Αθλητισμός|11.06.2024 16:00

Ντιέγκο Αλόνσο: «Μπορώ να πάω τον Παναθηναϊκό στο επόμενο επίπεδο»

Newsroom

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός παρουσίασε επίσημα τον νέο προπονητή της ομάδας Ντιέγκο Αλόνσο, ο οποίος ανέλυσε το πλάνο του για το Τριφύλλι, μίλησε για την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του και αναφέρθηκε στην πρόκληση που αποτελεί για τον ίδιο η επιστροφή των Πρασίνων στην κορυφή.

Η συνέντευξη Τύπου του Ουρουγουανού τεχνικού έγινε στο Νομισματικό Μουσείο και τον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού παρουσίασε ο τεχνικός διευθυντής του συλλόγου Γιάννης Παπαδημητρίου.

«Στον Παναθηναϊκό πιστεύουμε ότι οι ομάδες εξελίσσονται και αυτή είναι η κεντρική ιδέα πάνω στην οποία στηριζόμαστε. Οι ομάδες δεν αγοράζονται και οι ομάδες δεν γίνονται κάθε χρόνο με “ράβε-ξήλωνε”. Ο Παναθηναϊκός τα τρία τελευταία χρόνια έχει μια ομάδα, η οποία έχει φέρει καλά πράγματα. Έφερε δύο Κύπελλα, έφερε την είσοδο στους ομίλους των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων ξανά, σίγουρα όμως δεν μας έφερε τον μεγάλο στόχο όλων μας, που είναι ο Παναθηναϊκός να γίνει πρωταθλητής» είπε αρχικά ο κ. Παπαδημητρίου.

Συνέχισε δε λέγοντας: «Στη διαδικασία τού να βρούμε τον προπονητή μας, εμείς θέλουμε να βελτιώσουμε το μοντέλο παιχνιδιού μας, το οποίο είχαμε μέχρι τώρα, βάζοντας κάποια καινούργια στοιχεία, που ουσιαστικά θα μας φτάσουν στον μεγάλο στόχο που είναι να γίνουμε πρωταθλητές. Ποια είναι αυτά τα τρία στοιχεία που θέλαμε να έχει ο νέος μας προπονητής: τακτικά θέλουμε ένα πιο άμεσο και κάθετο ποδόσφαιρο, θέλουμε να έχουμε καλύτερες μεταβάσεις και όταν θα έχουμε την μπάλα και όταν δεν θα την έχουμε, και βέβαια θέλουμε ένα σοβαρό τακτικό πλάνο που θα μπορεί να υποστηρίξει όλο αυτό.

Στο αθλητικό κομμάτι, θέλουμε η ομάδα μας να έχει περισσότερη ένταση τόσο στις προπονήσεις όσο και στα παιχνίδια προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό και να γίνουμε εμείς οι πρωταθλητές. Και βέβαια θέλαμε έναν προπονητή που θα ξέρει τι σημαίνει πρωταθλητισμός και θα ξέρει τι εστί Παναθηναϊκός, έναν προπονητή που θα βγάλει μέσα από τη σχέση του και την καθημερινή δουλειά με τους ποδοσφαιριστές το 100%. Για εμάς στον Παναθηναϊκό είναι ακρογωνιαίος λίθος η καλή σχέση προπονητή και παικτών και γενικότερα η ενότητα που μπορεί να φέρει ένας προπονητής.

Θέλουμε να φέρουμε τον Παναθηναϊκό στη θέση που του αρμόζει, στη θέση του πρωταθλητή. Πιστεύουμε λοιπόν ότι η προσωπικότητα του κ. Αλόνσο και η προπονητική του φιλοσοφία είναι πάρα πολύ συμβατά σ’ αυτό το οποίο ψάχνουμε. Θέλω να τον καλωσορίσω και να του ευχηθώ καλή επιτυχία»…

«Όπου ο κόσμος βλέπει ένα πρόβλημα, εγώ βλέπω μια λύση»

Από την πλευρά του ο Ντιέγκο Αλόνσο είπε στα βασικά σημεία της τοποθέτησής του: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Παναθηναϊκό που μου δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να είμαι ο προπονητής του. Ευχαριστώ τον κύριο πρόεδρο και τον Γιάννη Παπαδημητρίου που έδειξαν εμπιστοσύνη σ’ εμένα. Ξέρω ότι έχω ένα καθήκον δύσκολο. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι αν όλοι σταθούμε σαν μια οικογένεια θα έχουμε τη δυνατότητα να τα καταφέρουμε».

Ερωτηθείς για την πίεση και τις απαιτήσεις που υπάρχουν για πρωταθλητισμό σχολίασε: «Γνωρίζω την κατάσταση του συλλόγου. Ακριβώς, το σημαντικότερο κίνητρο για εμένα προκειμένου να έρθω εδώ ήταν πως ο Παναθηναϊκός έχει 14 χρόνια χωρίς να πάρει πρωτάθλημα. Για εμένα αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά στόχο. Είμαι θετικός εκ φύσεως. Όπου ο κόσμος βλέπει ένα πρόβλημα, εγώ βλέπω μία λύση. Αυτή η στιγμή αποτελεί ένα κίνητρο, μετά από 14 χρόνια, να απαντήσουμε».

