Αθλητισμός|18.05.2024 23:00

Ο Παναθηναϊκός ίδρωσε για το 2-0 κόντρα στον ΠΑΟΚ, αλλά πέρασε στην παράταση - Πρόκριση και για Ολυμπιακό

Newsroom

Συγκλονιστικό παιχνίδι στο Παλατάκι, εκπληκτική ατμόσφαιρα από 7.000 φίλους του ΠΑΟΚ και πρόκριση στην παράταση για τον Παναθηναϊκό που δοκιμάστηκε σε ένα πολύ δυνατό ματς και κατάφερε να αποδράσει με τη νίκη. Χωρίς τους τραυματίες Σλούκα και Χουάντσο ο Παναθηναϊκός, υποτίμησε τον αντίπαλό του, όμως με τον Ναν στο τέλος της κανονικής διάρκειας και κομβικό τον Γκραντ έφτασε στο αποτέλεσμα που ήθελε.

Στα ημιτελικά της Basket League ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει με πλεονέκτημα έδρας την ομάδα που θα προκριθεί από το ζευγάρι Προμηθέας - Άρης (1-0). Πλέον, οι «πράσινοι» ρίχνουν όλο το βάρος στην προετοιμασία των επόμενων ημερών για τον μεγάλο ημιτελικό στο Final Four της Euroleague απέναντι στη Φενέρμπαχτσε (24/5, 19:00), με στόχο την επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά, αυτό ήταν το τελευταίο επίσημο παιχνίδι της αγωνιστικής χρονιάς για τον ΠΑΟΚ, που έκλεισε τη σεζόν με ρεκόρ 11-18 στο ελληνικό πρωτάθλημα και 4-5 στο Basketball Champions League, ενώ στο Κύπελλο αποκλείστηκε στα προημιτελικά (0-1).

Για τους νικητές ο Κέντρικ Ναν μπορεί να αποβλήθηκε με 5 φάουλ, ωστόσο, μίλησε στα κρίσιμα. Ο Αμερικανός ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 25 πόντους με 6 ριμπάουντ, με τον Γκραντ να μετρά 19 πόντους με 7 ριμπάουντ και 8 ασίστ. Πολύ καλή εμφάνιση και από τον Λεσόρ με 15 πόντους με 7 ασίστ.

Από την αντίπερα όχθη ο Κέβιν Πόρτερ πραγματοποίησε απίθανη εμφάνιση κάνοντας triple-double με 23 πόντους, με 14 ριμπάουντ και 10 ασίστ. Φοβερή εμφάνιση και από τον Φρίντρικσον με 25 πόντους με 5 ασίστ, με τον Μίχαλακ να προσθέτει 16 πόντους με 6 ριμπάουντ.

Ξέφυγε στο +9 ο Παναθηναϊκός, προσπέρασε με σερί ο ΠΑΟΚ

Με όπλο τα τρίποντα (3/4) από Γκραντ, Μήτογλου και Γκριγκόνις ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 4-9, όμως ο ΠΑΟΚ αντέδρασε και με τους Μίχαλακ και ΜακΝίς μείωσε σε 10-11. Ο Πολωνός συνέχιζε να σκοράρει, οι «πράσινοι» δεν έβγαζαν την απαιτούμενη ενέργεια και ο Φρίντρικσον με δύο σερί καλάθια έγραψε το 19-17. Το τάιμ άουτ του Αταμάν ξύπνησε την άμυνα της ομάδας του, ενώ η είσοδος των Ναν και Λεσόρ στην πεντάδα έφεραν επιθετική πνοή, με αποτέλεσμα η περίοδος να κλείσει στο 22-29, γράφει το SDNA.

Με τον Πόρτερ Τζούνιορ να ανεβάζει ρυθμό και… διάθεση ο ΠΑΟΚ έμεινε κοντά στο σκορ (31-36), την στιγμή που ο Παναθηναϊκός με τον Βιλντόζα στον άσο δεν μπορούσε να βρει σωστές επιθετικές επιλογές. Το σερί του ΠΑΟΚ μεγάλωσε στο 10-0 για την προσπέραση με 37-36 χάρη στον Φρίντρικσον. Το Παλατάκι είχε… ζεσταθεί, το ίδιο και ο Πόρτερ και ο Άλστον με τρίποντο έγραψε και το 40-37. Μήτογλου και Ναν έβαλαν τους φιλοξενούμενους ξανά μπροστά (43-44), όμως ο Πόρτερ με τρίποντο-φάουλ και ακόμα ένα καλάθι στη λήξη του ημιχρόνου διαμόρφωσε το 49-44, με τον Παναθηναϊκό σε αυτό το διάστημα να έχει μόλις 3/9 βολές.

