Αθλητισμός|21.06.2024 23:00

Φιλική νίκη επί της Πολωνίας και θετική εικόνα για την Εθνική μπάσκετ που όμως θέλει χρόνο και δουλειά

Newsroom

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη μάχη της Εθνικής μπάσκετ στο Προολυμπιακό τουρνουά άρχισε και η Γαλανόλευκη έδωσε το πρώτο φιλικό της παιχνίδι αφήνοντας θετικές εντυπώσεις.

Η Ελλάδα αγωνίστηκε χωρίς τον μεγάλο της αστέρα, Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά έδειξε τις δυνατότητες που έχει. Είναι δεδομένο όμως ότι ακόμα  χρειάζεται χρόνο και δουλειά για να δέσει το σύνολο του Βασίλη Σπανούλη που επικράτησε σε φιλική αναμέτρηση της Πολωνίας με 78-73.

Στο μόλις πρώτο φιλικό είναι δύσκολο να βγουν συμπεράσματα, ειδικά όταν από την Ελλάδα λείπει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά το μεγάλο κέρδος της Εθνικής ήταν οι λύσεις που πήρε από τον πάγκο στη διάρκεια της αναμέτρησης. Η ομάδα του Σπανούλη έδειξε τις δυνατότητές της στο πρώτο φιλικό κόντρα στην Πολωνία, έχοντας διαστήματα που απέδωσε αυτό που θέλει ο ομοσπονδιακός τεχνικός, αλλά και αρκετά κενά το παιχνίδι της, κάτι φυσιολογικό για το πρώιμο της προετοιμασίας.

Αποχώρησε στην τρίτη περίοδο με σκίσιμο στο φρύδι ο Γιώργος Παπαγιάννης, η κατάστασή του όμως δεν εμπνέει ανησυχία.

Πρόβλημα τα 41 τρίποντα που σούταρε η Εθνική ομάδα σε σχέση με τα μόλις 19 δίποντα που είχε στο ματς. Έχασε και τη μάχη των ριμπάουντ (38-41), αλλά είχε 26 ασίστ για 10 λάθη.

Πρώτοι σκόρερ για τη Γαλανόλευκη ήταν οι Γιώργος Παπαγιάννης και Βασίλης Τολιόπουλος, που είχαν από 12 πόντους, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο να είναι εξαιρετικός με 11 πόντους και 3/4 τρίποντα. Στους ο εξαιρετικός Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, που είχε και 6 ριμπάουντ, όσους πρόσθεσε και ο Νικ Καλάθης, που μοίρασε και 5 τελικές πάσες.

Από την πλευρά της Πολωνίας, πρώτος σκόρερ ήταν ο Σλότερ με 17 πόντους και 3/7 τρίποντα, με τον Ιγκόρ Μίλισιτς να προσθέτει άλλους 13 και να κάνει double-double με 12 ριμπάουντ. Στους 11 ο Αλεξάντερ Μπαλτσερόφκσι.

Ελλάδα: Γουόκαπ 7, Λούντζης 3 (1), Λαρεντζάκης, Μωραΐτης 3 (1), Τολιοπουλος 12 (3), Καλάθης 8 (1), Καλαϊτζάκης 8 (1), Παπαγιάννης 12 (2), Χαραλαμπόπουλος 11 (3), Κουζέλογλου 2, Χουγκάζ 7 (1), Μήτογλου 6.

Πολωνία: Πλούτα, Μπαλτσερόφσκι 11 (1), Σοκολόφσκι 9 (2), Σλότερ 17 (3), Μίλιτσιτς 13 (1), Μάζουρτσακ 2, Πονίτκα 9 (1), Ντζιέβα 6, Μπογκούσκι 2, Μίχαλακ 4, Ζολνιέρεβιτς, Νίζιολ.

Σπανούλης για Σλούκα: «Είναι μια πολύ μεγάλη απουσία»

Ο Βασίλης Σπανούλης δήλωσε ικανοποιημένος από την εμφάνιση της Εθνικής Ανδρών μετά τη νίκη επί της Πολωνίας εστιάζοντας στην καλή άμυνα μετά την πρώτη περίοδο.

«Ήταν το πρώτο μας φιλικό σε αυτή τη μίνι προετοιμασία. Παίζαμε με μια πάρα πολύ καλή ομάδα, που είναι πολύ δουλεμένη και στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ ήταν στην τετράδα. Ήμασταν πολύ κακοί στο πρώτο δεκάλεπτο και στη συνέχεια δεχτήκαμε 45 πόντους σε τρεις περιόδους. Είχαμε 26 ασίστ, που δείχνουν την ποιότητά μας σαν ομάδα, με 28 χαμένα τρίποντα. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει και ρεκόρ. Δεν μου αρέσει ο συσχετισμός δίποντα-τρίποντα, αλλά πολλές φορές παίρνεις ό,τι σου δίνει η άμυνα. Καλά έκαναν τα παιδιά και έπαιρναν τα τρίποντα, αφού όλη η άμυνα της Πολωνίας έκλεινε μέσα. Μπορεί να χάσαμε πολλά σουτ, αλλά το σημαντικό είναι να βγάζουμε ελεύθερα σουτ. Πιστεύω πως έχουμε εξαιρετικούς σουτέρ και μου αρέσει που δημιουργούμε καλά σουτ. Είμαι σίγουρος πως όλοι θα σουτάρουν εξαιρετικά. Μας αρέσει να κάνουμε kick out πάσες. Όταν τα σουτ είναι καλά, θα πάρουμε αυτό που θέλουμε από την ομάδα», ανέφερε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Είμαι ευχαριστημένος από τα παιδιά. Χρειαζόμαστε τις προπονήσεις και τα φιλικά που έχουμε για να είμαστε έτοιμοι για το Προολυμπιακό. Τα στοιχεία που θέλουμε είναι να έχουμε πίεση στην μπάλα, έχουμε μια από τις καλύτερες περιφερειακές άμυνες, έχουμε μέγεθος στους ψηλούς και μπορούμε να παίξουμε καλή άμυνα. Στην επίθεση έχουμε παιδιά που μπορούν να διαβάσουν εξαιρετικά το παιχνίδι. Περιμένουμε τον Γιάννη, τον Κώστα και τον Κώστα για να μπουν στις προπονήσεις και να είμαστε πλήρεις στο Ακρόπολις. Στις εθνικές ομάδες δεν μπορείς να παίξεις σπουδαίο μπάσκετ σε τόσο σύντομο διάστημα, αλλά οι Έλληνες έχουμε ψυχή και ξέρουμε να κερδίζουμε αν παίζουμε σωστά».

Για την απώλεια του Κώστα Σλούκα είπε: «Είναι μια πολύ μεγάλη απουσία, όλοι ξέρουμε τι παίκτης είναι. Προφανώς και ήθελε να αγωνιστεί, αλλά η υγεία του δεν το επιτρέπει. Για μας η υγεία είναι πάνω από όλα. Έχουμε εξαιρετικούς παίκτες και μπορούμε να καλύψουμε το κενό».

Για το πότε θα είναι διαθέσιμος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επισήμανε: «Υπάρχει ένας προγραμματισμός και τις επόμενες μέρες θα μπει κανονικά στην προπόνηση».

εθνική ΠολωνίαςΕθνική μπάσκετΕθνική ομάδαπροολυμπιακό τουρνουάειδήσεις τώρα