιόμετρα από το Ναϊρόμπι.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο Κέλβιν Κίπτουμ οδηγούσε ο ίδιος το αυτοκίνητο, μάρκας Toyota Premio και συνοδηγός ήταν ο προπονητής του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο αυτοκίνητο υπήρχε και μια γυναίκα η οποία νοσηλεύεται με βαριά τραύματα στο νοσοκομείο της περιοχής.

Το αυτοκίνητο ξέφυγε της πορείας λόγω ταχύτητας

Το θάνατο των δυο ανδρών επιβεβαίωσε o Κενυάτης αθλητής, ο Μίλκαχ Χέμος. Λίγα λεπτά μετά το τραγικό συμβάν βρέθηκε στο νεκροτομείο του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί και τους αναγνώρισε. «Δεν έχω λόγια να εξηγήσω την απώλεια του Κέλβιν», είπε. Το δυστύχημα συνέβη σε έναν δρόμο μεταξύ των πόλεων Eldoret και Kaptagat στη δυτική Κένυα, δήλωσε, στην καρδιά της περιοχής με μεγάλο υψόμετρο που είναι γνωστή γιατί είναι κέντρο προπόνησης για κορυφαίους δρομείς αποστάσεων από την Κένυα και από όλο τον κόσμο. Ο Κιπτούμ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή και την ήξερε καλά, πρόσθεσε ο Χέμο.

 

Ο Ντένις Μούγκα, επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής, επιβεβαίωσε ότι ο Κιπτούμ οδηγούσε το αυτοκίνητο και ήταν το μοναδικό όχημα που ενεπλάκη στο δυστύχημα. Πιθανολογείται πως το όχημα που οδηγούσε ο άτυχος ρέκορντμαν του μαραθωνίου ξέφυγε της πορείας του λόγω ταχύτητας με αποτέλεσμα να συγκρουστεί σε δέντρο. Ο Κένετ Κιμάγιο, φίλος του Κιπτούμ που έφτασε στον τόπο του δυστυχήματος αμέσως μετά το συμβάν ανέφερε πως τον είδε να βρίσκεται έξω από το αυτοκίνητο. Φωτογραφίες μάλιστα από τον τόπο του δυστυχήματος δείχνουν το ασημί αυτοκίνητο να έχει μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα σιδερικών.

Το μεγάλο ρεκόρ

Ο Κιπτούμ είχε γράψει ιστορία τον περασμένο Οκτώβριο αφού έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στο μαραθώνιο Ανδρών με το ασύλληπτο 2.00.35, μόλις στον τρίτο μαραθώνιο της ζωής. Μάλιστα, η επικύρωση του παγκοσμίου ρεκόρ έγινε πριν 4 ημέρες όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδιας Στίβου Σεμπάστιαν Κοε.

Ο Κιπτούμ θα διεκδικούσε με αξιώσεις ένα ολυμπιακό μετάλλιο στη Γαλλία στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου ενώ δεν ήταν και λίγοι που θεωρούσε πως είχε όλο το μέλλον μπροστά του για να διαγράψει μια λαμπρή πορεία. Είχε γρήγορη επιτυχία τρέχοντας τον ταχύτερο χρόνο που έχει σημειώσει ποτέ πρωτοεμφανιζόμενος μαραθωνοδρόμος στον μαραθώνιο της Βαλένθια το 2022. Την επόμενη χρονιά, κέρδισε τους αγώνες του Λονδίνου και του Σικάγο, δύο από τους πιο διάσημους μαραθώνιους στον κόσμο. Ενώ ήταν νέος είχε ήδη τρέξει τρεις από τους επτά ταχύτερους χρόνους μαραθωνίου που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ωστόσο είναι και ένας από τους πολυάριθμους κορυφαίους Κενυάτες δρομείς που έχασαν τη ζωή τους σε τραγικά δυστυχήματα.

Η «κατάρα» των Κενυατών δρομέων

Ο David Lelei, αργυρός Ολυμπιονίκης των Παναφρικανικών Αγώνων, πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2010. Ο μαραθωνοδρόμος Francis Kiplagat ήταν μεταξύ των πέντε ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε δυστύχημα το 2018. Ο Nicholas Bett, ο οποίος κέρδισε χρυσό στα 400 μέτρα με εμπόδια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015, πέθανε επίσης σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2018.

Ο Samuel Wanjiru, ο Ολυμπιονίκης του μαραθωνίου το 2008, ο οποίος επίσης είχε προταθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών, πέθανε το 2011 σε ηλικία 24 ετών μετά από πτώση από μπαλκόνι στο σπίτι του στην Κένυα.

Αντίθετα, ο Rudisha, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής των 10.000 μέτρων Moses Tanui και ο αργυρός Ολυμπιονίκης Paul Tergat έχουν επιβιώσει από σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

δυστύχημαΚένυατροχαίο δυστύχημαειδήσειςδρομείςειδήσεις τώρα