Αθλητισμός|13.06.2024 00:15

Ασημένιος ο ιπτάμενος Καραλής στη Ρώμη! Απίθανες πτήσεις του Μανόλο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Newsroom

Ο απίθανος Εμανουήλ Καραλής κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης. Ο Μανόλο πραγματοποιήσε μεγάλο αγώνα στο Ολίμπικο, έκανε σπουδαίες πτήσεις, πέτυχε ατομικό ρεκόρ (5,87μ.) και έφερε στην Ελλάδα το δεύτερο μετάλλιο στο επί κοντώ μετά τον θρυλικό Χρήστο Παπανικολάου που τα είχε καταφέρει ξανά το μακρινό 1966!

Παράλληλα, έγινε ο πρώτος Έλληνας επικοντιστής που επιχείρησε άλμα πάνω απ' τα έξι μέτρα (6,02μ.), ενώ χάρισε στην Ελλάδα το τρίτο της μετάλλιο στους αγώνες της Ρώμης μετά το χρυσό του Τεντόγλου και το ασημένιο της Στεφανίδη.

Ο Καραλής κατέκτησε το πρώτο του μετάλλιο σε επίπεδο ανδρών στο Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης το 2023, όπου πήρε το ασημένιο, ενώ ακολούθησε το 2024 το χάλκινο στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου στη Γλασκώβη. Επίσης, έχει και την άκρως τιμητική τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο καταπληκττικός αγώνας του Καραλή

Ο Καραλής άφησε στο ξεκίνημα τα 5,35μ. και έκανε το πρώτο άλμα του στα 5,50μ. Και ήταν απόλυτα επιτυχημένο αρχίζοντας ιδανικά την παρουσία του στο Ολίμπικο.

Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η προσπάθεια του Καραλή και στα 5,65μ., ύψος που επίσης πέρασε με την πρώτη.

Ο Μανόλο πραγματοποίησε μια μεγάλη... πτήση και στα 5,75μ., ύψος που πέρασε ξανά με την πρώτη προσπάθεια.

Με επτά άλτες να συνεχίζουν, ο πήχης ανέβηκε στα 5,82μ.. Εκεί άπαντες απέτυχαν στην πρώτη προσπάθεια πέραν του Ντουμπλάντις, ο οποίος το πέρασε με άνεση το ύψος. Ο Καραλής δεν τα κατάφερε με την πρώτη, όμως το πέτυχε με τη δεύτερη πραγματοποιώντας ένα σπουδαίο άλμα, το οποίο τον έφερε σε θέση μεταλλίου καθώς μόνο ο Ντουμπλάντις, ο Τούρκος Σάσμα κι ο Μανόλο τα κατάφεραν.

Μόλις πέντε αθλητές συνέχισαν αλλά ο Καραλής ήταν αποφασισμένος και έτοιμος για το μετάλλιο. Και στην πρώτη του προσπάθεια στα 5,87μ. τα κατάφερε. Με ένα εκπληκτικό άλμα πέρασε πάνω απ' τον πήχη κάνοντας ατομικό ρεκόρ! Μάλιστα σ' αυτό το σημείο του αγώνα ήταν πρώτος καθώς ο Ντουμπλάντις αποφάσισε να αφήσει τα 5,87μ., ενώ οι υπόλοιποι απέτυχαν στην πρώτη τους προσπάθεια.

Με τους υπόλοιπους άλτες να έχουν αποτύχει στα 5,87μ. ο Καραλής έμεινε να παλεύει με τον μυθικό Ντουμπλάντις για το χρυσό! Φυσικά, ο απίθανος Σουηδός πέρασε με... υπερπτήση τα 5,92μ. ανεβαίνοντας ξανά στην πρώτη θέση. Ο Καραλής δεν τα κατάφερε στο ίδιο ύψος, το οποίο άφησε για το ασύλληπτο 5,97 και αργότερα για το αδιανόητο για Έλληνα επικοντιστή, 6,02μ.. Δεν τα κατάφερε, όμως είδε τον πήχη σε ένα σημείο, όπου κανείς άλλος Έλληνας δεν είχε επιχειρήσει να περάσει...

Λίγο αργότερα ο Ντουμπλάντις κατέρριψε το δικό του ρεκόρ αγώνων (6,06μ.) με επίδοση 6,10μ., ενώ επιχείρησε να σπάσει (ανεπιτυχώς) και το παγκόσμιο ρεκόρ στα 6,25μ.. Δεν τα κατάφερε αλλά είναι θέμα χρόνου...

Ο δεύτερος μετά τον Παπανικολάου

Η Ελλάδα πανηγυρίζει το δεύτερο μετάλλιο της σε Ευρωπαϊκό στο επί κοντώ μετά από 58 χρόνια! Ο Χρήστος Παπανικολάου ήταν μέχρι τώρα ο μοναδικός άλτης που είχε χαρίσει στην Ελλάδα μετάλλιο στο επί κοντώ. Συνέβη το μακρινό 1966 στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης με άλμα στα 5,05μ..

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβουΕμμανουήλ ΚαραλήςΑρμάντ Ντουπλάντιςειδήσεις τώρα