Τρέλα στο Παλατάκι με +11, αντίδραση στο τέλος με Ναν και παράταση

Φορώντας το… ευρωπαϊκό του κουστούμι με τους βασικούς εντός και με όπλο τη δυνατή άμυνα και τον επιθετικό πλουραλισμό, το «τριφύλλι» έτρεξε σερί 0-9 για το 49-53, δείχνοντας να αποκτάει τον έλεγχο του αγώνα. Ωστόσο, με πέντε διαδοχικούς πόντους του Φρίντρικσον και ένα τρίποντο του Άλστον, έφεραν τον ΠΑΟΚ μπροστά ξανά με 57-53. Ο Πόρτερ εκτελούσε και δημιουργούσε, ο Δικέφαλος ανέβηκε στο +8 (65-57), με το τρίτο δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται στο 67-61.

Με τον Παναθηναϊκό να μοιάζειπνιγμένος στην εκπληκτική ατμόσφαιρα στο Παλατάκι, ο ΠΑΟΚ με τον Φρίντρικσον και τον Πόρτερ ξέφυγε με 75-65 στο 33’. Ένα λεπτό μετά ο Εργκίν Αταμάν αποβλήθηκε με δεύτερη τεχνική ποινή και ο Μίχαλακ με νέο τρίποντο έκανε το +11 για την ομάδα του (79-68). Στο τελευταίο πεντάλεπτο ήταν δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θα πιέσει ακόμα πιο πολύ. Ναν και Παπαπέτρου με τρίποντα μείωσαν σε 83-80 στο 37’ και ο Αμερικανός παίρνοντας πάνω του τις επιθέσεις -έβαλε 10 από τους 13 τελευταίους πόντους της ομάδας- ισοφάρισε σε 85-85.Ο Φρίντρικσον έχασε τις βολές του, όχι όμως και ο Άλστον (87-85), με τους Πόρτερ και Ναν στο τελευταίο λεπτό να σκοράρουν εκατέρωθεν για το 89-89. Στην φαινομενικά τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού ο Ναν χρεώθηκε με το πέμπτο του φάουλ (επιθετικό) και ο Πόρτερ στα 18’’ προσπάθησε να σκοράρει το καλάθι της νίκης, όμως ο Λεσόρ τον έκοψε και το ματς πήγε στην παράταση.

Στις λεπτομέρειες η νίκη - πρόκριση του Παναθηναϊκού

Η νευρικότητα στις δύο ομάδες ήταν έκδηλη, Πόρτερ και Λεσόρ έχαναν τις βολές τους (92-92), όμως ο Γκραντ ήταν πιο ψύχραιμος από τη γραμμή για το 92-94. Το τρίποντο του Γκριγκόνις έδωσε άλλο αέρα στους «πράσινους», ο Φρίντρικσον έχασε δύο επιθέσεις και ο Λεσόρ με κάρφωμα έκανε το 94-99 στα 52’’ πριν το τέλος. Ο Πόρτερ έδωσε ελπίδες με λέι απ, η άμυνα του ΠΑΟΚ βγήκε στα 11’’ και στην τελευταία επίθεση ο Αμερικανός σταρ του ΠΑΟΚ πήγε για την ισοφάριση χωρίς επιτυχία, με τη νίκη και την πρόκριση να καταλήγει στον Παναθηναϊκό.

ΑΕΚ - Ολυμπιακός 68-100

Προηγουμένως, ο Ολυμπιακός πέρασε και από το κλειστό των Άνω Λιοσίων (100-68), έκανε το 2-0 κόντρα στην ΑΕΚ και πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά και πλέον το μυαλό όλων στην ομάδα του Πειραιά είναι στο Final-4 του Βερολίνου.
Με χαρακτηριριστική άνεση, χωρίς να πιεστεί και να απειληθεί, ο Ολυμπιακός πέρασε και από την έδρα της ΑΕΚ, έκανε το 2-0 (100-68) και πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά της Stoiximan Basket League.

Κορυφαίοι των νικητών ήταν οι Πίτερς (16π), Κάνααν (16π) και Μιλουτίνοφ (17π, 7ρ) ενώ από την ΑΕΚ πρώτοι σκόρερ ήταν οι ΜακΡέι και Κουζμίνσκας που είχαν από 12 πόντους.

