Αθλητισμός|13.05.2024 16:00

Τα σενάρια για το φινάλε της Super League: Τι χρειάζονται ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός για να πάρουν τον τίτλο

Newsroom

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο μεγάλος κερδισμένος μετά την κυριαρχική επικράτησή του επί του Ολυμπιακού στο εξ αναβολής ντέρμπι για την 5η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League. Μόλις δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε, ο Δικέφαλος μείωσε τη διαφορά του στον έναν βαθμό απ' την προπορευόμενη ΑΕΚ, ενώ ουσιαστικά έθεσε νοκ άουτ τους Ερυθρόλευκους απ' την κούρσα για τον  τίτλο.

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ είναι οι δύο ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο καθώς ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν μεν μαθηματικές ελπίδες, περιμένουν δε μια... αυτοκτονία των δύο Δικεφάλων. Επί της ουσίας, ο τίτλος μετατράπηκε σε κούρσα για δύο στο φινάλε, όμως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο ακόμα και για την τέταρτη θέση καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η ομάδα που θα μείνει ουραγός σ' αυτή τη μάχη, να χάσει και το ευρωπαϊκό εισιτήριο, εφόσον ο Άρης κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας!

Δύο στροφές πριν από το τέλος, η ΑΕΚ έχει 75 βαθμούς, ο ΠΑΟΚ 74, ενώ ακολουθούν ο Παναθηναϊκός με 71 και ο Ολυμπιακός με 70, που όλα δείχνουν πως θα δώσουν μάχη για την τρίτη θέση και το σίγουρο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αμφότεροι βέβαια θα έχουν και δεύτερη ευκαιρία μετά το τέλος των πλέι οφ καθώς οι μεν Ερυθρόλευκοι μπορούν να κλείσουν θέση για τα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης σεζόν (ακόμα κι αν τερμάτισουν τέταρτοι) εφόσον κατακτήσουν το Conference League, οι δε Πράσινοι θα σφραγίσουν ευρωπαϊκό εισιτήριο (ακόμα κι αν μείνουν τέταρτοι) αν σηκώσουν το Κύπελλο Ελλάδας στον τελικό με τον Άρη.

Η βαθμολογία των πλέι οφ

  1. ΑΕΚ 75
  2. ΠΑΟΚ 74
  3. Παναθηναϊκός 71
  4. Ολυμπιακός 70
  5. Άρης 52
  6. Λαμία 35

Απομένουν δύο αγωνιστικές για το φινάλε, η πρώτη εκ των οποίων θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη (15/5) και περιλαμβάνει δύο μεγάλα ντέρμπι τα οποία είναι καθοριστικής σημασίας για τους διεκδικητές. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ στο Γ. Καραϊσκάκης και ο ΠΑΟΚ τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, ενώ την τελευταία αγωνιστική που θα γίνει την Κυριακή (19/5), η ΑΕΚ φιλοξενεί τη Λαμία στο θεωρητικά πιο εύκολο ματς (συγκριτικά με τους υπόλοιπους), ο ΠΑΟΚ θα δοκιμαστεί στην έδρα του Άρη και ο Παναθηναϊκός θα παίξει με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Γίνεται αντιληπτό ότι οι προβλέψεις είναι ριψοκίνδυνες...

Οι τελευταίες αγωνιστικές

9η αγωνιστική - Τετάρτη 15 Μαΐου

  • 20.00 Ολυμπιακός - ΑΕΚ
  • 20.00 ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός
  • 18.00 Λαμία - Άρης

10η αγωνιστική - Κυριακή 19 Μαΐου

  • 20.00 ΑΕΚ - Λαμία
  • 20.00 Άρης - ΠΑΟΚ
  • 20.00 Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

Άπαντες έχουν ελπίδες, περισσότερες ή λιγότερες. Ας δούμε τι χρειάζεται η κάθε ομάδα για να φτάσει στον τίτλο.

Τι θέλει η ΑΕΚ (75 βαθμοί)

Η ΑΕΚ νιώθει την πίεση του ΠΑΟΚ που μείωσε στον πόντο, όμως παραμένει η ομάδα που κρατά την τύχη στα χέρια της. Κι αυτό διότι με δύο νίκες επί του Ολυμπιακού και της Λαμίας στέφεται πρωταθλήτρια δίχως να νοιάζεται για τα αποτελέσματα των άλλων. Σ' αυτό το σενάριο η ΑΕΚ φτάνει τους 81 βαθμούς, αριθμό που δεν μπορεί να πιάσει ουδείς άλλος. Παράλληλα, είναι σημαντικό για την ομάδα του Αλμέιδα πως έχει υπέρ της όλες τις ισοβαθμίες. Ως εκ τούτου, δεν αρκεί στους συνδιεκδικητές του τίτλου να την πιάσουν αλλά πρέπει να την προσπεράσουν.