Αναφερθείς στον διαθέσιμο χρόνο που έχει μέχρι το πρώτο επίσημο παιχνίδι στα Κύπελλα Ευρώπης κι αν είναι αρκετός για να περάσει αυτά που θέλει στην οποία, απάντησε: «Νομίζω ότι πρέπει να χωρίσουμε σε δύο μέρη την ερώτηση. Το πρώτο είναι πώς θα φτάσουμε για να αντιμετωπίσουμε τον πρώτο αγώνα. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να φτάσουμε σε καλή κατάσταση. Ξέρουμε επίσης από τα χαρακτηριστικά της αγοράς ότι το photo finish της ομάδας θα είναι στις 31 Αυγούστου. Όσον αφορά την τακτική, αναμφισβήτητα θεωρούμε πως σε πέντε εβδομάδες θα ανταποκρινόμαστε πολύ καλά. Με την πάροδο των παιχνιδιών και των μηνών, σίγουρα θα γινόμαστε πολύ καλύτεροι».

«Μου αρέσουν οι επιθετικές ομάδες»

Μιλώντας για την εικόνα που έχει σχηματίσει μετά την ανάλυση όλων των αγώνων του Παναθηναϊκού τους οποίους παρακολούθησε, ο κ. Αλόνσο είπε: «Αναμφισβήτητα, υπήρχαν πολλά πράγματα που μου άρεσαν στην ομάδα. Γι’ αυτό είμαι εδώ διότι αισθάνομαι πως η ομάδα είναι καλή. Υπάρχουν και πράγματα που θα ήθελα να τα κάνω όπως αρέσουν σε εμένα. Μου αρέσουν οι επιθετικές ομάδες που πιέζουν και νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε, ως μία ομάδα που ανακτά γρήγορα την μπάλα και βεβαίως ως μια επιθετική ομάδα. Περισσότερο απ’ το να μιλήσω για το παρελθόν, σας μιλάω για το μέλλον. Άρα θέλω πίεση ψηλά, ένταση στην ομάδα και κάθετη ανάπτυξη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο κ. Αλόνσο είπε αναφορικά με το υπάρχον ρόστερ ότι «η ομάδα έχει μία γερή βάση και θα δουλέψουμε για να τη βελτιώσουμε. Συνεργαζόμαστε με τη διοίκηση ώστε να βρούμε παίκτες με τα χαρακτηριστικά που χρειάζομαι. Αν θέλουμε μια ομάδα με ένταση που είναι γρήγορη και να παίζει κάθετα, χρειαζόμαστε παίκτες με ανάλογα χαρακτηριστικά».

Επίσης, ο νέος κόουτς του Τριφυλλιού, ήταν σαφής για αυτά τα οποία ζητεί απ’ τους ποδοσφαιριστές του: «Υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν τα διαπραγματεύομαι: τη φιλοδοξία, την όρεξη για νίκη και την προπόνηση με σκοπό τη νίκη. Όταν έχει κάποιος αυτά τα στοιχεία, τότε οι ομάδες έχουν ταυτότητα».

«Ο εχθρός είναι έξω, αυτόν πρέπει να κερδίσουμε»

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του πως η ενότητα αποτελεί βασικό συστατικό για την επιτυχία μιας ομάδας: «Είμαι σίγουρος πως οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τα πρωταθλήματα δεν μπορούμε να τα κερδίσουμε μόνοι μας. Θα χρειαστούμε τους πάντες. Όλους τους παίκτες, όλο το σταφ, όλη τη διοίκηση και πάνω απ’ όλα τους φιλάθλους μας, που ξέρω ότι τελευταία ήταν απογοητευμένοι. Ποτέ όμως δεν έχασαν την αγάπη τους για τον σύλλογο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Εγώ δεν θα ζητήσω κάτι απ’ τους φιλάθλους μας γιατί εμείς είμαστε εκείνοι που πρέπει να δώσουμε στους φιλάθλους μας. Και τότε εκείνοι θα αισθανθούν περήφανοι για εμάς, τόσο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όσο και στο πρωτάθλημα. Όλοι μαζί σαν οικογένεια. Γιατί δεν μπορεί να είμαστε εχθροί μεταξύ μας. Ο εχθρός είναι έξω. Αυτόν πρέπει να κερδίσουμε».

Αναλύοντας τους λόγους που τον οδήγησαν στον Παναθηναϊκό ο κ. Αλόνσο είπε, μεταξύ άλλων: «Το πρώτο είναι το πρότζεκτ. Η ομάδα τα τρία τελευταία χρόνια δουλεύει πάρα πολύ καλά, αν και δεν μπόρεσε να κερδίσει το πρωτάθλημα. Πήρε όμως δύο Κύπελλα. Πιστεύω ότι μπορώ να πάω τον Παναθηναϊκό στο επόμενο επίπεδο. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο: τα 14 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας και το πρότζεκτ που υπάρχει πίσω μου ώστε να με στηρίξει για να τα καταφέρω. Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως είναι οι παίκτες και οι φίλαθλοι που είδα. Αν είμαστε όλοι μαζί κάθε φορά θα γινόμαστε όλο και πιο επικίνδυνοι, πιο δυνατοί και θα είμαστε πιο κοντά στο να καταφέρουμε τους στόχους μας. Δεν μπορούμε να γίνουμε πρωταθλητές τον Αύγουστο, ούτε τον Δεκέμβριο. Τα πρωταθλήματα τελειώνουν τον Μάιο κι εκεί ακριβώς πρέπει να φτάσουμε. Κι όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να δουλέψουμε δυνατά και ενωμένοι σαν μια οικογένεια. Και αυτό υπόσχομαι στον σύλλογο, στους φιλάθλους και στους παίκτες».

Κατέληξε δε λέγοντας για την ταυτότητα που θέλει να έχει ο Παναθηναϊκός επί των ημερών του: «Όταν θα μας βλέπουν να παίζουμε, ακόμα και αν είμαστε χωρίς τη φανέλα, θα ξέρει ο κόσμος ότι είμαστε εμείς, ο Παναθηναϊκός»…

Παναθηναϊκόςειδήσεις τώραΝτιέγκο Αλόνσο