Αθλητισμός|29.05.2024 10:52

Ολυμπιακός - Φιορεντίνα: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα για τους Ερυθρόλευκους στον τελικό του Europa Conference League

Newsroom

Το πιο μεγαλό ραντεβού στην ιστορία του έχει ο Ολυμπιακός καθώς αντιμετωπίζει τη Φιορεντίνα το βράδυ της Τετάρτης (29/5, 22.00, Cosmote Sport 1, Mega) στον τελικό του Europa Conference League στην OPAP Arena.

Ο Ολυμπιακός, 53 χρόνια μετά την παρούσια του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, έγινε η δεύτερη ελληνική ομάδα που συμμετέχει σε ευρωπαϊκό τελικό σε επίπεδο συλλόγων και θέλει να γίνει η πρώτη που θα σηκώσει τον τίτλο. Πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση που έχει μπροστά της η ομάδα του Πειραιά, τη μεγαλύτερη στην 99χρονη ιστορία της.

Η συγκυρία μάλιστα τα έφερε έτσι, ώστε οι Ερυθρόλευκοι θα παίξουν αυτόν τον σπουδαίο τελικό επί ελληνικού εδάφους. Η OPAP Arena - μετονομάστηκε σε ΑΕΚ Arena- φιλοξενεί την αναμέτρηση και στις εξέδρες του γηπέδου των Κιτρινόμαυρων στη Νέα Φιλαδέλφεια εκτιμάται ότι θα βρεθούν περισσότεροι από 13.000 φίλοι των Πειραιωτών. Βεβαίως, λόγω του τελικού στην περιοχή γύρω απ' το γήπεδο έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ για τις ανάγκες του τελικού θα κινητοποιηθούν 5.000 αστυνομικοί!

Τρελή πορεία στο Europa Conference League ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός φτάνει στο τέλος μιας τρελής ευρωπαϊκής πορείας συμπληρώνοντας 19 παιχνίδια! Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ για ελληνική ομάδα. Οι Πειραιώτες, που τερμάτισαν στην τρίτη θέση του ομίλου τους στο Europa League, συνέχισαν στα νοκ άουτ του Conference League όπου απέκλεισαν κατά σειρά τις Φερεντσβάρος, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φενερμπαχτσέ και Άστον Βίλα.

Η παρουσία του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ άλλαξε όλη τη σεζόν για τον Ολυμπιακό καθώς από τη στιγμή που ανέλαβε την ομάδα γύρισε ο... διακόπτης. Ο Βάσκος κόουτς, έναν χρόνο μετά τη νίκη του στον τελικό του Europa League με τη Σεβίλλη, εμφανίζεται στον δεύτερο σερί τελικό με τον Ολυμπιακό στο Conference, κι εφόσον καταφέρει να σηκώσει τον τίτλο θα γράψει ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο καθώς μόνο ο Ράφα Μπενίτεθ έχει μπορέσει να κερδίσει δύο σερί ευρωπαϊκούς τίτλους με δύο διαφορετικές ομάδες (Βαλένθια το 2004 και Λίβερπουλ το 2005).

Μεντιλίμπαρ: «Η διαδρομή του Ολυμπιακού ήταν μαραθώνιος»

«Μελέτησα τους παίκτες και, μέρα με τη μέρα, άρχισα να πιστεύω ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι σπουδαίο. Και μετά πιστέψαμε δύο από εμάς, μετά τέσσερις, μετά έξι...» είπε ο Μεντιλίμπαρ αναφερθείς στο εφετινό θαύμα του Ολυμπιακού.

