Αθλητισμός|25.06.2024 00:00

Euro 2024: Με απίθανο buzzer beater του Τζακάνι στο 98' η Ιταλία ξέρανε την Κροατία και έφυγε για τους 16 - Πρώτη και καλύτερη η Ισπανία

Γιάννης Σκόκας

Την ώρα που η Ισπανία επικρατούσε 1-0 της Αλβανίας και ολοκλήρωνε ως πρώτη -με το απόλυτο των νικών και δίχως να δεχτεί γκολ- την παρουσία της στον 2ο όμιλο του Euro 2024, στο άλλο ματς διαδραματιζόταν το απόλυτο θρίλερ!

Η Κροατία φάνηκε να αγγίζει το θαύμα! Βρέθηκε να προηγείται της μετριότατης Ιταλίας με 1-0 μέχρι το 97' έχοντας ηγέτη και απόλυτο πρωταγωνιστή τον θρυλικό Λούκα Μόντριτς: αρχικά αστόχησε σε πέναλτι, όμως ένα λεπτό αργότερα σκόραρε δίνοντας προβάδισμα πρόκρισης στη χώρα του.

Οι Ιταλοί έμοιαζαν να τα έχουν χαμένα. Ωστόσο, ο Τζακάνι -η χρυσή αλλαγή του Σπαλέτι- με ένα θαυμάσιο φαλτσαριστό σουτ στο 98' -τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων- ξέρανε τους Κροάτες με το απόλυτο buzzer beater και έστειλε τη Σκουάντρα Ατζούρα στους 16 του Euro. Αντιθέτως, η Κροατία έμεινε στην τρίτη θέση με μόλις δύο βαθμούς και πλέον έχει μηδαμινές ελπίδες πρόκρισης καθώς αναζητεί ένα θαύμα (ήδη η Ουγγαρία, η τρίτη του 1ου ομίλου, έχει καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή, ενώ τόσο στον 4ο όσο και στον 5ο όμιλο οι ομάδες έχουν από τρεις βαθμούς).

Η Ισπανία ως πρώτη στον όμιλο θα παίξει στους 16 με μία από τις καλύτερες τρίτες (1ου, 4ου, 5ου ή 6ου ομίλου), ενώ η Ιταλία ως δεύτερη θα αναμετρηθεί με την Ελβετία, που τερμάτισε δεύτερη στον 1ο όμιλο.

Η βαθμολογία - 2ος όμιλος

  1. Ισπανία 9 (5-0)
  2. Ιταλία 4 (3-3)
  3. Κροατία 2 (3-6)
  4. Αλβανία 1 (3-5)

Highlights

Αλβανία - Ισπανία 0-1

Η Ισπανία πήρε εξαρχής τα ηνία στο ματς, επέβαλε τον ρυθμό και πριν από τη συμπλήωση ενός τετάρτου είχε βρει και το πρώτο γκολ στο ματς. Στο 13' ο Όλμο άνοιξε εξαιρετικά για τον Φεράν Τόρες, ο οποίος με θαυμάσιο τελείωμα έγραψε το 1-0 για τους Φούριας Ρόχας.

Η Αλβανία έκανε την πρώτη της ευκαιρία στο 45' αλλά ο Ράγια απέκρουσε εντυπωσιακά το σουτ του Ασλάνι. Οι Αλβανοί είχαν άλλη μια εξαιρετική στιγμή στο 64' με τον Μπρόγια αλλά και πάλι ο γκολκίπερ της Ισπανίας ήταν σε ετοιμότητα, όπως συνέβη και στο 92' σε νέο σουτ του Μπρόγια. Η Αλβανία άξιζε ένα γκολ και τον βαθμό της ισοπαλίας, όμως ηττήθηκε και αποχωρεί απ' τη διοργάνωση με συγκομιδή δύο ηττών και μιας ισοπαλίας. Συνολικά όμως η εικόνα της ήταν θετική στο τουρνουά...

Αλβανία: Στρακόσια, Μπαλίου, Αγέτι, Τζιμσίτι, Μιτάι, Ραμαντάνι, Ασλάνι, Λάτσι (70' Μπερίσα), Μπαϊράμι (70' Χόξα), Ασάνι (81' Mούτσι), Μανάι (59' Μπρόγια).

