Αθλητισμός|23.06.2024 19:34

Ιστορικές κούρσες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: Χρυσά ο Γκολομέεβ και ο Χρήστου, ασημένια ο Μπίλας και ο Μακρυγιάννης!

Newsroom

Ο θρίαμβος της ελληνικής κολύμβησης συνεχίζεται στο Βελιγράδι! Ο Κριστιάν Γκολομέεβ και ο Στέργιος Μπίλας πέτυχαν το ανεπανάληπτο «1-2» στον τελικό των 50μ. ελεύθερο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και αμέσως μετά στον επόμενο τελικό των 100μ. ύπτιο ακολούθησε ένα δεύτερο σερί ιστορικό «1-2» από τον Απόστολο Χρήστου και τον Βαγγέλη Μακρυγιάννη!

Θρίαμβος των Γκολομέεβ και Μπίλα

Αρχικά στα 50μ. ελεύθερο, ο 31χρονος κολυμβητής του Παναθηναϊκού πήρε τη νίκη με 21.72 και ανέβηκε για πρώτη φορά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, μετά από τρία συνεχόμενα μετάλλια, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα (συν ένα ασημένιο σε Παγκόσμιο), στις προηγούμενες διοργανώσεις.

Μόλις ένα εκατοστό πιο πίσω (21.73), ήταν ο Στέργιος Μπίλας ο οποίος μάλιστα πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ νέων Κ23 και πρόσθεσε στη συλλογή του από τη σερβική πρωτεύουσα ένα ασημένιο μετάλλιο, μετά το χρυσό στα 50μ. πεταλούδα και το χάλκινο στα 4Χ100μ. ελεύθερο.

Χρυσό, ασημένιο και τρομεροί χρόνοι για Χρήστου και Μακρυγιάννη

Και αμέσως μετά, ο Απόστολος Χρήστου και ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στον τελικό των 100μ. ύπτιο βελτιώνοντας το «1-3» που είχαν κάνει πριν από δύο ημέρες στα 50μ.. Εντυπωσιακοί ήταν και οι χρόνοι τους που δίνουν ελπίδες ακόμα και για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς!

Ο Χρήστου, που κατέκτησε το τρίτο χρυσό της καριέρας του και πρώτο στο συγκεκριμένο αγώνισμα (όπου ως τώρα είχε ένα ασημένιο και τρία χάλκινα), τερμάτισε στο εκπληκτικό 52.23, τη δεύτερη καλύτερη επίδοσή του μετά το 52.09 που είχε κάνει το 2022, στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης. Ο Μακρυγιάννης είχε δείξει ότι μπορεί να «κατέβει» τα 53 δευτερόλεπτα και το επιβεβαίωσε, συντρίβοντας το ατομικό του ρεκόρ με 52.83. Πρόκειται για χρόνους που μπορούν να δώσουν αντίστοιχα μετάλλιο και πρόκριση στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, που ακολουθούν σε ένα μήνα στο Παρίσι.

«Ασημένιος ο Μάρκος στα 400μ. ελεύθερο

Η τελευταία ημέρα του Ευρωπαϊκού είχε ακόμα ένα μετάλλιο για την ελληνική αποστολή. Το τρίτο προσωπικό του μετάλλιο -και 17ο για την Ελλάδα- πανηγύρισε ο Δημήτρης Μάρκος. Ο Ελληνας πρωταθλητής κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον τελικό των 400μ. ελεύθερο με χρόνο 3:47.44 και σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ και στο τρίτο ατομικό αγώνισμα που «έπεσε», μετά τα 200μ. και τα 800μ. Ο 23χρονος κολυμβητής του ΑΝΟ Αργυρούπολης επιστρέφει από τη σερβική πρωτεύουσα με δύο ασημένια μετάλλια (400μ. και 800μ.) και ένα χάλκινο στα 4x200μ..

Οπως το συνηθίζει, ο Μάρκος έμεινε πίσω στην αρχή (8ος στα πρώτα 100μ.) και μετά άρχισε να κερδίζει έδαφος. Γύρισε πέμπτος στα 300μ., αλλά ήταν πια πολύ κοντά στους υπόλοιπους, εκτός του Αυστριακού Φέλιξ Αουμπεκ, που είχε ξεφύγει πολύ και έφτασε άνετα στη νίκη με το εντυπωσιακό 3:43.24. Ο Ελληνας πρωταθλητής έδωσε μάχη ως το τέλος με δύο αντιπάλους και τελικά κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση με 3:47.44, καταρρίπτοντας το 3:48.59 που είχε ο Κώστας Εγγλεζάκης από τις 17 Μαϊου 2021, στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης.

Συγκομιδή 17 μεταλλίων

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την παρουσία της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης του Βελιγραδίου φτάνοντας τα 17 μετάλλια! Είναι μακράν η καλύτερη συγκομιδή στην ιστορία της ελληνικής κολύμβησης.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΚολύμβησηςΚριστιάν ΓκολομέεβΑπόστολος Χρήστουειδήσεις τώρακολύμβηση