«Να είμαστε ήρεμοι και να κάνουμε ό,τι κάναμε ως τώρα για να φτάσουμε ως εδώ. Θα ήταν μεγάλο λάθος να αλλάξουμε οτιδήποτε από τη στιγμή που φτάσαμε ως εδώ. Όμως τώρα στο μυαλό μας πρέπει να έχουμε ότι είναι το τελευταίο μας ματς. Αυτός ήταν ο τρόπος που τα καταφέραμε και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε», είπε μεταξύ άλλων ο Μεντιλίμπαρ και συμπλήρωσε στη συνέντευξη Τύπου του τελικού: «Έχω αποφασίσει για το πλάνο μου. Η διαδρομή μας είναι ένας μαραθώνιος, περάσαμε καλές στιγμές, έχουμε γυρίσει όλη την Ευρώπη. Είχαμε ένα ματς στην αρχή που δεν παίξαμε καλά, παίξαμε με έναν αντίπαλο που φαινόταν ότι δεν ήμασταν φαβορί, μετά παίξαμε με άλλη μία ομάδα που δεν ήμασταν σίγουρα το φαβορί. Οπότε έμεινε άλλο ένα ματς»...

Το πλάνο του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός αναμένεται να αγωνιστεί κόντρα στην Φιορεντίνα σε σχηματισμό 4-3-3 και τον Τζολάκη στο τέρμα, τον Ρόντινεϊ δεξιά στην άμυνα, τον Ορτέγκα αριστερά, ο οποίος επιστρέφει από τον τραυματισμό του. Ο Κάρμο και ο Ρέτσος θα αγωνιστούν στο κέντρο της άμυνας στόπερ, οι Ιμπόρα, Έσε και Τσικίνιο στα χαφ και οι Ποντένσε, Φορτούνης και Ελ Κααμπί στην επίθεση.

Η αποστολή του Ολυμπιακού: Πασχαλάκης, Τζολάκης, Παπαδούδης, Ορτέγκα, Κάρμο, Κίνι, Ροντινέι, Ρίτσαρντς, Ρέτσος, Αποστολόπουλος, Ντόη, Όρτα, Τσικίνιο, Φορτούνης, Ιμπόρα, Αλεξανδρόπουλος, Καρβάλιο, Έσε, Ποντένσε, Ελ Κααμπί, Ελ Αραμπί, Μασούρας, Γιόβετιτς.

Διψασμένη η Φιορεντίνα

Όσο διψασμένοι πάντως είναι στον Ολυμπιακό για τον τίτλο, άλλο τόσο είναι και στη Φιορεντίνα. Έχουν μάλιστα έναν λόγο παραπάνω καθώς βρέθηκαν στην ίδια θέση πριν από έναν χρόνο γνωρίζοντας όμως μια επώδυνη ήττα. Οι Βιόλα αντιμετώπισαν τη Γουέστ Χαμ στον τελικό του Conference League στην Πράγα, όπου ηττήθηκαν με 2-1 χάνοντας τον τίτλο. Είναι βέβαιο πως δεν θέλουν να ξαναζήσουν το ίδιο θλιβερό σκηνικό. Η Φιορεντίνα βρίσκεται στην όγδοη θέση της Serie A και θέλει να δώσει λάμψη στη σεζόν της αλλά και στην τροπαιοθήκη της με έναν ευρωπαϊκό τίτλο.

Δεν έχει και πολλούς τίτλους άλλωστε. Ένα και μοναδικό ευρωπαϊκό έχει κατακτήσει το μακρινό 1961 απέναντι στη Ρέιντζερς στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Όσο για την προηγούμενη φορά που έφτασε σε ευρωπαϊκό τελικό ήταν το 1990 για το Κύπελλο UEFA, όπου ηττήθηκε απ' τη Γιουβέντους. Ούτως ή άλλως, δεν είναι ομάδα μαθημένη στους τίτλους τις τελευταίες δεκαετίες καθώς έχει να σηκώσει κούπα από το 2001, οπότε και κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας.