Ισπανία: Ράγια, Νάβας, Βιβάν, Λαπόρτ (46' Λε Νορμάν), Γκριμάλδο, Θουμπιμέντι, Μερίνο, Όλμο (84' Μπαένα), Οϊαρθάμπαλ (62' Φερμίν Λόπεθ), Χοσέλου (72' Γιαμάλ), Φεράν Τόρες (72' Μοράτα)

Κροατία - Ιταλία 1-1

Η Κροατία μπήκε με μεγάλη ορμή στο γήπεδο και απείλησε στο 5' με μακρινό σουτ του Σούτσιτς, το οποίο απέκρουσε δύσκολα ο Ντοναρούμα. Οι Ιταλοί απάντησαν με δύο εξαιρετικές κεφαλιές του Ρετέγκι στο 22' και του Μπαστόνι στο 27'.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε και άμεσα το σασπένς χτύπησε κόκκινο! Στο 54' η Κροατία κέρδισε πέναλτι για χέρι του νεοεισελθόντα Φρατέζι. Ο Μόντριτς ανέλαβε την εκτέλεση αλλά ο Ντοναρούμα απέκρουσε εντυπωσιακά!

Η μπάλα απομακρύνθηκε απ' την περιοχή της Ιταλίας αλλά στο επόμενο λεπτό οι Κροάτες επανήλθαν απειλητικά. Στο 55' ο Μπούντιμιρ άγγιξε το γκολ, ο Ντοναρούμα ήταν και πάλι εκεί, αλλά ο μοιραίος στην προηγούμενη φάση Μόντριτς, εξιλεώθηκε και έγινε ήρωας σκοράροντας για το 1-0. Μάλιστα, σε ηλικία 38 ετών και 289 ημερών, ο αρχηγός της Κροατίας έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία των Euro!

Η Ιταλία ενεργοποιήθηκε μετά το 70'. Είχε μεγάλη ευκαιρία στο 87', όμως ο Σκαμάκα δεν μπόρεσε να βρει την μπάλα με την προβολή για να ισοφαρίσει. Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι η Ιταλία δεν θα αποφύγει το... μοιραίο, ήρθε ο Τζακάνι, ο οποίος στο 98' με ένα απίθανο φαλτσαριστό σουτ ξέρανε τους Κροάτες, ισοφάρισε σε 1-1 και έστειλε την Ιταλία στους 16 του Euro.

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους Ιταλούς να πανηγυρίζουν έξαλλα και τους Κροάτες να μην μπορούν να πιστέψουν αυτό που τους συνέβη την ύστατη στιγμή και μάλιστα έπειτα από μία εξαιρετική εμφάνιση. Πλέον η Κροατία, η οποία πριν από το γκολ που δέχθηκε απ' την Ιταλία στο 98' είχε ισοφαριστεί και στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με την Αλβανία (2-2), αναζητεί ένα θαύμα καθώς ελπίζει σε συνδυασμό αποτελεσμάτων για να προκριθεί μεταξύ των καλύτερων τρίτων.

Ήδη η Ουγγαρία, η τρίτη του 1ου ομίλου, έχει καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή, ενώ τόσο στον 4ο όσο και στον 5ο όμιλο οι ομάδες έχουν από τρεις βαθμούς, δηλαδή περισσότερους απ' τους Κροάτες που ευελπιστούν σε θετικά αποτελέσματα στον 3ο και τον 6ο όμιλο. Αναλυτικά θέλουν νίκη της Αγγλίας με +3 γκολ επί της Σλοβενίας, και νίκη της Δανίας επί της Σερβίας, όπως επίσης και νίκη της Τουρκίας επί της Τσεχίας και της Πορτογαλίας επί της Γεωργίας.

Κροατία: Λιβάκοβιτς, Στάνισιτς, Σούταλο, Πόγκρασιτς, Γκβάρντιολ, Μόντριτς (80' Μαγιέρ), Κόβασιτς (70' Ιβάνουσετς), Μπρόζοβιτς, Σούτσιτς (70' Πέρισιτς), Κράμαριτς (90' Γιουράνοβιτς), Πάσαλιτς (46' Μπούντιμιρ).

Ιταλία: Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπαστόνι, Καλαφιόρι, Νταρμιάν (81' Τζακάνι), Ζορζίνιο (81' Φατζόλι), Μπαρέλα, Ρασπαντόρι (75' Σκαμάκα), Ντι Μάρκο (57' Κιέζα), Πελεγκρίνι (46' Φρατέζι), Ρετέγκι.

ειδήσεις τώραEuroEuro 2024Εθνική ΚροατίαςΕθνική ΙσπανίαςΕθνική ΙταλίαςΕθνική Αλβανίας