Αθλητισμός|09.04.2019 11:26

ΑΕΚ: Ο Οικονόμου βγάζει από πάνω του τη σκιά του Βράνιες

Σταύρος Καζαντζόγλου

Για να θεωρηθεί πετυχημένη μια μεταγραφή, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Στην περίπτωση της απόκτησης του Μάριου Οικονόμου από την ΑΕΚ, όλα έμοιαζαν καλώς καμωμένα: στόπερ με εμπειρίες από το ιταλικό πρωτάθλημα, έγινε άμεσα βασικός και επέστρεψε στην Εθνική. Όμως, όλη η πορεία του 27χρονου στόπερ στα «κιτρινόμαυρα», γινόταν υπό το βάρος της…ταμπέλας, που ανέγραφε: «διάδοχος του Βράνιες».

Πράγματι, ο Οικονόμου αποκτήθηκε από την ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι για να καλύψει το κενό που άφησε ο Βόσνιος μετακομίζοντας στην Αντερλεχτ. Αποτέλεσε κοινή επιλογή των Λυμπερόπουλου, Ουζουνίδη, με τον πρώην τεχνικό της «Ενωσης» να λέει τότε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την απόκτηση του Μάριου. Τον πιστεύω πολύ και θεωρώ ότι έχει μεγάλα περιθώρια εξέλιξης».

Ετσι είναι. Μόνο που ο Οικονόμου δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ Βράνιες. Δεν έχει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Βόσνιου. Είναι εξαιρετικός παίκτης, αλλά με διαφορετικό ρόλο μέσα στην άμυνα. Δεν είναι τόσο επιθετικός στο παιχνίδι του, δεν είναι αλτικός και όσο δυνατός ήταν ο Βράνιες, αλλά έχει ηρεμία, βγάζει παιχνίδι από πίσω, ξέρει να διαβάζει τις φάσεις.

Ο Οικονόμου επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ, με την πρόκληση του Champions League. Ξεκίνησε εντυπωσιακά, έγινε άμεσα βασικός και αναντικατάστατος και ήταν η μοναδική από τις καλοκαιρινές μεταγραφές, που μπήκε άμεσα στην 11άδα. Γι’ αυτό και η ΑΕΚ έσπευσε να τον αποκτήσει πολύ πριν εκπνεύσει η διορία που είχε θέσει η Μπολόνια.

Η ΑΕΚ κατέβαλε περίπου μισό εκατ. ευρώ και έκανε 100% δικό της τον Οικονόμου για την προσεχή τριετία. Η μείωση της τιμής από το 1 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί αρχικά, συν την παρουσία ενός Ελληνα διεθνή στην ομάδα που ενισχύει το ελληνικό στοιχείο, όπως επιθυμούν στην ΑΕΚ. Πάντως, ούτε αυτή η εμπιστοσύνη της διοίκησης αρκούσε για να πάρει «μπρος» ψυχολογικά ο 27χρονος άσος.

Μόλις εσχάτως, όταν πλέον άρχισε και να σκοράρει (μετρά δύο γκολ και μία ασίστ σε 32 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις), ο Οικονόμου δείχνει να ανακτά ψυχολογία. Κυρίως, βγάζοντας από πάνω την ανάγκη να αποδείξει πως είναι «αντί- Βράνιες» ή ο δεύτερος πίσω από ένα ηγετικό στόπερ, όπως ο Τσιγκρίνσκι (και πολύ λιγότερο ο Τσόσιτς).

ποδόσφαιροΑΕΚΜάριος ΟικονόμουΌγκνιεν Βράνιες