Η Φιορεντίνα, η οποία είναι η πρώτη ιταλική ομάδα που κέρδισε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο -σήκωσε το πρώτο Κύπελλο Κυπελλούχων στην ιστορία- παραμένει για 13 σερί ματς αήττητη στην Ευρώπη, ενώ κατά σειρά απέκλεισε στα νοκ άουτ τις Μακάμπι Χάιφα, Βικτόρια Πλζεν και Κλαμπ Μπριζ. Στον όμιλο έπαιξε με Τσουκαρίτσκι, Γκενκ και Φερεντσβάρος. Επίσης, στα προκριματικά απέκλεισε τη Ραπίντ Βιέννης, απέναντι στην οποία υπέστη τη μοναδική εφετινή της ήττα (1-0), την οποία όμως ανέτρεψε στη ρεβάνς επικρατώντας με 2-0.

«Είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που φτάσαμε στον τελικό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είναι λόγος χαράς, αποτέλεσμα τριών υπέροχων χρόνων δουλειάς. Επιστρέψαμε στον τελικό, δεν ήταν εύκολο, αλλά θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, γιατί η Φιορεντίνα δεν έχει κατακτήσει τρόπαιο εδώ και αρκετά χρόνια», δήλωσε ο προπονητής Βιντσένζο Ιταλιάνο, ο οποίος θα αποχωρήσει από τον σύλλογο στο τέλος της σεζόν. Παρά την πίεση του αγώνα ο Ιταλός κόουτς δεν έχασε το χιούμορ του λέγοντας για τον πρώτο σκόρερ του Ολυμπιακού ότι «έχουμε φέρει μαζί μας λουκέτα και αλυσίδες για να τον κρατήσουμε»...

Το πλάνο των Βιόλα

Οι Ιταλοί βρίσκονται στην Αθήνα με μοναδικό πρόβλημα τον Σοτίλ. Ο Ιταλιάνο φέρεται να έχει ήδη καταλήξει στα τελικά του πλάνα για τον μεγάλο τελικό του Conference League και αναμένεται να ακολουθήσει την κλασική και αγαπημένη συνταγή του 4-2-3-1.

Στο τέρμα θα είναι Τερατσάνο, στα άκρα της άμυνας οι Ντοντό και Μπιράγκι, ενώ οι Μαρτίνες και Μιλένκοβιτς έχουν προβάδισμα αντί του Ρανιέρι για τις δύο θέσεις στο κέντρο της αμυντικής τετράδας. Στον άξονα δεν αναμένονται αλλαγές, με τους Αρτούρ και Μποναβεντούρα να έχουν σίγουρες τις θέσεις τους. Μπροστά τους θα ξεκινήσει ο Γκονζάλες στον ρόλο του ελεύθερου, με τους Κουαμέ, Μπελότι και Ενζολά ή Μπελτράν να είναι επικρατέστεροι για την επιθετική γραμμή.

Ο μεγάλος τελικός θα μεταδοθεί απ' το Cosmote Sport 1 και το Mega.

Πιθανές ενδεκάδες

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης – Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα – Ιμπόρα, Έσε, Τσικίνιο – Φορτούνης, Ποντένσε, Ελ Κααμπί.

Φιορεντίνα (Βιτσέντσο Ιταλιάνο): Τερατσάνο – Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες Κουάρτα, Μπιράγκι – Αρτούρ, Μποναβεντούρα - Γκονζάλες, Μπελτρά ή Ενζολά, Κουαμέ – Μπελότι.

  • Διαιτητής: Αρτούρ Ντίας (Πορτογαλία)
  • Βοηθοί: Παόυλο Σοάρες (Πορτογαλία), Πέδρο Ριμπέιρο (Πορτογαλία)
  • Τέταρτος: Γκλεν Νίμπεργκ (Σουηδία)
  • VAR: Κρίστιαν Ντίγκερτ (Γερμανία), Μάρκο Φριτζ (Γερμανία)
τελικόςΟλυμπιακόςΦιορεντίναΤελικός Conference LeagueEuropa Conference LeagueΟλυμπιακός-Φιορεντίναειδήσεις τώρα