Μάλιστα αν η ΑΕΚ νικήσει τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη φτάνοντας τους 78 βαθμμούς και την ίδια στιγμή ο ΠΑΟΚ δεν νικήσει τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, τότε η Ένωση θα στεφθεί πρωταθλήτρια από το βράδυ της Τετάρτης. Αν όμως χάσει από τον Ολυμπιακό ή φέρει ισοπαλία και ο ΠΑΟΚ νικήσει τον Παναθηναϊκό, τότε την τελευταία αγωνιστική θα θέλει μόνο δική της νίκη επί της Λαμίας και γκέλα του ΠΑΟΚ στην έδρα του Άρη.

Τι θέλει ο ΠΑΟΚ (74 βαθμοί)

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται για τα καλά μέσα στη διεκδίκηση του τίτλου αλλά δεν ελέγχει απόλυτα την κατάσταση καθώς ακόμα κι αν νικήσει στα εναπομείναντα ματς τον Παναθηναϊκό και τον Άρη, θα περιμένει μία βαθμολογική απώλεια της ΑΕΚ για να στεφθεί πρωταθλητής. Το βέβαιο λοιπόν είναι πως η ομάδα του Λουτσέσκου χρειάζεται νίκες στα δύο ματς που απομένουν με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα και τον Άρη στο Βικελίδης. Θα φτάσει τους 80 βαθμούς και θα περιμένει στραβοπάτημα της ΑΕΚ είτε με Ολυμπιακό, είτε με Λαμία.

Αν ο ΠΑΟΚ κάνει μία νίκη και μια ισοπαλία στα δύο ματς που απομένουν, τότε θα φτάσει 78 βαθμούς. Σ' αυτή την περίπτωση θέλει δύο γκέλες της ΑΕΚ, καθώς ακόμα και με μία νίκη, η Ένωση πιάνει τους 78 βαθμούς και υπερτερεί στην ισοβαθμία με τον Δικέφαλο του Βορρά.

Τι θέλει ο Παναθηναϊκός (71 βαθμοί)

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει ένα θαύμα δεδομένου ότι βρίσκεται στο -4 και στο -3 απ' τον ΠΑΟΚ και τις τελευταίες δύο αγωνιστικές έχει ντέρμπι με ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη και Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Προφανώς οι Πράσινοι θέλουν να κάνουν το δύο στα δύο για να φτάσουν τους 77 βαθμούς. Όμως για να μην τους περάσουν οι αντίπαλοί τους, θα πρέπει, αφενός η ΑΕΚ να πάρει μόλις έναν βαθμό στα δύο ματς με Ολυμπιακό και Λαμία, αφετέρου ο ΠΑΟΚ να μην νικήσει τον Άρη την τελευταία αγωνιστική.

Τι θέλει ο Ολυμπιακός (70 βαθμοί)

Ακόμα πιο δύσκολο είναι το έργο του Ολυμπιακό που έχει μόνο μαθηματικές ελπίδες. Οι Πειραιώτες έχουν μπροστά τους τρεις ομάδες άρα περιμένουν απ' όλους το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός στο απόλυτο των νικών -με νίκη επί της ΑΕΚ και νίκη επί του Παναθηναϊκού- θα πιάσει τους 76 βαθμούς. Κι από εκεί και πέρα, θα ελπίζει σε ισοπαλία ή νίκη του Παναθηναϊκού στο ματς με τον ΠΑΟΚ, και νέα απώλεια βαθμών του Δικεφάλου του Βορρά απέναντι στον Άρη. Παράλληλα θα θέλει και ήττα της ΑΕΚ εντός έδρας απ' τη Λαμία καθώς ακόμα και με μία ισοπαλία σε δύο ματς, η Ένωση πιάνει τους 76 βαθμούς και υπερτερεί στη μεταξύ τους ισοβαθμία.

ΠΑΟΚειδήσεις τώραΑΕΚΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακόςSuperLeagueΑρης