Αθλητισμός|10.06.2024 06:15

Όταν αθλητισμός και πολιτισμός συναντιούνται: Εκατοντάδες μικροί και μεγάλοι έτρεξαν στον Υμηττό για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Αναστασία Κιτσικώστα

Ένας αγώνας δρόμου για μικρούς και μεγάλους διοργανώθηκε την Τετάρτη 5 Ιουνίου, στην περιοχή «Τεσσάρα» του Υμηττού, με αίτημα την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου για το αίτημα που αντηχεί από την ελληνική κοινωνία.

Πρόκειται για την πρώτη του είδους της αθλητική διοργάνωση που γίνεται για την επανένωση των Γλυπτών, όπως εξηγεί στο ethnos.gr η Βασιλική Βούτσαλη, νοσηλεύτρια στο επάγγελμα αλλά και ερασιτέχνης ποδηλάτισσα και δρομέας, η οποία μαζί με την ομάδα «Bring them Back», διένυσε 3.000 χιλιόμετρα από το Λονδίνο μέχρι την Αθήνα, με ποδήλατο, τον Αύγουστο του 2022, σε μια μοναδική διαμαρτυρία που τράβηξε τα βλέμματα και ευαισθητοποίησε τους Έλληνες και στο εξωτερικό.

«Bring them Back» από τον Υμηττό 

Όπως αναφέρει αρχικά η κυρία Βασιλική Βούτσαλη: «Μετά την μεγάλη απήχηση που είχε το Λονδίνο – Αθήνα με ποδήλατο, πολύς κόσμος μου ζήτησε να κάνω κάτι πιο απλό για να μπορούν να συμμετέχουν όλοι και έτσι στο μυαλό μου ήρθε αμέσως ένας δρομικός αγώνας. Τι πιο απλό από το να περπατήσεις και να τρέξεις και να ευαισθητοποιήσεις τον κόσμο από την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Με αφορμή την διεθνή ημέρα μουσείων, σκεφτήκαμε με τον αθλητικό σύλλογο Αγίας Παρασκευής, ο οποίος διοργανώνει για 7η φορά την εκδήλωση "Ymittos Global Running Day", να συνεργαστούμε με ονομαστικό χορηγό την αγγειοχειρουργική κλινική VenoCare και την ομάδα "Bring them back" για να γίνει ο πρώτος αγώνας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

«Αυτό έγινε για να αξιοποιήσουμε την δημοτικότητα και την απήχηση που είχε ο συγκεκριμένος αγώνας, για την παγκόσμια ημέρα τρεξίματος, που φέτος συνέπεσε με την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος», επισήμανε. 

750 άνθρωποι όλων των ηλικιών έτρεξαν με αίτημα την επιστροφή των Γλυπτών

«Παρά τη ζέστη, στον Υμηττό, βρεθήκαμε πάνω από 750 άτομα, όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά σε καρότσια, παιδιά δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, μέχρι και ηλικιωμένοι που συμμετείχανε στα αγωνίσματα.

Ο αγώνας ήταν δωρεάν για όλους. 600 μέτρα για τα παιδιά μέχρι δημοτικό, 1 χιλιόμετρο για το γυμνάσιο και για τους ενήλικες ήταν 5 χιλιόμετρα σε άσφαλτο, 5 χιλιόμετρα τρέιλ για τους λάτρεις του βουνού και 10 χιλιόμετρα δρόμο για όσους θέλανε λίγο μεγαλύτερη απόσταση», συνεχίζει.

Τον αγώνα δρόμου τίμησε  με την παρουσία του και ο τυφλός μαραθωνοδρόμος Στέργιος Σιούτης

«Πιστεύω πως είμαστε πιο κοντά από ποτέ για την επανένωση»

Όπως επισημαίνει: «Εγώ βρέθηκα εκεί αρχικά ως εμπνεύστρια του κινήματος "Bring them Back" για να ευαισθητοποιήσουμε όλο τον κόσμο. Ήταν πολύ όμορφη εκδήλωση και την χαρήκαν όλοι. Μάλιστα, μια ημέρα πριν τον αγώνα μέχρι και η Τουρκία στην Unesco παραδέχτηκε πως δεν υπάρχει φιντάνι του Έλγιν και αυτό είναι ένα ευχάριστο νέο που μας γεμίζει αισιοδοξία και πιστεύω πως είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επανένωση.

Όπως μας είπε ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθ. Νικόλαος Σταμπολίδης, ‘’στην αρχαία Ελλάδα ο πολιτισμός μιας χώρας φαινόταν από τον αθλητισμό. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό μέσα από τον αθλητισμό να συναντάμε τον αθλητισμό’’».

«Σκοπός να γίνουν τέτοιες εκδηλώσεις και σε άλλα σημεία του κόσμου»

Τέλος, η κυρία Βούτσαλη τονίζει πως «σκοπός είναι να γίνουν και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα σημεία του κόσμου. Θα ήταν υπέροχο να γίνει μια διοργάνωση εδώ στην Αθήνα και ταυτόχρονα στο Λονδίνο αλλά και στην Αυστραλία, τη Βουδαπέστη, γιατί οι Έλληνες είμαστε παντού και το θέμα αυτό μας απασχολεί όλους».

γλυπτά του ΠαρθενώνααγώναςΥμηττόςγλυπτάειδήσεις τώρα