Με ξεκάθαρη στόχευση ο Ολυμπιακός στην εκκίνηση του παιχνιδιού την ώρα που η ΑΕΚ είχε πρόβλημα στην επίθεση ενώ και στην άμυνα δε μπορούσε να βρει ρυθμό. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με 4-5, λίγο μετά το τρίλεπτο, με τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα να έχουν χάσει εύκολα λέι απ, τη στιγμή που οι παίκτες του Ηλία Ζούρου επιθετικά… δεν πήγαιναν καθόλου καλά με τον ΜακΡέι να έχει και τους 4 πόντους της ομάδας του. Τέσσερις σερί πόντοι από τον Πίτερς και ένα τρίποντο από τον Ουόκαπ, διαμόρφωσαν ένα σερί 0-7 για τον Ολυμπιακό ο οποίος προηγήθηκε με 4-12, στα μισά της πρώτης περιόδου.

Ο Ολυμπιακός είχε βάλει τις βάσεις για να πάρει διαφορά από νωρίς και με τρίποντο του Κάνααν η διαφορά πήγε για πρώτη φορά στους 10 πόντους, 5-15. Οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, ο Ραντλ προσπάθησε να βάλει… δύσκολα στους «ερυθρόλευκους» η διαφορά έμενε στους 10 πόντους και το δεκάλεπτο έληξε στο +12, 12-24 με ωραίο ανάποδο λέι απ του Άλεκ Πίτερς.

Στο +15 ο Ολυμπιακός

Το καλό ξεκίνημα της ΑΕΚ στη δεύτερη περίοδο πήγε γρήγορα…. Περίπατο. Ο Νάιτ ήταν ο καλύτερος για την ομάδα του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή με τους γηπεδούχους να «Τρέχουν» σερί 7-1 και να μειώσουν σε 19-25, αλλά ο Ολυμπιακός είτε μέσα από το «ζωγραφιστό» με τον Μιλουτίνοφ είτε με λύσεις από το τρίποντο με τους Κάνααν και Λούντζη κατάφερε να ξεφύγει με διαφορά 15 πόντων, μιας και με σερί 3-12, το 19-25 του δωδέκατου λεπτού στο επόμενο τρίλεπτο είχε γίνει 22-37.

Ο Κουζέλογλου από τη στιγμή που πάτησε παρκέ ήταν από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας του αλλά ο Ολυμπιακός συνέχιζε να έχει το πάνω χέρι και με ωραίο τελείωμα του Πετρούσεφ η διαφορά έμενε πάνω από τους 10 πόντους, 29-41. Η ΑΕΚ με τον Κουζμίνσκας να… ανεβάζει στροφές απάντησε με 5-0, μείωσε σε 34-41 και ο Γιώργος Μπαρτζώκας δύο λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου πήρε τάιμ άουτ σε έξαλλη κατάσταση, λόγω των συνεχόμενων επιθετικών λαθών της ομάδας του. Η ζώνη που έπαιξε στα τελευταία λεπτά ο Ηλίας Ζούρος δυσκόλεψε τους «ερυθρόλευκους» και με γκολ-φάουλ του Νετζήπουγλου το σκορ έγινε 37-43, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με σκορ 41-49.

«Καθάρισε» από τα 6.75 ο Ολυμπιακός

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον Ολυμπιακό, με τον Αιζάια Κάνααν να είναι «Ζεστός» και με δύο συνεχόμενα τρίποντα να βοηθάει την ομάδα του να… ξεμακρύνει. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με 42-55, αλλά η ΑΕΚ για μία ακόμα φορά έδειξε διάθεση και ικανότητα να μην αφήσει τους «ερυθρόλευκους» να τελειώσουν το παιχνίδι. Ο Κουζμίνσκας έδινε λύσεις για το 47-55, με το σκορ στο 36΄να είναι 47-59 έπειτα από πόντους του Πίτερς από το «ζωγραφιστό». Οι παίκτες του Μπαρτζώκα όμως δεν είχαν κανένα πρόβλημα να διατηρήσουν και να αυξήσουν τη διαφορά που είχαν και με λύσεις έξω από το τρίποντο, με τους Παπανικολάου και Λούντζη έφτασαν τη διαφορά και στους 19 πόντους, 53-72.

Φυσικά και δε μπορούσε να αλλάξει απολύτως τίποτα στην τελευταία περίοδο, η οποία ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, με τον Ολυμπιακό να μην απειλείται, τον Λούντζη να έχει 3 στα 3 τρίποντα για το 63-84 στο 35 και το τελικό 68-100.

ειδήσεις τώραBasket LeagueΑΕΚΠΑΟΚΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακός