Αθλητισμός|15.05.2024 09:56

Super League: Η μάχη για τον τίτλο περνάει από Καραϊσκάκη και Τούμπα - Τι θέλουν ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός

Newsroom

Η πιο κρίσιμη (μέχρι την επόμενη;) μέρα στη μάχη για τον τίτλο της Super League περιλαμβάνει δύο σπουδαία ντέρμπι σε Καραϊσκάκη και Τούμπα. Θα υπάρξει στέψη πρωταθλητή; Ή μήπως η αγωνία θα παραταθεί για μερικά 24ωρα, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής (19/5), οπότε είναι προγραμματισμένη η τελευταία αγωνιστική;

Το βράδυ της Τετάρτης (15/5, 20.00) ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ (Cosmote Sport 1) και ο ΠΑΟΚ τον Παναθηναϊκό (NovaSports Prime) σε δύο ντέρμπι που μπορεί να βγάλουν τον πρωταθλητή. Μπορεί και όχι όμως... Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ είναι οι δύο ομάδες που έχουν ρεαλιστικές ελπίδες και είναι τα δύο μεγάλα φαβορί για τον τίτλο. Οι Κιτρινόμαυροι έχουν προβάδισμα καθώς βρίσκονται στο +1 και έχουν ένα θεωρητικά εύκολο ματς την τελευταία αγωνιστική στην έδρα τους με τη Λαμία, ενώ οι Ασπρόμαυροι βρίσκονται στο -1 κι έχουν να δώσουν δύο ντέρμπι με Παναθηναϊκό εντός και Άρη εκτός...

Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν μεν μαθηματικές ελπίδες, αναζητούν δε ένα ποδοσφαιρικό θαύμα καθώς δεν τους αρκεί να νικήσουν. Χρειάζονται βολικά αποτελέσματα και στα υπόλοιπα παιχνίδια. Σε κάθε περίπτωση όμως έχουν τεράστιο κίνητρο καθώς πέραν του γεγονότος ότι έχουν μπροστά ντέρμπι και θέλουν να διασώσουν το γόητρό τους, πρωτίστως «καίγονται» για την τρίτη θέση που εξασφαλίζει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αντιθέτως, η τέταρτη θέση δεν εξασφαλίζει θέση στην Ευρώπη τη νέα σεζόν εφόσον ο Άρης κατακτήσει το Κύπελλο. Πάντως, ο Ολυμπιακός σε περίπτωση κατάκτησης του Conference θα έχει δεδομένη παρουσία στο Europa League...

Το βράδυ της Τετάρτης μπορεί να υπάρξει πρωταθλητής αν η ΑΕΚ νικήσει τον Ολυμπιακό και ο ΠΑΟΚ δεν νικήσει τον Παναθηναϊκό. Σ' αυτή την περίπτωση η Ένωση θα στεφθεί πρωταθλήτρια για δεύτερη σερί σεζόν. Μπορεί όμως να υπάρξει και ανατροπή σκηνικού αν η ΑΕΚ δεν νικήσει τον Ολυμπιακό και ο ΠΑΟΚ νικήσει τον Παναθηναϊκό. Σ' αυτή την περίπτωση ο Δικέφαλος του Βορρά θα κάνει την προσπέραση, θα πατήσει κορυφή και ο τίτλος θα εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνον και μόνο καθώς εφόσον νικήσει τον Άρη την τελευταία αγωνιστική θα στεφθεί ξανά πρωταθλητής Ελλάδας μετά το 2019.

Η βαθμολογία των πλέι οφ

  1. ΑΕΚ 75
  2. ΠΑΟΚ 74
  3. Παναθηναϊκός 71
  4. Ολυμπιακός 70
  5. Άρης 52
  6. Λαμία 35

Οι τελευταίες αγωνιστικές

9η αγωνιστική - Τετάρτη 15 Μαΐου

  • 18.00 Λαμία - Άρης / Cosmote Sport 2
  • 20.00 Ολυμπιακός - ΑΕΚ / Cosmote Sport 1
  • 20.00 ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός / NovaSports Prime

10η αγωνιστική - Κυριακή 19 Μαΐου

  • 20.00 ΑΕΚ - Λαμία
  • 20.00 Άρης - ΠΑΟΚ
  • 20.00 Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

Ανεξάρτητα απ' την τελική κατάληξη, υπάρχουν τέσσερις ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος. Μια συνθήκη πρωτοφανής στο ταλαιπωρημένο ελληνικό ποδόσφαιρο. Άπαντες έχουν ελπίδες, περισσότερες, λιγότερες ή ελάχιστες. Ας δούμε τι χρειάζεται η κάθε ομάδα για να φτάσει στον τίτλο.

