Αθλητισμός|22.05.2024 23:55

Ραψωδία του Λούκμαν που οδήγησε την Αταλάντα στην κατάκτηση του Europa League - Πέτυχε χατ τρικ και έσπασε το αήττητο της Λεβερκούζεν

Newsroom

Ο φοβερός και τρομερός Αντεμόλα Λούκμαν μετέτρεψε σε one man show τον τελικό του Europa League που διεξήχθη στο Δουβλίνο οδηγώντας την καταπληκτική Αταλάντα στην κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου στην ιστορία της.

Ο 26χρονος Αγγλονιγηριανός εξτρέμ πέτυχε χατ τρικ (το πρώτο στην ιστορία των τελικών της διοργάνωσης), διέλυσε μόνος του τη Λεβερκούζεν και έστεψε τροπαιούχο την ομάδα απ' το Μπέργκαμο που έχει να πανηγύρισε τίτλο -τον μοναδικό μέχρι σήμερα στην ιστορία της- από το μακρινό 1963 (ένα Κύπελλο Ιταλίας).

Η θαυμάσια Αταλάντα του Ιταλού μαέστρου Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι προσγείωσε απότομα τη Λεβερκούζεν που ηττήθηκε για πρώτη φορά στη σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις. Από τον περασμένο Αύγουστο η γερμανική ομάδα αγνοούσε την ήττα μετρώντας 51 σερί αγώνες αήττητη! Στους 52 όμως λύγισε και έχασε την ευκαιρία για το ιστορικό αήττητο τρεμπλ. Θα έχει πάντως την ευκαιρία για το νταμπλ στη Γερμανία, όπου έχει προκριθεί και στον τελικό Κυπέλλου.

Το 3-0 των Ιταλών πάντως καταδεικνύει αφενός το μέγεθος του θριάμβου τους, αφετέρου τη ραψωδία που έγραψε ο επικός ήρωας Λούκμαν! Είναι η απόλυτη δικαίωση μιας σπουδαίας ομάδας, που διαθέτει έναν μεγάλο προπονητή. Η Αταλάντα, μολονότι δεν ήταν το φαβορί, ήταν η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης διότι πριν από το 3-0 επί της Λεβερκούζεν, είχε σαρώσει στον ημιτελικό με 3-0 τη Μαρσέιγ, ενώ στον προημιτελικό είχε διαλύσει με 0-3 τη Λίβερπουλ στο Άνφιλντ!

Μονότερμα απ' την αρχή

Η Αταλάντα έδειξε από νωρίς τα δόντια της καθώς μόλις στο 12' ο Ζαπακόστα έκανε ωραία ενέργεια και σέντραρε από αριστερά. Ο Λούκμαν, ο οποίος κινήθηκε έξυπνα, ήρθε από πίσω, έπιασε στον ύπνο την άμυνα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα (1-0)!

Στο 26' ο Λούκμαν έγραψε το 2-0 με εντυπωσιακό τρόπο. Απέφυγε με ωραία ντρίμπλα τον Τσάκα και εξαπέλυσε έναν κεραυνό που καρφώθηκε στα δίχτυα της Λεβερκούζεν.

Το τελικό 3-0 διαμορφώθηκε στο 75' με ακόμα μία γκολάρα του Λούκμαν, ο οποίος πέτυχε το πρώτο χατ-τρικ στην ιστορία των τελικών της διοργάνωσης!

Η Λεβερκούζεν όσο κι αν προσπάθησε, δεν βρήκε το αντίδοτο απέναντι στο ασύλληπτο παιχνίδι της Αταλάντα, που έγραψε την πιο μεγάλη ποδοσφαιρική ιστορία της. Το Μπέργκαμο απόψε, και για πολλές μέρες, δεν θα κοιμηθεί!

Αταλάντα (Γκασπερίνι): Μούσο, Τζιμσίτι, Χίεν, Κολάσινατς (46' Σκαλβίνι), Ζαπακόστα (84' Χάτεμπερ), Έντερσον, Κουπμάινερς, Ρουγκέρι (91' Τολόι), Ντε Κετελέρε (57' Πάσαλιτς), Λούκμαν, Σκαμάκα (84' Tουρέ)

Λεβερκούζεν (Αλόνσο): Κόβαρ, Στάνισιτς (46' Μπονιφάς), Τα, Ταπσόμπα, Φρίμπονγκ (81' Τέλα), Τσάκα, Παλάσιος (68' Άντριχ), Ινκαπιέ, Βιρτς (81' Σικ), Γκριμάλντο (69' Χλόζεκ), Αντλί.

Highlights

ΑταλάνταEuropa LeagueΛεβερκούζενειδήσεις τώρα