Αθλητισμός|19.06.2024 00:00

Euro 2024: Πορτογαλία - Τσεχία 2-1

Newsroom

Με γκολ του Φρανσίσκο Κονσεϊσάο στο 92' η Πορτογαλία λυτρώθηκε νικώντας 2-1 με ανατροπή την Τσεχία σε ματς για την πρώτη αγωνιστική του 6ου ομίλου στο Euro 2024.

Η παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο τα βρήκε σκούρα μετά το γκολ που πέτυχαν οι Τσέχοι με τον Πρόβοντ (62') κόντρα στη ροή του αγώνα. Όμως αντέδρασαν κι αφού ισοφάρισαν με αυτογκόλ του Χράνατς (69') κι είδαν να ακυρώνεται το τέρμα του Ζότα στο 87', βρήκαν το νικητήριο γκολ απ' τα πόδια του Φρανσίσκο Κονσεϊσάο, του 21χρονου γιου του θρύλου της Πορτογαλίας και του ΠΑΟΚ, Σέρτζιο Κονσεϊσάο.

Ο νεαρός άσος της Πόρτο είχε περάσει στο ματς ως αλλαγή μόλις δύο λεπτά προτού σκοράρει! Και πέτυχε το μεγαλύτερο γκολ της καριέρας του, που χάρισε προβάδισμα πρόκρισης στην Πορτογαλία που έφτασε σε μια πολύτιμη νίκη. Ήταν το πρώτο του τέρμα με την Εθνική μόλις στην τρίτη του παρουσία!

 

Βαθμολογία

  1. Τουρκία 3 (3-1)
  2. Πορτογαλία 3 (2-1)
  3. Τσεχία 0 (1-2)
  4. Γεωργία 0 (1-3)

Επόμενη αγωνιστική

  • 22/6, 16.00 Γεωργία - Τσεχία
  • 22/6, 19.00 Τουρκία - Πορτογαλία

Highlights

Τα ρεκόρ του Κριστιάνο και του Πέπε

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγραψε «χρυσή» ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης που έχει συμμετάσχει σε έξι διαφορετικά Euro! Ο 39χρονος επιθετικός της Αλ Νασρ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο τουρνουά του 2004, οπότε αγωνίστηκε στην πρεμιέρα κόντρα στη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ελλάδα, ενώ ακολούθησαν οι παρουσίες στα Euro 2008, 2012, 2016 (αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης) και 2020. Μια 20ετία στο υψηλότερο επίπεδο!

Ένα μεγάλο ρεκόρ κατέγραψε και ο έτερος θρύλος της Πορτογαλίας. Ο Πέπε με την παρουσία του στο παιχνίδι με την Τσεχία έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί ποτέ σε Euro. O αμυντικός της Πόρτο αγωνίστηκε σε ηλικία 41 ετών και 113 ημερών, ξεπερνώντας τον Ούγγρο Γκάμπορ Κίραλι, ο οποίος στο Euro 2018 ήταν 40 ετών και 86 ημερών. Τρίτος στη λίστα είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όντας 39 ετών και 134 ημερών.

Η εξέλιξη του αγώνα

Η Πορτογαλία πήρε εξαρχής ολοκληρωτικά τον έλεγχο του παιχνιδιού, παίζοντας στο... μισό γήπεδο την Τσεχία, η οποία βρισκόταν διαρκώς πίσω απ' την μπάλα. Οι Ίβηρες απείλησαν για πρώτη φορά στο 26' με τον Λεάο, ο οποίος για λίγα εκατοστά δεν πρόλαβε την μπάλα σε πλεονεκτική θέση. Στο 31' ήταν η σειρά του Ρονάλντο να αγγίξει το γκολ το γκολ. Ο CR7 βγήκε απέναντι στον Στάνεκ, ο οποίος όμως απέκρουσε εντυπωσιακά. Η μαζική άμυνα των Τσέχων απέφερε αποτελέσμα πάντως καθώς το ημίχρονο έληξη ισόπαλο δίχως γκολ.

Η Πορτογαλία μπήκε φουριόζα και στο δεύτερο ημίχρονο αναζητώντας το γκολ. Πίεσε τους Τσέχους, δημιούργησε 2-3 ευκαιρίες αλλά δεν σκόραρε. Συνέβη το αντίθετο καθώς η Τσεχία στο 62' σόκαρε τον Ρονάλντο και την παρέα του. Ο Πρόβοντ με ένα καταπληκτικό σουτ έξω απ' τη μεγάλη περιοχή άνοιξε το σκορ στην πρώτη φάση της Τσεχίας στο ματς (0-1)!

Οι Πορτογάλοι τα χρειάστηκαν αλλά αντέδρασαν άμεσα έστω και με αρκετή δόση τύχης. Στο 69' ο Νούνο Μέντες κυριάρχησε στον αερά παίρνοντας την κεφαλιά στο ύψος της μικρής περιοχής. Ο Στάνεκ απέκρουσε σωτήρια όμως η μπάλα προσέκρουσε στο καλάμι του Χράνατς, ο οποίος άθελά του πέτυχε το αυτογκόλ που διαμόρφωσε το 1-1.

Στο 87' ο Ρονάλντο είχε δοκάρι με κεφαλιά, ενώ στην επαναφορά ο Ζότα πήρε το ριμπάουντ και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ωστόσο το τέρμα ακυρώθηκε με παρέμβαση του VAR καθώς ο Κριστιάνο βρισκόταν οριακά εκτεθειμένος.

Τελικά η Πορτογαλία βρήκε το γκολ που κυνήγησε με μανία. Στο 92' οι δύο αλλαγές που έκανε ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ δύο λεπτά πριν, συνεργάστηκαν εξαιρετικά υπογράφοντας την ολική ανατροπή. Ο Πέντρο Νέτο έκανε το γύρισμα και ο Φρανσίσκο Κονσεϊσάο, ο 21χρονος γιος του Σέρτζιο Κονσεϊσάο, εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Χράνατς και σκόραρε από κοντά διαμορφώνοντας το τελικό 2-1.

Πορτογαλία: Ντιέγκο Κόστα, Ρούμπεν Ντίας, Πέπε, Νταλότ (63' Ινάσιο), Κανσέλο (90' Νέλσον Σεμέντο), Μπερνάρντο Σίλβα, Μπρούνο Φερνάντες, Βιτίνια (90' Φρ. Κονσεϊσάο), Νούνο Μέντες (90' Πέντρο Νέτο), Ρονάλντο, Λεάο (63' Ζότα).

Τσεχία: Στάνεκ, Χόλες (90+3' Τσόλι), Χράνατς, Κρέιτσι, Τσούφαλ, Ντούντερα, Σουλτς (79' Σέβτσικ), Σούτσεκ, Πρόβοντ (79' Μπαράκ), Σικ (61' Τσίτιλ), Κούχτα (60' Λινγκρ).

Εθνική ΤσεχίαςEuro 2024Εθνική ΠορτογαλίαςEuroειδήσεις τώρα