Τι θέλει η ΑΕΚ (75 βαθμοί)

Η ΑΕΚ νιώθει την πίεση του ΠΑΟΚ που μείωσε στον πόντο μετά την επιβλητική νίκη επί του Ολυμπιακού, όμως παραμένει η ομάδα που κρατά την τύχη στα χέρια της. Κι αυτό διότι με δύο νίκες επί του Ολυμπιακού και της Λαμίας στέφεται πρωταθλήτρια δίχως να νοιάζεται για τα αποτελέσματα των άλλων. Σ' αυτό το σενάριο η ΑΕΚ φτάνει τους 81 βαθμούς, αριθμό που δεν μπορεί να πιάσει ουδείς άλλος. Παράλληλα, είναι σημαντικό για την ομάδα του Αλμέιδα πως έχει υπέρ της όλες τις ισοβαθμίες με ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Ως εκ τούτου, δεν αρκεί στους συνδιεκδικητές του τίτλου να την πιάσουν αλλά πρέπει να την προσπεράσουν.

Για την ΑΕΚ υπάρχει το ενδεχόμενο στέψης ακόμα και απόψε: αν η Ένωση νικήσει τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη φτάνοντας τους 78 βαθμμούς και την ίδια στιγμή ο ΠΑΟΚ δεν νικήσει τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, τότε η Ένωση θα εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο. Αν όμως χάσει από τον Ολυμπιακό ή φέρει ισοπαλία, και ο ΠΑΟΚ νικήσει τον Παναθηναϊκό, τότε την τελευταία αγωνιστική θα θέλει μόνο δική της νίκη επί της Λαμίας και γκέλα του ΠΑΟΚ στην έδρα του Άρη.

Τι θέλει ο ΠΑΟΚ (74 βαθμοί)

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται για τα καλά μέσα στη διεκδίκηση του τίτλου αλλά δεν ελέγχει απόλυτα την κατάσταση καθώς ακόμα κι αν νικήσει στα εναπομείναντα ματς τον Παναθηναϊκό και τον Άρη, θα περιμένει μία βαθμολογική απώλεια της ΑΕΚ για να στεφθεί πρωταθλητής. Το βέβαιο λοιπόν είναι πως η ομάδα του Λουτσέσκου χρειάζεται νίκες στα δύο ματς που απομένουν με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα και τον Άρη στο Βικελίδης. Θα φτάσει τους 80 βαθμούς και θα χρειαστεί ένα στραβοπάτημα της ΑΕΚ είτε με Ολυμπιακό, είτε με Λαμία για να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Αν ο ΠΑΟΚ κάνει μία νίκη και μια ισοπαλία στα δύο ματς που απομένουν, τότε θα φτάσει 78 βαθμούς. Σ' αυτή την περίπτωση θέλει δύο γκέλες της ΑΕΚ, καθώς ακόμα και με μία νίκη, η Ένωση πιάνει τους 78 βαθμούς και υπερτερεί στην ισοβαθμία με τον Δικέφαλο του Βορρά. Τέλος, αν πάρει δύο ισοπαλίες ο ΠΑΟΚ φτάνει τους 76 και θέλει δύο ήττες της ΑΕΚ προκειμένου να μείνει στους 75. 

Τι θέλει ο Παναθηναϊκός (71 βαθμοί)

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει ένα θαύμα δεδομένου ότι βρίσκεται στο -4 από την ΑΕΚ και στο -3 απ' τον ΠΑΟΚ και τις τελευταίες δύο αγωνιστικές έχει ντέρμπι με ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη και Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Προφανώς οι Πράσινοι θέλουν να κάνουν το δύο στα δύο για να φτάσουν τους 77 βαθμούς. Όμως για να μην τους περάσουν οι αντίπαλοί τους, θα πρέπει, αφενός η ΑΕΚ να πάρει μόλις έναν βαθμό στα δύο ματς με Ολυμπιακό και Λαμία, αφετέρου ο ΠΑΟΚ να μην νικήσει τον Άρη την τελευταία αγωνιστική.

Τι θέλει ο Ολυμπιακός (70 βαθμοί)

Ακόμα πιο δύσκολο είναι το έργο του Ολυμπιακό που έχει μόνο μαθηματικές ελπίδες. Οι Πειραιώτες έχουν μπροστά τους τρεις ομάδες άρα περιμένουν απ' όλους το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός στο απόλυτο των νικών -με νίκη επί της ΑΕΚ και νίκη επί του Παναθηναϊκού- θα πιάσει τους 76 βαθμούς. Κι από εκεί και πέρα, θα ελπίζει σε ισοπαλία ή νίκη του Παναθηναϊκού στο ματς με τον ΠΑΟΚ, και νέα απώλεια βαθμών του Δικεφάλου του Βορρά απέναντι στον Άρη. Παράλληλα θα θέλει και ήττα της ΑΕΚ εντός έδρας απ' τη Λαμία καθώς ακόμα και με μία ισοπαλία σε δύο ματς, η Ένωση πιάνει τους 76 βαθμούς και υπερτερεί στη μεταξύ τους ισοβαθμία.

SuperLeagueΠΑΟΚειδήσεις τώραΠαναθηναϊκόςΑΕΚΟλυμπιακός