Αθλητισμός | 15.06.2024 23:59

Euro 2024: Ιταλία - Αλβανία 2-1

Newsroom

Δέχθηκε γκολ με τη σέντρα, αγχώθηκε αλλά εν τέλει η Ιταλία έκανε την ολική ανατροπή και πανηγύρισε μια πολύτιμη νίκη με 2-1 απέναντι στη μαχητική Αλβανία για τον δεύτερο όμιλο του Euro 2024. Το Ντόρτμουντ θύμισε κάτι από... Τίρανα καθώς το Βεσφτάλεν γέμισε από Αλβανούς φιλάθλους, όμως οι Ιταλοί θύμισαν ότι διαθέτουν μια απ' τις πιο βαριές φανέλες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο...

Οι πρωταθλητές Ευρώπης κινδύνευσαν με... γκέλα αλλά απέφυγαν το παρθενικό σοκ στη διοργάνωση κάνοντας και το πρώτο βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Η Σκουάντρα Ατζούρα επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί μετά τις Γερμανία, Ελβετία και Ισπανία και -μαζί με τους Φούριας Ρόχας- έχουν τον πρώτο λόγο για να πάρουν το εισιτήριο για τους 16 απ' τον δεύτερο όμιλο.

Οι Αλβανοί θα μπορούσαν να έχουν κάνει το πρώτο μεγάλο «μπαμ» στο Euro 2024, καθώς προηγήθηκαν με γκολ-ρεκόρ απ' τον Μπαϊράμι στα 23 δευτερόλεπτα, ενώ έχασαν και τεράστια ευκαιρία στις καθυστερήσεις για την ισοφάριση. Οι Ατζούρι γύρισαν το ματς με δύο τέρματα σε ένα πεντάλεπτο (11' και 16') απ' τον Μπαστόνι και τον Μπαρέλα και στη συνέχεια κράτησαν μακριά απ' το γκολ τους Αλβανούς...

Την επόμενη αγωνιστική ο δεύτερος όμιλος έχει μεγάλο ντέρμπι που εν πολλοίς θα κρίνει την πρώτη θέση καθώς η Ιταλία θα παίξει με την Ισπανία, ενώ στο άλλο ζευγάρι μεταξύ Αλβανίας - Κροατίας ενδεχομένως θα κριθεί η τρίτη θέση...

Βαθμολογία - 2ος όμιλος

  1. Ισπανία 3 (3-0)
  2. Ιταλία 3 (2-1)
  3. Αλβανία 0 (1-2)
  4. Κροατία 0 (0-3)

Επόμενη αγωνιστική

  • 19/6, 16.00 Κροατία - Αλβανία
  • 20/6, 22.00 Ισπανία - Ιταλία

Highlights

Το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία των Euro

Η Αλβανία πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό στο ματς καθώς σκόραρε μόλις στα 23 δευτερόλεπτα! Ο Ντι Μάρκο έκανε λανθασμένο γύρισμα σε εκτέλεση πλαγίου, ο Μπαϊράμι «μυρίστηκε» την... γκέλα κυνηγώντας τη φάση και με ένα τρομερό βολέ άνοιξε το σκορ (0-1) μέσα σε πανδαιμόνιο απ' τους χιλιάδες Αλβανούς που γέμισαν το Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ. Ο μεσοεπιθετικός της Σασουόλο πέτυχε το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία των Euro ξεπερνώντας εκείνο που είχε πετύχει ο Κιριτσένκο στα 67 δευτερόλεπτα του αγώνα της Ρωσίας με την Ελλάδα στο Euro 2004.

Παρά το σοκ και το δυναμικό ξεκίνημα των Αλβανών, οι Ιταλοί αντέδρασαν με ψυχραιμία και ένα δεκάλεπτο αργότερα έφεραν το ματς στα ίσια. Στο 11' ο Πελεγκρίνι σέντραρε μετά από εκτέλεση κόρνερ του Ντι Μάρκο και ο Μπαστόνι κυριάρχησε στον αέρα σκοράροντας με κεφαλιά για το 1-1. O 25χρονος αμυντικός της Ίντερ σκόραρε μόλις για δεύτερη φορά με τη φανέλα της Σκουάντρα Ατζούρα!

Σε ένα εκρηκτικό πεντάλεπτο η Ιταλία σκόραρε για δεύτερη φορά κάνοντας την ολική ανατροπή. Στο 16', έπειτα από απομάκρυνση της μπάλας απ' την αλβανική άμυνα, ο Μπαρέλα έπιασε έναν κεραυνό απ' το ύψος της μεγάλης περιοχής. Το σουτ του 27χρονου μεσοεπιθετικού της Ίντερ καρφώθηκε στα δίχτυα. Ήταν το δέκατο γκολ του με τη φανέλα της Εθνικής. 

Η Ιταλία είχε σπουδαίες ευκαιρίες για να σκοράρει για τρίτη φορά, όμως ο Στρακόσα (με ασύλληπτη επέμβαση) και το δοκάρι σταμάτησαν την προσπάθεια του Φρατέζι στο 33'. Επίσης, ο Αλβανός γκολκίπερ απέτρεψε και το γκολ του Σκαμάκα στο 40'.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Αλβανία προσπάθησε να γίνει περισσότερο ενεργητική αλλά η Ιταλία διαχειρίστηκε αποτελεσματικά το προβάδισμα στο σκορ. Κράτησε τους Αλβανούς μακριά απ' την περιοχή του Ντοναρούμε και κλείδωσε το πολύτιμο τρίποντο στο ξεκίνημα του ομίλου. Στο 90' πάντως η Αλβανία έχασε τεράστια ευκαιρία για να ισοφαρίσει αλλά το πλασέ του Μανάι από πλάγια θέση κατέληξε λίγο έξω καθώς μπάλα βρήκε και στο σώμα του Ντοναρούμα.

Ιταλία: Ντοναρούμα, Μπαστόνι, Ντιμάρκο (82' Νταρμιάν), Καλαφιόρι, Ντι Λορέντζο, Ζορζίνιο, Μπαρέλα (90+2' Φολορούνσο), Φρατέζι, Πελεγκρίνι (77' Κριστάντε), Κιέζα (77' Καμπιάσο), Σκαμάκα (82' Ρετέγκι).

Αλβανία: Στρακόσα, Μιτάι, Αγέτι, Ντζιμσίτι, Χισάι, Μπαϊράμι (87' Μούτσι), Ραμαντάνι, Ασλάνι, Ασάνι (68' Χόξα), Σεφέρι (68' Λάτσι), Μπρόγια (77' Μανάι).

ειδήσεις τώραΕθνική ΙταλίαςΕθνική ΑλβανίαςEuro 2024