Αθλητισμός|11.04.2024 19:15

Το ημιαυτόματο οφσάιντ θα εφαρμοστεί στην Premier League από τη νέα σεζόν

Newsroom

Το ημιαυτόματο οφσάιντ θα βρει εφαμοργή στην Premier League από τη νέα σεζόν. Η διοργανώτρια αρχή του αγγλικού πρωταθλήματος ανακοίνωσε την Πέμπτη (11/4) την εισαγωγή του εν λόγω συστήματος στα παιχνίδια της.

Ακριβείς πληροφορίες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

«Στη σημερινή συνεδρίαση των μετόχων της Premier League, οι σύλλογοι συμφώνησαν ομόφωνα στην εισαγωγή της τεχνολογίας ημιαυτόματου οφσάιντ. Το νέο σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην Premier League την επόμενη σεζόν και αναμένεται η τεχνολογία να είναι έτοιμη να εισαχθεί μετά από ένα από τα φθινοπωρινά διεθνή διαλείμματα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Λίγκας.

«Η τεχνολογία θα παρέχει ταχύτερη και συνεπή τοποθέτηση της εικονικής γραμμής οφσάιντ, με βάση την οπτική παρακολούθηση παίκτη, και θα παράγει υψηλής ποιότητας γραφικά μετάδοσης για να εξασφαλίσει βελτιωμένη εμπειρία εντός του γηπέδου και μετάδοσης για τους υποστηρικτές», συμπληρώνεται στην τοποθέτηση της Premier League.

Το ημιαυτόματο οφσάιντ αποτελεί τεχνολογία ανίχνευσης άκρων, που χρησιμοποιεί κάμερες υψηλής ευκρίνειας τοποθετημένες σε όλο το γήπεδο προκειμένου να παρέχει την ακριβή θέση των παικτών στο γήπεδο, δίνοντας στο VAR ακριβείς πληροφορίες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το σύστημα δημιουργεί 29 σημεία δεδομένων ανά παίκτη, ιχνηλατώντας τα διάφορα μέρη του σώματος. Πάντως ο όρος «ημιαυτόματο» επιλέχθηκε από τη FIFA θέλοντας να δείξει ότι οι διαιτητές του αγώνα θα συνεχίσουν να έχουν τον τελευταίο λόγο, καθώς ο ΑVAR είναι εκείνος ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη γραμμή του οφσάιντ.

Η τεχνολογία του αυτοματοποιημένου οφσάιντ έχει χρησιμοποιηθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και στο Champions League, ενώ πιο πρόσφατα εφαρμόστηκε στο Ασιατικό Κύπελλο.

Premier Leagueγραμμή οφσάιντδιαιτησίαVARειδήσεις τώρα