Αθλητισμός|03.06.2024 12:46

Euro 2024: Ηχηρή αντίδραση Νάγκελσμαν σε ρατσιστικό γκάλοπ του ARD για «λευκούς» στην εθνική

Newsroom

Στην καταδίκη γκάλοπ του γερμανικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD, που ρωτούσε τους συμμετέχοντες αν θα  ήθελαν να δουν περισσότερους λευκούς παίκτες στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου προχώρησε ο προπονητής της Γερμανίας, Γιούλιαν Νάγκελσμαν ο οποίος το χαρακτήρισε «απολύτως ρατσιστικό».

Τι δήλωσε ο προπονητής της Εθνικής Γερμανίας

«Είναι ρατσιστικό. Νομίζω ότι πρέπει να ξυπνήσουμε. Πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω πολέμου, οικονομικών παραγόντων, περιβαλλοντικών καταστροφών, άνθρωποι που απλά θέλουν να τους δεχτούμε», δήλωσε ο Νάγκελσμαν για τη δημοσκόπηση που έγινε σε 1.304 τυχαίους συμμετέχοντες με το 21% των ερωτηθέντων να συμφωνεί με την πρόταση.

Ο προπονητής της Εθνικής Γερμανίας συμφώνησε με τον ποδοσφαιριστή Γιόσουα Κίμιχ που είπε ότι μια ποδοσφαιρική ομάδα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για το πώς διαφορετικές πολιτιστικές, θρησκευτικές και εθνικές καταβολές μπορούν να ενωθούν με επιτυχία και να συνεργαστούν για μεγάλους στόχους.

«Πάντα βρίσκω παράξενο το γεγονός ότι όλοι πηγαίνουμε διακοπές για να γνωρίσουμε άλλους πολιτισμούς και μετά έρχονται άλλοι πολιτισμοί εδώ και εμείς παραπονιόμαστε γι’ αυτό. Είναι παράξενο. Οπότε, δεν μπορώ να πάω διακοπές. Πρέπει πάντα να μένω εκεί που είμαι» συνέχισε.

«Παίζουμε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για όλους στη χώρα», τόνισε ο 36χρονος προπονητής της Εθνικής Γερμανίας. «Και όποιος μπορεί να παίξει κορυφαίο ποδόσφαιρο καλείται να γίνει εθνικός παίκτης και να τα δώσει όλα για τη χώρα του. Και αυτό κάνουμε κι εμείς. Και ελπίζω να μην χρειαστεί να ξαναδιαβάσω για μια τέτοια έρευνα» κατέληξε ο Νάγκελσμαν.

Η δημοσκόπηση

Το ARD δήλωσε ότι ανέθεσε την έρευνα για να έχει μετρήσιμα στοιχεία, αφού ένας δημοσιογράφος που ετοίμαζε ένα ντοκιμαντέρ για το ποδόσφαιρο και τη διαφορετικότητα ρωτήθηκε επανειλημμένα για τη σύνθεση της εθνικής ομάδας.

Ο Karl Valks, αθλητικός διευθυντής του σταθμού ARD που προχώρησε στην ανάθεση της δημοσκόπησης, δήλωσε ότι το ARD «έχει θορυβηθεί από το γεγονός ότι τα αποτελέσματα είναι αυτά που είναι, αλλά αποτελούν επίσης έκφραση της κοινωνικής κατάστασης στη Γερμανία σήμερα».

Γιούλιαν Νάγκελσμανειδήσεις τώραEuro 2024Εθνική Γερμανίας