Αθλητισμός|04.05.2024 16:26

Η Τάνια Κεραμυδά πάσχει από μυασθένεια Gravis, όμως δεν τα παράτησε ποτέ!

Έλβη Μιχαηλίδου

Τα δύσκολα είναι για τους δυνατούς λένε... Αυτό ισχύει σίγουρα για την Τάνια Κεραμυδά. Πρωταθλήτρια στα σπριντ, μεγάλωσε στα ταρτάν λατρεύοντας τον στίβο. Το 2017 όμως διαγνώστηκε με μυασθένεια Gravis, η οποία σταδιακά επιδεινώθηκε. Μετά από ένα μεγάλο χειρουργείο και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή η Τάνια επέστρεψε εκεί που είναι το σπίτι της και έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα: να κερδίζει. Άλλαξε αγώνισμα και πλέον σαν αθλήτρια ΑΜΕΑ στον ακοντισμό, τη σφαίρα και τον δίσκο μετράει ένα ρεκόρ Ευρώπης και τρία χρυσά μετάλλια στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα για ΑΜΕΑ στρατιωτικούς.

Το μεγάλο της όνειρο είναι η συμμετοχή της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, για τους οποίους προετοιμάζεται σκληρά. Έχει αφήσει την αγαπημένη της Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ, στον οποίο βρίσκεται 20 χρόνια και σήμερα είναι έφορος, και φιλοξενείται στον Πανελλήνιο προκειμένου να προπονηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

Η Τάνια είναι ένα ζωντανό παράδειγμα δύναμης και θέλησης και αυτό θέλει και η ίδια: να εμπνεύσει και άλλους να μην τα παρατάνε. Αγωνίζεται για την προσβασιμότητα και συμμετέχει στον οργανισμό ACT NOW του μικρού Λέανδρου με στόχο -όπως λέει- να γίνει η ζωή όλων λίγο πιο εύκολο.

«Δεν τα παράτησα γιατί ο αθλητισμός είναι υγεία, είναι δύναμη, είναι χαρά ζωής»

Η Tάνια Κεραμυδά μίλησε στο ethnos.gr. Για την πορεία της μέχρι την ασθένεια τόνισε «ξεκίνησα τον αθλητισμό και τον στίβο από πολύ μικρή ηλικία. Έκανα σπριντ αρχικά στο σύλλογο της γειτονίας μου στη Νεάπολη και μετά στον ΠΑΟΚ. Το 2017 διαγνώστηκα με μυασθένεια Gravis, μια αυτοάνοση νευρολογική νόσο που προκαλεί διαταραχές των μυών. Δεν τα παράτησα, συνέχισα τον αθλητισμό γιατί ο αθλητισμός είναι υγεία, είναι δύναμη, είναι χαρά ζωής».

Στη συνέχεια μίλησε για την καριέρα της ως αθλήτρια ΑΜΕΑ«Δε φανταζόμουν ποτέ ότι θα καταφέρω όσα έχω καταφέρει σαν αθλήτρια ΑΜΕΑ. Το καλοκαίρι ξεπέρασα το όριά μου, έκανα ρεκόρ Ευρώπης στον ακοντισμό και πριν λίγο καιρό ήρθε η μεγαλύτερη επιτυχία μου, τα 3 χρυσά μετάλλια στο 1ο παγκόσμιο στρατιωτικό πρωτάθλημα ΑΜΕΑ» είπε.

Όσο για τους στόχους της «κυνηγάω την πρόκρισή μου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Θα είναι μεγάλη μου τιμή, είναι η ύψιστη τιμή για έναν αθλητή. Σε λίγες μέρες θα είμαι στην Ιαπωνία για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΑΜΕΑ» ανέφερε.

Για τον ΠΑΟΚ είπε: «Είμαι στον ΠΑΟΚ 20 χρόνια ως αθλήτρια, τα τελευταία 6 ως έφορος στίβου. Αγαπάω τον σύλλογο, είναι οικογένειά μου. Το ότι είμαι αθλήτρια έχει βοηθήσει να δω τα πράγματα διαφορετικά. Όνειρο μου είναι όλος ο κόσμος να έρθει κοντά στον στίβο, να τον αγαπήσει. Να μπορεί ο καθένας να κάνει στίβο. Αυτός είναι και ο λόγος που κάναμε τη συμβολική κίνηση με τον αγαπημένο μας Γιάννη Παπαστεφανάκη. Θέλαμε να δώσουμε το μήνυμα της προσβασιμότητας με τον Γιάννη σαν δύο άτομα με αναπηρία. Να δείξουμε ότι η πόρτα δεν είναι ποτέ κλειστή για κανέναν στον αθλητισμό αρκεί να θέλει να την ανοίξει».

Τέλος, για το Act Now υπογράμμισε «ο Λέανδρος είναι ξεχωριστός για μένα, είναι ένα μήνυμα φωτεινό από μόνος του. Κάνει μεγάλο αγώνα για την προσβασιμότητα και χαίρομαι που αυτό παίρνει σάρκα και οστά μέσω του ACT NOW. Στην ουσία είμαστε νέοι κυρίως άνθρωποι, της τέχνης, των επιστημών, του αθλητισμού, που μέσα από δράσεις ασκούμε συμβουλευτική και ενημέρωση σε δήμους, σε πολίτες, σε φορείς και έχουμε σκοπό να κάνουμε τις ζωές όλων μας πιο προσβάσιμες: της μητέρας με το καρότσι, των ανθρώπων με αμαξίδιο, των τυφλών, των ηλικιωμένων, του ποδηλάτη, όλων των ανθρώπων είτε έχουν αναπηρία είτε όχι».

ΑμεΑΕυρώπηειδήσεις τώραστίβοςΠΑΟΚ